לראשונה במודיעין יוצא בית חינוך ממלכתי-דתי לבנות באמירה התומכת בגיוס תלמידותיו לצה"ל. לפני שבועיים נערך בבית הספר אמי"ת בנות בעיר ערב הסברה לבנות כיתות י"א (שחלקן קיבלו לאחרונה צוו גיוס ראשון), בו מלבד עמותות השירות הלאומי השתתפה בפעם הראשונה גם עמותת "אלומה" המסייעת לבנות דתיות במהלך הגיוס והשירות בצבא תחת הכותרת "משרתות באמונה".
גיוס בנות דתיות לצה"ל הוא נושא רגיש מאז ומתמיד. המציאות הצה"לית בה משרתים בחברה מעורבת יצרה בעיות הלכתיות ובמשך השנים פנו רוב הבנות הדתיות אל אופציית השירות הלאומי ולא התגייסו לשירות רגיל בצה"ל. גם הרבנים נטו במשך השנים שלא לתמוך בגיוס הבנות לצבא, אולם בשנים האחרונות המגמה מתחילה להשתנות.
בין השנים 2010-2014 הוכפל מספר הבנות הדתיות המשרתות בצה"ל, מ-935 לפני חמש שנים עד ל-1,830 אשתקד. אותן בנות שהתגייסו משרתות כיום ביחידות מודיעין יוקרתיות כגון 8200, ממר"ם וגם מגיעות לקורס טייס וליחידות אחרות. ביחידות הלוחמות עלה מספר החיילות הדתיות ב-71% מאז שנת 2013 ובשנה שעברה התגייסו בנות דתיות מ-289 מוסדות חינוך שונים.
עם זאת, הנושא עדיין רגיש ולראייה הגיע המקרה ביום הזיכרון האחרון, בו התבקשו שלוש חיילות בשירות סדיר לעזוב את הטקס באולפנת צפירה שליד בית דגן, האולפנה בה למדו. אסתר הנדלר, מנהלת אמי"ת בנות, סיפרה השבוע למודיעין NEWS על המניעים להחלטה והאופן בה התקבלה בקרב הבנות והוריהן: "המהלך הזה נעשה מתוך הבנה שיותר ויותר בנות רוצות כיום לשרת בצבא וגם הצבא רוצה אותן ומתאים מקומות שירות כדי שיהיו מתאימים לבת דתייה. בנוסף, יש גם תפקידים בצבא שלא קיימים במסגרות השירות הלאומי, שנותנים לבנות אפשרות להתפתח בעתיד. אנחנו באמי"ת מבינים שיש לנוכיום שתי אפשרויות: או להגיד 'לא בבית ספרי' או להסתכל על המציאות ולהבין את המורכבות. אז אנחנו נכנסים למורכבות הזאת מתוך רצון לעזור לבנות למצוא מקום בו ירגישו שהן עושות שירות משמעותי והולכות עם האמת שלהן".
איזה סיוע תיתן להן עמותת "אלומה"?
"העמותה תיתן הכוונה בנוגע לשלל נושאים החל ממה הן צריכות לדעת לקראת הצו הראשון. הרבה בנות מגיעות ללשכת הגיוס בלי ידע ומפספסות כך תפקידים משמעותיים. אנחנו רוצים שיידעו לאן הן הולכות ומה צריכות לדעת. המפגש הזה התקיים במסגרת האג'נדה החינוכית שלנו שמעודדת את הבנות לשירות משמעותי, לאומי או צבאי, ואנחנו רוצים שהן ייחשפו לשתי האפשרויות. ככל שיהיה להן יותר ידע כך הבחירה שיעשו תבוא ממקום אמיתי יותר. אנחנו בית ספר צומח כאשר בנות י"א הן כרגע השכבה הבוגרת ונמשיך את המפגשים האלה השנה וגם בשנה הבאה".
אילו מכשולים מעמיד השירות הצבאי בפני בנות דתיות?
"בדרך כלל בצבא מדובר על חברה מעורבת וזה מציב בפני הבנות סיטואציות מורכבות. גם עניין קיום השבת בבסיס הוא יותר מורכב ויש עוד עניינים אחרים שיכולים להיות מורכבים. אני גם לא בטוחה שכל תפקיד יכול להתאים לבנות דתיות, כמו למשל להדריך גברים שזה יכול להיות לא תמיד פשוט וקל עבורן".
איך קיבלו הבנות וההורים את הרעיון?
"קודם כל אני יכולה להגיד שהייתה נוכחות מלאה במפגש של הבנות ושל ההורים. הבנות מאוד שמחות, הרבה מהן לא יודעות וצמאות לידע. הן רואות את השכנה או החברה שהתגייסה ומבינות שיש יותר ויותר בנות דתיות שכן מתגייסות ושזאת כן אופציה שהן רוצות לבדוק. לגבי ההורים, אני לא נתקלתי בתגובות שליליות. באו אלי הרבה הורים ושיבחו אותנו על היוזמה. יכול להיות שיש הורים שמתנגדים ברמה האישית שביתם תתגייס, אבל הם מבינים שהאוכלוסייה כיום מגוונת עם צרכים מגוונים. אנחנו מנסים להתאים את עצמנו למציאות בתוך הגבולות ההלכתיים".
בתמונה המנהלת אסתר הנדלר. "הורים רבים שיבחו אותנו" (צילום ארכיון)