מקרה מקומם נוסף של התנהלות לא תקינה כלפי ילדים נחשף בשבוע שעבר, לאחר שגננת במעון נעמת במודיעין פוטרה בשל התנהלות בלתי הולמת מול ילדי הגן ושתי עובדות נוספות במעון ננזפו. כזכור, לפני מספר חודשים נסגר בצו מינהלי מעון בשכונת הציפורים, ולפני כחודש וחצי נעצרו גננת וסייעת ממשפחתון ברחוב עמק האלה בחשד להתעללות בילדים.
הפרשה האחרונה, שהתרחשה במעון ערבה של נעמת ברחוב כיכר מלאכי הנביא בעיר, נחשפה לאחר שהורים הטמינו מכשיר הקלטה במעון. הורים עימם שוחחנו השבוע סיפרו כי בהקלטות נשמעות נשות הצוות צועקות על הילדים. "הייתה שם בעיקר התנהגות לא נאותה", סיפרו, "אבל ממה שאני יודע לא הייתה אלימות".
בעקבות ההקלטה סערו הרוחות בקרב ההורים, שחלקם אף פנו אל כלי התקשורת ודיווח בנושא הופיע בכאן 11, בו נטען כי הגננת איימה על אחד הילדים. עם זאת, היו השבוע גם מי שביקשו לשים את הנושא בפרופורציות הראויות לטעמם: "שמעתי את ההקלטות וגם דיברתי עם הורים נוספים, ונכון שמה ששמעתי שם היה באמת לא נעים ולא מתאים, אבל אני לא חושבת שיש סיבה להפוך את המקרה הזה לדומה למקרי התעללות עליהם שמענו בחדשות".
מנעמת נמסר השבוע: "עם קבלת המידע נעמת ערכה בירור על פי נוהל סדור. תוצאות הבירור הועברו למשרד החינוך. גם ההורים עודכנו. המנהלת כבר אינה מועסקת במעון ונגד שתיים מהעובדות ננקטו צעדים. נעמת ממשיכה לטפל באירוע כשטובת הילדים לנגד עיניה".
הפרשה הנוכחית היא לא הראשונה בה מעורבים מעונות היום של נעמת בעיר, לאחר שבשנת 2019 נחשף במודיעין News כי הורים הגישו תלונה במשטרה נגד מספר נשות צוות במעון צבעוני, לאחר שהקליטו את הנעשה במעון. מספר נשות צוות הושעו בעקבות הפרשה, והמעון עצמו נסגר שנה לאחר מכן. כתבי אישום לא הוגשו במקרה זה.
כאמור, המקרה הנוכחי הוא השלישי שנחשף בחודשים האחרונים. לפני מספר חודשים עוכבו לחקירה בעלת מעון בשכונת הציפורים יחד עם שתי עובדות לשעבר שלה, בחשד שפגעו בילדים. החקירה עסקה במקרים שאירעו בשנת הלימודים הקודמת, כאשר בזמן החקירה אותן עובדות כבר לא הועסקו במעון, וצו סגירה מינהלי הוצא למעון.
מקרה בולט וככל הנראה חמור יותר הוא המקרה של "המשפחתון של אורלי", בו נעצרו בעלת המקום והסייעת שלה למשך כשבוע, ולאחר מכן שהו במעצר בית עד סוף ינואר. במשטרה טענו בבית המשפט כי "לאחר שנאסף חומר ראיות רב שעולה מתיעוד הגן, עולה חשד על מקרי אלימות רבים, יומיומיים, על ידי החשודות. המקרים כללו התנהגות אלימה, משיכות בידיים, הטחה של הפעוטות, הפעלת כוח וחוסר השגחה שאף כלל השארה של הפעוטות למשך זמן רב ללא מבוגר". כתב אישום נגד השתיים טרם הוגש.
רשימת "גנים נקיים"
מי שמנהלים בשנים האחרונות מאבק נגד התופעה הם אנשי מטה המאבק למען הילדים, שפעילים גם במודיעין ופועלים בכמה וכמה תחומים כדי להפוך את גני הילדים לבטוחים יותר. אלונה דניאל, יו"ר המטה, סיפרה השבוע למודיעין News: "במודיעין יש לנו קבוצה עם אלף הורים, קבוצה מאוד פעילה. אנחנו מנסים להנגיש להורים ברמה המקומית את כל המידע, החקיקה והתקנות, שיידעו בדיוק מה לבדוק ומה לשאול כשרושמים ילד למעון, ובאילו תקנות המעון צריך לעמוד. בנוסף, אנחנו משאילים להורים מכשירי הקלטה ומדריכים אותם איך להשתמש בהם. לאחר מכן, לצערנו, אנחנו גם מלווים את ההורים אם מתגלים דברים לא טובים".
