חופשת הקיץ של תלמידי בתי הספר העל-יסודיים נפתחה השבוע, מה שנתן את האות לאלפי בני נוער מקומיים לצאת למסע הנקרא "חיפוש עבודה לחופש". ברי המזל "הסתדרו" עם ג'וב בעבודת ההורים. אחרים פונים למסלול הסטנדרטי של הדרכה בקייטנות. למי שעדיין לא מצא תעסוקה מכניסה לחודשים יולי אוגוסט מיועדת הכתבה הזו.
יח"צני חופשות
דרך הרשתות החברתיות תוכלו למצוא היום עבודה כיח"צני חופשות. הרעיון הוא לנצל את הזמן הרב בו שוהים בני הנוער ברשתות החברתיות ואת מספר החברים הרב שנחשפים לתכנים שהם מעלים. המטרה היא להעביר כמה שיותר שמות של לקוחות פוטנציאליים לסוכני הנסיעות. העבודה מתאימה לבני נוער החל מכיתה י"א בכל חלקי הארץ. ככל שתעבירו יותר שמות כך תוכלו להרוויח יותר, כשהתגמול עבור כל אדם שסגר חופשה דרככם תקבלו הוא 20-25 שקל בנוסף לבונוסים שונים. אם תעברו מכסה מסויימת של עסקאות שנסגרו שנקבעה מראש, תקבלו חופשה בחינם הכוללת טיסה ומלון.
יח"צני מסיבות
העבודה היא בהפצת הזמנות למסיבות במפגשים חברתיים, בקניון או בכל מקום בו נמצאים בני נוער רבים. לרוב מארגני המסיבות משלמים על פי מספר האנשים שהצלחתם להביא למסיבה, כשאפשר להגיע לתגמול של מאתיים שקל לערב ואף יותר.
דוגי-סיטר
יולי-אוגוסט הם הזמן בו רבים מהשכנים שלכם יוצאים לחופשת הקיץ. אלה מהם המחזיקים כלבים וחתולים מחפשים בנרות פתרון לבעלי החיים שלהם.
העבודה היא להוציא את הכלבים לסיבוב בן חצי שעה, או לטפל בחתולים, ציפורים וכולי, מספר פעמים ביום למשך זמן לא ממושך. התשלום המקובל הוא בסביבות 30-40 שקל ליום.
צביעת בתי ספר וגנים
למעשה ההרשמה לצביעת בתי ספר וגני ילדים בשירות עיריית מודיעין כבר הסתיימה, אבל לפעמים נוצר "חור" אז אפשר עוד לנסות. נרשמו כ-230 בני נוער בגילאי 16 ומעלה. כל אחד מהם יעבוד כעשרה ימים, למשך שבע שעות בכל יום, ויקבל משכורת כחוק. צביעת המבנים תיעשה לאורך כל יולי-אוגוסט, כאשר ניתנה עדיפות לבני נוער שהגיעו דרך האגף לשירותים חברתיים ולכאלה שחוסכים כסף למסע לפולין.
בוא לחפור איתנו
רשות העתיקות מציעה לבני נוער מהעיר לעבוד בשכר בחפירות ארכיאולוגיות במהלך חופשת הקיץ בשכונת מורשת.
תנאי העבודה: לנערים/ות מעל גיל 16 בלבד, שבועיים עבודה רצופים – 10-14.7, 17-21.7. שעות העבודה: 6:00-14:00 בשטח (הסעה תצא ממקום מרכזי בעיר). ציוד חובה: נעליים גבוהות, מכנסיים ארוכים, כובע ומים. אופי העבודה: פיזית בשטח. ברשות העתיקות מציינים כי למתאימים/ות תינתן אפשרות לעבוד יותר.
לרישום יש להיכנס לקישור הבא: https://goo.gl/KWiS1T
האופציה ההייטקית
בשנים האחרונות הפך משה פורת, יזם ההייטק המקומי שמפעיל את MESH, לצומת דרכים עבור נערים בחופש. פורת מציע דגם מיוחד: "הרעיון הוא מאוד פשוט – לכל הורה יש בבית ילד או שניים שמחפשים עבודה. במקום לייצר מצב בו כל אחד דואג לעצמו, אפשר ליצור מאגר של מעסיקים, עם עדיפות למעסיקים מקומיים, מבעלי עסקים קטנים ועד לחברות הגדולות שפועלות בעיר. לייצר מודל של כוח ההמון. יש בעיר אנשים טובים, במיוחד בעלי עסקים או בכירים בחברות גדולות, שיכולים להעסיק ילדים בכל מיני תחומים מהסיגמנט הטכנולוגי ועד לעבודות כמו מלצרות, חלוקת פלאיירים, עבודה בקייטנות או סידור סחורה. המטרה היא לייצר את המאגר שדרכו בני נוער יוכלו להגיש מועמדות ישירות".
אפשר גם לעבוד מהבית
איך זה עובד עד כה?
"המטרה היא לייצר כמה שיותר חשיפה לעניין, מפני שבני נוער מתקשים למצוא עבודה בעיר. יש גם עיוות מסויים, כשרוב המעסיקים רוצים להעסיק בני נוער מכיתות י"א-י"ב ומי שצעיר יותר מתקשה למצוא תעסוקה. הדבר השני הוא שילד שמחפש עבודה נאלץ לכתת את רגליו ולעבור חנות-חנות. יום אחרי שפרסמנו את הרעיון כבר היו 400 ילדים שההורים שלהם הביעו התעניינות. מבחינת מעסיקים יש כרגע לא יותר מ-10-15".
גם אצלכם ב-MESH תעסיקו השנה בני נוער?
"אנחנו עורכים השבוע שני ימי ראיונות ונעסיק כמה בני נוער אצלנו במהלך החופש. יש היום גם בני נוער עם הרבה מאוד יכולות גם בסיגמנט הטכנולוגי ואנחנו מאוד רוצים לעודד את זה. יש תחומים כמו עיצוב גרפי, קידוד ופיתוח, עיצוב אתרים או אפליקציות שילדים יכולים לעשות היום, גם בעבודה מהבית".
האופציה הטלפונית
אחד הכלים החדשים שיכולים לסייע לבני הנוער בחיפוש העבודה נמצא בטלפון החכם שברשותם. בימים אלה משיקה אפליקציית "ג'וב קרוב" פלטפורמה ייעודית שתאפשר להם לחפש עבודה בהתאם למיקומם. השירות החדש יספק מאות עבודות המתאימות לבני הנוער ויאפשר להם למצוא את העבודה המבוקשת באמצעות מכשיר הסמרטפון בהתאם למיקומם.
מפתחי "ג'וב קרוב" מספרים כי "האפליקציה מציעה את הדור הבא של חיפוש העבודה והופכת את חווית החיפוש לקלה ויעילה יותר, תוך מתן מידע על אפשרויות עבודה קרובות לבית". האפליקציה עובדת בצורה הבאה: לאחר ההורדה יכול המשתמש לאתר דרך הסמארטפון אפשרויות עבודה בהתאם לחיתוכים שונים, החל כמובן מתחום העיסוק והתפקיד המבוקש, דרך הגדרת מקומות עבודה רלוונטיים בהתאם למיקומו הנוכחי או אזור מגוריו וכן זמני הנסיעה על פי קילומטר.
לאחר מכן, האפליקציה מציגה את כל אפשרויות העבודה הרלוונטיים ברדיוס המבוקש כולל מידע רחב וחיוני כגון חישוב המרחק, זמן הנסיעה ממיקומו אל מקום העבודה, תמונות ומפה מפורטת עם סימוני מקומות העבודה המתאימים.
דנית מנטל-אזולאי, סמנכ"לית השיווק של החברה המפתחת, מספרת: "הפלטפורמה החדשה נועדה ליצור קהילה המייצרת מפגש קל ונגיש דרך הסמארטפון בין מעסיקים וארגונים לבין בני הנוער למציאת עבודה לחופשת הקיץ. אנו שמחים להעמיד לרשותם את היכולות של ג'וב קרוב כלוח דרושים מתקדמים מבוסס אתר ואפליקציה המשרת כיום עשרות אלפי משתמשים ולקראת החופש לאפשר לבני הנוער למצוא עבודות רלוונטיות בקרבת ביתם".
