13,987 ילדים בני 6-12 חיים כיום במודיעין, אליהם מתווספים עוד 7,977 בני נוער בגילאי 13-17, וביחד הם מהווים למעלה מרבע מתושבי העיר כיום. כאשר אלה המספרים, אין כל פלא שבשנים האחרונות הפכה מודיעין למעוז תנועות הנוער. כמעט שאין תנועה בישראל שאין לה כאן נציגות. שתי התנועות הוותיקות ביותר בעיר הן 'הצופים' ו'המכבי הצעיר', הצעירה מכולן היא 'השומר הצעיר' שפתחה סניף רק השנה. התנועה הגדולה ביותר היא 'הצופים', ובמקום השני ניצבת 'בני עקיבא'. שתי התנועות הקטנות הן 'הנוער הלאומי' ו'השומר הצעיר', אך בכך לא תמה הרשימה. עשר תנועות נוער פועלות כיום בעיר ונלחמות על ליבם של בני הנוער והילדים. לרגל פתיחת שנת הפעילות 2013 יצאנו להכיר את כולן. מדי חאקי, שרוך לבן, שרוך אדום, נעלי הליכה או חצאית, כולם כאן לפניכם:
'השומר הצעיר'
קן 'השומר הצעיר' הוא סניף התנועה החדש ביותר בעיר. מדובר בקן ה-61 של התנועה בישראל. לקן החדש אין עדיין מבנה משלו, הוא פועל בתחומי בית ספר 'עידנים', ועד כה נערכו בו מספר פעולות בלבד, אך מספר החניכים כבר עובר את העשרים. הפעולות מתקיימות בימים שלישי וחמישי, ומעבירים אותן שני מדריכים בוגרים שמגיעים מירושלים.
בתור התחלה מתמקד הקן הצעיר בשכבת תלמידי כיתות ד' וכיתות ט', שיהוו את מסלול ההדרכה העתידי בקורס ההדרכה שייפתח כבר בשבועות הקרובים. במודיעין אמנם מדובר בקן חדש מהניילונים, אך מאחוריו ניצב גב של תנועה חזקה ו-וותיקה בעלת סניפים ביותר מ-50 ערים ולמעלה מ-90 קיבוצים וישובים.
כך תזהו אותנו: חולצה כחולה ושרוך לבן.
כך פתחנו שנה: "טיול פתיחת שנה המסורתי נערך בחופשת סוכות תחת הכותרת 'האיש הירוק'. טיול בן יום שהתקיים ב'פארק בריטניה' ליד בית שמש, ובסיומו התקיים מפקד אש מרהיב".
זו דרכנו: "התנועה פועלת כבר למעלה ממאה שנים ברחבי הארץ והעולם ומחנכת לאור ערכי השלום, השוויון והציונות. אנחנו מאמינים בעקרון של 'נוער מחנך נוער', ומביאים איתנו שנים רבות של ניסיון בתחום, עם מדריכים בוגרים ואחראים".
'המכבי הצעיר'
תנועת 'המכבי הצעיר' היא התנועה הראשונה שהחלה לפעול באזור שהפך לימים לעיר מודיעין-מכבים-רעות. היא מפעילה כיום שני סניפים, האחד הוא הסניף הוותיק במכבים (שלאחרונה מלאו לו 25 שנה), והשני הוא סניף מודיעין ברחוב אדר שבשכונת הכרמים. סניף מכבים מקיף כיום כ-200 חניכים ו-90 מדריכים, סניף מודיעין מונה 150 חניכים ו-40 מדריכים. הפעילות בשני הסניפים מתקיימת בכל יום שלישי בשעות 17:00-18:30, ובימי שישי בשעות 16:00-17:30.
כך תזהו אותנו: חולצה ומכנסיים בצבע חאקי, עניבה כחולה עם פס לבן.
כך פתחנו שנה: "בסניף מודיעין נערך הפנינג פתיחה, בו הבאנו את הים למודיעין ובדרך יצירתית ומסקרנת הצלחנו לגרום לחניכים להגיע וליהנות. בסניף מכבים נערך טקס אש מרהיב כסמל לפתיחת שנת הפעילות".
זו דרכנו: "בתנועה שלנו מאמינים מאוד בכוחו של הנוער לחולל את השינוי ואנו מכוונים ומעודדים את החניכים לעשות זאת באמצעות הקניית ערכים בסיסיים ולמידה תוך כדי תנועה, בשאיפה שימשיכו בתור מדריכים ורכזים בעתיד. הייחודיות של התנועה שלנו בעיר היא המשפחתיות. כל מי שמצטרף ישר מרגיש שהוא חלק ממשהו מאוד מיוחד, וזוכה ליחס אישי וחם מאוד – בין אם הוא חניך ובין אם הוא מדריך".
