משרד החינוך הודיע השבוע לנציגי מרכז השלטון המקומי כי בכוונתו לקצץ סכום של 150-200 מיליון שקל מהתקציב שהוא מעביר מדי שנה לרשויות המקומיות. מדובר על השתתפות משרד החינוך בעלות העסקת סייעות בגני ילדים, סייעות רפואיות ומשלבות לילדים בעלי צרכים מיוחדים, פסיכולוגים, אנשי מנהלה ועלויות ההסעות בגני החינוך המיוחד.
כידוע, משרד האוצר ביקש ממשרד החינוך לבצע הליך התייעלות במטה המשרד, אולם במשרד החינוך סירבו וכעת הם מנסים למצוא דרכים אחרות להתמודד עם הקיצוץ בתקציבו שאמור לעבור את המיליארד שקל. מרכז השלטון המקומי, בראשות ראש עיריית מודיעין חיים ביבס, איים השבוע לעתור לבג"ץ נגד משרד החינוך עקב הקיצוץ המתוכנן. במרכז דורשים מהמשרד להעביר להם נתונים גולמיים ומלאים על תקצוב כל בתי הספר בכל הרשויות המקומיות במערכת החינוך, נתונים שכיום חסרים, כולל נתוני שכר והקצאות תקציב לבתי ספר פרטיים, בתי ספר חרדיים ורשתות חינוך. לטעת המרכז, הנתונים "הועלמו והוסתרו על ידי המשרד" והם עדיין אינם שקופים. "ללא נתונים אלה, אין אפשרות להמשיך ולעבוד בצורה מקצועית ושקופה, ולכן נתנגד לכל קיצוץ. במידה שלא נקבל את הנתונים תוך 30 יום, לא יהסס מרכז השלטון המקומי לפנות לערכאות משפטיות על פי כל דין ולקבל את כלל הנתונים להן הרשויות זכאיות", אמר ביבס.
כיום משתתף משרד החינוך בשיעור ממוצע של כ-60% מעלויות ההעסקה והמימון של כל שירותי העזר שניתנים בבתי הספר ברשויות המקומיות, מעבר לשעות ההוראה הממומנות באופן מלא על ידי המשרד. כך למשל, הוא משתתף בכ-40% מתקציב ההסעות לבתי הספר ובכ-80% משכר הפסיכולוגים במערכת החינוך.
הסייעות על הכוונת
בעיריית מודיעין לא ידעו השבוע לומר מה יהיה גודל הקיצוץ שתספוג מערכת החינוך העירונית, אולם ככל הנראה ההשפעה תהיה בשלושה תחומים: פיטורי עובדים כמו סייעות גני חינוך מיוחד, סייעות אישיות, מלווים בהסעות, עובדי מינהל ומשק בבתי הספר ופסיכולוגים. המענה הניתן לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים ייפגע, זאת מאחר ופחות תלמידים יקבלו סייעות אישיות ואישור להסעות של החינוך המיוחד ובנוסף קיצוץ בשירותי הפסיכולוגיה במוסדות החינוך יפגע מן הסתם בבני הנוער.
גננת ותיקה בתחום החינוך המיוחד אמרה למודיעין NEWS: "בראייה רחבה, החינוך המיוחד הוא אולי התחום במערכת החינוך שהכי קרוב לעבוד בצורה טובה וחבל שמשרד החינוך לא רואה לנכון להמשיך ולטפח במקום לקצץ. גם ככה אנחנו כל הזמן 'על הקשקש' גם מבחינת תקנים וגם מבחינת התקציבים השוטפים שנקבעים על פי מספר התלמידים במסגרת. במודיעין יש כל הזמן עלייה במספר מסגרות החינוך המיוחד שנפתחות מדי שנה והן בתפוסה מלאה. בשנים האחרונות היו שינויים בתקנים לגבי הסייעות התומכות שנמצאות רק כמה שעות מדי יום. גם קיצוץ בהסעות ייפגע בנו מן הסתם. בגלל שהמסגרות הן על אזוריות, אני מניחה שגם זה ייכנס לשיקולים של וועדות השיבוצים ויביא מן הסתם לפגיעה בשיקולים המקצועיים וחבל".
בתמונה: גן במודיעין. בקרוב נקבל פחות (צילום ארכיון)