מורשת חובקת עולם

ערן קמינסקי
2016-12-20 00:00:00
2016-12-20 00:00:00

בימים אלה יוצא לדרך תהליך גיוס המשתתפים ל"מסע זהות", בו חוברים יחד במשך מספר שבועות אינטנסיביים בני נוער ממודיעין ומהעיר רוצ'סטר שבארצות הברית במסע משותף המתפרש על פני ישראל, ארה"ב וביקור בן שבוע במחנות ההשמדה בפולין.

"מסע זהות" הוא אחד מהפרויקטים אותם מובילה שותפות מודיעין-רוצ'סטר (עיר הנמצאת בצפון מדינת ניו יורק בארצות הברית), שהיא למעשה אחת מ-49 שותפויות קיימות מיסודה של הסוכנות היהודית. תחת מטריית הסוכנות נרקמות שותפויות בין קהילות יהודיות בעירם בישראל ובארצות הברית, באירופה ואף בדרום אמריקה. אותן שותפויות כוללות מגוון רחב של קשרים בין הקהילות, מרמת גילאי הגן ועד לקשרים בין בני הנוער והמבוגרים שהן. התכנית נוסדה בשנת 1994 ומהווה דוגמא לשיתוף הפעולה המתמשך בין הסוכנות היהודית, הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה (JFNA) ומגבית קרן היסוד. החזון אותו מבקשים יוזמי התוכנית להגשים הוא יצירת קהילה יהודית כלל עולמית המורכבת ממארג משגשג של יחידים, משפחות וקהילות שביחד מעשירים את הזהות היהודית שלהם וישראל נמצאת בליבם. כל שותפות מונהגת על ידי ועדת היגוי משותפת, המורכבת ממתנדבים משתי הקהילות. חברי הוועדה מחויבים ליצירת מעורבות פורייה ודו-צדדית לטווח ארוך, זאת במסגרת תכניות ייחודיות ומפגשים אישיים, המבוססים על עשייה הדדית וזהות יהודית משותפת.

* * *

אביבה דביר, הרכזת החינוכית של התוכנית במודיעין, מספרת על הקשרים בין הקהילות: "לא מדובר על ערים תאומות, אלא על שותפות בין קהילות מסויימות שבמסגרתן אנחנו מקיימים פעילויות משותפות במהלך כל השנה. למשל יש לנו את פרויקט 'גשר חינוכי' בו ישנה פעילות משותפת לבתי הספר במודיעין (מו"ר, אסיף, נתיב זבולון, כרמים, דורות וקשת) ובתי ספר ברוצ'סטר, יהודיים וציבוריים, בו מקיימים קשרים בין המורים, תלמידים והורים ועובדים במקביל על נושאים משותפים, שולחים אחד לשני את התוצרים ונמצאים בקשר שוטף כשהרעיון הוא כל הזמן לדבר על המשותף לנו ולהם ובמקביל גם לחדד את השוני בין הזהויות".

פרויקטים נוספים הפועלים במסגרת שותפות מודיעין-רוצ'סטר כוללים למשל את תוכנית רמי"ם (רוצ'סטר-מודיעין-יהדות-מנהיגות) במסגרתה מגובשות שתי קבוצות בוגרים בגילאי 30-45, אחת במודיעין והשנייה בארה"ב, שילמדו נושאים דומים הקשורים בזהות יהודית ויחסי ישראל והתפוצות ויקיימו ביקורי גומלין בין שתי הקבוצות.

עוד מקיימים אנשי השותפות מסע מבוגרים לפולין ותוכנית בשם "חברים מעבר לים" העוסקת בנושא יהודי התפוצות המיועדת לשילוב בתוכנית הלימודים הפורמאלית בכיתות ה' בבתי הספר היסודיים במודיעין. במסגרת התוכנית ילמדו התלמידים שעה שבועית במשך כל שנת הלימודים, בה יעסקו בחייהם של היהודים ברחבי העולם ויבחנו שאלות כגון איך הם חיים, מה חשוב בעיניהם ומה מטריד אותם,כיצד הם שומרים על יהדותם ומה הם חשים כלפי מדינת ישראל.