'הנוער העובד והלומד'
'הנוער העובד והלומד' איננה תנועת הנוער הגדולה ביותר בעיר, אך היא צומחת בצעדי ענק.
קן התנועה, הממוקם ליד מועדון הנוער בשדרת עמק דותן, שילש את מספר חניכיו בשנתיים האחרונות וקפץ מ-100 ל-300, ובימים אלה נפתחה שלוחה נוספת של התנועה בבית ספר 'הכרמים'. לתנועה 40 מדריכים בקן הקיים ועשרה מדריכים בקן החדש. מפגשי התנועה מתקיימים פעמיים בשבוע וכוללים פעילויות מודרכות, ערבי תרבות, וכמובן 'א"ש לילה' מסורתי.
כך תזהו אותנו: חולצה כחולה ושרוך אדום.
כך פתחנו שנה: "את השנה נפתח, כמו בכל שנה, באירוע חג המעלות המסורתי, במוצ"ש ה-19.10. חג המעלות יחל בשעה 19:00 בקניון עזריאלי במצעד חניכים, ובשעה 20:00 מוזמנים ההורים לאמפי שליד עירוני ב' לטקס האש, לטקס עליית השכבות, ולהופעות שיכינו חניכי השכבות הצעירות והבוגרות".
זו דרכנו: "אנו מאמינים ומחנכים לשוויון ערך האדם, לדמוקרטיה, לציונות, לקבלת השונה, לאחריות, למנהיגות, ליצירה עצמאית ולשמירה על ערכי הטבע. חניך בתנועה תמיד ימצא בקן בית חם, בו הוא מוזמן לפתח את כישוריו ויכולותיו לצד חבריו, ובו הוא מתחנך ועליו הוא לוקח אחריות. החניכים בתנועה יודעים שלכל אחד מהם מקום ויכולת לשנות ולהשפיע, גם על התנועה וגם על החברה הישראלית. בהקמת התנועה חרטנו על שערינו את המשפט 'ביתנו פתוח לכל נערה ונער', וגם היום אנו שוקדים כדי לייצר קינים גדולים וצומחים, בהם יש מקום למגוון רחב של חניכים וחניכות".
חוגי הסיירות
מודיעין היא המעוז הגדול ביותר של חוגי הסיירות של 'החברה להגנת הטבע' בישראל. כיום פעילים בתנועה המקומית כ-200 ילדים ובני נוער, הנוטלים חלק בפעילות פעם בשבוע. חוגי הסיירות מתקיימים במקומות שונים ברחבי העיר, בפארקים הצמודים לבתי הספר בהם לומדים החניכים, בגבעות הצמודות לעיר (תיתורה, ברפיליה, הברושים), או במקלט חוגי הסיירות ברעות. פעם בחודש וחצי יוצאים החניכים לטיול, בכל פעם לאזור אחר בארץ, ישנים תחת כיפת השמיים, מבשלים על מדורות, זוחלים במערות, משתכשכים במקווי מים, ופוגשים בבעלי חיים. מרבית המדריכים הם מד"צים תלמידי כיתות י'-י"ב.
כך תזהו אותנו: בגדים נוחים, נעלי הליכה, כובע ומימיה.
זו דרכנו: "חוגי הסיירות של 'החברה להגנת הטבע' הם ארגון נוער המהווה מסגרת ייחודית בה תלמידי כיתות ה'-י"ב לומדים על הטבע והסביבה בה הם חיים, מטיילים ברחבי הארץ, לומדים לאהוב אותה 'דרך הרגליים' ומפתחים עצמאות ואכפתיות חברתית ואזרחית".
תנועת 'נוע"ם'
בתנועת 'נוע"ם' – תנועת הנוער של התנועה המסורתית בישראל – חברים כיום כ-150 חניכים מודיעיניים. התנועה מפעילה סניף אחד במודיעין, ומונה עוד כעשרים סניפים ברחבי הארץ. נציגי התנועה מספרים שסניף מודיעין הוא אחד הגדולים. הוא פועל במבנה בית ספר 'יחד' בעיר, בימי שלישי בשעה 17:30, והשנה תתקיים פעילות גם בימי שישי אחר הצהריים.
כך תזהו אותנו: חולצת תנועה בצבע ירוק בקבוק.
