אני הייתי כאן קודם

יהודה גולן
2014-12-03 00:00:00
2014-12-03 00:00:00

קבוצת הורים לילדים פגועים עתרה לבית המשפט המחוזי בלוד נגד עיריית מודיעין, המנכ"ל יורם כרמון, מנהלת מחלקת החינוך בעירייה בתיה שוכן אברבוך וקהילת "יחד" במודיעין, בתביעה להורות למתפללי קהילת "יחד עומרים" להפסיק להשתמש בגן השיקומי "אור צ'יימס" ברעות כבית כנסת בסופי שבוע וחגים. העתירה הוגשה ע"י עו"ד דן צפריר ממשרד עורכי הדין פישר, בכר, חן, וול, אוריון ושות'.

ההורים טוענים כי הילדים ייפגעו מאד אם המתפללים ימשיכו להיכנס לשטח הגן, גם מכיוון שמערכת החיסונית של הילדים חלשה מאד והם יהיו חשופים לזיהומים שיכניסו קבוצת אנשים מבחוץ לשטח הגן, וגם מבחינה פרטיות הילדים. תמונותיהם תלויות על קירות הגן וכן פרטי הטיפולים שלהם חשופים לעין מי שנכנס לחדרי הלימוד.

בעתירה טוענים ההורים כי "העירייה ומניין יחד עומרים מעולם לא טרחו להודיע להורים כי פרטיהם הרפואיים החסויים (של הילדים – י.ג) יהיו חשופים לקהילת המתפללים ומעולם לא הודיעו להורים כי הציוד הרפואי, בשווי מאות אלפי שקלים, יהיה חשוף לפגיעה אפשרית של עוברי אורח, שייכנסו בסופי השבוע לכיתות הטיפוליות. הם מעולם לא הודיעו להורים כי ילדיהם, הזקוקים לתנאי היגיינה מיוחדים וחריגים, יהיו חשופים לתנאים המאפיינים מוסד ציבורי הפתוח וחשוף לעיני כל".

תחזרו אחרי השיפוצים

קצת רקע: עמותת צ'יימס מפעילה במודיעין מרכז שיקומי משנת 2008. בתחילה שכן המרכז במבנה ברחוב נחל זוהר, אולם כשהתרחב ביקשה העמותה מקום גדול יותר. העירייה מצאה את גן העומרים שבו שכן מעון נעמת ברעות ולשם הועבר הגן השיקומי, שכיום שוהים בו בשעות היום כארבעים ילדים. החל ממעון בו תינוקות בני חצי שנה, עבור דרך גן ילדים ועד כיתת בית ספר שבה לומדים ילדים עד גיל 11.

יאמר מיד: במבנה המדובר מתפלל מניין של קהלת "יחד עומרים" במשך שנים רבות. כשעמותת צ'יימס קיבלה את המבנה לידיה ידעו ראשיה על קיומו של מניין המתפללים. העמותה הרסה חלק מהמבנה ושיפצה אותו בהתאמה לצרכי הילדים. במשך השנה שבו המבנה היה בשיפוצים מניין "יחד עומרים" כמובן לא השתמש במבנה ולא מכבר, עם תום השיפוצים, הם חזרו למקום והסערה פרצה.

"נלך עד הסוף"

ש' היא אחת האימהות לילדה בת ארבע ששוהה בגן. ש' היא גם חברת ועד ואחת החתומים על העתירה. השבוע סיפרה ל"מודיעין News": "רוב היום אני מסתירה את הבת של מעיני הציבור, כי לומר את האמת – אנשים שרואים אותה בוהים בה. היא לא ילדה רגילה, היא שונה מאד, ואני מרגישה צורך לגונן עליה ולשמור עליה. הגן בשבילה זה בית שני, ממש כמו הבית שלנו. והנה עכשיו אנחנו צריכים להסתיר את התמונה שלה בגן".

ממה היא סובלת?

