ימי ההשבתה במוסדות החינוך בשבוע שעבר הגיעו ביום חמישי לנקודת רתיחה, לאחר שעשרות גננות בגני הילדים במודיעין הפגינו מול בניין העירייה במחאה על כך שבעירייה החליטו להפעיל את גני הילדים באמצעות הסייעות, עובדות הרשות המקומית שלא שבתו.
את ההחלטה, המהווה למעשה "שבירת שביתה", קיבל ראש העירייה, חיים ביבס, כאשר מודיעין הייתה אחת מהרשויות הבודדות שהפעילו את הגנים באמצעות הסייעות למרות ההשבתה. כך למשל, ביום רביעי שעבר נפתחו הגנים בקריית שמונה, קריית אונו ומודיעין, כאשר ירושלים וגבעתיים הודיעו כי יעשו זאת אף הן במידה והשביתה תימשך גם בחמישי. סמנכ"לית משאבי האנוש בעירייה, שבי דרעי, אף הוציאה ברביעי בערב מכתב לסייעות, בו נכתב כך: "על הסייעות להגיע מחר לעבודתן כרגיל ולקבל את הילדים. סייעת שלא תגיע לעבודה לא תקבל שכר, ותטופל כעבירת משמעת על כל המשתמע מכך. נבקשכן לכבד את ההסכמים ולהגיע לעבודה כנדרש". בסופו של דבר הופעלו גני הילדים על ידי סייעות הגנים, בתגבור סייעות צהרוני סחלבים.
מי שיצא בשבוע שעבר נגד החלטת העירייה הוא דווקא אחד ממנהלי בתי הספר בעיר, רוני הרניק מבית הספר הדמוקרטי, שכתב ביום שלישי להורי התלמידים: "לדעתי, במידה ואכן יעשה המהלך (הפעלת הגנים באמצעות הסייעות. ע"ק), מדובר במעשה לא ראוי אזרחית, מוסרית ודמוקרטית. לא "שוברים" שביתות שמנוהלות על פי החוק. אני מודע לקושי הגדול בשהות עם הילדים עד השעה 10:00, ולמרות זאת מבקש להפעיל שיקול דעת ערכי ומוסרי לפני ששוברים שביתה מוצדקת". לדברי הורים עימם שוחחנו השבוע, מרבית הורי התלמידים בדמוקרטי נענו לקריאתו של הרניק.
"מזלזלים בחינוך, מזלזלים בנו"
כאמור, ביום חמישי בבוקר התייצבו בבניין העירייה עשרות גננות, שנשאו שלטים ונכנסו לתוך הבניין עצמו. לאחר חילופי דברים עם סמנכ"לית משאבי האנוש, שבי דרעי, שאף תועדה כשהיא אומרת לגננות "נראה לי שהתבלבלתן ואנחנו לא הכתובת", התמקמו הגננות להפגנת מחאה מחוץ לבניין העירייה.
אחת מהן סיפרה השבוע למודיעין NEWS: "אני חושבת זאת הייתה החלטה מכוערת, החלטה שמראש לא מעריכה את הגננות ומתייחסת בזלזול לנשים שלמדו לתואר ראשון ושני ושלישי. יש במודיעין קבוצת גננות מאוד איכותית, שלוש מהן קיבלו פרס חינוך השנה, וזה פשוט זלזול. בא מר ביבס, פותח את הגנים בעזרת סייעות ומעודד ערים אחרות לנהוג כך גם הן".
בעירייה טוענים שעם כל הכבוד לשביתה המוצדקת, הם מחוייבים גם להורים ולילדים.
"זה בדיוק העניין של להסתכל על גננות בלי הערכה. אתה יודע איזה סייעות הגיעו לגנים ביום הזה? סייעת אחת של הגן ואחת של סחלבים. זה אפילו לא בייביסיטר. זה מזלזל בחינוך. אני לא יודעת מי האישה שהחליפה אותי, אם היא מורה או גננת. אני כן יודעת שכמעט אף אחת מהן לא גננת. אם זה חינוך בעיני ביבס אז אין לי מה להגיד. שמו במקומנו נשים לא משכילות שמקבלות כל כך מעט כסף, שכמעט כולן הן נשים נואשות. אני חושבת שצריך להעריך אותנו מעט יותר מזה. כולנו נשים משכילות שלמדו לתארים".
אם נדבר גם על המחסור בסייעות ותקופת הקורונה, עד כמה קשה הפכה העבודה בשנים האחרונות?
"החיים נהיו קשים, כן. כשהיינו בשני הסגרים הראשונים דאגתי יום-יום להיפגש עם הילדים בזום, גם באופן פרטי וגם קבוצתי, ושלחנו להם רעיונות ליצירה ועשינו ביקור מרפסות ועוד ועוד. דאגנו שכל ילדה וילד יראו אותנו. כבוד ראש העיר לא רואה בנו דמויות שראויות להערכה ואמון. אני מבינה שצריך וקשה להורים, אבל אני מבינה גם את מחאת הגננות. לא ייתכן שיזלזלו בנו ככה".
אתן מרגישות שהציבור תומך בשביתה?
"רוב התגובות היו תומכות, כי ההורים מכירים ואוהבים אותנו. עם זאת, יש קבוצת וואטספ של ההורים בגן שלי, ואימא אחת, ששלושה ילדים שלה היו אצלי ואנחנו מאוד אוהבות אחת את השנייה, הגיבה על הידיעה שהגן ייפתח ב-"יש!".
ומה עכשיו? יש תחושה שנשברו הכלים?
"כן, יש תחושה כזאת בקרב חלק גדול מהגננות לדעתי".
מי שמציג השבוע עמדה מרוככת יותר הוא אייל כהן, יו"ר הנהגת ההורים העירונית, שאמר: "מצד אחד, אנחנו הראשונים שתומכים בשביתה. הן אלו שמחנכות את הילדים שלנו ועושות הכל. מצד שני, לדעתי חיים (ביבס. ע"ק) עשה את המהלך הזה לא ממקום של לשבור שביתה, כי אם זאת הייתה המטרה זה היה נעשה בכל הדרגים. זה נעשה מרצון לתת להורים לנשום, לעזור להם אחרי תקופה ארוכה מאוד של סגרים וקורונה וחוסר וודאות. אנחנו רגע לפני הקיץ, עם שבועות באוגוסט שיצטרכו ההורים למצוא פיתרון, אז לפחות בימים האלה לאפשר להורים אוויר לנשימה. אולי זה קצת צרם, אבל זה היה ממקום של עזרה".
וזה גובר על עיקרון הסולידריות עם אנשי החינוך?
"בכל מקרה היית מקבל קול זעקה, מפה ומפה. אני מבין למה רואים בזה טעם לפגם, אבל צריך לחשוב על כל המכלול ואני חושב שזה מה שביבס עשה. הוא גם לא יצא נגד השביתה, וכאחד שמכיר ויודע אני יכול להגיד לך שחלק מסיום השביתה היה בזכות מאמצים שהוא עשה כיו"ר השלטון המקומי. אנחנו רגל וחצי לפני סיום שנת הלימודים. הילדים שלנו חוו תקופות לא פשוטות. אני מאמין שצריך לעשות את הדברים האלה בדרך אחרת".
מדוברות העירייה נמסר: "זכותן של הגננות לשבות ולהביע את מחאתן הצודקת לשיפור שכרן. יחד עם זאת, על הרשות לפעול למען כלל תושבי העיר ולאפשר להורים ולילדים לשמור על שגרת פעילות בימים האחרונים של שנת הלימודים".