כמדי שנה באמצע חודש מאי מפרסמות עיריית מודיעין ועמותת סחלבים את הפרטים לגבי קייטנות הקיץ לילדי הגנים ובתי הספר היסודיים. כמו לפני שנתיים, גם השנה עוררו המחירים תרעומת בקרב תושבי העיר. חבר המועצה ברוך בוחניק העלה לאינטרנט עצומה להורדת המחירים, עליה חתמו כבר למעלה מאלף איש. במקביל מתוכננת בתחילת חודש יוני הפגנה בנושא מול בניין העירייה.
ואלה הפרטים: במסגרת מערך קייטנות הגנים מציעה השנה עמותת סחלבים את קייטנת "חגיגה של פסטיבל" המשלבת שירים, סיפורים, ריקודים ומשחקים. הקייטנה תתקיים בגני הילדים בעיר ויעבירו אותה צוותים המורכבים ברובם מצוותי הבוקר והצהרונים. בקייטנה זו יוכלו הילדים ליהנות מתוכנית חינוכית עשירה הכוללת חוגים, הצגות, מופעים יצירות ועוד. הקייטנה תפעל במשך 18 ימים בין התאריכים 2-25.7.17 בימים ראשון עד חמישי בין השעות 07:30 – 13:30. בעלות של 1,022 שקלים, כאשר יש אפשרות לרישום ליום ארוך עד השעה 16:30 בתוספת של 675 שקלים. מי מההורים שירצה להאריך את הקייטנה במספר ימים נוספים עד לסוף חודש יולי (להם נתנו בסחלבים את הכותרת "מחזור שני"), ייאלץ להיפרד מעוד 227 שקלים לילדי הגנים ו-615 בבתי הספר.
לשם השוואה: השנה יעמדו מחירי הקייטנות ביבנה על 1,340 שקל ליום ארוך (620 עד השעה 13:00) ובאשדוד תומחרו הקייטנות ב-950 שקל לעשרים ימי פעילות.
בדומה לנעשה בשנים הקודמות בקייטנות המיועדות לתלמידי בתי הספר, יוכלו ההורים לבחור גם השנה בין שני סוגי קייטנות: הקייטנות החברתיות וקייטנות הנושא. הקייטנה החברתית, שתפעל זו השנה השלישית, תאפשר לתלמידי כיתות ד' להצטרף לתלמידי כיתות א'-ג' ב"בית הספר של החופש הגדול" אותה מפעיל משרד החינוך. קייטנה זו תתקיים בבתי הספר בעיר ותשלב הפעלות ותכנים חינוכיים חווייתיים. הקייטנה תעלה להורים 852 שקלים.
קייטנות הנושא יפעלו במתכונת המסורתית של קייטנות "החופש לבחור". קייטנות אלה שיהיו בשלל נושאים בתחומי הספורט וההעשרה, כוללות מגוון נושאים אותם יוכלו לבחור הילדים על פי העדפה, כאשר את התכנים יעבירו מדריכים מקצועיים. בין היתר יוכלו ליהנות השנה הילדים מקייטנות מבוכים ודרקונים, אתגרי ספורט, גלגליות ואקסטרים, חדשנות וטכנולוגיה, תקשורת ותיאטרון ומקייטנת טיולים חדשה ששולבה השנה במסגרתה יוכלו הילדים לצאת לסיורים מודרכים ברחבי הארץ. כל הקייטנות הנושאיות ישלבו ימי שיא, ימי פעילות בבריכות, אטרקציות, סרטים, הצגות ופעילויות אתגריות. קייטנות אלו יעלו להורים ברישום מוקדם 1,310 שקלים.
שני סוגי הקייטנות, שיפעלו במשך 15 ימי פעילות בין התאריכים 2-20.7.17, יתקיימו בין השעות 13:00-08:00, כאשר קבלת ילדים היא החל משעה 7:30. בדומה לקייטנות הגנים, גם בקייטנות בתי הספר יש אפשרות לרישום ליום ארוך עד השעה 16:00 בתוספת של 675 שקלים. בנוסף, בהמשך לתיאום מול הנהגות ההורים נקבע כי בכל הקייטנות של סחלבים תינתן האפשרות להאריך עד לסוף חודש יולי בתוספות תשלום כאשר פתיחת הקבוצות מותנות במינימום נרשמים. עוד נמסר מסחלבים כי במסגרת הרישום לקייטנות יינתנו הנחות לאחים נוספים של עד עשרה אחוזים בכפוף לתקנון ההנחות של סחלבים.
