שמים לזה סוף

רותי בוסידן
לראשונה במודיעין מושקת תוכנית עירונית חדשה, בשיתוף הורים, מורים ומשרד החינוך, שתחת הכותרת "לכידות חברתית" תנסה למגר את תופעת החרמות בבתי הספר. בתוכנית: מערכי שיעור, פעילות בתנועות הנוער וצעדה המונית
צילום: דוברות העירייה

לראשונה במודיעין, ובכלל בארץ, מושקת בימים אלו תוכנית עירונית נרחבת ל"לכידות חברתית", שתנסה לשים סוף לתופעת החרמות בבתי הספר.

התוכנית החדשה היא פרי שיתוף פעולה בין אגפי העירייה השונים, הנהגות ההורים, צוותי ההוראה ומשרד החינוך, והיא עתידה לפעול בבתי הספר במהלך כל שנת הלימודים, כמו גם בתנועות הנוער השונות. לצורך כך יקבלו ההורים, צוותי החינוך ותנועות הנוער כלים מקצועיים וידע איך להתמודד בסיטואציות חברתיות, להיות ערים ומודעים לסיטואציות הללו בהתאם לכל גיל, ובכך למנוע שיח פוגעני וחרמות ולחזק את הלכידות החברתית. התוכנית תכלול מערכי שיעור מיוחדים, הסברה במרחב הציבורי, הרצאות להורים, תחרויות להעלאת מודעות לנושא, ובמהלך חודש נובמבר אף תתקיים צעדה בה יעבירו את המסר שבעיר רואים את כולם.

מיטל אשור, מנהלת המחלקה לביטחון קהילתי בעירייה, סיפרה השבוע למודיעין NEWS: "המחשבה הייתה שאנחנו פוגשים בני נוער במסגרת העבודה שלנו ורואים שיש קושי ביצירת קשרים חברתיים, בעיקר מאז הקורונה. אנחנו שומעים על שיח לא מכבד, האצבע קלה על המקלדת, ולכן החלטנו להרים את הכפפה ולייצר שפה אחידה. המטרה היא לחנך, להעלות למודעות, להראות את הפגיעה הנגרמת כאשר מוציאים ילד מקבוצה, ולבנות תוכנית עירונית שתדבר על אחידות ולכידות חברתית. זה לא הכל חרם. לא כל ריב קטן הוא חרם. מצד שני, הבנו שהרבה גופים בעיר מתעסקים בזה והחלטנו לעשות שולחן עגול".

"התוכנית התחילה לפעול מיד עם תחילת שנת הלימודים", מסבירה אשור. "כל המחנכות קיבלו מצגת על הפרויקט, כולנו מדברים בשפה אחידה. אנחנו רוצים שזה יחלחל לכולם. לנו המבוגרים יש תפקיד משמעותי, ולכן התחלנו עם ההורים. אנחנו רוצים שתהיה תמונה משפחתית עם הסלוגן, תהיה תחרות כרזות ושלטי חוצות. ההורה ידבר עם הילד על הנושאים של לכידות חברתית, בתנועות הנוער ידברו על זה, יהיו מערכי שיעור בנושא ויהיו ערבים עם ההורים. החלום שלנו הוא שהדברים יחלחלו וניצור קהילה חזקה. יהיה סלוגן עירוני וקליפ עירוני שיהיה חלק מהצלצול של הילדים בבית הספר. אנחנו רוצים לעשות יום שיא שבו כולם ישאו דגלים ושלטים. אנחנו מקווים שככה נצליח לבנות מקום טוב יותר".

אייל כהן, יו"ר הנהגת ההורים העירונית, שלקח חלק בהכנת התוכנית, סיפר השבוע: "אנחנו מדברים על הנושא החברתי מהגן ועד התיכון ובכלל. אנחנו נתקלים בהמון מקרים של חרמות ובדידות של ילדים, שהופכים להיות שקופים מסיבה זאת או אחרת. בחודשים האחרונים אנחנו מנסים למצוא משהו שיאפשר לפרוץ את הדרך להגברת המודעות בנושא. אנחנו לא יכולים לפתור את הכל, אבל אנחנו יכולים להעלות את המודעות בנושא בכל המקומות הרלוונטיים – בתי הספר וההורים".

לדברי כהן, לא מדובר במיזם שהוא "זבנג וגמרנו", אלא בתהליך ארוך טווח: "כולנו רואים את זה כמשהו שהוא תהליך ארוך טווח שילווה אותנו לאורך השנים, כשהמטרה היא להעיר את כולם ולדאוג שכולנו נהיה בתוך זה. המטרה היא לראות שילדים לא נשארים לבד באירועים, במסיבות יומולדת, בטיולים שנתיים. להגיע למצב שבכל סיטואציה שהיא יהיו הורים שזה נגע בהם, שדיברנו איתם על זה, שהיו בפורום הזה. שזה הגיע אליהם בין אם משלטי חוצות ושלטים על אטובוסים, ובין אם בהדרכות הורים. מטרתו של כל המכלול הוא להביא את כולם לדבר באותה שפה, בשיח של לכבד, כי אפשר אחרת".

מי שעוד השתתפו בגיבוש התוכנית החדשה הן רחלי כהן, מפקחת משרד החינוך על היועצות במחוז ירושלים, ונעמה דהן, מנהלת בית הספר רמון במודיעין.

"חשוב לנו לראות את כל הילדים בעיר", אומרת דהן, "ולא להשאיר אף ילד לבד. אני יכולה לומר שתוך כדי שיח הבנו שחרם זאת נקודת הקצה האחרונה בתהליך, והתפקיד שלנו הוא לעבוד על תהליכים מניעתיים ולראות את כל הרבדים בדרך השיח חיובי".

"אנחנו רוצים לעבוד על החיובי", מוסיפה רחלי כהן, "על פיתוח המיומנות של פיתוח אמפתיה וכדומה. הדברים כבר קורים, אבל שמים זרקור כדי לחדד וגם לתת ידע וכלים להורים ולצוותים החינוכיים. כי בסוף, התחושה של ההורים היא 'רק על הילד שלי עושים חרם'. אנחנו רוצים רגע להיות שם ולעזור לבחון האם זה באמת חרם. ואם כן, בואו נראה מה עושים ומה לא עושים כדי לא להחמיר את המצב. החרם הוא הקצה. רוצים לדבר על המיומנויות הבינאישיות והאישיות כדי להתמודד ברמה החברתית".

איך זה התקבל בחדרי המורים ובקרב הילדים?

דהן: "אנחנו ממש בהתחלה של ההתחלה, אבל אני יכולה להגיד לך שבחדר המורים זה התקבל מאוד יפה. זה נושא מאוד חם ומדובר בתקשורת, ואני שמחה שנקודת המוצא היא לא אירוע קיצוני  שקרה בעיר. אנחנו באנו ואמרנו שזה מספיק חשוב לנו גם אם הכל בסדר. לצוותים החינוכיים זה נותן ביטחון שהם לא לבד, ושהם יקבלו את התמיכה וביטחון במקום של תחושת שייכות ולכידות חברתית".

רחלי כהן: "יש התגייסות גדולה מאוד לתהליך. זה באמת יוצא דופן. הרשות שהרימה את הכפפה יזמה את זה ומובילה את זה, וזה לא מובן מאליו שזה קורה. זה יצליח וזה בידיים שלנו שזה יצליח. אני חושבת שאנחנו מקימים כאן מודל עבודה שלדעתי בסוף השנה יבואו ללמוד מאיתנו".

כתבות נוספות