המגמה: יהיה מרתק

ערן קמינסקי
2016-07-31 01:00:00
2016-07-31 01:00:00

ב-1 בספטמבר תיפתח שנת הלימודי תשע"ז ואיתה יתחילו תלמידי כיתות י' את לימודיהם במסלולי המגמות השונות. בני הארבעים ויותר מבין הקוראים בוודאי זוכרים את ימיהם בתיכון, אז מגוון המגמות היה סטנדרטי להפליא ודי מצומצם בסך הכל. הימים האלה עברו מזמן ובהיבט הזה אפשר להגיד כי מערכת החינוך הציבורית שינתה את פניה ללא היכר.

תלמידי התיכונים של השנים האחרונות נהנים ממגוון רחב של אפשרויות בבואם לבחור את המגמה בה יתמקדו במהלך שלוש שנות התיכון, כאשר מדי שנה מתווספות עוד ועוד אפשרויות. התחרות בין התיכונים והמאמץ של המנהלים להפוך את בית הספר שלהם לכמה שיותר אטרקטיבי בעיני התלמידים והוריהם מביא לחידושים מפתיעים. כך, למשל, כבר היום מתקיימות מגמות אטרקטיביות בטווח הנע בין סייבר והנדסת תוכנה ועד ללימודי סינית או ארכיאולוגיה. בחרנו השבוע להתמקד בשלוש מגמות מעניינות: אחת וותיקה, השנייה פועלת רק מספר שנים ואילו השלישית תיפתח לראשונה בשנת הלימודים הקרובה.

אמנויות העיצוב בעירוני ג'

מגמת אמנויות העיצוב בתיכון עירוני ג' החלה כבר בימיו הראשונים של בית הספר. בתחילה היה מדובר רק על מגמת אמנות ולאחר מכן התווסף אליה תחום העיצוב. במגמה לומדים תלמידי כיתות י'-י"א-י"ב, כאשר בכל שכבה יש בין 20-25 תלמידים במגמה. בשל מגבלות מקום הביקוש למגמה גובר על ההיצע. בתוספת העובדה שהלימודים התרחבו גם לתלמידי כיתות ז'-ח', בעירוני ג' כבר חושבים הלאה ומתכוננים לאפשרות שיצטרכו לפתוח עוד כיתה בכל שנה.

חלי יפרח, רכזת המגמה בעירוני ג', מספרת על הדרך להתקבל למגמה ועל הדרך אותה עושים התלמידים במהלך שלוש שנות הלימודים בה: "בסוף כיתה ט' התלמידים שמבקשים להתקבל למגמה עוברים מבחני קבלה. מדובר על מבחן שבודק בעיקר עד כמה רמת החשיבה של התלמיד היא מחוץ לקופסא.

אנחנו פחות מחפשים את מי שיודע לצייר, זה דבר נרכש. אנחנו כן מחפשים רצון עז ללמוד לצייר ומביאים את התלמידים האלו לתוצאות. במגמה משולבת גם מגמת 'לב' – כיתה של תלמידים להם יש תוכנית בה הם לומדים רק עיצוב. לא מדובר על תלמידים במגמה".

עם איזו בגרות הם מסיימים?

"הם ניגשים לבגרות ב-5 יחידות לימוד בעיצוב, 5 יח"ל באמנות ויחידה אחת במבוא לטכנולוגיה. בשנתיים האחרונות הרחבנו את המגמה גם לילדי מגמות ביולוגיה ופיזיקה, שיחד יכולים להגיע ל-15 יח"ל. זה גרם למגמה להעלות את רף האיכות ונותן לאותם תלמידים אפשרות לעשות דברים גם לנפש ולא רק למוח. יוצא מזה הרבה דברים טובים. יש פה שילוב לדוגמה של עיצוב רהיטים בהשראת מבנים בטבע ואיכשהו הכל מתחבר והופך למשהו עמוק ונכון".

אילו נושאים הם לומדים במגמה?

"בתחום העיצוב הם לומדים את התוכנות פוטושופ ואילוסטרייטור. יש לנו מדפסת תלת מימדית איתה הם מדפיסים מוצרים שפיתחו. בתחום האמנותי הם לומדים כל טכניקה שקיימת באמנות. מרישום, דרך פיסול ועד לציור בשמן, פחם ואקרילי. השנה עשינו להם גם קורס צילום וימים מרוכזים של ביקורים בחברות שונות. בסופו של דבר הם צריכים להגיע לפרוייקט אישי. הם חוקרים עליו, חופרים בנפשם ומתוך זה יוצאים לפרוייקט. תלמידי י"ב נדרשים לפתח מוצר מאפס ועד לשלב הייצור בפועל, כולל פרסום ושיווק".

