התשלומים לסל, וחסל

ערן קמינסקי
2015-10-21 01:00:00
2015-10-21 01:00:00

עם סיום עונת החגים גילוי הורי התלמידים במודיעין, שוב, את השורה התחתונה: למרות כל ההבטחות על שמירת "סל תשלומי ההורים" – המצב בשטח מחייב פתיחה מחודשת של הארנק.

בבתי הספר עיקר הבעיה נעוצה בתשלומים עבור התל"ן (תוכנית לימודים נוספת) המייקרת את תשלומי ההורים לעתים באלפי שקלים לשנה, אולם גם בגני הילדים נגבים בהרבה מקרים סכומים גבוהים מהמותר.

בחודש יולי האחרון אישר משרד החינוך את גובה התשלומים אותם מותר לגבות מההורים, כאשר למעשה המרכיב היחידי המוגדר כחובה הוא ביטוח תאונות אישיות שעלותו 75 שקל לשנה. מלבד זאת אין זכות לחייב אף הורה בתשלום נוסף, אולם כן נקבע פירוט התשלומים המקסימלי, שהוא 939 שקל.  בפירוט נכלל גם סעיף בשם "רכישת שירותים מרצון – לצרכים נוספים בהסכמת ההורים", בגובה 125 שקל.

המצב בשטח הוא שבהרבה מקרים נגבים סכומים גבוהים מהסכומים הנ"ל. כך למשל באחד הגנים העירוניים ביישוב הסמוך למודיעין נדרשו השנה ההורים לשלם 300 שקל במקום 217 עבור טיולים, מתנות ומסיבות, ובנוסף 150 עבור רכישות מרצון במקום 125, כאשר חלק מהסכום הוקדש לרכישת חומרי מלאכה, דפוס, גינון ועוד שהגבייה עבורם נאסרה בידי משרד החינוך. באותו גן נגבה מההורים גם סכום של אלף שקל עבור ארוחת הבוקר, כאשר העלות לא אמורה לעבור את ה-800 לשנה.

בגן אחר במודיעין, גן ממלכתי-דתי, נדרשו ההורים לשלם סכום של 1,002 שקל. לכאורה פער שולי מהסכום המקסימלי המותר שעומד על 939, אולם למעשה אותם 939 כוללים שלושה חוגים ובגן הנ"ל יתקיימו רק שניים. שאר הגבייה מיועדת לדברים כמו רכישת סידור ב-18 שקלים, 60 לסעודות ראש חודש, 142 עבור ל"ג בעומר ושונות ו-203 שקל עבור מסיבות ומתנות יום הולדת.

בגן אחר במודיעין הוחלט לגבות מאה שקל נוספים, הנכללים מבחינתם ברכישת שירותים מרצון, עבור פעילויות אחה"צ עם הילדים וקיימות דוגמאות נוספות רבות.

עדי מן, מוועד הורי גני הילדים במודיעין: "אחת הבעיות המרכזיות היא שחלק גדול מההורים לא מודעים לחוזר המנכ"ל המפרט את מקסימום הגבייה המותר. בנוסף על כך אותם הורים גם לא מודעים לכך שעל מנת שיתקיימו שלושה חוגים מדי שנה נדרשת הסכמה של מאה אחוז מההורים".

עד כמה נפוצים בעיר מקרים כאלו?

"זה מאוד נפוץ. אמנם בשנה האחרונה יש יותר הקפדה על הנושא, אבל בכל שנה מתווספים לגנים הורים חדשים שלא מודעים לנהלים שנקבעו".

יש הורים בעיר שלא יכולים לעמוד בתשלומים, או שפשוט "נחנקים" ומשלמים?

"יש הורים שלא יכולים לעמוד בתשלום ואז אני מניחה שיש התערבות של מחלקת הרווחה בעירייה, בין אם מפנייה ישירה של ההורים או דרך הגננות. הבעיה העיקרית היא שהרבה הורים מתקשים לעמוד בתשלומים, אבל פשוט שותקים ומשלמים. בין אם מחוסר נעימות או מחוסר מודעות. צריך לקחת את הדברים בפרופורציה. לא חייבים שלושה חוגים, לא חייבים לבצע את רכישת שירותים מרצון ואפשר להוזיל עלויות. יש נטייה לחשוב שמדובר על תשלום שנתי אז מה זה כבר עוד מאה שקלים, אבל יש משפחות שבשבילן זה קריטי". 

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »