ישיבת מועצת העיר האחרונה נפתחה בהענקת תעודת הערכה למנהלי בתי הספר גוונים ויחד על זכייתם בפרס חינוך ארצי ובהענקת תעודה הערכה למנהלת בית ספר היובל על זכייתה בפרס הקליטה המיטבית.
לפני מספר שבועות עדכנה ועדת פרס החינוך הארצית כי יחד (על יסודי) וגוונים זכו בפרס החינוך הארצי של משרד החינוך. בית הספר גוונים שייך לתחום החינוך המיוחד ואילו יחד זכה בפרס על פועלו בתחום החינוך הערכי ומשותף של דתיים וחילוניים. ההחלטה על זכיית בתי הספר בפרס התקבלה לאחר מספר חודשים בהם נבחנו בתי הספר במספר אופנים ובהם ביקור של ועדת הפרס בבתי הספר במסגרתה למדו חברי הוועדה על הפרויקטים והעשייה החינוכית המגוונת הנעשית בבתי הספר.
בית ספר נוסף שקיבל תעודת הערכה היה היובל, שזכה לאחרונה בפרס הקליטה המיטבית של משרד החינוך. פרס זה, אשר ניתן בפעם הראשונה השנה, הוענק לבית הספר על תרומה ייחודית לקליטה מיטבית של מורים בשלב הכניסה להוראה.
פנינו השבוע אל מנהלי שלושת בתי הספר, לשיחה קצרה על מוסדות החינוך שהם מנהלים וייחודם.
שלום כיתה א'
גאולה ציטרונוביץ', מנהלת היובל, מהם האתגרים בפניהם אתם עומדים בתהליך קליטת מורה חדש?
"מורה חדש שמגיע להיקלט עובר סוג של הלם תרבות. מעבר מלהיות סטודנט למנהיג של קבוצת ילדים. זה פוגש אותו בשלב הראשון כאשר הוא בשנה הרביעית ללימודים, שלאחריה הרבה ביקשו להמשיך לעשות את השנה הראשונה של הקליטה אצלנו בגלל התהליך שלנו. זה דורש גם שאותו מורה יפנה זמן ממשפחתו לטובת לימוד המקצוע, גם לימוד של התחום בו הוא עוסק וגם לימוד של איך להיות מורה. יש גם אתגר של איך הוא מתנהל מול תלמידים שלא עושים הבחנה אם הוא מורה חדש או בעל ניסיון והוא אמור לתת מענה גם במקרים סכסוכים בין תלמידים או קשיים חברתיים. בכלל, המורה החדש אמור לתת מענה למגוון של צרכים, ומבחינתו הוא חווה מצב של 'מוצפות'. כשהתחלנו לבנות את המודל שלנו ניסינו לראות את המצב מהזווית שלו ולחשוב איך עוזרים לו".
אילו דרכים יש לכם לעזור למורה החדש?
"יש מנגנונים שפיתחנו שההתנהלות בהם היא כמו בקליטת תלמיד חדש. יש נהלים מסודרים, המורה החדש פוגש חונך כאשר אם הוא או היא מיודעים להיות מחנכי כיתות אז גם החונך יהיה מחנך. יש ארבעה מפגשים משותפים מדי שנה של נקלטים וקולטים ואני מובילה סדנאות שמאפשרותלהציף את חווית ההתמודדות של הקולט והנקלט. אנחנו עורכים גם סדנה מוקדמות לקולטים ועושים עם הנקלטים תהליך מקדים של איך לנהל אסיפת הורים ואיזה נתונים להכין ולמסור, איך לכתוב תעודה, איך לבדוק מבחן ועוד".
מהן התוצאות לפי אחוז הנקלטים הממשיכים במקצוע ואצלכם בבית הספר?
"החוויה האישית שלי היא שמבין המורות שהגיעו ליובל, שמונים אחוז נשארו ללמד אצלנו. היה מקרה אחד של מורה שלא התאימה ואחרי שנתיים הבינה שהוראה דורשת ממנה משאבי נפש ורגש גדולים מדי וחזרה להיי טק. במודיעין יש הרבה מאוד מורות שעברו את התהליך אצלנו וממשיכות ללמד בבתי ספר אחרים בעיר".
כולנו שבט אחד
שגיב אלבז, מנהל יחד על יסודי, למה דווקא אתם זכיתם בפרס?