בנוסף, לאור ההצלחה בשנה שעברה, גם השנה תפעיל עמותת סחלבים קייטנה על אזורית בחודש אוגוסט לילדי הגנים וכיתות א', כך שההורים יוכלו למצוא מסגרת חינוכית וחווייתית עבור ילדיהם מתחילת החופש ועד 10.8.17. הקייטנה, בעלות של 1,095 שקלים, תפעל בין השעות 16:00-07:30 ותשלב סדנאות מדע, בישול, משחקי חשיבה ועוד.
מ"מ ראש העיר ויו"ר עמותת סחלבים, שלמה פסי, אמר: "עמותת סחלבים יחד עם מינהל החינוך בעירייה נערכים להפעלת קייטנות מגוונות בחופשת הקיץ. גם השנה יוכלו ההורים לבחור מבין קייטנות נושאיות, קייטנות בגני הילדים והחט"צים וקייטנות במתכונת של בית הספר של החופש הגדול. כך שהאפשרויות יהיו מגוונות הן מבחינת התכנים והן מבחינת המחירים. עמותת סחלבים תוסיף לקיים קייטנות עם צוותים איכותיים שיספקו מענה חינוכי וחווייתי לרווחת ילדי העיר, לאורך החופש הגדול".
בנוסף לקייטנות מטעם עמותת סחלבים, גם השנה יפעיל כאמור משרד החינוך את קייטנת "בית הספר של החופש הגדול", שהשנה התרחבה לאחר שלוש שנות פעילות ותפעל גם עבור ילדי כיתות ג'. בעיריית מודיעין מסרו כי הרישום האינטרנטי ייפתח השבוע (ביום ראשון 14.5.17). גם השנה יפעל "בית הספר של החופש הגדול" בשלושת השבועות הראשונים של חופשת הקיץ, בין התאריכים 2-20.7.17. התשלום עבור התוכנית נקבע בהתאם למעמד הסוציו-אקונומי של הרשות, כאשר במודיעין עלות התכנית היא 450 שקלים לתלמיד. הרישום יתבצע באמצעות אתר העירייה, בלשונית "חינוך והשכלה". ניתן להירשם החל מתאריך 14.5 ועד לתאריך 18.6, אך יחד עם זאת מינהל החינוך בעירייה קורא להורים להקדים ולהירשם, בכדי לייעל את תהליך ההתארגנות.
"בתי הספר של החופש הגדול" יפעלו בכל בית ספר בעיר אליו יירשמו לפחות שישים תלמידים. את פני התלמידים יקבלו צוותי ההוראה של בית הספר ומדריכים/סטודנטים/פרחי הוראה שיגויסו במיוחד לתוכנית במטרה לשמור על הרצף החינוכי. ניהול כל מסגרת בית ספרית יתבצע על ידי בעל תפקיד מרכזי מצוות בית הספר. התכנית "בית הספר של החופש הגדול" משלבת בין מערך ההתפתחות והצמיחה של התלמידים לבין פעילות חווייתית דרך למידה משמעותית והנאה. התלמידים יעסקו בתכנים ערכיים, איכותיים ומבוקרים, ויתנסו בטיפוח יכולות בתחומי העשרה, ספורט, חינוך סביבתי, מעורבות חברתית ועוד. בהתאם לנושא השנתי, שנקבע על ידי משרד החינוך, גם תכנית זו תעסוק השנה בנושא ירושלים. לנוחיות ההורים תתאפשר מסגרת המשך בצהריים על ידי הגופים המפעילים צהרונים בבתי הספר בעיר במהלך שנת הלימודים. מסגרת הצהריים תתקיים החל משעה 13:00 ועד לשעה 16:00 ("צהרון המשך"). המחיר זהה לזה של שנה שעברה ויעמוד על 675 שקלים.