"הילדה סובלת מתסמונת קשה שפוגעת אחת לעשרים וחמש אלף לידות. התסמונת איננה גנטית ולכן לא חיפשו אותה בזמן ההריון. כך 'זכינו בלוטו'. לא רק אנחנו. כל המשפחות כאן בגן אלה סיפורים מזעזעים וקשים ביותר. היא הילדה הכי מדהימה ובעד שום הון לא הייתי מחליפה אותה. בעלי ואני כל הזמן נלחמים עליה. בביטוח לאומי ובקופות החולים ועכשיו גם מול העירייה. אנחנו לא נוותר ונלך עד הסוף ואנחנו מקווים שנצליח להגיע להסדר עם העירייה".

חברים אחרים בוועד ההורים מסבירים כי בגן תלויות תמונות של הילדים, השמות שלהם כתובים שם וגם מידע על איזה טיפול כל ילד מקבל. "מה עם צנעת הפרט? מה עם שמירה על המידע הרפואי? את העירייה זה לא מעניין בכלל. מתפללים נכנסים לחדרי הלימוד ורואים את כל המידע הזה חשוף לעיני כל. כך זה צריך להיות?".

"זה המוצא האחרון"

השבוע אמור להתקיים דיון ראשון בבית המשפט. לקראת הדיון ניסחו חברי ועד ההורים את עמדתם, המובאת כאן כלשונה:

"מקורה של הדאגה נובע מעצם פעולות ברוטאליות, בריוניות ולא חוקיות שנוקטת בהן עיריית מודיעין והעומד בראשה כדי לחסל, תרתי משמע, את ביתם השני ועתידם של ילדינו, לפגוע אנושות בחינוך שהם מקבלים, בסיוע הרב שמקנה להם דרך ויכולות להשתלב בחברה.

אז מה העניין? מה קרה? המדובר במקרה עצוב ואומלל שהחל בצורה אופטימית וטובה כאשר נתקבלה החלטה ראשונית מטעם העירייה לספק את צרכם של ילדינו ולספק להם מעון חדש תחת קורת הגג של מעון אור צ'יימס. ילדינו עברו למתקן החדש שהושקעו בו כספים רבים ובשלב מאוחר יותר החלו הטונים לצרום, כאשר עמותת 'יחד' רצתה להשתלט על המתחם.

בשל מעורבותם של בכירים בעירייה בעמותה, הם החליטו להיאבק בהורים, במנהלת ובאנשי הצוות של המעון הנהדר הזה כדי להטמיע את עמותת 'יחד' בין הילדים ולהפוך את המעון לבית כנסת של העמותה. משמעות הדבר היא כניסה חופשית ולא מבוקרת של מתפללים לצד ילדים בעלי צרכים מיוחדים תוך רמיסת זכויות יסודיות כגון פרטיות, פגיעה בביטחון העצמי של ילדינו, פגיעה בביטחון האישי ופגיעה אנושה בעבודה השוטפת של המעון להקנות לילדים שלנו את הכלים הנדרשים כדי לשלב אותם בחברה. בשלב מסויים החלטנו, כהורים מודאגים, להתערב ולקדם פתרון הולם. נשלחו מכתבים, היו התכתבויות ושיחות טלפון. לדאבוננו נתקלנו בקיר אטום והתעלמות מוחלטת. לכן כמוצא אחרון, בלית ברירה, פנינו לערכאות משפטיות כדי להוציא צו מניעה באמצעות עתירה מנהלית.

אנו מקווים ויודעים שהצדק ינצח ושביהמ"ש יבדוק לעומק את כל הליך קבלת ההחלטות ואת כל ההתנהלות הקלוקלת סביב הפרשה ויכריע לטובת החינוך, לטובת הערכים וידחה על הסף אינטרסים פוליטיים ושיקולים זרים. מאסנו במדיניות המאפיה בעיר. זו התחושה שלנו. בעיר יש מאפיה. מאסנו בהצהרות ובהבטחות שווא שניתנות לעיתונות מחד, כאשר המציאות טופחת על פנינו השכם והערב מאידך. לא ניתן לזה יד.

