לפני כשבועיים יצאה לדרך מהפכת הכלים הרב פעמיים בצהרוני סחלבים, אבל, כרגיל, גם הפעם לא כולם מרוצים מהבשורה החדשה.
במסגרת השינוי חילקו בסחלבים ובהנהגת ההורים העירונית לכל ההורים ערכות כלי אוכל רב פעמיות, כחלק ממהלך כולל להפחתת השימוש בכלים חד פעמיים הנחשבים למזהמים. 5,200 הערכות שחולקו כוללות תיק נשיאה ייעודי, צלחת פלסטיק מחולקת עם מכסה המאושרת על ידי מכון התקנים הישראלי לשימוש במזון חם ובמדיח, וסכו"ם (סכין, כף ומזלג) מנירוסטה. כעת נדרשים ההורים מדי יום לקחת עימם את הערכה לביתם, לשטוף ולהחזיר אותה לגן למחרת.
כזכור, מהלך זה מגיע לאחר שלפני כשנתיים ביצה סחלבים פיילוט דומה שלווה בסקר הורים, ממנו עלה כי מרביתם מרוצים מהשינוי ותומכים במעבר לכלים רב פעמיים. חברת מועצת העירייה ומחזיקת תיק איכות הסביבה, הילה בן אליעזר, אמרה על המהלך: "המעבר לכלים רב פעמיים בצהרונים מלווה בהטמעת ערכי השמירה על הסביבה, למידה על משבר האקלים וחשיבות ההתנהגות האנושית והאחריות האישית של כל ילד וילדה. התהליך של הפחתת הפסולת המיותרת מצריך שיתוף פעולה של ההורים, ואני סמוכה ובטוחה שבעיר כמו שלנו הקהילה תהיה דוגמא ומופת גם בתחום הזה".
עם זאת, כאמור, לא מעט הורים כבר הביעו השבוע התנגדות למהלך, אולי כחלק מחבלי הקליטה הכרוכים בכל שינוי. הטענות שהושמעו מצד ההורים התמקדו בעיקר בסרבול שבמהלך, וחלקם טענו כי יש לרכוש מדיח כלים לכל גן ושהכלים ישטפו בגנים. עוד התלוננו חלק מההורים על המטלות שנוספו להורים, ואחרים הביעו חשש מכך שהכלים עלולים לצבור לכלוך ולהזדהם, או בכלל יישכחו בבית.
אחד ההורים אמר השבוע למודיעין NEWS: "תקנו מדיח כלים לצהרון במקום לשלוח כלי אוכל לטיול בעיר. לכל מי שאומר 'אבל יש תיק רב פעמי', הוא חוזר כל יום מסריח משמן ואוכל. כלכלית זה לא הגיוני כי הורידו עלות של כלים חד פעמיים, אז אפשר לקנות מדיח בכסף בזה" . הורה נוסף אמר: "אנחנו משלמים על חד פעמי. שיביאו מדיח כלים או שישטפו וישאירו בגן. זה לא שהוזילו עלויות, הכול נשאר אותו הדבר, אז למה אנחנו צריכים לשטוף".
המשנה לראש העירייה ויו"ר עמותת סחלבים, אלעד שמענוביץ, הגיב לטענות: "החששות שעלו בהתחלה טבעיים ומובנים, אבל אנחנו אחרי פיילוט במספר גנים ואחרי שבוע נוסף של התנסות בכל המסגרות בעיר, ובמבחן התוצאה יש שיתוף פעולה והתהליך עובד יפה מאוד. גם בערים אחרות עובד כך המודל ובהצלחה יתרה. הילדים קיבלו תיק ייעודי לכלים, הצוות והילדים מפנים את השאריות מהארוחה ובמידת הצורך אפילו מעבירים ניגוב קל, מכסים את הצלחת במכסה ומכניסים לתיק, כך שהכלים לא חוזרים מלוכלכים כפי שחששו. נכון, זה דורש עוד כמה דקות של שטיפה בבית, כמו בקבוק המים או קופסת האוכל של הבוקר, אבל התרומה לסביבה היא אדירה וגם הילדים מרוצים, לומדים ומיישמים מגיל צעיר את החשיבות של שמירה על הסביבה. נמשיך לתת פתרונות לבעיות שיעלו ולשפר את ההתנהלות בתוך הפיילוט, כדי לעמוד ביעדים וליצור לעצמנו סביבה ירוקה ובריאה ככל שניתן".