היזהרו מאולמות ומסעדות
באותו ריטואל בו בני הנוער ממהרים למצוא לעצמם עבודה לקיץ עולים גם המקרים בהם בני הנוער אינם מודעים לזכויות שלהם וגם מקרים של מעסיקים המנצלים זאת. בהסתדרות העובדים הלאומית, שמשרדיה נמצאים בפארק הטכנולוגי במודיעין, מספרים כי למרות שאין בידיהם את הנתונים המדויקים לגבי פגיעה בזכויות בני נוער בתעסוקה, ברור כי התופעה עדיין קיימת.
"עיקר ההפרות הן בתחום אולמות האירועים והמזון המהיר", נמסר לנו. "בשנה החולפת התקבלו תלונות של בני נוער על בעיות שכר ושעות עבודה מרובות מעבר למה שמותר בחוק. צריך לזכור כי במרבית אולמות האירועים מעסיקים בני נוער במחיר כולל, וכאשר מחלקים את השכר שהנער מקבל – חלקי השעות שעבד בפועל מגיעים לחישוב של פחות משכר המינימום. גם העסקת בני נוער לאחר חצות היא דבר המהווה עבירה פלילית".
ואלו זכויותיכם
אז מה בדיוק הזכויות של בני הנוער בשוק התעסוקה ומה עליהם לדעת בבואם לחפש עבודת קיץ. בשנה שעברה הוציאה הסתדרות העובדים הלאומית את "זכותון הנוער", המאגד את החוקים הנוגעים להעסקת בני נוער. מהו הגיל בו מותר להתחיל לעבוד, כמה מרוויחים, כמה שעות מותר להעסיק את בני הנוער ולמי פונים במקרים שמעסיקים הפרו את זכויותיכם. הנה עיקרי הדברים:
1. גיל העסקה: מתחת לגיל 14 אסור לנער לעבוד (כולל בחופשות של בתי ספר). מגיל 14-15 מותרות בחופשת הקיץ עבודות קלות בלבד. מגיל 15-16 העבודה בחופשה מותרת, בזמן הלימודים רק עם פטור מלימודי חובה/ או חניך במסגרת חוק החניכות. מגיל 16-18 העבודה מותרת בחופשה ולאחר שעות הלימודים.
2. פנקס עבודה ואישור רפואי: לאור הנחיה של משרד הכלכלה אין צורך באישור משירות התעסוקה להעסקה בני נוער ולא צריך להוציא פנקס עבודה. על הנער למסור למעסיק צילום של תעודת הזהות המעיד על גילו ואישור רפואי המתיר לו לעבוד.
3. שעות עבודה: מותר להעסיק נער לא יותר משמונה שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. נערים בני 16 ומעלה, מותרת העסקתם עד לתשע שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. אין להעסיק נערים בשעות נוספות או בימי המנוחה. לנער בן הדת היהודית יום המנוחה הינו יום השבת, ובן דת אחרת ניתן לו לבחור בין הימים שישי, שבת או ראשון. ככל שהנער עבד, בניגוד לחוק, שעות נוספות, חייב המעסיק לשלם לו גמול בהתאם לחוק שעות עבודה ומנוחה.
4. הפסקות: לאחר שש שעות עבודה חובה לאפשר לנער הפסקה של 45 דקות, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. ההפסקה היא בדרך כלל על חשבון הנער.
5. עבודת לילה: נער צעיר מגיל 16 אסור להעסיק משעה 20.00 עד שעה 08.00 למחרת. אם גיל הנער הוא 16-18 ניתן להעסיקו עד השעה 22.00, ולפי היתר מיוחד עד השעה 23.00. משרד הכלכלה אישר להעסיק נערים בגילאים אלה (בתקופת החופשים) עד חצות ובתנאי שהמעסיק ידאג להסיע את הנערים לביתם בתום יום העבודה.
6. רישום שעות עבודה: חובה על המעסיק לערוך רישום מדויק של שעות העבודה לנער. מומלץ שגם הנער יערוך רישום מעקב שלו על שעות העבודה.
7. שכר: המעסיק חייב לשלם לנער העובד את שכר המינימום הקבוע בחוק. עד גיל 16 – שכר חודשי – 3,255 שקל ושכר שעתי 18.81 שקל. עד גיל 17 – 3,487.50 / 20.15. עד גיל 18 – 3,859.50 שקל ואילו שכר שעתי הינו 22.30. שימו לב לכך: גם אם בני הנוער מוכנים לעבוד תמורת שכר נמוך יותר מהקבוע בחוק, זהו הסכום המינימלי אותו חובה על המעסיק לשלם. לעובד במשרה חלקית יחושב שכרו יחסית לחלקיות המשרה.
8. נסיעות לעבודה: בנוסף לשכר העבודה יש לשלם לנער הוצאות נסיעה ממקום מגוריו למקום העבודה. התשלום הוא עד 25.20 שקל ליום עבודה. בדרך כלל לפי עלות כרטיסייה לכל הנסיעות הנדרשות, או לפי עלות כרטיס "חופשי חודשי" (לפי הזול מבניהם).
9. תקופת התלמדות / ניסיון / ימי הכנה / ישיבות עבודה: אסור להעסיק עובדים בכלל ובני נוער בפרט, לתקופת "התלמדות" או תקופת "ניסיון" או "הכשרה" או "השתלמות" או "ישיבות עבודה" או כל כינוי אחר – ללא תשלום. יש לשלם לנער שכר עבור ימים ושעות אלה החל מהשעה הראשונה. גם אם לא התקבל הנער לעבודה או החליט כי אינו מעוניין לעבוד אצל המעסיק במהלך תקופת ההכשרה/ניסיון.
10. חופשה: הנער העובד זכאי, החל מיום העבודה הראשון, לימי חופשה בתשלום, בכפוף למכסת ימי חופשה לפי הדין.
11. איסור ניכוי מסים: ממשכורתו של הנער העובד לא ינוכו תשלומים עבור ביטוח לאומי וביטוח בריאות. בפועל, עד תקרה מסוימת של שכר, לא ינוכה מס הכנסה מבני נוער.
12. קנסות ועונשים: אין לנכות משכר הנער בגין "קנסות" ו"נזקים" כל עוד הניכוי לא הותר על פי החוק. אם נשברה בטעות כוס, נקרעו או התלכלכו המדים או אפילו אם חסר כסף בקופה כי הייתה טעות בחישוב – לא ינוכה מהשכר קנס. ניתן לנכות קנס משמעתי רק אם הותר בהסכם הקיבוצי או על פי חיקוק.
13. חוק הודעה לעובד: על המעסיק למסור לנער תוך שבעה ימים מיום תחילת עבודתו "הודעה לעובד" עם כל הפירוט הנדרש בחוק הודעה לעובד (תנאי עבודה).
14. תלוש שכר: על המעסיק חלה חובה להעביר לנער תלוש שכר מפורט. בתלוש יהיו הפרטים של המעסיק ופירוט מדויק של שעות העבודה (כולל הפרדה לשעות נוספות), השכר לשעה, ימי חופשה ומחלה אם היו, ניכויים שהוא ניכה מהשכר וכו'.
העיריה מפקחת מלמעלה
כחלק מההכנות לקיץ נערך השבוע כנס "קיץ בטוח" ביוזמת "עיר ללא אלימות", "הרשות העירונית למלחמה בסמים ובאלכוהול" ומחלקת הנוער והצעירים של עמותת סחלבים. לכנס הגיעו כל העובדים והמתנדבים שיעסקו בפעילות שטח בחופשת הקיץ: עובדי המוקד העירוני, נציגי משטרה, סיירת הורים, פיקוח עירוני, סיירי בטחון, מדריכי נוער מקצועיים וסטודנטים מתנדבים.
הכנס היווה את שיאו של תהליך ארוך וחשוב של שיתוף פעולה בין הגופים השונים בעיר שעובדים עם נוער בקיץ, והוא משקף את החיבור המשמעותי ביניהם הנובע מאינטרס משותף של קיץ בטוח ושקט. המטרה היא לספק מענה חברתי וחינוכי לנוער, לצד אכיפה, פיקוח וסיפוק תחושת ביטחון ומוגנות.
בתמונה חפירות באתרים ארכיאולוגיות (צילום רשות העתיקות)