מצוקת כוח האדם במסגרות החינוך לגיל הרך מגיעה כעת, רק שבוע לפני פתיחת הלימודים, לשיא חדש, לאחר שעשרות הורים לתינוקות הופתעו לגלות כי רשת אמונה לא תפעיל בשנה הבאה בכלל כיתות לתינוקות.
כידוע, רשת אמונה היא אחת הרשתות המפעילות במודיעין מסגרות מפוקחות ומסובסדות לגיל הרך, יחד עם ויצ"ו, נעמת ואחרות. בשלוש השנים האחרונות, ובמיוחד מאז פרוץ משבר הקורונה, סובלות רשתות אלו ממחסור חמור בכוח אדם, שמביא לסגירת חלק מהמעונות שהפעילו. כך למשל כבר לפני כשנתיים נאלצה נעמת לסגור את מעון צבעוני ושני מעונות נוספים, ויצ"ו סגרה מעון אחד ואמונה, כפי שפרסמנו בשבוע שעבר, סגרה לחלוטין את המעון בשכונת המגינים.
לא רק זאת, אלא שלפני מספר שבועות התבשרו הורים שהתינוקות שלהם רשומים למעון אמונה בשכונת אבני חן, כי במעון לא תפעל בשנה הבאה כיתת תינוקות, כמו גם בשאר מעונות אמונה בעיר. במכתב שקיבלו מרשת אמונה, נכתב כך: "אני פונה אליכם כמנהלת האגף, מתוך אחריות ושקיפות, ורואה בכם שותפים מלאים לעתיד הילדים, גם בעיתות משבר. העובדה שענף הגיל הרך במדינת ישראל נמצא במשבר מתמשך, יחד עם המשברים שהביאה עמה הקורונה, הציבו עבורנו אתגרים שלא ניתן לעמוד בהם, וגרמו לכך שיש מטפלות רבות שעוזבות את התחום. למרות המאמצים הרבים שהשקענו בפרסום נרחב, בבונוסים, בצ'ופרים, במלגות ובהטבות עדיין לא הצלחנו לגייס מספיק צוות על מנת שנוכל להפעיל את המעון בתפוסה מלאה. אי לכך הריני להודיעכם על אי פתיחת כיתת התינוקות אליה משובץ ילדכם בשנת הלימודים תשפ"ג".
ט', אחת האימהות שמצאה את עצמה ללא כל סידור לבתה רק שבועות ספורים לפני תחילת שנת הלימודים, סיפרה השבוע למודיעין NEWS: "כל התינוקיות באמונה נסגרו. שלחו הודעה להורים לפני חודש, למרות שכולם נרשמו כבר בפברואר. פנינו לכל המעונות בעיר ולא היה מקום פנוי בשום מקום. פנינו לסחלבים והם אמרו שהם לא מטפלים בזה. נשארנו כולנו בלי מעון, ואין שום מענה בעיר. למזלי, ממש ברגע האחרון, היום בבוקר קיבלתי טלפון שיש לנו מקום בויצ"ו. מאוד שמחנו כמובן, אבל אני יודעת שיש הרבה הורים שנשארו בלי פיתרונות ואפילו לא מוצאים מעונות פרטיים. איך רוצים להכפיל את האוכלוסייה בעיר אם אין פתרון למעונות לגילאי 0-3? זאת מצוקה גדולה שקיימת בעיר".
הורה נוסף שנקלע לאותה סיטואציה הוא י', שסיפר השבוע: "זאת הייתה ממש תקלה. למזלנו, מצאנו ממש בדקה התשעים מסגרת פרטית, למרות שהיינו מעדיפים להיות באמונה. בראשון לאוגוסט נודע לנו שאין מטפלות ולכן כיתת התינוקות נסגרת. נכנסתי למרתון של חיפושים. התקשרתי ל-15 מעונות, וכולם אמרו לי שאין מקום ויש רשימת המתנה ארוכה. פניתי למנכ"ל העירייה, ונאמר לנו שזה לא קשור לעירייה והיא לא חייבת לעזור לנו עד גיל שלוש. אנחנו משלמים הרבה ארנונה ומצפים שיעזרו לנו. אנחנו מבינים שיש מצוקת כוח אדם, והבנו שזאת בעיה כלל ארצית, אבל עדיין. הגענו למצב שבדקנו גם מחוץ למודיעין, בשעלבים ומבוא חורון וחשמונאים. אני קורא לזה 'קטסטרופת המעונות'. בסוף מצאנו ממש בנס מקום אחרון במעון פרטי בשכונת הפרחים, אבל זה לא אמור להיות ככה. בן אדם רוצה לצאת לעבודה, ולא רוצה להתפטר מהעבודה בגלל שאין מסגרת לילד. בעיר כמו מודיעין, שיש בה כל כך הרבה זוגות צעירים, העירייה צריכה לעשות את כל המאמצים כדי לתמרץ את הדבר הזה ולהתערב".
גם הורים נוספים עימם שוחחנו השבוע מצאו בסופו של דבר פיתרון בדמות מסגרת פרטית. עם זאת, יש לציין כי המסגרות הפרטיות יקרות באופן משמעותי מאלו המסובסדות בידי המדינה, כאשר אותם הורים ייאלצו כעת להיפרד מסכומים הנעים בין 2,700-4,200 שקל לחודש, זאת לעומת 1,700-1,900 במעונות אמונה.
שחר מי און, מחזיק תיק הגיל הרך בעיריית מודיעין, שבעצמה נתקלת בקשיים רבים לגייס כוח אדם לגני הילדים, כפי שפרסמנו כאן בשבוע שעבר בשיחה עם בתיה שוכן, ראש מינהל החינוך, הגיב השבוע למצוקת התושבים: "לצערנו בשנים האחרונות נסגרו שישה מעונות מפוקחים בעיר. נתון זה מגיע בגלל עלות הפעלה גדולה מאוד, רישום נמוך למסגרות, לצד התלונות של מחסור במקומות, ובעיה קשה של גיוס כוח אדם . המדינה לא מתקצבת את הפעוטונים ולכן אין כדאיות כלכלית, מה שגורם למגמה שלילית של מחסור. אנחנו הפכנו שני גני עירייה לפעוטונים בשכונת נופים, על מנת לתת מענה לתושבים. אנחנו פועלים וקשובים לתושבים, ולצד זה הרישום נמוך למסגרות העירוניות ויש נטייה להירשם למסגרות פרטיות. נמשיך לפעול להגדיל את ההיצע ומתן פיתרונות, אך ללא תמיכות תקציביות מהמדינה ופיתרון למחסור כוח האדם יהיה קשה עד בלתי אפשרי לעירייה להתמודד לבד עם הבעיה".