המסורת הארוכה של משלחות הנוער מחנות ההשמדה בפולין נקטעה בשנים האחרונות עקב מגבלות הקורונה, אבל במודיעין יש מי שחשב על דרך אחרת לציין את יום השואה.
לאחרונה הושק בתיכון עירוני א' פרויקט חדש – "מדברים בקולם" – במסגרתו מקליטים התלמידים פודקאסטים בהשתתפות ניצולי שואה. את המיזם החדש יזם יוני אלבז, מורה ומחנך בעירוני א', במטרה לשמר את זכר השואה גם אם השורדים עצמם הולכים ומתמעטים.
במסגרת הפרויקט, בו משתתפים 12 תלמידים, הם מבצעים תחקיר ראשוני אודות שורדי שואה, לומדים את מכלול ההתרחשויות הנוגעות לסיפורם, מכינים שאלות לראיון אותו מקליטים , עורכים ומפיצים בערוצי הפודקאסטים המובילים. מעבר לפודקאסטים עצמם תתקיים בבית הספר תצוגת אודיו ויזואלית לכל תלמידי בית הספר והצוות, בה מעוצבים פוסטרים המספרים בקצרה את סיפורם של השורדים. בפוסטר מוטמע QR לקישור לסיפור השורד בערוץ הפודקאסט.
השבוע סיפר אלבז: "הבחירה בהנצחה דרך פודקאסט מאפשרת להגיע לתפוצה רחבה ביותר, שתימשך שנה אחר שנה. במקביל, שורדי השואה שהשתתפו בפרויקט מוזמנים להשתתף אתנו בבית הספר בטקסי יום השואה. בסצנת הסיום של הטקס יעלו שורדי השואה בני דור ראשון או שני, מלווים על ידי תלמידים, ובכך אנו מעניקים להם כבוד ומשמעות".
לספר גם לילדי הגן
מי שבחרה במיזם הנצחה המיועד דווקא לילדי הגיל הרך היא בת ציון בכר נפתלי, תושבת העיר המוציאה בימים אלו לאור את ספרה "פרפרים בפסים אפורים".
ספר הילדים על השואה ינסה לתווך להורים, לגננות למורים את הנושא הטעון ויסייע להם להנגיש אותו לילדים הצעירים יותר. השבוע סיפרה נפתלי: "מתוך ניסיוני עם ילדים בגן, במשך למעלה מ-20 שנה, נשאלו שאלות בסקרנות המאפיינת ילדים, בפרט ביום השואה בהישמע הצפירה, וגם מסיפורים של סבים וסבתות. המילה שואה נוכחת. בחרדת קודש נגעתי בכל נושא ונושא להנגיש לילדים בגובה עיניהם ונפשם הרכה. אני מקווה כי ספר זה יהווה כלי עזר להורים ולאנשי חינוך, לתווך לילדים את המושגים הקשורים לשואה, בחריזה ושירה. 'פרפרים בפסים אפורים' יהיה גם הנצחה לזכרם של מיליון וחצי ילדים שנרצחו בשואה".
הספר כולל גם עשרה שירים בנושאים שונים, משיר על הסבא שהיה פרטיזן בצעירותו במהלך המלחמה ועד לסיפורו של יאנוש קורצ'ק. "בגלל שאני משוררת, הספר כתוב בצורת שירים. יש שם שיר בעקבות ילד בגן שאמר לי שלסבתא רבתא שלו יש קעקוע של מספר על הזרוע, והוא חשב שזה משהו אופנתי של היום. משם כתבתי השיר 'סבתא גיטה'. הכל מוגש דרך שירה בצורה רכה מותאמת לילדים. ראיתי שיש שאלות של הילדים, אבל אין מענה כתוב. לפני כמה שנים יצאתי למסע לפולין במסגרת 'עדים במדים'. בסוף המסע כל אחד אמר מה הוא לוקח על עצמו. אני, כגננת וכמשוררת, לקחתי על עצמי לכתוב ספר לילדים על שואה בצורה שמתאימה להם".