לא ננטוש את דרכנו עד אשר יחזרו בהם אותם אלה שקיבלו את ההחלטות האומללות הללו. זוהי חובתנו המוסרית והטבעית כהורים".

"קיווינו לטוב, התקוות נגוזו"

גיא עין דור, חבר ועד ההורים, הרי מתפללי "יחד" היו כאן לפניכם…

"בפברואר 2014 התקשרו המעון ועיריית מודיעין בהסכם שכירות למבנה בעומרים 33 ברעות כשפרטי ההסכם לא הובאו לידיעת ההורים. בהסכם נאמר שמתפללי עמותת 'יחד' יוכלו לחלוק את המבנה ואף הוסכם שלא יהיה צורך להסתיר את הפרטים החסויים של ילדינו. כלומר, שיהיו חשופים לעיני כל. ב- 30.9.2014 נודעו לנו פרטי ההסכם. שלחנו מכתב למנכ"ל בו אנו מתריעים על אי הנוחות שבפלישה לפרטיות, תוך שאנו מבקשים להפסיק את המהלך שעשוי לפגוע אנושות הן בעבודה התקינה של המעון והן בביטחונם של ילדינו. מובן שהעירייה התעלמה מהפנייה התעלמות מוחלטת ולאחר פניה נוספת ובקשה להתייחסות כלשהי, ב-2.10.2014 נאותה הילה בן אליעזר (חברת המועצה מחזיקת תיק החינוך. י.ג), כנציגה מטעם העיריה, לחזור טלפונית ולעדכן כי המכתב התקבל. היא הביעה את הזדהותה מהקושי שהועלה ואף והבטיחה לשמור על קשר ולעדכן כיצד מתכוונת העיריה לטפל בנושא".

ומה יצא מזה?

"קיווינו לטוב, אך התקוות נגוזו כאשר הגב' בתיה שוכן הודיעה ב- 3.11.2014 על כניסתם של אנשי עמותת 'יחד' למבנה בתאריך ה- 23.11.2014. נראה כי על אף התחינות והבקשות שלנו, העירייה אף לא שקלה את הדברים שלנו. ב-17 לחודש שלחנו מכתב נוסף באמצעות המייל. לא קיבלנו אפילו התייחסות .ב-18.11.2014 לא נותר מנוס אלא לשלוח מכתב מעו"ד".

ועליו קיבלתם תשובה?

"כנראה שזה עורר כעס בעיריה. אחרי יומיים יצרנו קשר טלפוני עם הילה בן אליעזר ושמענו ממנה שהיא מצטערת שזה מה שעשינו. הזכרנו לה שנשלח כבר מכתב בנושא בסוף ספטמבר ושהובטח שהיא תדאג לעדכן בנושא וזה כמובן לא קרה. הילה השיבה בפשטות שהיא חייבת להיכנס לישיבה ושוב הבטיחה שתחזור בנושא. היא לא חזרה אלינו עד היום".

איזה מסר אתה רוצה להעביר מכאן לעיריה?

"המאבק הזה הוא למען הילדים שלנו, למען העתיד שלהם, השילוב שלהם בחברה נורמטיבית. זה מאבק של קולות של ילדים תמימים כנגד עננה רעה של גחמות פוליטיות. מדוע אנו, כהורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים הנאלצים גם כך להתמודד עם קושי יומיומי, נאלצים להיאבק על רווחתם וזכויותיהם במעון המשמש כביתם השני? לנו קשה מאוד עם ההתנהלות. לכולנו יש עבודות, יש עיסוקים. מדוע אנחנו צריכים להבין שעיריית מודיעין לא 'שמה' על הילדים שלומדים בתחומה ורק לצורך הון פוליטי? אנו מאמינים בכל ליבנו כי אנו נאבקים מאבק צודק. לא ייתכן שהעירייה תנהג בכאלה מעשי בריונות – שלא לדבר על ההיבט החוקי שמדובר בהתנהלות של עבריינים – לא פחות".

תגובות

תגובות רשמיות או לא רשמיות של "יחד" לא ניתן היה לקבל. פנינו לחבר המועצה מויש לוי, המוביל את הקבוצה. פנינו למתפללים במניין. פנינו רשמית לעמותה עצמה. עד לשעת סגירת הגליון לא התקבלה כל תגובה.

מנכ"ל העיריה יורם כרמון אמר בעקבות הגשת העתירה: "ליבנו עם ההורים, אבל צריך הגינות בהתנהגות. דברים לא הוסתרו מהם. לכולם היה ברור מההתחלה שזאת הכלה וזה החתן. כולם ידעו שיש שם מניין שמתפלל במקום. הרי מניין 'יחד עומרים' התפלל במבנה עוד כשהיה שייך לנעמ"ת. לא הפתענו אף אחד. יש הסכם שכירות חתום, וההסכם נחתם בהסכמה מלאה בין הצדדים ואם יש להורים טענות שלא סיפרו להם על ההסכם, שיפנו לעמותת 'אור צ'יימס' וישאלו מדוע".

נראה שכולם במסלול התנגשות…

"לא מדובר בעובדה מוגמרת ולכן, אם נצליח בעתיד לאתר מקום חלופי למתפללים, נוציא אותם מהגן. כי זאת לא משאת נפשנו שהמניין של 'יחד עומרים' ימשיך להתפלל בגן השיקומי".

כרמון מציין כי משרד הבריאות היה היחיד מבין המשרדים הממשלתיים שהתבקשו להגיב לעניין, שקבע כי מבחינה תברואתית אי אפשר שיתנהל במקום מניין שמשתמש במטבח. "בשבת האחרונה החל המניין של יחד להתפלל במקום לאחר תקופה ארוכה שבו היה הגן בשיפוצים והיה סגור למתפללים", הוא אומר. "שלחתי את התברואנית של העירייה לעשות ביקורת ביום ראשון בבוקר והבדיקה העלתה תוצאות מצויינות של ניקיון ללא שום בעיות תברואתיות".

על טענות ההורים כי העירייה לא ענתה ולא הגיבה על הפניות אליה אליה בשבועות האחרונים התנצל כרמון ואמר כי "אכן מדובר בתקלה, אבל בשבועות האחרונים סבלתי מדלקת ריאות קשה ונעדרתי מהעבודה במשך זמן ממושך". לגבי קהילת "יחד עומרים" אמר כרמון כי "הצענו להם את בית הספר 'רעים' ברעות אבל בהחלטה שלהם הם הודיעו שזה לא מתאים לרוב חברי הקהילה ודחו את הצעתנו".

חברת המועצה הילה בן אליעזר: "הגורמים המקצועיים בעירייה נפגשו מספר פעמים עם ההורים ועם נציגי המניין בניסיון להשכין שלום ולהסדיר ביניהם את הדברים בתיווכי ובידיעתי. בניגוד לאמור בעתירה, לפני כחודש וחצי בשיחה טלפונית שקיימתי עם נציגת ההורים סוכם שההורים ירכזו את כל הסוגיות שמטרידות אותם בעקבות השימוש המשותף במבנה. לצערי ההורים בחרו שלא למצוא יחד מענה לדברים אלא לפנות לערכאות משפטיות. השיחה הטלפונית המוזכרת בעתירה התקיימה לאחר שקיבלתי מכתב התראה לפני תביעה מטעם ההורים. לאחר שנוכחתי כי ההורים אינם מעוניינים במציאת מענה לצורכי הילדים אלא בוחרים בכל מקרה לפנות לערכאות משפטיות, מסרתי לנציגת ההורים כי נשיב למכתבם וננהל את הדברים בצינורות המשפטיים בהם בחרו ההורים לפעול. כמי שמאמינה בחיים קהילתיים משותפים ובהידברות אני תקווה שניתן יהיה לחזור ולקיים דיאלוג ולמצוא פיתרון שיהלום את צורכי כל הצדדים".

בתמונה: גן המריבה בשדרות העומרים. "מאסנו במדיניות המאפיה בעיר" (צילום איילת לוין)

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »