בשבוע שעבר נערך ערב סיום השנה של אחת המגמות היוקרתיות והמסקרנות ביותר בתיכוני העיר, בו הציגו תלמידי מגמת הנדסת התוכנה של תיכון מו"ר את הפיתוחים השונים עליהם עבדו במשך יותר משנה.
אם בעבר לימודים אקדמיים בתחומים מסויימים היות המתכון לקריירה רווחית, הרי שהיום הדרך לשם מתחילה כבר בתיכונים. יותר ויותר תיכוניסטים במודיעין מבינים שהדרך להייטק עוברת בשירות צה"לי ביחידה "הייטקית" ונתוני הגיוס אליהן בהתאם. בכל התיכונים בעיר קיימת היום מגמה טכנולוגית "משודרגת". עם השנים הפכו נתוני הגיוס המרשימים לצה"ל לגאוות העיר מודיעין בכלל ושל תיכון מו"ר בפרט. רשימת הטייסים שיצאו מבית הספר ארוכה, כמו גם זאת של בוגרים רבים שהגיעו לשלל היחידות הלוחמות המיוחדות בצבא. באחרונה נמנה בית הספר על הרשימה האקסלוסיבית של תיכונים שכל בוגריהם התגייסו. אבל מגמת ה"קרבי" שהיתה תמיד שלטת מתחילה להתהפך ובקרוב גאוותו של תיכון מו"ר תהיה דווקא על בוגריו שלא הגיעו ליחידות הלוחמות אלא דווקא על אלה שעושים את שירותם הצבאי מאחורי המקלדת בשלל תפקידים טכנולוגיים באגפי הסייבר של יחידות מודיעין, כמו 8200. העולם משתנה ואיתו גם בתי הספר ותפקידם בהכשרת תלמידיהם לקראת העולם שבחוץ – בצבא ובעבודה. מה שפעם נחשב לעלית משתנה ורמת הביקוש למגמות הטכנולוגיות בתיכון מו"ר ותיכונים נוספים מעידה על כך.
נשארים לעבוד בהפסקה
יוסי ירון, מורה למדעי המחשב והנדסת תוכנה בתיכון מו"ר, מספר על התלמידים והפיתוחים: "המגמה מאפשרת לתלמידים שמגלים עניין בתחום התכנות, לרכוש כישורים תיאורטיים ומעשיים בתחום ולהתנסות בפרוייקט בתחום פתוח תוכנה. זאת מגמה שמוגדרת במשרד החינוך כ"יהלום שבכתר".
לאילו כיתות היא מיועדת ומה הם לומדים?
"מדובר על תלמידי כיתות י'-י"ב שלומדים חמש יחידות במתמטיקה, אנגלית, פיזיקה או ביולוגיה, מדעי המחשב וחמש יחידות שהן הפרוייקט סיום. זה מסלול מאוד תובעני ומי שמגיע לכאן בא מראש עם מוטיבציה פנימית רבה. עיקר העבודה הוא התנסות מעשית בתכנות, לשבת מול המחשב ולעבוד. בשיעור ממוצע עובדים בערך שני שליש מהזמן. הם לומדים בקבוצות של עד עשרים תלמידים, כשאת חמש יחידות הלימוד של מדעי המחשב הם מסיימים כבר בי"א, כך שכשהם מתחילים לעבוד על הפרוייקט כבר יש להם את כל הידע התיאורטי שהם צריכים. יש לנו השנה שתי קבוצות ובהן שלושים תלמידים שמתמקדים אך ורק במסלול של פיתוח אפליקציות לאנדרואיד, מערכת ההפעלה של 83% מהטלפונים החכמים כיום".
אילו פרוייקטים מעניינים הם פיתחו השנה? מאין מגיעים הרעיונות?