כך פתחנו שנה: "טיול סוכות מוצלח בגליל המערבי".
זו דרכנו: "אנחנו תנועה ששמה דגש על דרך ארץ, יהדות שוויונית לפי ההלכה, קבלת השונה דרכו ואמונתו, ודגש מיוחד מושם על תעל"ה ('תיקון עולם למען הכלל' – תרומה לחברה ועזרה לזולת). התנועה שלנו נותנת מקום לזרמים השונים ביהדות באופן פתוח ושוויוני, ויוצרת קהילה מסורתית ומגוונת אשר מכילה כל אחד ואחת".
'בני עקיבא'
תנועת 'בני עקיבא' היא אחת התנועות הגדולות והוותיקות ביותר בעיר. במודיעין היא מונה כ-1,700 חניכים, המתחלקים בין שלושה סניפים. בשכונת מוריה פועל סניף 'ישי' המונה
כ-500 חניכים ו-34 מדריכים, בשכונת משואה פועל סניף רע"ם המונה כ-800 חניכים ו-39 מדריכים, ובשכונת אבני חן-המגינים פועל סניף מק"ש המונה כ-350 חניכים ו-35 מדריכים. הפעילות בתנועה נעשית בהפרדה בין בנים לבנות בשבטים (שכבות). בפעולות המתקיימות בימי שלישי ושבת, ובשכבה הבוגרת – חבריא ב' – מכיתה ט' ומעלה, יש פעולות מעורבות בערבי שבתות. את שכבות הגיל בתנועה תוכלו לזהות לפי השם הארצי שניתן להן: 'נבטים' (ד'), 'ניצנים' (ה'),'מעלות' (ו'), 'מעפילים' (ז') 'הראה' (ח'), ובחודש הארגון מקבלת שכבת כיתה ט' שם חדש שהולך עם החניכים לאורך כל חייהם.
כך תזהו אותנו: חולצה בצבע תכלת ושרוך כחול עם סמל התנועה על הכיס השמאלי. בחג, בשבת ובאירועים ייצוגיים: חולצה לבנה עם שרוך כחול וסמל התנועה על הכיס השמאלי, ובשבת אחה"צ מתווספת עניבה כחולה. בנות בחצאית.
כך פתחנו שנה: "אירוע פתיחת שנה הוא חודש הארגון אותו אנו פותחים במהלך השבוע הקרוב. הוא נפתח כל שנה בפרשת 'נח' ומסתיים בשבת 'תולדות'. השנה החודש עוסק בציונות. במהלך החודש החניכים לומדים לעומק את הנושא ומיישמים אותו. הם צובעים את הסניפים (בסניפים הפועלים מתוך מבנה), מכינים הופעה לסיום החודש, והשבט הגדול מכין מופע דגלנות. בסיום החודש מתקיים מופע שבמסגרתו כל סניף מעלה חלק משלו. במוצאי שבת 'תולדות' נערך מופע הדגלנות של השבט הבוגר, ואז מתקיים מפקד העלאת שבטים והשבט הגדול מקבל את שמו החדש. תלמידי כיתות ד' נכנסים לתנועה לאחר חג החנוכה".
זו דרכנו: "אופי התנועה הוא דתי-לאומי. התנועה נקראת 'תנועה של עם', ואנו מקבלים אליה את כולם בשמחה ובאהבה. התנועה דוגלת בערכי תורה ועבודה שהם שילוב חיי מצוות ולימוד תורה בחיים של עבודה ובחיי החול שלנו. מודיעין היא העיר בה יש הכי הרבה חניכי 'בני עקיבא' בארץ כולה. במודיעין גם פועלים במסגרת התנועה ארבעה גרעיני הגשמה של בוגרי הסניפים, ומתקיימת תוכנית 'עמישב' הפועלת לשילוב הקהילה האנגלוסקסית בעיר".
'נוער תל"ם'
תנועת הנוער של קהילות היהדות הרפורמית בישראל פועלת ברחוב חטיבת גבעתי 31. הפעילות בסניף מתקיימת בכל יום שלישי בשעה 17:00. חברים בה קרוב למאה חניכים והיא כוללת עשרים חברי שכבה בוגרת שמדריכים את חניכי כיתות ד'-ט'.
כך תזהו אותנו: חולצה עם סמל וסיסמת התנועה.
כך פתחנו שנה: "בחודש הבא יתקיים טיול פתיחת השנה של התנועה".