"נבחרנו בעיקר בשל ייחודיות שלנו בשילוב בין דתי לחילוני וההובלה של הרעיון הזה לאורך שנים. היינו בתהליך ארוך השנה כמועמדים לפרסס, כאשר את הביקורים של נציגי משרד החינוך הובילו התלמידים שהציגו את העובדה שאנחנו התיכון המשלב דתי-חילוני הכי גדול בארץ. הם הציגו את ייחוד תוכניות הלימוד, את הקהילה וההצלחה הפדגוגית, את אחוזי הגיוס לצה"ל, לשנת שירות ולהתנדבות. את הפרס מקבל הצוות החינוכי שעבד ועמל במשך שנים".
איך אתם מתגברים על השבטיות כיום בישראל שהפכה להיות יותר מובהקת?
"עצם קיום בית הספר, עוד בטרם מה שנעשה בו, הוא הבשורה לחיבור וגישור בין קטבים. מקום בו תלמיד שומר מצוות נמצא עם תלמיד שלא שומר, זה יותר שיח, בנייה משותפת שיוצרת חיבור וגישור שמחייב ראיית האחר וההבנה שהמציאות יותר מורכבת".
מא' עד גיל 21
ליאורה ולר, מנהלת גוונים, איך התחושה אחרי הזכייה?
"אנחנו שמחים בשם כל הצוות והורי בית הספר שמאוד התרגשו לקבל את ההוקרה. בית הספר קיים תשע שנים וזאת הפעם הראשונה שהגישו את מועמדותינו, כך שאנחנו מאוד גאים".
מהו חזון בית הספר?
"אנחנו פועלים לשלב את התלמידים שלנו, שהם בעלי לקויות למידה, באופן מיטבי בקהילה באמצעות הקניית כישורי חיים, התחום האקדמי ובתחום התעסוקה. אלו שלושה צירים שמובילים את המשנה החינוכית בבית הספר והעשייה היא לשם המטרה של שילוב התלמידים בחברה".
איך אתם עושים את זה?
"יש אצלנו תלמידים מכיתה א' ועד גיל 21. ביסודי משקיעים בתחום האקדמי כדי ללמד מיומנויות בסיס וכישורי חיים בתוכנית ספירלית עד גיל 21 בו הם יוצאים לצבא או לעבודה. גוונים משתלב בתוכנית של משרד התמ"ת בתחום הגרפיקה ועיצוב וחלק מהתלמידים יוצא עם תעודת גרפיקאי או תעודת השתלמות בתקשורת חזותית. מגמת הגרפיקה היא המגמה העיקרית אצלנו עם חמש יחידות לימוד".
מה השתנה בבית הספר עם השנים?
"זה בית ספר צומח ועם השנים, מלבד היכולת להגיש לבגרויות, הקמנו תוכנית מאוד מיוחדת שתורמת לחוסן הנפשי של התלמיד, במסגרתה אנחנו יוצאים כבר שלוש שנים לטיולי שטח ודרך ההתמודדות עם האתגר רואים את התפתחות החוסן הנפשי והפתיחות ללמוד דברים חדשים. בשנה הבאה נצרף לטיולים גם את תלמידי כיתות א'".
מה התוכניות לעתיד?
"אנחנו פועלים ביסודי והעל יסודי להכשיר את התלמידים לשוק התעסוקה ופונים אל קהילת מודיעין ובעלי העסקים בעיר לקבל את התלמידים שלנו להתנסות בעבודה. הם חייבים להתנסות בתעסוקה ובעזרת תמיכת אנשי הצוות יכירו בחוזקות שלהם והשילוב בקהילה יהיה יותר אפקטיבי וההצלחה שלהם תהיה גדולה יותר. זה קורה כבר היום, תלמידים מועסקים בעירייה במחלקת המחשוב, בגני הילדים ובספרייה, אבל אנחנו מרחיבים כעת את הפנייה לציבור להעסיק תלמידים שלנו".
מה מתוכנן להיות במבנה החדש שייבנה בבית הספר?
"משרד החינוך ועיריית מודיעין אישרו את הרחבת מבנה בית הספר ובאגף החדש אנחנו מקימים נגרייה מקצועית בפיקוח משרד התמ"ת. התלמידים יוכלו ללמוד את המקצוע שאדם רגיל יכול להתחיל לעסוק בו בגיל 18 ואילו הם יוכלו להתחיל כבר בגיל צעיר יותר".
(צילום דוברות העיריה)