"את הרעיונות התלמידים מביאים בעצמם. יש מגוון מאוד רחב שמתחיל ממשחקים שונים כמו משחקי קופסא או משחקי אקשן. היו השנה כמה פיתוחים מאוד מעניינים. לדוגמא, תלמיד שפיתח אפליקציה שנקראת where are you?, שמאפשרת להורים לדעת איפה הילדים שלהם נמצאים. אם למשל עכשיו שתיים בלילה ואני רוצה לדעת היכן הבן שלי נמצא, אני מפעיל את האפליקציה ורואה שהוא כרגע בפארק ענבה לדוגמא. או אם חס וחלילה יש פיגוע ואני יודע שהוא נמצא באותה עיר, אני יכול בעזרת האפליקציה לדעת אם אני צריך להיות מודאג או לא. בכל טלפון יש את ה-gps שמאפשר לדעת את המיקום שלך בטווח של עשרה מטרים וגם את המיקום בערך על פי המערכת הסלולרית. האפליקציה מתעוררת לפעולה אחת לכמה זמן שהוגדר מראש, שואבת את המידע וגם לגבי מצב הסוללה ושולחת לי הודעת מיקום של הילד. מדובר על קטינים כך שאין כאן את העניין של צנעת הפרט".
אילו עוד פרוייקטים הוצגו השנה?
"תלמיד אחר פיתח מערכת מאוד מתוחכמת לשמירת מידע רפואי למצבי חירום. יש צ'יפים, בגודל של מטבע של חמישה שקלים, שיודעים לשמור מידע ללא צורך בסוללה. האדם שרוצה לשמור את המידע שומר את הצ'יפ בכיס או כצמיד, ובמידה והתמוטט והוא לא יכול לתקשר אז אפשר לקחת את הצ'יפ, לסרוק אותו בעזרת הסמארטפון ולקבל את כל המידע שבחר להטעין על הצי'פ. המידע הוא על סוג הדם, רגישות לפניצלין, האם הוא לוקח תרופות לדילול דם וכיוצא באלה. את המידע הזה גם אפשר לשמור ב'ענן' ולהגדיר שתי רמות של אבטחה: אחת שפתוחה לכל אדם והשנייה שפתוחה רק לצוותי הצלה. עוד פיתוח של תלמיד, שאביו לקוי ראייה, הוא מערכת שעוזרת ללקויי ראייה לקרוא. אם למשל על אריזה של תרופה הכיתוב לא ברור מכל סיבה, אז בעזרת המערכת אפשר להגדיל את התמונה, לשנות את הרקעים של הכיתוב, להפעיל פלאש או לצפות בכיתוב כנגטיב. תלמיד אחר פיתח אפליקציה לתכנון טיול בחו"ל. אתה מזין את מועדי הטיסה, המראות ונחיתות, והאפליקציה מספקת לך את המידע לגבי תחבורה משדה התעופה למלון ועוד מידע שחוסך למשתמש את החיפוש באינטרנט וסינון המידע".
כמה מהאפליקציות האלו מגיעות לשוק בסופו של דבר?
"יש תלמיד אחד שכבר רשם פטנט על פיתוח שלו. לתלמיד שפיתח את האפליקציה לקבלת מיקום הילדים כבר דיברתי עם אבא שלו ואמרתי לו שהוא יכול להרוויח מזה סכום של כמה עשרות אלפי שקלים. המטרה היא שהם ילמדו, שיידעו לתכנת, יתנסו בפיתוח ויבינו את עקרונות הנדסת התוכנה. בסופו של דבר רובם יילכו ליחידות טכנולוגיות בצבא. המיעוט שלא יילכו לשם הם אלו שיתגייסו לקורס טיס, לעתודה או לשירות קרבי. אני הייתי 25 שנים בהייטק ואני יודע שאי אפשר להחזיק מוצר כאשר המפתח שלו נמצא בצבא ולא תמיד זמין. יש חבר'ה שלנו שכבר תוך כדי השירות החלו לעבוד על הסטארט אפ שלהם ומיד אחרי השחרור דילגו אפילו על הלימודים באוניברסיטה. מה שאני כן שומע מהתלמידים אצלנו זה שמהמקצוע הזה הם הכי נהנו. הרבה פעמים הם מבקשים עוד כמה דקות אחרי הצלצול כדי לסיים עוד משהו, או נשארים לעבוד על הפרויקט שלהם גם בהפסקות".
בתמונה המגמה. את הבגרות עושים כבר בי"א. צילום פרטי