לפני כשבוע הכריזו בגאווה שר החינוך שי פירון ושר האוצר יאיר לפיד על "התכנית לקיצור החופש הגדול בשלושה שבועות". על פי התכנית, המורים עתידים לצאת לחופשת הקיץ שלהם כרגיל, אבל מי מהם שירצה להצטרף לתוכנית יוכל להמשיך ללמד גם בשבועות הנוספים של שנת הלימודים המוארכת.
התכנים שיועברו לילדים לא נאמרו במדויק, אך לפי המסתמן אלו יהיו תוכניות העשרה, שאין למורים זמן ללמד במהלך תוכנית הלימודים הרגילה. הם יועברו ע"י מורים או מדריכים או סטודנטים להוראה במשך חמישה ימים בשבוע בשעות 8:00 – 13:00 עד ה- 21.7. המשך הלימודים לא יהיו חובה לתלמידים אלא וולונטריים. עלות המשך המסגרת הבית ספרית תהיה מסובסדת במחיר של עד 450 שקלים לילד.
ביקשנו ממחזיקת תיק החינוך הטריה במודיעין, הילה בן אליעזר, להבהיר מה אומרת התכנית. מדבריה עולה כי העיריה איננה ממש מכירה את תוכניות משרדי הממשלה. אולי משום שמדובר כרגע יותר בתוכנית כללית שמשרתת את תנועת "יש עתיד" (לפי כמה מהמקטרגים) מאשר תוכנית סדורה.
בן אליעזר, כיצד לדעתך תרוויח משפחה ממוצעת במודיעין מהמהלך?
"ממידע שנמסר לנו ממשרד החינוך, עלות ההשתתפות בתוכנית בעיר מודיעין תהיה 450 שקלים לכל ילד (הרף הגבוה). סכום ההוצאה נקבע לפי המצב האקונומי של כל עיר. ההשתתפות בתוכנית מוצעת לכל תלמידי כיתות א' וב' בעיר, אך היא איננה חובה. זוהי למעשה הקלה על ההוצאות שנדרשים להוציא הורים לילדים במהלך חופשת הקיץ ואני חושבת שהיא הכרחית. בתוך עמי אני חיה וחווה את העלויות הבלתי אפשריות שמוטלות על הורים לילדים בעקבות החופשות הרבות בבתי הספר. אנחנו כרשות מקומית רואים חשיבות גדולה במתן מענה ולו חלקי לתושבים גם בעניין זה".
מה יהיו התכנים שיועברו בשלושת השבועות הנוספים?
"ראשית אומר שאני מסכימה שמערכת החינוך צריכה לקחת אחריות על חינוך הילדים ועל התכנים שהילדים עוסקים בהם גם מעבר למהלך שנת הלימודים עצמה. פעילות לימודית וחינוכית במהלך הקיץ היא הזדמנות לעסוק בתכנים שבדרך כלל לא עוסקים בהם במהלך שנת הלימודים בשל מחסור בזמן. נמסר לנו כי מדי שנה ייבחר נושא מרכזי שבו תעסוק הפעילות, הן באמצעות התנסות חווייתית, באמצעות חוגי אמנות, הספורט והחינוך הסביבתי. הנושא שסביבו תיערך הפעילות השנה הוא נושא המשפחה. לאחר הרישום של הילדים נוכל להרכיב את כיתות הלימוד כאשר יש העדפה כמובן שתישמר המסגרת הכיתתית ככל שניתן".
לדעתך התוכנית כוללת אפשרות לתעסוקה עבור תושבי העיר שאינם מורים?
"ממשרד החינוך נמסר כי הפעילות תועבר על ידי צוות חינוכי ומדריכים. בהמשך למידע שקיבלנו עד כה העלנו שאלות משלנו. אנחנו עדיין לא יודעים את מי יכלול הצוות החינוכי. לאחר שנדע מהן ההנחיות המדויקות של משרד החינוך נוכל לעשות שיקולים כאלה".
קיים סיכוי שבמודיעין התוכנית תורחב כבר בהתחלה מעבר לתוכנית משרד החינוך (כלומר לא רק כיתות א-ב)?
"כמובן שהיינו מעוניינים להרחיב את התוכנית לגילאים נוספים, אך נעשה זאת רק אם נוכל להבטיח תוכנית איכותית ומנוהלת היטב גם לגילאים אלה כבר בקיץ הקרוב".
רבים מההורים חוששים שמדובר רק בשירות "בייביסיטר". האומנם?
"אני רואה חשיבות רבה בכך שהפעלת התוכנית תהיה בעלת תוכן חינוכי ומלמד. הנחיות המסגרת יגיעו ממשרד החינוך, יחד עם זאת לנו יש את האחריות שלנו ואנו מעוניינים שיועברו לילדים תכנים משמעותיים ולא להפעיל שירות בייביסיטר".
מדוברות העיריה נמסר כך: "בחודשים הקרובים תתקיים עבודת מטה והכנה של הגורמים המקצועיים בעירייה, בשיתוף עם משרד החינוך, על מנת לבחון את המשמעויות ולבנות את המסגרת הטובה ביותר עבור תלמידי העיר״.
האמנם זו מהפכה?
אם היו מושיבים הורים סביב שולחן ושמים עליו את היוזמה לקצר את חופשת הקיץ בבתי הספר היסודיים להצבעה (במודיעין בכל אופן) רוב הסיכויים שכולם היו מרימים ידיהם בעד ההצעה. גם אם ילדיהם לא ילמדו דברים חדשים ומדובר בסוג של קייטנה מסובסדת, זאת הסקנו על פי שיחות שערכנו עם הורים שהביעו שמחה ותמיכה ביוזמה.
לשאלה האם משנה להם אילו תכנים יועברו ענו כולם שבראש סדר העדיפויות שלהם שני דברים: הקלה כלכלית משמעותית ומציאת תעסוקה לילדים. הם ציינו כי חשוב להם התכנים שיועברו והם היו מצפים ממשרד החינוך להשקיע בכך, אבל שני הקריטריונים הקודמים חשובים יותר. אחת האמהות ציינה שהמסגרת היא התרומה ביוזמה זו וחשוב שתהיה כזו לילדים ובהמשכיות, גם אם לא יהיו בה תכנים לימודיים.
רק אם אחת ציינה את ההיבט הכלכלי. גם היא הוסיפה כי באותה מידה חשובים לה התכנים ו"אם המסגרת תהיה בייביסיטר בשינוי אדרת – זו עבודה בעיניים על ההורים".
שאלנו גם מספר ילדים ואלה ענו פה אחד שהם לא מרוצים מקיצור החופש הגדול, גם אם הם מבינים שזה יקל על ההורים ויחסוך לאמא ואבא כסף. ילדה אחת אמרה לנו ש"אם זה יהיה כמו צהרון אז לא אכפת לי, אבל רק בלי האוכל המגעיל".
(אילוסטרציה: אינגריד מולר)