20 מתוך 33 הילדים באחד הגנים בעיר לקו באחרונה במה שנראה כמחלה מידבקת. ביום ראשון השבוע הופתעו הגננות לגלות כי 14 ילדים לא הגיעו בשל המחלה, שתסמיניה נראו דומים: חום, שלשולים והקאות. הורי שניים מהילדים אף דיווחו כי פינו אותם לבית חולים. אחד הילדים שאושפזו סובל מבעיה כרונית במערכת החיסונית.
מדובר בגן שחלק מהורי הילדים בו פעילים בקבוצה הקוראת "להוציא את החול מגני הילדים" ומפעילה קמפיין בעניין. במהלך סוף השבוע, ובלי לשאול את ההורים המעורבים, כבר החלה תיבת הפנדורה של השמועות להתנפח וביום ראשון כבר פירסם אתר ואלה! כי במודיעין יש "בהלת דיזנטריה", כי "ארבעה ילדים אושפזו" וכי הדבר נובע כנראה מהפרשות של חתולים בארגז החול של הגן המדובר.
בדיקת "מודיעין News" את הנושא העלתה כי מדובר באזעקת שווא. כלומר – רבים מילדי הגן אכן חלו, אך לא בשל תנאים תברואתיים גרועים בו, ובוודאי ללא קשר לחול ולחתולים.
צריך לחטא פעמיים
את הגן מיהרו לבדוק גם העיריה, גם משרד הבריאות וגם משרד החינוך. תוצאות בדיקותיהם לא איחרו להגיע. הודעת משרד הבריאות היתה חד משמעית: "המידע על תחלואת הילדים ואשפוז של שניים מהם התקבל בלשכת הבריאות ביום ראשון. אחות אפידמיולוגית מלשכת הבריאות שוחחה עם הורי הילדים החולים וביקרה בגן בכדי להתרשם מרמת הניקיון, הרגלי הבריאות ואופן ההזנה. האירוע היה מוגבל לגן אחד מבין אשכול הגנים במקום. לא נמצא מקור זיהום משותף שעשוי להסביר את האירוע ולכן סביר להניח כי ההדבקה הועברה מילד לילד. הוסבר לגננות כיצד ניתן להקפיד על שמירת ההיגיינה ואופן הגשת המזון במסגרת החינוכית. מסתמנת הקלה במגמת התחלואה, וחלק מהילדים שחלו בסוף השבוע כבר שבו לפעילות סדירה בגן".
גם בעיריה מיהרו להסביר כי אין בעייה תברואתית בגן: "עם קבלת המידע שלחה העירייה צוות לניקוי וחיטוי הגן וסביבותיו. הצוות ניקה את הגן פעמיים: ביום שישי ובמוצאי שבת. הצוות נמצא בקשר עם הילדים החולים והוריהם. הילדים ישובו לגן לאחר שיציגו אישור רפואי שיקבע כי הם בריאים. החול בגן עבר טיפול יסודי בתחילת שנת הלימודים הכולל החלפה וניקוי כפי שעוברים כל גני הילדים בעיר. ביום שני בדקה את הגן נציגת משרד הבריאות ומבדיקתה עולה כי הגן עומד בכל הדרישות".
רק חול וחול
מזה זמן רב שומעים בעיריה את בקשת ההורים להוציא את החול מחצרות הגנים ולא מצליחים להגיע עימם לעמק השווה. "העירייה מנקה את חצרות גני הילדים ומוסיפה חול חדש בכל אחד מהגנים העירוניים, בהתאם לתוכנית עבודה שנתית מסודרת. מעבר לעבודה על פי חוזר מנכ"ל החינוך, העירייה מנקה ומחליפה החול גם בכל פעם שעולה בעיה בגן ספציפי, כמו גם במקרה הנוכחי", נכתב בהודעה האחרונה של העיריה. "בנוגע לחתולים – בכדי למנוע כניסת בעלי חיים לגנים התקינה העירייה, כפיילוט במספר גנים, גדר היקפית נוספת. לאור הצלחת הפיילוט העירייה תרחיב אותו גם בגני ילדים נוספים בעיר. כמו כן, מדי שנה עובדי השירות הווטרינרי העירוני מעקרים ומחסנים כ-450 חתולים".
ר', אחת הפעילות בקבוצה, נפגשה השבוע עם ראש העירייה חיים ביבס. לדבריה, הוא הבטיח לבחון מול גורמים במשרד הבריאות ובמשרד החינוך את ההנחיות שהובאו בפניו, מאחר ולדבריו ההנחיות של משרד החינוך בנושא אינן תואמות את הנחיות משרד הבריאות ולטענתו הוא כפוף להנחיות משרד החינו. ביבס אף סיפר כי הוא עומד לסייר בחיפה, שם בוצע מהלך דומה, כדי לבחון את הנושא.
"תעזבו את החתולים בשקט"
ד"ר ישי בר דב, וטרינר מבן שמן, מסביר מדוע הדבקת הילדים מחתולים נשמעה לו כבר בהתחלה לא הגיונית: "אם ילד נדבק מחתול, רוב הסיכויים שיתגלו אצלו תולעים במעיים ולא שלשולים והקאות. ובטח ההידבקות לא תהיה גורפת כמו זו שקרתה באותו גן. שלא יחפשו להאשים את בעלי החיים. רוב הסיכויים שהבעיה טמונה במקום אחר ולא בארגז החול. אני עוסק ברפואת בעלי החיים שנים רבות ועד היום לא שמעתי על מקרים של הרעלה או קלקול קיבה שנגרמו מחתולים. בטח לא בקנה מידה כזה גדול".
לאחר פירסום האירוע ו"ניפוחו" בתקשורת הארצית החלו להישמע גם בקרב הורי הילדים בגן קולות אחרים. ש', אחת האמהות, אמרה לנו: "יש הורים שהחליטו לעשות סטאז' ולהתמחות במצב הבריאותי של הילדים. היה מוקדם מדי לצאת בהאשמות היות ועדיין לא התקבלו תוצאות מלאות של בדיקות הצואה שנלקחו מחלק מהילדים".
הבן שלך חלה, את לא חוששת?
"כמובן שמדובר במצב לא תקין וחשוב לבחון אותו לעומק, אבל כל עוד אין תוצאות אין על מה לדבר. הרופא של הילד שלי חשב שיתכן ומדובר בחיידק קמפילובקטר, שעובר לבני אדם דרך אכילת מזון מסוים. מצד שני יתכן ומדובר בחיידק אחר, שעובר מבעלי חיים, מצרכי החתולים במקרה שלנו. ויתכן שמדובר בוירוס וייתכן שזה נובע מרמת ההיגיינה בגן".
אם אחרת הוסיפה כי "כל נושא החול המזוהם כבר יצא מכל פרופורציה. זה פוגע בצוות. אנחנו לא רופאים. דיאגנוזה עושה מי שמוסמך לכך. נחכה לתוצאות".
(צילום: לינור לוי)