בעקבות שלושת המקרים האחרונים, אנחנו רואים איזשהו גל או שזו המציאות הרגילה?
"מה שאנחנו רואים הוא לא חדש, פשוט במהלך המלחמה הקשב הלך למקומות אחרים. עכשיו, ברגע שיש מקרה אחד זה מעיר את השטח, מקפיץ להרבה הורים כל מיני סימנים ומשם זה נמשך בדרך כלל כמו שרשרת. במודיעין, לשמחתי, יש קהילת הורים פעילה שגם הבינו שיש להם אחריות אישית ושאין מה לחכות לישועה מגורמים אחרים. ההורים מאוד מעורבים, מעדכנים אחד את השני ובודקים את המעונות, וגם פועלים מול העירייה כדי לנסות ולקבל הקצאה למבנים כדי לפתוח עוד מעונות בעיר. יש ביקוש מאוד גדול וההיצע קטן, וזה גם גורם לכך שלהורים אין יותר מדי אפשרויות בחירה. בשנים האחרונות גם נסגרו בעיר לא מעט מהמעונות מסובסדים של נעמת, ויצ"ו ואחרים".
עוד מספרת דניאל כי את אותם מבנים שיתקבלו מידי העירייה יפעילו מפעילים פרטיים, שלדבריהם כבר הביעו נכונות, מה עשוי לשנות את תמונת המצב הבעייתית כיום בעיר. בעירייה, יש לציין, אמרו השבוע כי כל מבנה גן שמתפנה מוצא למכרז לטובת הפעלת גן פרטי, והוסיפו כי לאחרונה פתחה העירייה מעון בשכונת הציפורים ומעון נוסף ייפתח בשכונת מורשת, כאשר שניהם ינוהלו בידי עמותת סחלבים העירונית.
"אני חושבת שהיום ההורים הרבה יותר מעורבים, ולכן גם ממהרים יותר להטמין בגנים מכשירי הקלטה", אומרת דניאל, "כי איזו ברירה יש להם? להורה היום אין שום כלי כדי לדעת מה עובר על הילד שלו במשך שמונה שעות במעון".
עד כמה נפוצה התופעה של התנהגות לא הולמת כלפי הילדים, גם אם לא אלימה?
"לצערנו זה מאוד-מאוד נפוץ בעיר. מה שקורה במצבים האלה, מכיוון שבמצלמות אין שמע, זה שאם משרד החינוך לא רואה התנהלות של אלימות פיזית אז מבחינתם הכל בסדר. כך יכול להיות מעון שבו מקללים ילדים, אבל המשטרה לא תעשה כלום וגם לא הפיקוח. זה מאוד נפוץ לא רק במודיעין אלא בכל הארץ. כמעט בכל המקרים בהם הורים שמו מכשירי הקלטה נשמעו דברים כאלה. אנחנו מנסים לייצר רשימה של מעונות 'נקיים', בהם הורה הטמין מכשיר הקלטה והתברר שהכל בסדר, ואת הרשימה הזאת להנגיש להורים. עוד לא הגיע אלינו דיווח כזה. אני לא אומרת שאין מעונות כאלו, מעון 'מושלם', אבל אלינו עוד לא הגיעו דיווחים כאלה".
עד כמה התופעה התגברה בעקבות המחסור הקשה בכוח אדם והורדת הדרישות?
"עד היום לא נעשה מחקר שבחן את פרופיל המתעללות והפוגעות. יש את הסדיסטיות, כמו כרמל מעודה, שלא משנה כמה תשלם להן הן יוציאו את האגרסיות שלהן על הילדים, ויש כאלו שהגיעו למצב הזה מתוך שחיקה. אני אומרת בכנות שאף אחד לא יודע למה זה קורה, כי אף אחד לא חקר את זה לעומק. ואם לא חקרת, איך תטפל? לתחושתי, יש יותר מקרים בשנים האחרונות, אבל גם המודעות לנושא עלתה".