מסתמן: המורה מתיכון מו"ר לא תפוטר

ערן קמינסקי
לאורך כל השנה התלוננו הורים ותלמידים על התנהלותה של אחת המורות, אולם השימוע שנערך לה עסק רק באירוע חריג ביום האחרון ללימודים. הקלטות שהגיעו לידי מודיעין NEWS חושפות התבטאויות מקוממות מצידה. מקורב למורה: "פרסום מתוזמר בידי בעלי אינטרס"
צילום: מודיעין NEWS

חודש וחצי לאחר שמורה ומחנכת מתיכון מו"ר זומנה לשימוע במינהל החינוך בעיריית מודיעין, אחרי שהואשמה בידי תלמידים והורים בהתנהלות בריונית ואלימות מילולית, וכעת מסתמן כי היא לא תפוטר.

כזכור, מדובר על מורה ומחנכת באחת משכבות בית הספר העל יסודי ברעות, עליה הגיעו במהלך השנה תלונות להנהלת בית הספר מצד הורי הכיתה. אחת האימהות סיפרה אז למודיעין NEWS: "מדובר על מורה שבמהלך כל השנה ממש הילכה אימים על הילדים. זה הגיע עד לרמה של בריונות, הצקה פוגענית והשפלות, והסתיים בכך שבחרה לכתוב מכתבי סוף שנה רק לחלק מהתלמידים בכיתה, כשהיא עמדה מול הכיתה ואמרה בריש גלי: 'הכנתי מכתבים רק לילדים שאני אוהבת'".

עוד הוסיפה אותה אם: "אחרי אסיפת ההורים הראשונה ההורים יצאו בשוק מהפגישה איתה. למרות כל מה שהילדים סיפרו בבית, אף אחד לא האמין עד שראינו במו עינינו את הדברים. ראינו אגרסיביות, בעיה תקשורתית מאוד גדולה, חוצפה ושיח מאוד לא נעים גם מול ההורים". אחד התלמידים סיפר: "היו כמה תלמידים שהיא ממש לא אהבה, וזה הגיע לרמה שהיא החרימה אותם. בכל פעם שהיא הייתה מתעצבנת על תלמידים היא הייתה קוראת להם בריונים וחוצפנים".

הקש ששבר את גב הגמל הגיע במהלך היום האחרון ללימודים, בו התבטאה בצורה חריגה ביותר מול אחד התלמידים, כאשר לאחר מכן היא פרסמה הודעת התנצלות בקבוצת הוואטספ של הכיתה. לידי מודיעין NEWS הגיעו השבוע הקלטות משיעור החינוך ביום האחרון לשנת הלימודים, לאחר אותה התבטאות חריגה, בהן נשמעת המורה בעוד התבטאויות לא ראויות, וזה בלשון המעטה. באותו שיעור ניסתה המורה להסביר מדוע כתבה מכתבי פרידה רק לחלק מהתלמידים.

המורה: "אני חייבת להגיד שרמת השקרים, הילדים השקרנים, פשוטו כמשמעו, והמניפולטיביים שנתקלתי בכיתה הזאת…".

אחד התלמידים: "יום אחרון, תוציאי הכל".

המורה: "אני מוציאה הכל. בגלל זה אני אומרת שעדיף שלא הייתי כותבת להם את המכתבים…עדיף שלא הייתי כותבת את המכתבים, פשוט הייתי אומרת את זה. אגב, שנה שעברה, שסיימתי (לחנך. ע"ק) י"ב, היה לי אחד שקרן. סוף י"ב מקבלים בדרך כלל מכתב מהמחנכת. פשוט לא התאפקתי וכתבתי לו. לא יכולתי לסבול את הילד הזה. אני לא סובלת שקרנים. גם אלה שהיו…".

תלמידה: "אבל מפה ולא לסבול את הילד זה הבדל של שמיים וארץ…".

המורה: "כשבן אדם הוא שקרן אני לא מאמינה למילה שלו. הוא כבר לא בן אדם טוב בעיניי. לא יכולה לסבול שקרנים".

מתעלמים משאר האירועים

כאמור, בסוף יוני פורסם במודיעין NEWS כי אותה מורה זומנה לשימוע בעיריית מודיעין, כאשר מדוברות העירייה נמסר אז כי "מדובר באירוע חריג וחמור ביותר".

למרות תגובת העירייה והעובדה כי המורה זומנה לשימוע, לדברי גורמים המעורים בפרטים אותו שימוע עסק רק באירועי היום האחרון ללימודים, זאת למרות שבהנהלת בית הספר היו מודעים לתלונות ההורים והתלמידים לאורך כל השנה.

