שמתי ברז למורה

ערן קמינסקי
2016-10-19 01:00:00
2016-10-19 01:00:00

מאז תחילת חודש אוקטובר שוטפת את הרשתות החברתיות מחאת המורים המועסקים בידי משרד החינוך ומוחים על אי תשלום שכר מלא עבור חודש העבודה הראשון בשנת הלימודים הנוכחית. מעדויות המורים, ברשתות ובכלי התקשורת, עולה כי רבים מהם הופתעו לגלות בתלוש השכר עבור חודש ספטמבר שלל קיזוזים, שאצל חלקם הגיעו לסכומים של אלפי שקלים והותירו אותם עם משכורת חודשית מקוצצת ביותר שהגיעה עד לרף של מאות שקלים בלבד. הרקע הוא קיזוז בהוצאות הנסיעה הניתנות למורים בעקבות הרפורמה במחירי התחבורה הציבורית עליה הוכרז בתחילת השנה. כעת החליטו במשרד החינוך לקזז רטרואקטיבית את כל הסכום מתלושי שכר ספטמבר. בינתיים החלו במשרד החינוך ובמשרד האוצר בחילופי האשמות כאשר כל צד טוען כי השני הוא האחראי למצב הבעייתי בו מצאו את עצמם אותם מורים.

תחילתו של גל העדויות לפני קרוב לשבועיים, אז פירסמה מורה צעירה בשם מיכל קרמר פוסט נוקב בפייסבוק בו תקפה את מערכת החינוך ואת השר בנט. בפוסט, שזכה לאלפי שיתופים ועשרות אלפי לייקים, כתבה קרמר: "1.10, 1,622 שקל ממשרד החינוך. אז, כן. הייתה טעות. הורידו לי 1,990 שקל מתוך ה-3,980 המגיע לי – למס הכנסה. באיזה קטע אתה מרשה לעצמך לטעות במשכורת שלי ושל חברי והדבר מתקבל בשוויון-נפש? כאילו זה מובן מאליו שיהיו טעויות. ומה יהיה על השכירות, מים, חשבון החשמל, קניות לארוחת חג והגנים להורים שבינינו. ומה אם הצ'קים היו חוזרים? היית משלם את הריביות? למה אני צריכה לבלות יום שלם בטלפונים בדאגה למשהו שמגיע לי ביושר? 3,900 שקל. לפני הורדות. באופק חדש. אז תגיד לי בנט, הבייביסיטר שלכם לא מרוויחה יותר?! דיילת אוויר באל-על? מנקה רחוב? נציג שירות בהוט? דיילת מכירות בסופר-פארם? דוגיסיטר? שומר לילה? מוכר מיצים ב-Rebar? כסטודנטית נציגת שירות, חסרת השכלה המסרבת לנתק לקוחות – הרווחתי כפול. אולי יותר".

 לאן כבר נסענו?

מאז הפוסט של אותה מורה צעירה הציפו את הרשת עוד מורים רבים, אשר טוענים לבעיות רבות נוספות בתחום השכר. אותם מורים, שהתאגדו בעמוד פייסבוק רב משתתפים, איימו לפני החג להחריף את המאבק ולצאת להפגין במידה ומשרד החינוך לא יפתור את העניין. השבוע הצטרפו אליהם גם מנהלי התיכונים עם פוסט חריף שפרסם מנשה לוי, יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר: "אני מאשים מידיעה אישית את משרד החינוך בחוסר אכפתיות וחוסר השקעה של המשאבים הנכונים שיאפשרו תהליך מסודר ומדויק שבסופו שכר נכון ובזמן למורים. במקום ליילל ולייבב, קחו אחריות וטפלו בבעיה. אנא אל תקימו עוד ועדה – זו הדרך הבטוחה לא לעשות כלום". עוד פורסם בכלי התקשורת כי בימים אלה מתארגנת תביעה ייצוגית של מורים נגד משרד החינוך.

