שווה 450 שקל!

איילת לוין
2014-07-14 01:00:00
2017-08-04 01:00:00

בפעם הראשונה בתולדות המדינה קיבלו תלמידי ישראל מסגרת פעילות מסובסדת לשלושת השבועות הראשונים של החופש הגדול. במשרד החינוך קוראים לזה "בית הספר של החופש הגדול". ההורים מבינים שמדובר יותר בקיטנה ופחות בבית ספר, אבל אם לשפוט לפי השבוע השני של הפעילות במודיעין – כולם מרוצים. שום קיטנה לא עולה 450 לשלושה שבועות.

יצאנו להתרשם בעצמנו ממה שקורה במפעל המסקרן הזה. הביקור העיקרי נערך לפני התחממות הגזרה, אבל גם השבוע – כאשר העיר נכנסה למעגל האש הארצי, המפעל נמשך כרגיל ורוב הילדים המשיכו להגיע אליו. את ביקורינו ליוותה המורה שרון רוטשילד, המרכזת את הנושא.

שרון, איך נקבע מה הילדים ילמדו ואילו פעילויות יתקיימו?

"כחודש וחצי לפני תחילת ביסש"גד  (בית הספר של החופש הגדול) הוקם צוות עבודה להכנת סדר היום למשך שלושת השבועות בו הוא יפעל והגעה להחלטות על הפעילויות שיהיו במהלכו. צוות העבודה כלל מורים שמונו כרכזי הפעילות בבית ספרם – רכז אחד בכל בית ספר. חלק מהמורים עצמם כמו גם ההורים בהתחלה לא הבינו מה ההבדל בין קייטנה לבין בית הספר של החופש הגדול. העלנו רעיונות לפעילויות כמו יום המים, יום בלונים וכדומה. מצד שני היו את אלו שראו בשלושת השבועות האלה המשך ישיר של מסגרת בית ספרית והציעו רעיונות דידקטיים מדי. דאגנו כי בסופו של דבר הם יגיעו לשילוב הנכון של למידה עם 'פאן'. בין היתר באמצעות חומרים לפעילות גם מצו פיוס, ממשרד החינוך, מאתרים שונים וגם רעיונות מקוריים שלנו".

נושא העל שנבחר על ידי משרד החינוך הוא משפחה. בעיר החליטו לפרק את הנושא לתת קטגוריות כמו למשל "המשפחה שלי" ובתוכה הנושאים: אני במשפחה, תפקידים, שונות בין משפחות התלמידים והשכונה שלי, קטגוריות נוספות שנבחרו הן משפחות ישראליות, משפחות בעולם, משפחות צבעים, בעלי חיים ומשפחות כלי נגינה. בנוסף לכך מתקיים יום ספורט בנושא שיתוף פעולה ויום "חכם בשמש" בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן.

משיחה עם רוטשילד הבנו כי היום הראשון של ההתארגנות היה לא פשוט. הכנת הכריכים לילדים, למשל, הייתה אחת הבעיות שעלתה בפני המורות שהתקשו במקביל על ההשגחה על הילדים להכין כריכים למספר גדול של ילדים. דבר שהן לא מורגלות בעבודתן היום יומית. מהר מאד הבינו שבדיוק לפעולות מסוג זה אפשר לרתום את המתנדבים שנמצאים כמעט בכל בית ספר. חוץ מהיום הראשון. רוטשילד: "לקח לנו רגע לשמן את המערכת, אבל לאחר מכן הכל פועל כמו שעון ולפי תגובות הילדים וההורים, הפורמט עובד ומהווה מודל מוצלח לשנים הבאות".

מיהם המתנדבים?

"הם הגיעו מבלי שנבקש. זו הייתה התארגנות ספונטנית של תלמידים בוגרים וילדים של אנשי צוות. מפקחות מנהל החינוך שהגיעו לסייר בבתי הספר ביום רביעי ציינו כי זאת כתופעה שראו עד עתה רק במודיעין וזה לא מובן מאליו. להערכתי, לכל שתי כיתות יש מתנדב. סדר גודל של כחמישים מתנדבים בעיר כולה".

קשר משפחתי

יצאנו לסייר בשלושה בתי ספר בעיר בזמן שפעל בהם בית הספר של החופש הגדול והתרשמנו לטובה. הילדים גם לומדים וגם נהנים. עברנו בין בתי הספר "קשת", "דורות" ו"עידנים", שם צפינו בפעילויות השונות. ב"דורות" אפילו עצרו לכבודנו את הפעילות והמורה יחד עם תלמידי כיתה א' שרו לנו את ההמנון הכיתתי "אנחנו אלופים".