כאמור, גם השנה כבר עלו קולות תרעומת מצד הורים רבים במודיעין ובאופק כבר מתוכננת הפגנה ב-11 ביוני בשעה 18:00 מול בניין העירייה. מי שעומד מאחורי היוזמה הוא רותם שמעונוביץ', שהיה ממובילי מאבק ההורים להוזלת מחירי הצהרונים בעיר: "המאבק של הצהרונים לא נוצח ולא הייתה שום הוזלה. יותר השתקה מצד ראש העיר, שהוא פוליטיקאי מנוסה ואנחנו רק הורים שהולכים כל יום לעבודה. הוא עשה קומבינה עם כחלון לגבי ההוזלה במחירי הצהרונים שבכלל לא קשורה לתושבי מודיעין. זה סבסוד שלא יגיע לתושבי העיר שתמיד נופלים בעניין הזה".
מה קרה למאבק שהובלתם?
"עד היום לא קיבלנו הזדמנות אמיתית מול עמותת סחלבים לראות את הנתונים, זאת למרות הבטחות מפורשות מצד ראש העיר".
מה בעצם מטרת ההפגנה המתוכננת?
"ההפגנה הזאת היא הזדמנות לרתום את ההורים, שהם אדישים לנעשה למרות שלוקחים להם כסף מהכיס והם לא יודעים לאן הוא הולך. אני מקווה מאוד שעד התאריך הנקוב נגייס מספיק אנשים להפגנה, למרות שאם צריך גם אעמוד שם לבד. המטרה היא להראות שלהורים בעיר אכפת, בניגוד לטענות שאנחנו סתם פופוליסטים. אנחנו רוצים להראות לו (לביבס. ע.ק) שיש אנשים מאחורי הפוסטים על יוקר המחייה והמחירים הגבוהים. יש לי שני ילדים ולא מתאים לי לשלם 4,000 שקל עבור קייטנה. אני מנסה להעביר מסר להורים במודיעין שאפשר לשנות. בואו תצאו ותתקוממו".
מי שעוד פועל בנושא הוא חבר מועצת העירייה ברוך בוחניק, שכאמור פתח עצומה אינטרנטית בנושא עליה חתמו כבר למעלה מאלף איש. בעצומה נכתב כך: "לכבוד מר חיים ביבס. אנו פונים אליך כיו"ר השלטון המקומי וכראש עיר. אנחנו הורים עובדים בעיר וגרים בעיר שנחשבת ממעמד סוציאוקונומי גבוה. זה אומר שאנו משלמים ארנונה והרבה (וגם משכנתא גבוהה) ולא נשאר לנו הרבה כסף פנוי. הצהרון נועד לעזור לנו (רוב תושבי העיר שטרם יצאו לפנסיה) להישאר אחה"צ בעבודה כדי לעמוד בתשלומים האלה. אנו מבקשים ממך שתפעל לשינוי ההחלטה שמסבסדת צהרונים על בסיס החתך הסוציואקונומי של כלל העיר לסבסוד אחיד באופן משמעותי כפי שנהוג בערים אחרות. תמיכתך בנושא חשובה כי אתה בעל השפעה מתוקף תפקידך כיו"ר השלטון המקומי. בתוך עמנו אנו יושבים ויודעים שגם במודיעין אנשים זקוקים לסבסוד הזה. נודה לעזרתך".
בוחניק, מה מטרת העצומה?
"בגדול, יש כאן שני גורמים שטוענים שהם לא האשמים. יש את חיים (ביבס. ע.ק) שטוען שאין לו כסף ושהוא מרוויח מהצהרונים רק 16 שקלים על כל ילד מדי חודש. ממה שאני בדקתי והנתונים שאני יודע הרווח עומד על 300 שקל לילד. אני פעיל בנושא כבר חצי שנה. פניתי גם למשרד הפנים ואני מנסה לקבל את הנתונים, אבל שם מגמגמים מפני שלהם הציגו את דוח המאזן. הגורם השני הוא המדינה שמסבסדת את מחירי הצהרונים באופן דיפרנציאלי על פי החתך הסוציו אקונומי ואנחנו במודיעין הם אלו שאוכלים אותה".
אז מה בעצם אתה מנסה לעשות?
"מה שאני מנסה לעשות הוא בשני מישורים: או שביבס לא מקבל כסף ואז נצא יחד איתו למאבק, או שהוא כן מקבל ואז שיוריד את העלויות הגבוהות. אני מתנכן פניות ופגישות במשרד הפנים, משרד החינוך ועם גורמים במשרד האוצר. מישהו חייבת לתת תשובות ופתרונות. צריך לשים לזה סוף. לא יכול להיות שזוגות צעירים בעיר ייאלצו להתמודד עם הוצאה בלתי נתפסת עבור הקייטנות. אני טוען שהיות וראש העיר שלנו הוא גם יושב ראש מרכז השלטון המקומי, אז שיבוא ויעזור לנו לעשות שינוי. ההנחה חייבת להגיע".
מהעיריה נמסר בתגובה לדבריו של בוחניק: "במהלך החודשים האחרונים שותף ראש העיר, בתפקידו כיו"ר מרכז השלטון המקומי, לתהליך גיבוש מדד סוציו-אקונומי חדש של הלמ"ס, כאשר הרצון הוא ליצור מדד שאינו מתייחס רק לרמת ההכנסה של התושבים, כפי שנעשה כיום, דבר שאינו משקף את המציאות, אלא ליצור שיטת חישוב חדשה שתשקלל את יכולתה הכלכלית האמיתית של הרשות. אם חבר המועצה בוחניק מתכוון הפעם באמת לממש את הבטחותיו ברשתות החברתיות, הוא מוזמן להצטרף לעשייה ולסייע בנושא מול חבריו במפלגה שלו, "אגודת ישראל", שכידוע מתנגדת לשינוי זה. באשר לנושא שקיפות הנתונים: חבר המועצה בוחניק קיבל את כל הנתונים הכספיים של עלויות הפעלת הצהרונים כנדרש ובשקיפות מלאה. מאחר והוא לא הצליח למצוא פגם בהתנהלות העירייה ועמותת סחלבים, הוא פנה, יותר מפעם אחת, למוסדות המדינה השונים, במטרה לקושש חומר יש מאין. לאחר שגורמים אלה ערכו בירור מול העירייה וסחלבים נענה חבר המועצה כי 'בהתייחס להתכתבויות ולמסמכים שהועברו אליו, אין לאותם גורמים מה להוסיף על הנתונים שכבר קיבל מהעירייה'.
באשר לנושא מחירי הצהרונים: כמו שבוחניק יודע היטב, ראש העיר מוביל, ביחד עם שר האוצר, תכנית הקובעת את שירותי החובה בצהרונים והמחיר שיש לגבות עבורם. על פי הערכות חישוב, מחיר הצהרונים במדינה יעמוד על כ-935 שקלים לכל ילד בחודש לפני הסבסוד, סכום הדומה מאוד לסכום אותו נדרשו תושבי העיר לשלם עד כה".
בתגובה לדבריו של רותם שמעונוביץ נמסר: "לפני כשנתיים החליט ראש העיר כי מחירי הקייטנות בגנים יהיו זהים למחירי הקייטנות של "בית הספר של החופש הגדול". מחיר בית הספר של החופש הגדול עבור 15 ימי פעילות הוא 852 שקל (450 שקל אותם נדרשים התושבים לשלם ו-402 שקל אותם מסבסדת המדינה). בהתאם לכך, נקבע כי עלות יום פעילות בקייטנת בית הספר של הקיץ הינו 56.8 שקל ליום. מאחר ומספר ימי הפעילות בקייטנות הגנים ארוך יותר מפעילות בית הספר של הקיץ (18 יום), המחיר שנקבע הינו מותאם לימי הפעילות וזהה למחיר של יום פעילות בקייטנת בית הספר של קיץ ולכן נקבע כי פעילות קייטנת גני הילדים תהיה 1022 שקל שהם 56.8 שקל ליום עבור 18 ימי פעילות. כאשר יש המחיר עבור 22 ימי פעילות וכולל תוספת ימי פעילות מעבר לקייטנה הבסיסית גם הוא לפי מפתח של 56.8 שקלים ליום.
באשר לנושא השקיפות התושב הוזמן להצטרף לפנים משורת הדין לישיבה עם הנהגת ההורים בה הוצגו כל פרטי עלויות הצהרונים אולם התושב בחר שלא להגיע לדיון בשל סיבות לא ענייניות".
צילום אילוסטרציה/ארכיון