זו דרכנו: "התנועה מחנכת לאורח חיים יהודי המבוסס על המסורת היהודית, התרבות העברית-ישראלית והמחוייבות החברתית לבנייתה של חברה צודקת. ברוח חזון הנביאים פועלת 'נוער תל"ם' לקידום שוויון ההזדמנויות בחברה הישראלית; לחידוש ערך הקהילה; לצדק חברתי; לקבלת זרמי היהדות הליברליים, ולקידומה של יהדות פתוחה ופלורליסטית".
'הצופים'
תנועת 'הצופים' היא אחת הוותיקות בעיר והגדולה מכולם. כיום מונה התנועה כ-2,500 חניכים במודיעין, המתחלקים בין שישה שבטים שונים: 'אופק' ברעות עם 950 חניכים, 'אמיר' במוריה עם 150 חניכים, 'תבור' שהחל לפעול השנה באבני חן עם 200 חניכים, 'יובל' בשדרת עמק בית שאן עם 700 חניכים, ושני שבטי 'הצופים הדתיים': 'דרור' ברחוב עמק יזרעאל המונה 230 חניכים ו'לביא' בשדרת יצחק רבין המונה 160 חניכים.
כך תזהו אותנו: בגדי חאקי ועניבה בצבע התואם לשכבת הגיל (מצהוב עד ירוק).
כך פתחנו שנה: "לכל שבט נערך טיול פתיחת שנה שנמשך בין יום ליומיים. בהמשך נערך טקס אש לפתיחת השנה, בו מקבלים החניכים עניבות. לשכבה הבוגרת נערך טיול שכבות הנהגתי".
זו דרכנו: "תנועת 'הצופים העבריים' היא תנועת הנוער הראשונה והגדולה בישראל. התנועה, המובילה את העשייה המרכזית של החינוך הבלתי פורמאלי, מאגדת למעלה
מ-80,000 בני נוער בכ-200 שבטים, תוך הובלת תרבות ציונית אקטיבית. כציר מרכזי לפעילויות בני נוער, תומכת התנועה בעמידה באתגרים הלאומיים בפניהם ניצבת המדינה כולה. בכל מקום בו אנו מזהים אתגר חברתי או ציוני אנו יוזמים פעילויות המספקות מענה חברתי ומקצועי. אם בעבר נרתמו חברי 'הצופים' ליישוב הארץ ולקליטת עלייה, היום אנו ממוקדים בבניית שבטים קהילתיים, בחיזוק הפריפריות, בשמירת הזיקה היהודית-ישראלית בתפוצות, ובשילוב אוכלוסיות מיוחדות. התנועה מובילה ומשתפת פעולה במספר רב של פרויקטים למען העיר והקהילה, ובשבטי 'הצופים' בעיר משולבים חניכים בעלי צרכים מיוחדים. ייחוד נוסף לעיר הוא חיבור הדתיים לחילוניים – לתנועה יש בעיר שני שבטים דתיים, וכל השבטים, חילוניים ודתיים, עורכים מספר רב של שיתופי פעולה לאורך השנה".
'עזרא'
תנועת הנוער התורני-לאומי בארץ ישראל הינה הרביעית בגודלה מבין תנועות הנוער הציוניות. לתנועה כ-12,000 חניכים בלמעלה מ-50 סניפים, ומוקדי הגשמה הפזורים מצפונה ועד לדרומה של ישראל. סניף מודיעין פועל ממתחם האולפנה 'אורות מודיעין' ברחוב נחל צלמון. הסניף המקומי מונה כיום 80 חניכים ו-15 מדריכים. הפעילות בו מתקיימת בהפרדה בין בנים לבנות.
כך תזהו אותנו: תלבושת צנועה והולמת לחברים בתנועת נוער דתית ולציבור התורני. בימי חול יופיעו החברים בתנועה בחולצת תנועה כחולה. בשבתות ובאירועים חגיגיים בחולצת תנועה לבנה, ועניבה כחולה, חצאית/מכנסיים כחולים, או חולצה לבנה ועניבה, חצאית/מכנסיים כחולים.
זו דרכנו: "הכרת התורה כערך עליון שאין שווה לה. הקפדה בקיום מצוות שבין אדם לחברו ובין אדם למקום. אמונה בדברי חכמים וציות לדבריהם ולשילוב תורה, יהדות ודרך עולם.
חינוך לאחריות לכלל ישראל ולשותפות מלאה בבניין הארץ. חינוך דור נאמן בעל בסיס תורני איתן והשתלבותו בכל תחומי החיים תוך שאיפה למצויינות ולחתירה להקמת חברה תורנית בארץ ישראל".