חינוך כפול

רותי בוסידן
מדרשת אמי"ת במודיעין תהיה השנה אחת משישה בתי הספר של הרשת בהן שיעורי החינוך והליווי האישי לאורך כל השנה יועברו בידי שתי מורות. המנהלת ליאת וגשל: "בכיתה של יותר מ-30 תלמידות המחנכת צריכה להיות סופרמן כדי להצליח לראות כל תלמידה"
צילום: הדס בן ארזה

בתיכון אמי"ת במודיעין, השייך כידוע לרשת פרטית, יבצעו השנה מהפכה בשיעורי החינוך, אותם יעבירו מעתה צמד מורים.

אמי"ת מודיעין הוא אחד משישה בתי ספר חלוצים ברשת, בהם יתקיים כבר השנה הניסוי החדש.  המטרה – לאפשר לכל מחנך ללוות ולחנך כ-15 תלמידים בלבד, חצי מהכיתה, כשמספר המחנכים מוכפל וכל תלמיד זוכה להרבה יותר תשומת לב ויחס אישי ממי ש"אמון על עולמו הרגשי ומקומו בבית הספר", כדברי הרשת.

ד"ר אמנון אלדר, מנכ"ל רשת אמי"ת, הסביר השבוע כי היוזמה צמחה מתוך המהפכה אותה מובילה הרשת בשנים האחרונות – מעבר מהכיתה למרחבי למידה, ושינוי כל שיטת הלמידה ממורה העומד מול כיתה, לשכבה שלמה של תלמידים שלומדים ביחד בצורה דינמית ומגוונת, ומלווים על ידי מספר מורים בלמידה עצמאית. "במסגרת שבירת קירות הכיתה והמעבר למרחב, עלה צורך משמעותי לחזק את המקום האישי של כל תלמיד. לכן הוחלט לחזק ולהעצים את הליווי האישי-רגשי בתוך המערכת הרחבה יותר של למידה שכבתית ועצמאית. השיח הרגשי לא נשאר עניין של רצון של כל מחנך, אלא משולב באופן קבוע במערכת ובלוח הזמנים של כל מורה וכל תלמיד ומקבל מקום קבוע וסדיר. המטרה היא שלכל תלמיד יהיה ליווי אישי, מעקב ושיח משמעותי על ידי מורה מאמן".

באמי"ת בנות במודיעין כבר מוכנים לפתיחת השנה החדשה במתכונת החדשה, כאשר בשיעורי החינוך ילמדו המורה המחנכת ומורה מקצועית נוספת, שתיקרא "מחנכת-מאמנת". שתיהן יעבירו שעתיים שבועיות, כל אחת למחצית מהכיתה, בצורה "סדנאית", עם אימון רגשי-אישי ושיחות אישיות. כמו כן, שתי המורות ישתתפו באסיפות ההורים ובטיולים השנתיים. מהרשת נמסר כי למעשה שיעורי החינוך יהפכו להיות "קבוצת תמיכה לקידום חוזקות ולהתמודדות עם קשיים וחיזוק תחושת השייכות, כתהליך שכל תלמידה עוברת עם עצמה ועם הקבוצה".

השבוע התייחסה ליאת וגשל, מנהלת אמי"ת בנות, למיזם החדש: "המורות המקצועיות מאוד רצו להיות חלק מהמהלך. זה חיזק להן את הדבר שלשמו הגיעו לתחום החינוך – הקשר האישי והעצמת התלמידה, והמעבר לתפקיד מחנכות נותן להן הרבה מאוד סיפוק". עוד הוסיפה השבוע וגשל כי "הקורונה הייתה טריגר רציני להזכיר לכולנו כי הדבר הכי חשוב בבית הספר, יותר מהכל, זה לראות את התלמידה. בכיתה של יותר משלושים בנות המחנכת צריכה להיות סופרמן כדאי להצליח בכך. לכן פיצלנו את תפקיד המחנך, הכשרנו מורות נוספות לתפקיד, ויצרנו את המבנה החדשני המאפשר לנו לראות כל תלמידה".

אחת המחנכות שישתתפו במיזם היא עפרה מושקוביץ, שתלמד בשכבת ט': "זה חלום של כל מחנכת, יש יתרון אדיר בשותפה לחינוך הכיתה. אפשר לתת לכל בת לבוא לידי ביטוי בשיעורי החינוך, לשים הרבה יותר דגש על עולמה הפנימי, ולהגדיל משמעותית את הזמן שיש לך ללוות כל תלמידה. גם הנוכחות של עוד מחנכת בטיולים ואסיפות הורים היא מהפכנית".

עידית אפל, מורה לחינוך גופני בחטיבת הביניים, שתשתלב בכיתה ט' לצידה של מושקוביץ, הוסיפה: "אני מאוד אוהבת ללמד, אבל הרגשתי שנכון להשקיע יותר בפן האישי ובחיבור לבנות. שעות החינוך מאוד מיוחדות והצליחו לגעת בלבבות ולהפוך אותי לכתובת לבנות. כשהקבוצה קטנה, כל תלמידה יכולה יכלה לבוא ביטוי באופן רחב יותר. גם תלמידות שבדרך כלל בכיתה בורחות לפינה, כשאנחנו בפורמט אחר הן מוכרחות להיות חלק מהשיח ולשתף".

כתבות נוספות