הגענו ל"יום שיא" שרובו מורכב מהפעלות על ידי גורמים חיצוניים. חברת "טכנוקט" שמביאה איתה מוזיאון מדע, שתי משחקיות (מדע על השולחן ומדע וטכנולוגיה ביד הלשון) ומעבירה שתי סדנאות של מדע ויצירה כל זה במהלך ארבע שעות פעילות. "חוות אתגרים" המביאה איתה פינת ליטוף, מעגל מתופפים, סדנת odt הכוללת תחרות סקי, מעגל רדיואקטיבי ואי המספרים, סדנת קרקס וחגיגת מים. "הגורם האנושי" מקיימת פעילות להגברת המודעות ולמניעת תאונות דרכים ואלימות וגם מלמדת על מניעת מחלות. הם מפזרים תחנות בכל בית ספר ביניהן: "המשכנע" לחגירת חגורת בטיחות, "המתעטש"- מניעת מחלות, מודד קרני שמש, עישון פסיבי, חבישת קסדה, חציית כבישים וציות לתמרור.

תחנתנו הראשונה  היתה בית הספר "קשת". שם כיתת החינוך מיוחד משולבת בשתי הכיתות של ביסש"גד.  הרכזת האחראית סיפרה לנו כי היא בחרה בכמה שיותר הפעלות מתוך מה שהוחלט בצוותי העבודה, לאו דווקא של יצירה וצביעה אלא עבודה עם הגוף, פעילות פיזית, ריקודים ופעילות אינטראקטיבית שיוצר חיבור חזק יותר בקרב התלמידים. הכל בחיבור לנושאים הנלמדים: "אם אותו יום היה סביב נושא משפחות בעולם, אז לימדנו אותם ריקודים מהעולם, או שהילדים בנו תיאטרון צלליות והצגנו בהתאם לנושא. בניגוד למסגרת הלימודית המסורתית, אנחנו בראש וראשונה קשובים לצורך של כל ילד וכיתה. מורה פנתה אלי הבוקר ואמרה שאחת הילדות לא התחברה לפעילות שנעשתה בכיתה באותה שעה. אין עם זה שום בעיה. היא באה איתי לחדר וישבנו יחד על פעילות אחרת. נכון שיש תוכנית אבל יש מקום להתאמה גם אישית וגם קבוצתית. מגיעים אלינו גם בוגרי בית הספר, ילדים שעולים לכיתה ח' וט', ילדים מדהימים, שבאים לעזור ואם יש ילדים שרוצים לעסוק בפעילות אחרת הם מצטרפים אל המתנדבים".

באותו יום התנהלה פעילות חיצונית בבית הספר של "טכנוקט". נכנסו תחילה לאחד מחדרי המשחק ובו מגוון משחקים, כדורים, משאיות קטנות, סירים וצלחות הממחישים חוקים פיזיקליים שונים. בכל מתקן עמדו כשלושה או ארבעה ילדים, לפעמים פחות, שהתנסו בו והניעו את חלקיו.  נושא המשחקיה עליו מבוססים המתקנים היה "איך שגלגל מסתובב".

לפני שהילדים עוברים בין המתקנים וחווים אותם בעצמם הם מקבלים הסבר קצר על הנושא, מה כל מתקן עושה ומה הכוח הפיזיקלי שעומד מאחוריו וגם תוך כדי פעילות המדריכים עוברים ביניהם ומסבירים להם את ההיבט המדעי של המשחק. הפעילות כולה נמשכת בין חצי שעה לארבעים דקות.

בחדר אחר ישבה מורה עם תלמידיה והם היו עסוקים בצביעה והרכבה של חלקים מתוך קיטים, שנרכשו באופן ספציפי לבית הספר במודיעין. גם הקיטים קשורים לנושא הנלמד: מדע. לפני שהילדים גוזרים מדביקים וצובעים כביכול כמו בכל קייטנה אחרת המורה מעבירה להם מצגת בה הם לומדים על הקנגורו (החיה המופיעה בקיטים) ועל אופן היווצרות האור ורק לאחר מכן הם עוברים לפעילות היצירתית עם הקיטים "סביבון קסם האור" וקיט של קנגורו.

