נפל עליהם תיק

איילת לוין
2014-07-15 01:00:00
2036-02-11 00:47:00

עשרה תלמידי כיתה ז' בבית הספר "אור" בכפר האורנים פיתחו, במסגרת שיעור יזמות עסקית, תיק סולארי המטעין את המכשיר הסלולארי האישי ורמקול אלחוטי המחובר אליו בכל מקום מחוץ לבית. בתוכנית "המיזם" בטלוויזיה, המשודרת בערוץ 2, חשבו שיש להם רעיון מוצלח ביד ולאחר שהילדים עברו את השלבים הראשונים הם הוזמנו לצילומי התוכנית, שם יציגו לקבל הצופים ולקהל בבית את המצאתם בתקווה גם לקבל מימון לפיתוח המוצר.

זו לא הפעם הראשונה שאנו פוגשים בתלמידי כפר אורנים ובמורה שלהם ליזמות עסקית – רפאל ינובסקי. חשפנו לראשונה בעיתון את תלמידי כיתה ח' בבית הספר אשר פיתחו מערכת למניעת שכחת ילדים ברכב וכיצד מרעיון שנבט בתוך כתלי בית הספר הם הגיעו לוועדת החינוך בכנסת. ועכשיו התלמידים הצעירים יותר של ינובסקי ייצגו את המוצר שלהם, אותו ואת בית הספר בכבוד בטלוויזיה מול אלפי צופים.

כל תלמידי הקבוצה הם בנים כמו בקבוצה השנייה של תלמידי כיתה ח', ישבנו לשמוע על הפרויקט וההשתתפות בתוכנית עם המורה ושני תלמידים המייצגים את הקבוצה (גם בטלוויזיה): אוהד קמחצ'י וירדן גל.

למה רק בנים?

"משום מה זה לא מושך את הבנות". וירדן הוסיף בהומור: "בנות לא באות עד שזה מביא כסף".

איך בדיוק המערכת פועלת ולמה התיק משמש?

"קודם כל הוא תיק בית ספר רגיל לכל דבר ואפשר להכניס אליו ספרים, מחברות וכל ציוד אחר ללימודים. מותקנים עליו שני לוחות סולאריים, האחד הוא מטען סולארי לנייד והשני מטען לרמקול אלחוטי להשמעת מוזיקה. הוספנו אל המערכת לוח מחיק לכתיבת סטאטוסים. הלוח גם מגנטי ואפשר לחבר אליו מגנטים עם תמונות".

מאיפה הגיע הרעיון ללוח?

"היה שטח לא מנוצל וחשבנו איך אנחנו יכולים להביע עצמנו בשטח הזה וכך נולד הרעיון".  

איך הגעתם לרעיון?

"בטרייה שנטענת בחשמל כבר יש, רצינו לחשוב על רעיון מקורי, שיספק נוחות למשתמש ועל הדרך שיהיה גם פתרון מועיל לסביבה. הרעיון עלה גם בעקבות צורך שגילינו במהלך שיחות בינינו. רובנו צריכים להמתין זמן רב לאוטובוס וזה מספק פיתרון נוח לבידור. ככה יש תמיד אנרגיה זמינה למוזיקה והסוללה של הנייד לא נגמרת. ברגע שיש אור שמש המערכת מתחילה להיטען והיא אוגרת את החשמל, זה מזרים חשמל בלי הפסקה. יש לנו חיבור גם מבית הספר ומהבית לנושא איכות הסביבה. אנחנו 'בית ספר ירוק' וזכינו במספר פרסים בגין פעילויות למען איכות הסביבה. אנחנו עוזרים למשל לתמידים הקטנים לבנות שולחנות עשויים בקבוקים, אנחנו ממחזרים ובבית של אוהד יש פאנלים סולאריים על הגג. מוכרים את החשמל הנצבר מאנרגיית השמש לחברת חשמל".

כמה יעלה לדעתכם תיק כזה?

"יש תיקים שמטעינים מחשבים ניידים והם עולים כ-800 שקל. רצינו לפתח משהו זול יחסית לילדים והשאיפה שלנו למכור את המוצר במידה וישקיעו ב-100-150 שקל כולל הכל. עשינו סקר שוק בבית הספר ומתוך 30 ילדים שראיינו 20 לפחות רצו את התיק. כל העשרה האחרים אמרו שלא היו מעוניינים לרכוש אותו מסיבות כספיות או כי אין להם טלפון נייד. הרוב התלהבו מהרעיון".

(צילום איילת לוין)

כתבות נוספות