במשרד החינוך הגיבו ודעה מפורטת: "המשרד פועל ללא לאות כדי להבטיח שהמורים יקבלו את מלוא שכרם ופועל לתקן באופן מיידי כל דיווח. המשרד ביצע השנה היערכות מיוחדת ורחבת היקף כדי לייעל את קליטת 120 אלף המורים במערכת, ובכללם המורים החדשים. עד כה לא נרשמו תקלות מיוחדות. לגבי נושא קיזוז דמי הנסיעה – ההחלטה על הקיזוז נעשתה על ידי האוצר, במסגרת רפורמת התחבורה הציבורית (שנוגעת לכלל עובדי המדינה)". בערב החג אף פירסם משרד החינוך הודעה לעיתונות, בה נמסר כי מנכ"לית המשרד כינסה צוות עבודה בנושא שכר עובדי ההוראה, אשר אמור לגבש תוכנית אופרטיבית לפתרון העניין.

 "מקזזים כמה שבא להם"

בין אותם אלפי מורים מרחבי הארץ, שמשכורתיהם נפגעו החודש, נמצאים כמובן גם לא מעט מורים המלמדים במוסדות החינוך במודיעין. שוחחנו השבוע עם כמה מהם, שהתראיינו בעילום שם מחשש להמשך העסקתם, ומספקים הצצה להתנהלות משרד החינוך בכלל ולשכר לו זוכים אותם אנשים שאמורים לחנך את דור העתיד של מדינת ישראל.

ע' ממודיעין, מורה באחד מבתי הספר היסודיים בעיר ובעלת ותק של חמש שנים, סיפרה השבוע על תלוש השכר הדל שקיבלה: "האמת, קשה מאוד להבין מהתלוש על מה בדיוק הם קיזזו לי כל כך הרבה. אבל השורה התחתונה היא שהורידו לי יותר מאלף וחמש מאות שקל עבור קיזוז רטרואקטיבי של הוצאות הנסיעה. עכשיו שתבין, אני כבר די מנוסה בעניין ויודעת שאין בכלל טעם להתקשר אליהם ולצפות שזה יסודר בזמן. הדרך היחידה היא להגיע אל המשרדים של משרד החינוך, כי בטלפון אין סיכוי להשיג אותם ויש להם רק יום קבלת קהל אחד בשבוע. מה שדורש ממני כמובן לקחת יום חופש על חשבוני כדי לסדר משהו שבכלל לא אמור להיות באחריותי. בשנים קודמות היו לי סיפורים דומים עם גמולים על השתלמויות שקיבלתי באיחור של חצי שנה".

גם ד', מורה ומחנך במודיעין, הופתע לגלות את אותו קיזוז: "הם פשוט החליטו שמקזזים לנו כמה שבא להם ואיך שבא להם. אנחנו נמצאים עכשיו בחודש תשרי, בו בגלל החגים והחופש של הילדים זה חודש שמועד מראש להוצאות כספיות גדולות יותר עבור כל משפחה. אבל מסתבר שבמשרד החינוך לא באמת מתעניינים במורים שלהם. גם אם נגיד שיש צדק ונדרש כאן קיזוז רטרואקטיבי בהוצאות הנסיעה, למה לעשות את זה במכה אחת ולא לפרוש את זה על מספר חודשים? יושב שם איזה פקיד שמעדכן בלחיצת כפתור אחת את התלושים, ועכשיו אלפי משפחות צריכות לשבור את הראש איך מסתדרים החודש עם משכורת חסרה. מי ישלם לי את הריבית על הצ'קים שיחזרו או הפיגור בתשלום המשכנתא? אתה יודע, מעבר לכל נושא הכסף, החלק המעליב ביותר הוא חוסר האכפתיות. אנחנו מורידים ואתה עכשיו תתמודד, כאילו זאת לא בעיה שלהם ולא ממש מעניין אותם מה יקרה עם אותם מורים, שחלק גדול מאוד מהם מגיעים למערכת מתוך תחושת שליחות ורצון אמיתי לתת מעצמם".

גל עדויות המורים מביא עימו גם תלונות על כך שמדובר למעשה על מצב קבוע, בו המורים סובלים מדי שנה מטעויות בתלושים שלהם, בעיקר עקב בירוקרטיה מסיבית וטיפול בלתי מספק בכל נושא עדכון הפרטים האישיים עליהם מתבסס השכר. א', אחת המורות הוותיקות במודיעין, מספרת על הריטואל הקבוע: "זה חוזר על עצמו מדי ספטמבר. אצל המורים הוותיקים יש בדיחה שעדיף שלא לצפות בכלל למשכורת שלמה בחודש ספטמבר. ההתנהלות של משרד החינוך בענייני השכר היא שערורייה, פשוט כך. בשנה שעברה המתנתי יותר מחצי שנה לעדכון פשוט של כמה מרכיבים בשכר שלי. כל פעם אומרים ש'זה בטיפול', אחר כך מאשימים את הנהלת בית הספר שלא העבירה את הפרטים וכך זה מתנהל באופן קבוע. אני מכירה באופן אישי מורים שצריכים ממש להיאבק כדי לקבל את מה שמגיע להם, מגמול בגרות, דרך תשלום ייחודי למחנכי כיתות ועד לדברים ממש פשוטים כמו לעדכן במערכת שלמורה יש תואר שני והוא אמור לקבל תוספת שכר. ככה זה במשרד החינוך מאז ומתמיד. אני חייבת לציין שגל המחאה הנוכחי מעודד אותי לקוות שיהיה כאן שינוי אמיתי".

אחד המקרים המקוממים ביותר בהם נתקלנו במהלך הכנת הכתבה הוא זה של ש', שמשכורת חודש ספטמבר שלה הסתכמה ב-95 שקל. היא מספרת: "עם תחילת שנת הלימודים חזרתי מחופשת לידה. כשקיבלתי את תלוש השכר עבור החודש הראשון גיליתי שמלבד הקיזוז של דמי הנסיעות הם גם שכחו לעדכן ששבתי ללמד… אז הנה אנחנו באוקטובר ואני בלי משכורת בבנק. אמנם כבר הבטיחו לי שאחרי סוכות העניין יתוקן ואקבל לחשבון שלי את מה שמגיע לי, אבל מה היה קורה אם בעלי לא היה מכניס משכורת יפה החודש? איך הייתי משלמת את שכר דירה והתשלומים על הגנים והצהרונים?".

בהייטק הרווחתי יותר

שתי רפורמות ערך משרד החינוך בתחום שכר המורים: "אופק חדש" בשנת 2007 ו"עוז לתמורה" ארבע שנים מאוחר יותר, בניסיון להמריץ כוח אדם איכותי לעשות הסבה מקצועית להוראה. למרות זאת הנתונים מראים כי מורים בישראל עדיין מרוויחים מעט מדי, בעיקר הפחות וותיקים שביניהם. על פי הדו"ח האחרון של ה-OECD שכר המורים המתחילים בישראל נמוך במיוחד ועומד על 6,500 שקל בממוצע. במקביל, פערי השכר בין מורים ותיקים למתחילים בישראל הם מהגדולים בארגון המדינות המפותחות. כך שכרו של מורה מתחיל בבתי הספר היסודיים הוא מהנמוכים במדינות המערב, ואילו שכר המורה בוותק הגבוה ביותר דומה לשכר הממוצע במדינות הארגון.

לאחד מבתי הספר היסודיים בעיר הגיע ג' מעולם ההיי-טק. הוא בן 41, נשוי ואב לשני ילדים קטנים, אשר הגיע למקצוע גם מתוך תחושת שליחות. הוא מספר: "התחלתי לעבוד בהיי-טק בגיל די צעיר. במקום לנסוע לטיול הגדול בחרתי ללכת ישר לאוניברסיטה ומשם כבר התחלתי לעבוד במקצוע. עם השנים הבנתי שמה שחשוב לי בחיים אלו דברים אחרים ממה שאני יכול לקבל בעולם ההיי-טק. בנוסף, תמיד היה לי את חיידק ההוראה".

עד כמה משמעותי הוויתור הכלכלי בעקבות ההסבה המקצועית שעשית?

"הוויתור הוא משמעותי מאוד, אין ספק. הרווחתי שכר גבוה בהיי-טק, בנוסף לתנאים מאוד טובים. אשתי ואני ידענו שהבחירה שלי לעבור להוראה תדרוש מאיתנו התאמות וניסינו להיערך בהתאם, אבל בהחלט יש לכך מחיר".

כמה אתה מרוויח כיום כמורה?

"אני מעדיף שלא לפרט לגמרי, אבל בוא נגיד שהמשכורת שלי לא גבוהה. יש לי תואר שני ועוד כל מיני נתונים שבזכותם השכר שלי גבוה יותר משכרם של מורים מתחילים אחרים שאני מכיר. אני יודע וראיתי במו עיני תלושי שכר של מורים עם ותק לא גדול שמרוויחים סכומים פשוט שערורייתים".

אתה מתחרט לפעמים על השינוי המקצועי?

"לא. הגעתי לזה מאוד מפוכח וגם המצב שלי שונה מזה של מורים אחרים שאני מכיר. ידעתי שארוויח הרבה פחות ובמקביל ידעתי גם שהוויתור שלי על העבודה בהיי-טק ייתן לאשתי את האפשרות להתפתחות מקצועית משלה משום שאעבוד פחות שעות. לשמחתי זה מסתדר לנו ומתאזן פחות או יותר, למרות שאין ספק שעשינו וויתורים חומריים משמעותיים".

"מחשבת מסלול מחדש"

אחת מאותם מורים עליהם מדבר ג' היא אורית (שם בדוי), המשמשת כמחנכת באחד מבתי הספר היסודיים במודיעין: "אני לפעמים מתביישת לספר, אבל הנטו שנכנס לי לבנק מסתכם לפעמים בפחות מ-6,000 שקל בחודש. אם אני נחשבת כעובדת ביותר מ-100% משרה, אז זה יוצא מעט יותר. אני מכירה מורים צעירים וחדשים במערכת, כאלה שמחושבת להם פחות ממשרה מלאה, והם מרוויחים לפעמים משכורות נמוכות יותר מ-5,000 שקל נטו".

איך את מסתדרת עם שכר כזה?

"האמת שכרגע אני לא ממש מסתדרת. אני גרושה ומקבלת מזונות מהגרוש שלי ובנוסף ההורים שלי עוזרים לי כלכלית מדי חודש. זה קצת מביך, כי בכל זאת אני כבר קרובה לגיל ארבעים, אבל אין לי ממש ברירה אחרת. אז אני מעבירה גם כמה שיותר שיעורים פרטיים שאני יכולה ומצמצמת בהוצאות כמה שאפשר, אבל ברור שמבחינה כלכלית אני נמצאת במצב לא טוב".

את מתחרטת שבחרת להיות מורה?

"כשבחרתי להיות מורה מצבי בחיים היה שונה. הייתי נשואה לגבר שהרוויח מאוד יפה, כך שיכולתי לבחור לעסוק במקצוע שמעניין אותי ושאני אוהבת. אני לא יודעת להגיד אם יש בי חרטה על הבחירות שלי, אבל עכשיו אני בהחלט עושה חישוב מסלול מחדש ומחפשת פתרונות. יכול להיות באמת שאאלץ לעזוב את המקצוע".

 (צילום אילוסטרציה אימג' בנק) 

כתבות נוספות

לעלות על המפה

עירוני מודיעין תשאף לסיים את הסיפור כבר במשחק הביתי היום ולהעפיל רשמית לליגה הלאומית, שם יעמדו בפניה אתגרים לא פשוטים

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

לעלות על המפה

עירוני מודיעין תשאף לסיים את הסיפור כבר במשחק הביתי היום ולהעפיל רשמית לליגה הלאומית, שם יעמדו בפניה אתגרים לא פשוטים

המשך קריאה »

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

המשך קריאה »