אילו מוצרים מעניינים יצאו מאותה מדפסת תלת מימדית?

"הנה לדוגמה תלמיד כיתת י"א, שפיתח אביזר לנכה בעל יד אחת שמוגבל בהרבה מאוד פעולות טריוויאליות כמו לפתוח רוכסן של סווטשר או בקבוק שתייה. הובלנו אותם לחפש מה אי אפשר לעשות רק עם יד אחת ואותו תלמיד פיתח סוג של מתקן לכוס, אליו מכניסים את הבקבוק ואז נוצר וואקום המחזיק אותו במקומו ומאפשר פתיחה עם יד אחת. תלמיד אחר פיתח מכשיר שמתחבר ליד ואיתו אפשר נגיד לקלף תפוח. היה מוצר אחר מפלסטיק, שנועד לאפשר קשירת שרוכים ביד אחת".

כמה מהתלמידים ממשיכים הלאה אל תחומי האמנות והעיצוב לאחר השירות הצבאי?

"אני לדוגמה הייתי תלמידת עיצוב בחולון והמשכתי לאוניברסיטה והיום אני מלמדת. יש הרבה שממשיכים הלאה ונכנסים לתחום. לא מעט מהם משרתים כבר בצבא כגרפיקאים, אחרים משתלבים אחר כך בתעשייה כצלמים. יש לא מעט בוגרים שהתקבלו לבצלאל או לשנקר. אני חושבת שמי שרוצה להשתלב בתחום מצליח".

הלימודים במגמה נותנים להם יתרון לעומת מי שלא למד?

"הם בהחלט באים עם יתרון גדול. אפילו ברמה של מי שרוצה להתקבל למוסד כמו בצלאל או שנקר. הוא צריך לבוא עם תיק עבודות שלהכין אותו עולה הרבה מאוד כסף. הם מגיעים כבר עם תיק עבודות מוכן מהשנים שלמדו במגמה".

אדריכלות בעירוני ד'

מזה שלוש שנים פועלת בתיכון אורט עירוני ד' אחת המגמות המסקרנות ומושקעות בעיר: מגמת האדריכלות, בה ניגשים התלמידים לבגרות ב-11 יחידות לימוד בסיום י"ב. היות ועירוני ד' היה בית ספר צומח, בשנת הלימודים שעברה היתה זאת הפעם הראשונה בה סיימו תלמידי כיתת י"ב את לימודיהם במגמה.

שירה הראל, מורה במגמה, מספרת: "בסך הכל לומדים כיום במגמה בסביבות שישים תלמידים בכיתות י'-י"א-י"ב. רוב מי שמבקש להצטרף למגמה מתקבל. הם עוברים מבחני קבלה שנועדו לבחון בעיקר ראייה מרחבית ופקטורים נוספים הקשורים לתחום. בנוסף יש גם ראיון אישי. בסך הכל מדובר על חבר'ה מאוד איכותיים ואנחנו מחפשים לראות בעיקר רצון ללמוד את התחום".

מה כוללים הלימודים במגמה?

"בכיתה י' הם מקבלים בעיקר רקע ואנחנו נותנים להם לעבוד עם הידיים. לחוש, לחוות, ללכת לחנויות ולצפות, להבין מה זה בעצם אדריכלות. אנחנו נותנים להם לבנות מודלים, להבין מה ואיך עושים במקום ומה הקונספט שלו. מכניסים אותם לעניינים. אחר כך הם לומדים שרטוט – איך עושים תוכניות וחתכים והכל באופן ידני ולא ממוחשב. במקביל מלמדים אותם גם את תוכנת אוטוקאד בה משרטטים בדו מימד ותוכנה נוספת של תלת מימד. בכיתה י"א כבר יש פחות שרטוטים בידיים, רק במבחנים, וכל השאר ממוחשב. הם לומדים את תורת המבנים – איפה מציבים מדרגות, מה התקן, אילו פתחים בבניין צריכים להיות וכולי. אלו דברים יותר טכנולוגיים שבלעדיהם אי אפשר להמשיך אלה מכיוון שאלו התקנים. בכיתה י"ב הם לומדים על יישומים בתוכניות הבנייה, תולדות האדריכלות ובסוף השנה הם מגישים פרוייקט גמר. האמת שהיינו די בהלם השנה לראות עד כמה הרמה הייתה גבוהה. זה לא מובן מאליו שבשנה הראשונה הגענו לכזאת רמה".

איך מתבטאת אותה רמה גבוהה?