בכיתה הראשונה שעסקו בפעילות זו כל התלמידים ישבו או עמדו ליד השולחנות שהיו מסודרים כמו ביום לימודים רגיל וניגשו מדי פעם למורה כדי לקבל עזרה. בכיתה אחרת הם עבדו בקבוצות: קבוצה אחת ישבה על הרצפה, גזרה והדביקה. קבוצה אחרת ישבה במעגל עם המדריכה ומספר ילדים נוספים ישבו בפינות הכיתה.

חוויה אתגרית

משם עברנו לבית ספר "דורות" בו התנהלה פעילות של "חוות אתגרים". פעילות ראשונה הייתה מרוץ שליחים עם רובי מים, במטרה ללמד את הילדים שיתוף פעולה ועבודה בצוות, למידה משמעותית תוך כדי פעילות כיפית. לילדים הוסברו רק מהם כללי המרוץ ומה עליהם לעשות, את עבודת הצוות הם למדו תוך כדי פעילות מבלי לדעת שהם לומדים משהו בעל ערך. לא נשארנו עד הסוף, אבל אולי בסוף הפעילות כדאי היה לשבת עם התלמידים ויחד להבין איפה היו הטעויות ומה הם יכלו לעשות טוב יותר ולשתף פעולה טוב יותר כדי להצליח במשימה. בפינה אחרת, ברחבת בית הספר מתחת למספר עצים בצל, עבדו במרץ ובריכוז רב קבוצה של כעשרים תלמידים בנסיון להרים את הפלטה מעץ המונחת על הרצפה ועליה ציור של חיה בעזרת עכביש המורכב מחבלים. פה אחת המורות ליוותה אותם בתהליך ונתנה להם טיפים כיצד להצליח במשימה על ידי שיתוף פעולה טוב יותר ומינתה מדי פעם מנהל צוות. היה מרגש לראות כיצד ילדים זאטוטים מבצעים משימה שאנשים מבוגרים לא תמיד מצליחים לעשות בצורה יעילה ובשקט מופתי, באופן יחסי, תוך כדי הקשבה לאחר וגם מצליחים לעמוד בה בהצלחה. אותה קבוצה גם שרה לנו את שיר הכיתה שהם כתבו והלחינו במיוחד עבור בית הספר לחופש הגדול בהשראת אחד השירים שמלווים את המונדיאל. רק שבוע עבר מתחילת הביסש"גד  וכולם דקלמו את המילים בלי שום בעיה.

להחזיק בהגה

בבית ספר "עידנים" הנחו את היום ה"גורם האנושי". תחילה עברנו בפעילות בה לפני שהגענו הסבירו לילדים על האופן בו נדבקים במחלקות ואז הם שיחקו בעמידה בתוך הכיתה בכדור עובר. ברחבת בית הספר המוצלת עם ציליות התלמידים למדו בטיחות בדרכים, אבל לאחר שהסבירו להם בקצרה על דרכים שונות להתנהגות בטוחה בדרכים הם עברו ללמוד זאת בצורה חווייתית, או שהם נהגו ברכבים מיוחדים במסלול בטיחות או שהתנסו בכיסא הבטיחות הנע במהירות תוך כדי שהיושב חגור ואז נעצר בפתאומיות לצורך המחשה של תאונת דרכים והאימפקט שלה על הנוסע.

התפיסה העומדת מאחורי "בית הספר של החופש הגדול" היא למידה, אבל בצורה חווייתית ככל האפשר גם כדי שתהיה מהנה וגם כי יש דברים שלומדים בשטח בצורה הרבה יותר טובה מאשר הרצאה פרונטאלית.

(צילום: איילת לוין)

כתבות נוספות

תל אביב הגיעה למודיעין

לאחרונה נפתחה במע"ר מרפאת SKIN לטיפולי פנים ואנטי-אייג'ינג, של מומחה האסתטיקה מהעיר הגדולה ד"ר אמיר זרח: "מביאים סטנדרטים בינלאומיים"

ביבס: "חוק גיוס אחד, לכולם"

ראש עיריית מודיעין השתתף בוועידת התאגידים באילת והתייחס לשאלת גיוס החרדים, ואמר כי "ראשי המחאה רוצים שנסגור את המדינה על כל דבר קטן"

סיבוב פרסה

יממה בלבד לאחר שהודיע על מינוי ראש שב"כ חדש חזר בו נתניהו מההחלטה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

המשך קריאה »