* * *

"מסע הזהות" של שותפות מודיעין-רוצ'סטר ייצא השנה לדרך בפעם השביעית. בשל העלויות הגבוהות, שחלקן מגיע מכספי ההורים והשאר מכספי תרומות, מתקיים המסע מדי שנתיים מזה 14 שנים מאז הקמת השותפות. כאמור, בימים אלה מתחיל תהליך גיוס המשתתפים לקראת המסע שייצא לדרך באמצע חודש יולי בשנה הבאה.

למסע מגייסים אנשי השותפות 16 בני נוער מאזור מודיעין הלומדים בכיתות י'-י"א, אליהם יצטרפו 16 בני נוער מרוצ'סטר. דביר: "במסגרת המסע בני הנוער מבלים יחד שבוע בארצות הברית המיועד להכרות, גיבוש ועבודה על זהות יהודית, שלאחריו הם יוצאים יחד למסע בפולין. זה למעשה מסע רגיל כמו שמתקיים בתיכונים בישראל ולאחריו הם מגיעים יחד לעשרה ימים בישראל. בעשרת הימים האלה אנחנו עורכים להם מעין 'מסע ישראלי', בו הם תרים את הארץ לאורכה ולרוחבה וממשיכים את השיח על זהות יהודית".

איך עובד החיבור בין הנערים?

"בני הנוער בעצם טועמים מהתרבות אחד של השני וחיים יחד למשך כל התקופה. האירוח בימים בארצות הברית ובישראל הוא אצל המשפחות ולא בבתי מלון, כשעל החיבור ביניהם אנחנו עובדים כבר לפני המסע עצמו. החלוקה בין בנים לבנות מותאמת בין שני הצדדים, ואנחנו משדכים אותם בזוגות על פי תחומי עניין משותפים וכדומה. עוד לפני המסע אנחנו יוצרים את הקשר בין הזוגות באמצעות הסקייפ והאינטרנט ולמסע עצמו הם מגיעים כשכבר יש הכרות כלשהי. ממה שאנחנו רואים מכל המסעות שערכנו עד היום הם חוזרים עם תובנות נפלאות לגבי הזהות שלהם. תובנות על תחושת השייכות, על מה זה אומר להיות יהודי או ישראלי, מה ירצו לעשות כשיגדלו וכולי. אנחנו רואים למשל שחלק גדול מהם הולכים לאחר התיכון לעשות שנת שירות בחו"ל או נוסעים לעבוד כשליחים בקהילות יהודיות. אפשר להגיד שנושא הזהות היהודית מעסיק אותם מאוד גם לאחר המסע. המפגש הזה מאפשר להם להסתכל על עצמם בצורה רחבה יותר ממה שהיו רגילים. בנוסף, אנחנו רואים שבדרך כלל הם הופכים לחברים טובים והפרידה תמיד קשה. כשמבלים יחד צמוד במשך שלושה שבועות כל כך אינטנסיביים, זה עושה להם משהו. אין ספק בזה". 

בתמונה . השהות בארה"ב נמשכת כשבוע. צילום המסע הקודם (צילום פרטי)

כתבות נוספות

תל אביב הגיעה למודיעין

לאחרונה נפתחה במע"ר מרפאת SKIN לטיפולי פנים ואנטי-אייג'ינג, של מומחה האסתטיקה מהעיר הגדולה ד"ר אמיר זרח: "מביאים סטנדרטים בינלאומיים"

ביבס: "חוק גיוס אחד, לכולם"

ראש עיריית מודיעין השתתף בוועידת התאגידים באילת והתייחס לשאלת גיוס החרדים, ואמר כי "ראשי המחאה רוצים שנסגור את המדינה על כל דבר קטן"

סיבוב פרסה

יממה בלבד לאחר שהודיע על מינוי ראש שב"כ חדש חזר בו נתניהו מההחלטה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

המשך קריאה »