"ברשת אורט יש מדי שנה את תחרות האורטיאדה, בה משתתפים מכל בתי הספר של הרשת. בשנה שעברה שלחנו אליה שני נציגים מכיתה י"א, שזכו במקומות הראשונים ואף קיבלו פרס כספי. השנה שלחנו דווקא חבר'ה מכיתה י', שייצגו אותנו מול תלמידי כיתות י"א ואף הם זכו במקום הראשון".

יש בוגרים שהמשיכו עם זה הלאה?

"יש לנו אפשרות ללימודי י"ג-י"ד באדריכלות, שמתקיימים בכמה מכללות בארץ. השנה כבר נרשמו לזה ארבעה מבוגרי י"ב אצלנו, שילמדו את השנתיים האלו ואז יתגייסו לצה"ל ויעסקו שם בתחום. את השירות הצבאי הם יסיימו עם תואר ראשון כשמדובר למעשה בסוג של עתודה אקדמית. זה בסך הכל די חדש ואני בטוחה שמשכבת י"א בשנה הבאה יהיו עוד יותר חבר'ה שיילכו לזה. בתור בוגרת תואר ראשון באדריכלות אני יכולה להגיד שהרמה בבית הספר מאוד גבוהה. מי מהם שיילך ללמוד אדריכלות באוניברסיטה בעצם ידע כבר את כל החומר של השנה הראשונה ללימודים משנותיו במגמה בתיכון".

עשר מגמות בעירוני ה'

בית הספר הצומח עירוני ה' נכנס בשנת הלימודים האחרונה למשכן הקבע שלו ובשנה הבאה יפעלו בו לראשונה המגמות השונות לתלמידי כיתה י'. אז מה מציעים בעירוני ה' בשנה הבאה? התלמידים  יוכלו לבחור מתוך מגוון רחב של מגמות בהן אמנויות העיצוב בהתמחות של תקשורת חזותית ואמנות ברמה של 11 יח"ל, כימיה, ביולוגיה, פיזיקה, מדעי החברה עם התמחות בקרימינולוגיה ופסיכולוגיה, ספרות, ערבית ותאטרון. זאת כאמור לצד מגמות ייחודיות שנחשפו ביריד מגמות לפני מספר חודשים, בהן סינית ברמה של 5 יח"ל, ארכיאולוגיה ולימודי א"י ברמה של 5 יח"ל והנדסת מערכות בהתמחות של רובוטיקה ברמה של 15 יח"ל.

ליאת אפלבוים, מנהלת עירוני ה', מספרת על הבחירה ללמד קרימינולוגיה, נושא הנלמד במעט בתי ספר בארץ: "הבחירה בקרימנילוגיה במקום סוציולוגיה, ובכלל כל סיפור המגמות, זה חלק מתהליך שעשינו יחד עם התלמידים. חקר הפשע זה נושא מאוד מעניין. הם נכנסו לאתר משרד החינוך, העלו את הרעיון ואנחנו התחלנו לברר עד שקיבלנו את האישורים. זה בא יחד עם פסיכולוגיה, נקרא 'מדעי החברה' והם ייגשו לבגרות של חמש יחידות לימוד. הם ילמדו על עבריינות, יציאה מהמעגל וכולי. בעצם כמו לימודי קרימינולגיה לתואר ראשון באוניברסיטה, רק ברמה מעט יותר בסיסית".

מה מחכה לתלמידי המגמות החדשות?

"אני קוראת לזה 'שלוש שנים של שכרון חושים'. נתנו באמת היצע מכל התחומים. אם זה בשפות, שם כבר במגמת הסינית יצרנו קשר עם שגרירות ישראל בסין ושגרירות סין בישראל ויזמנו שיתופי פעולה, אם זה במגמת התקשורת החזותית שהם יצאו עם תעודה טכנולוגית ו-11 יחידות לימוד".

ערכתם איזשהו סינון למגמות השונות?

"לא. הדבר היחיד שהיה לנו חשוב, לדוגמה במגמת הקרימינלוגיה, זה שהתלמיד יהיה מסוגל להתמודד עם טקסט. בתפישה שלי, אם לילד יש רצון ללמוד משהו – אז לך איתו. תמיד אפשר אחר כך להתמודד עם הבעיות. אם אתה מאוד מאוד רוצה משהו, לא תתאמץ בשביל זה?"

אילו מגמות היו הכי מבוקשות?

"לקרימינולוגיה היה ביקוש מאוד גדול. גם ללימודי סינית וללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה היה ביקוש רב".

בתמונה אפלבוים. עשר מגמות לבחירה (צילום פרטי)

כתבות נוספות

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

המשך קריאה »