אישוש נוסף לכך שבבית הספר ובעירייה ניסו להקטין מחומרת התנהלותה של המורה לאורך כל השנה ולעסוק רק באירוע האחרון, הגיע ממכתב פרידה ששלחה מנהלת תיכון מו"ר היוצאת, רוית ורון. במכתבה כתבה ורון כי "בהזדמנות זו אני מעדכנת  על אירוע חריג בבית הספר שהתקיים בסיום שנת הלימודים. במפגש הסיום באחת הכיתות, בעימות מילולי בין תלמיד למחנכת הכיתה, מתוך סערת רגשות השיבה המחנכת לתלמיד בביטוי שלא ראוי שייאמר על ידי מחנכת כיתה, וזאת למרות נסיבות חריגות שקדמו לכך ותחושתה כי נעשה לה עוול. בביה"ס צוות חינוכי מצוין וזהו מקרה חריג שלא עולה בקנה אחד עם ערכי ביה"ס ועשייתנו, ואני מגנה אותו. בבירור שנערך בעקבות האירוע, בהשתתפותי ובהשתתפות גורמים בהנהלת העירייה, המחנכת התנצלה ולקחה אחריות על כך ששגתה בתגובתה ואף שלחה התנצלות כתובה בפני הכיתה והתלמיד. המחנכת הינה מורה ותיקה ומוערכת במערכת החינוך והבטיחה שזו תקרית חד פעמית שלא תחזור, והיא איננה מאפיינת את תרומתה ותפקודה. אנו, כהנהלת בית הספר, נמשיך לדרוש ולהקפיד על התנהגות ראויה ומכבדת הן מצד תלמידים והן מצד סגל בית הספר כערך חשוב".

לפטר? משימה בלתי אפשרית

כאמור, בשלב זה מסתמן כי המורה לא תפוטר, אולם תמשיך ללמד בבית הספר כמורה מקצועית ולא תשמש במחנכת כיתה. יש לציין כי בכל הנוגע לפיטורי מורים בישראל מדובר על משימה כמעט בלתי אפשרית, למעט במקרים של אלימות פיזית. למעשה, זה אפילו לא נתון בידי העירייה, מאחר ופיטורי מורה דורשים בסופו של דבר את אישורו של לא פחות ממנכ"ל משרד החינוך.

בישראל של 2023 מדי שנה מפוטרים רק בודדים מבין למעלה מ-200 אלף מורים במערכת החינוך, כאשר במקרה של מורה בבית ספר על יסודי, כמו במקרה של המורה מתיכון מו"ר, נדרשת העירייה המבקשת לפטרה לעבור תהליך ארוך, מורכב ומסורבל, שאורך פי חמישה יותר מאשר במדינות כמו שוודיה, צרפת וגרמניה. הליך הפיטורים כולל ביקור של המנהל בשיעור של המורה, בנוסף לביקור של מפקח מטעם משרד החינוך. במידה והשניים הסכימו כי יש לפטר את המורה, בשלב הבא נערך שימוע ולאחריו דיון בוועדה בהשתתפות נציגי ארגוני המורים, ודיון במועצת המפקחים. יש לציין כי מחצית מחברי אותה ועדה הם נציגי ארגוני המורים, שמחזיקים בזכות וטו על פיטורי מורים.

מקורב למורה אמר השבוע: "המורה איננה מודעת לתלונות במהלך שנת הלימודים שהתקבלו בעניינה ואלו לא הופנו אליה להתייחסותה. האירוע הרלוונטי המדובר אירע בעידנא דריתחא, אירוע עליו לקחה אחריות בפני הממונים עליה כחלק מתפיסתה החינוכית (נאה דורש ונאה מקיים). האמירות בהקלטה אותה העברת למורה הינן חלק ממנו וקיטוע מגמתי שלו. מדובר במורה שאין כלל מחלוקת בקרב תלמידיה, חבריה לעבודה והממונים עליה באשר לכישוריה ואיכותה, ואשר הוליכה את המקצוע עליו היא מופקדת בבית הספר לשיאים. לצערה של המורה, הפרסום הינו ככל הנראה מתוזמר בידי בעלי אינטרס שלא קיבלו את תאוותם, והיא מבקשת שלא להגיב לו".

מדוברות העירייה נמסר: "מדובר באירוע חמור וחריג, שבעקבותיו זומנה המורה לבירור. במהלך הבירור, שנערך במעמד נציגי בית הספר, העירייה וארגון המורים, התנצלה המורה ולקחה אחריות על כך ששגתה בתגובתה. בנוסף, המורה שלחה התנצלות כתובה בפני הכיתה והתלמיד. בתחילת השבוע שלחה מנהלת בית הספר היוצאת מכתב בנושא לכלל קהילת בית הספר, ובו עדכנה על האירוע וציינה כי בית הספר מחויב להקפיד על התנהגות ראויה ומכבדת, הן מצד תלמידים והן מצד סגל בית הספר, כערך חשוב והכרחי".

במשרד החינוך לא הגיבו השבוע לפניית מודיעין NEWS בנושא.

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות