ליאת אפלבוים, מנהלת בית הספר עירוני ה', נמצאת כבר 28 שנה בתחום החינוך, אבל זה לא מפריע לה "להשוויץ" בבית הספר החדש כאילו היה זה הבייבי שלה. עירוני ה', שנפתח רק לפני שנתיים, נכנס בראשון לספטמבר למשכן הקבע החדש שלו ברחוב אבני החושן ואפלבוים קיבלה את ה"זכות" כהגדרתה, לבנות מאפס בית ספר חדש בעיר.
את תחושת ה"חדש" מגביר גם סיור בין כותליו של עירוני ה', כאשר התחושה היא ממש של "יצא מהניילונים". לא כל הריהוט במסדרונות כבר הגיע, החצר עדיין נטולת גינון ובכלל כל העסק עדיין בהתהוות, אבל מורי ותלמידי התיכון כבר מתחילים להעניק למוסד החדש אופי משלו. בכניסה למבנה מתנוסס שלט גדול: "פדגוגיה מבוססת סקרנות", במבואה תערוכת סוכות חינוכית להפליא שיצרו התלמידים על פי ערכים החשובים להם ואת הקיר בכניסה מעטרים שלל משפטים מעוררי השראה של אישים מפורסמים.
"בשנה הראשונה התארחנו בבית הספר אבני חן", מספרת אפלבוים. "היינו שמונים תלמידים בחצי קומה ובשנה שעברה עברנו למבנה של אמי"ת בנים, שם כבר היו 230 תלמידים. השנה יש לנו 500 תלמידי בכיתות ז'-ט', כאשר בית הספר הוא ביה"ס צומח, כשבכל שנה תתווסף שכבה ובסופו של דבר יהיו כאן למעלה מאלף תלמידים".
איך הגדלתם את כמות התלמידים השנה?
"קלטנו השנה תלמידים גם מכפר האורנים וניל"י במטרה לעבות את המגמות. מעבר לכך, קיבלנו יותר מארבעים בקשות העברה אלינו, שזה מאוד מחמיא".
דבר איתי בפרויקטים
בהודעה לעיתונות שפרסמה דוברות העירייה לקראת פתיחת שנת הלימודים, הוגדר המוטו של בית הספר כך: "בית הספר ישלב בתוכנית הלימודים פדגוגיה חדשנית, היוצאת מתוך סקרנות הלומד, ומביאה למצויינות אישית. למידה משמעותית מתקיימת כאשר נוצרת רלוונטיות בין תכנית הלימודים לבין 'העולם האמיתי'. זו למידה המתקיימת בתוך 'קהילת לומדות', המתנסה בגיוון דרכי למידה. תכניות ייחודיות: למידה מבוססת פרויקטים (PBL) ופדגוגיה של שאלת שאלות, שיעורי 'מרכז עתיד' ופיתוח מיומנויות 'האדם הלומד'. תכנית 'שורשים' רב תחומית וחיבור לקהילה."
ליאת, זה נשמע קצת מסובך. מה אומר החזון הזה באופן מעשי?
"מאחר ואני מכירה את יתרונות ותחלואי מערכת החינוך, כשקיבלתי את הזכות להקים את בית הספר החלטנו שנלך על היתרונות וננסה לפתור את התחלואים. מעבר לעובדה שהתלמידים מעורבים כאן בכל פיפס, עד לרמת איזה מתקנים יהיו, אילו תלבושות לשיעורי הספורט ואילו מגמות ייפתחו, ההבנה היא שההוראה המסורתית כבר לא קיימת. פעם מורה היה נכנס לכיתה, מכתיב את החומר ונמדד על פי ההספק. היום התלמידים כאן לא פסיביים יותר, הם אקטיביים לחלוטין וזה מתבטא בשיטות הלימוד. הם עובדים בקבוצות, מעלים שאלות ועם המון חשיבה ביקורתית. בית הספר עובד על למידה מבוססת פרויקטים (PBL), עם המון חקר של שאלות. לדוגמא, כאשר לימדתי על הנצרות שאלתי את התלמידים מה היו רוצים לשאול כומר לו היה נכנס כרגע לכיתה. מהדיון שעלה, בסופו של דבר תלמידי כיתה ח' ארגנו סיור בכנסייה ומפגש עם נזיר. דוגמה נוספת היא כאשר בשיעור רובוטיקה הם למדו על אסונות טבע. כשהגיעו לנושא רעידות אדמה הם הלכו למכון הגיאופיזי ואחר כך ביקשו ממני לארגן להם פגישה עם האחראי על מערכת הביוב. התלמידים האלה המציאו אחר כך פטנט שבאמצעות חיישן מסויים מונע מהצינורות להתפוצץ במקרה של רעידת אדמה".
זה לא נשמע כמו שום בית ספר שאני למדתי בו…
"התלמידים היום הרבה יותר חכמים מאיתנו. רק צריך לשחרר אותם וכל זה קורה עם הדרכה שלנו. אנחנו מלמדים אותם ניהול למידה עצמאי ובהתחלה קודם כל עובדים על החוזקות שלהם ורק אחר כך מעבירים סדנאות".
אילו מגמות יהיו בבית הספר?
"האמת, אני עוד לא יודעת אבל כנראה שההתמקדות תהיה במדעים, אמנויות ומדעי החברה והרוח. אנחנו כרגע בבירור של הצרכים של התלמידים ומה מעניין אותם".
שיטת הלימוד שלכם לא עומדת בסתירה לרצון להספק של המערכת?
"כל מה שאנחנו עושים הוא דרך התוכניות של משרד החינוך, פשוט אנחנו משדרגים אותן. אנחנו נותנים להם את הכלים. לדוגמא בשיעור ספרות, הם למדו טקסטים של קפקא. אנחנו לא מעבירים את החומר עליו ייבחנו, אלא מלמדים אותם איך לנתח טקסט או שיר. צריך להתאים את הלימוד למאה ה-21, לעבוד בשיתוף פעולה עם התלמידים. לתת להם לעבוד בקבוצות, כאשר הם נדרשים לאתר את החולשות של השותף לעבודה ולהשלים אחד את השני".
לומדים בחוץ, בלי "להבריז"
כאשר אפלבוים מובילה אותנו בסיור במסדרונות, נפרש החזון שלה לגבי כל פינה בבית הספר החדש. היא פותחת את דלתות הכיתות, מתקשרת באופן חופשי עם התלמידים ובעיני רוחה כבר אפשר לראות איך הכל ייראה. "פה יהיה מרכז עתיד, כאן נכניס אקווריום" ועוד ועוד תוכניות כמו החלום שיום אחד כל החשמל הדרוש לבית הספר יגיע מרשת סולארית. "כבר היום אנחנו חוסכים כסף באמצעות מיחזור מאוד נרחב והקפדה שלא לבזבז חשמל מיותר".
דוגמא נוספת לרוח החופשית יותר של בית הספר ושיטת הלימוד שלו אפשר לראות כאשר במקביל לשיעור בכיתה, אנו מוצאים בכמה פינות לימוד (וגם קבוצה אחת שפשוט ישבה על הרצפה מבחירה) קבוצות תלמידים. ולא כאלו שהבריזו מהשיעור. "הם החליטו שיותר נוח להם לעשות את העבודה בקבוצה בחוץ, בלי המורה. למרות שהיא כן יוצאת ובודקת איך הם מתקדמים. אנחנו עדיין מרהטים את פינות הלמידה, כשהעניין הוא שכל תלמיד יבדוק איפה נוח לו ללמוד, באיזו צורה ומתי ויעשה את מה שהכי טוב ונכון עבורו".
שיטת ההוראה הזו מתאימה לכל המורים?
"חלק מהזכות שיש לי לבנות בית ספר מאפס זה גם לבחור את המורים המתאימים לדרך הלימוד שלנו. גייסנו השנה המון מורים ואני יכולה להגיד שלא יהיו כאן מורים שהם 'אולד סקול'. אפילו הבאנו אותם יום לאחר סיום שנת הלימודים הקודמת להשתלמות של יומיים".
בתמונה: אפלבוים במסדרון המבנה החדש. "לא יהיו כאן מורים שהם 'אולד סקול'" (צילום: ערן קמינסקי)