שבועיים לאחר החלטת בג"ץ שפסלה את כוונת משרד החינוך לקצר באופן גורף את יום הלימודים בכיתות התקשורת בגני הילדים ובתי הספר, סערו השבוע הרוחות במודיעין לאחר הודעת העירייה כי במרבית כיתות אלו בעיר אכן יקוצר יום הלימודים.
כזכור, בשל המחסור בכוח האדם, ומניסיון שנת הלימודים הקודמת, ביקשו במשרד החינוך לקצר את יום הלימודים בכיתות אלו מהשעה 16:45 לשעה 16:00. לאור פסיקת בג"ץ, במשרד החינוך הוציא לרשויות חוזר מנכ"ל המורה להיערך להנחיה ולקיים את יום הלימודים במתכונתו הארוכה, ובמידה וישנה בעיה נקודתית באחת הכיתות ניתן יהיה להגיש בקשה לקיצור יום הלימודים.
השבוע הופתעו הורי הילדים במודיעין לקבל מכתב מראש מינהל החינוך בעירייה, בתיה שוכן, בו נכתב כי מינהל החינוך נערך מלכתחילה לקיום יום הלימודים עד לשעה 16:00 בלבד, כאשר למרות מאמצי גיוס כוח האדם שנערכו, כולל הצעת תוספות שכר לצוותים, בחלק גדול מהכיתות בעיר לא ניתן יהיה לקיים את יום הלימודים עד לשעה 16:45.
הודעת מינהל החינוך עוררה השבוע, כצפוי, את כעסם של ההורים, ואחת האימהות אמרה השבוע למודיעין NEWS: "עצם ההחלטה הגורפת לא רק שנוגדת את הפסיקה, אלא משקפת יחס מזלזל של העירייה וחוסר רצון משווע להתאמץ ולמצוא פתרונות מחוץ לקופסה, גם אם לא אופטימליים, גם אם לא בכל המסגרות, כפי שקרה ברשויות אחרות. העירייה פשוט עשתה את הבחירה הקלה ביותר, ובלחיצת כפתור חרצה את גורלם של כל ילדי החנ"מ והוריהם גם לשנה הקרובה. וידוע שאצלנו כל הזמני הופך קבוע, וגרוע מכך".
"היד לא קלה"
ראש מינהל החינוך, בתיה שוכן, הסבירה השבוע: "גני תקשורת, בניגוד לגנים אחרים, הם גנים מורכבים יותר. לא כל אשת צוות רוצה או מתאימה לאייש תפקידים בגנים אלה. נדרשת מקצועיות גבוהה, יכולת הכלה אדירה וכוחות להתמודדות עם מצבים מיוחדים שדורשים ראייה טיפולית הוליסטית. לכל תלמיד ותלמידה בגן שכזה נבנית תכנית אישית מותאמת. קושי נוסף משמעותי בגיוס צוותי הוראה ותמיכה הוא ששנת הלימודים במסגרות אלה ארוכה יותר, מסתיימת ב-15 באוגוסט וכוללת עבודה בשלוש הפגרות הגדולות של החגים, בנוסף לכך שיום הלימודים הוא ארוך יותר. בשנים האחרונות, לצד המחסור בצוותי הוראה באופן כללי, משרד החינוך מתמודד עם קושי בגיוס גננות לגני התקשורת ומורים /מורות לכיתות התקשורת, בין השאר כי הם לא יכולים, לא מוכנים או לא מעוניינים לעבוד כך. לפני כשנה, לפני פתיחת שנת הלימודים תשפ"ג, משרד החינוך הודיע לנו כי לא הצליח לעמוד בגיוס גננות עד השעה 16:45 אלא רק עד השעה 16:00, ולכן התקבלה החלטה כואבת וקשה, בשיתוף עם הנהגת ההורים העירונית, להפעיל את מסגרות גני התקשורת עד השעה 16:00. הייתה הבנה שעדיף פחות 45 דקות בכל יום, אבל להרוויח צוות שמסוגל להעניק לילדים המיוחדים והחשובים הללו מענה שוטף ורציף על ידי צוות מקצועי וקבוע במידת האפשר".
אילו מאמצים עשיתם השנה לקיים יום לימודים ארוך?
"עם קבלת פסק הדין, ובהתאם להנחיותיו, ביצענו בדיקות נוספות במטרה לפעול גם במישור העירוני באופן נקודתי ובהתאם ליכולות הצוותים המשובצים כדי שהמסגרות תיפתחנה עד השעה 16:45. יש לציין שבחמישה גנים בלבד נמצאו גננות שהיו מוכנות ויכולות להפעיל את הגן עד 16:45. המחסור בגננות עמיתות לא מאפשר הארכת היום על ידן ב-12 הגנים האחרים. המאמצים העירוניים כללו בדיקה פרטנית מול כל אחת מעובדות הגנים, כולל פנייה לכל תומכות החינוך ממסגרות אחרות בעיר, וזאת בשכר נוסף וגבוה מהרגיל. חשוב להבין שכשאני אומרת פנייה לכל עובדת זה אומר שיחות אישיות, הסברים, שכנוע. יש פה צוות שלם שעובד על המשימה הזו. בסופו של דבר הצלחנו להביא למצב שבו בשני גנים נוספים בלבד נוכל לתת מענה, מענה שמשמעותו שבשעה האחרונה יהיו צוותים שונים בימים השונים של השבוע. מי שמכיר ילדי תקשורת יודע שזו לא בשורה גדולה שצוות מתחלף, ולא ארחיב על כך. ההורים יודעים יותר מכל אחד אחר את המשמעויות. מאחר ורק במקצת גנים נמצא פתרון, בהנחיית המפקחת על החינוך המיוחד במחוז, משרד החינוך ובהמלצתה הוחלט כי הדבר הנכון ביותר בשלב הזה הינו לקבל החלטת גורפת ושוויונית לכל הגנים בעיר, ולא ליצור מצב של מספר קטן של גנים שיפעלו עד 16:45, ולאו דווקא המורכבים ביותר, ומספר גדול של גנים שפועלים עד לשעה 16:00 בלבד".
לדבריה של שוכן, בסופו של דבר מי שיפעלו במתכונת הארוכה הם בתי הספר צלילים ופסיפס, כאשר מבין 19 גני התקשורת בעיר מצאו במינהל החינוך פתרון רק לשבעה, ולכן הוחלט להודיע על קיצור גורף של המסגרות. יש לציין כי בעירייה ממשיכים במאמצים לגיוס כוח אדם הדרוש.
מניסיון השנה שעברה, הורים מספרים שבמקרים רבים יום הלימודים הסתיים עוד מוקדם יותר מהשעה 16 בשל מצוקת כוח האדם. האם זה מה שצפוי גם השנה?
"אכן, כן. לצערי, בשל המחסור האדיר בכוח אדם, אנחנו נמצאים היום במצב שבו אם עובדת גננת או תומכת הוראה נאלצת להיעדר מכל סיבה שהיא, למשל מחלה, אז לא תמיד אנחנו מצליחים למלא את מקומה במקרים כאלו אנו נאלצים בלב כבד להודיע על סגירת המסגרת בשעה מוקדמת יותר. חשוב להבין, שידינו מאוד-מאוד לא קלות עם החלטות מהסוג הזה, וכשמתקבלת החלטה כזו היא לאחר שחרשנו שתי וערב את כל האפשרויות".
האם בערים אחרות עם מערכות חינוך גדולות הצליחו לייצר יום לימודים עד השעה 16:45? ואם כן, מה ההבדל ביניהן לבין מודיעין?
"ממשרד החינוך אנחנו יודעים שמחוז ירושלים כולו עובד עד 16:00 (ירושלים, בית שמש, אפרת ועוד). עד כמה שידוע לנו יש גנים במחוז שנכון לעכשיו לא בטוח שייפתחו באחד בספטמבר, בגלל מחסור בגננות גם בשעות הבוקר. בתל אביב הצליחו רק השבוע למצוא פתרון לגני התקשורת, ומלבדה לא ידוע לנו על ערים במרכז שהצליחו להתארגן על הפעלת הגנים עד 16:45. אני מניחה שיש אזורים בארץ שכן יצליחו להאריך את יום הלימודים. ההבדל הוא כנראה בכוח אדם זמין לעבודה זו".
לסיכום, אומרת שוכן כי "המחסור בכוח אדם אינו רק במסגרות התקשורת. אנחנו ערב פתיחת שנת הלימודים ועדיין קיים חוסר במערכת. מחנכת באחד מבתי הספר בעיר, "סייעות שניות" בחלק מהגנים שזכאים לסייעת שנייה, סייעות אישיות, וכמובן מטפלים ומטפלות פרא-רפואיים. המחסור בכוח אדם גדול, ואגב, הוא קיים גם בתחומים נוספים שתומכים במערכת החינוך, גם אם לא נוגעים בילדים עצמם".