לא חסרים בני נוער ובנות נוער שמנצלים את החופש הגדול כדי להיכנס לשוק העבודה ולהרוויח קצת כסף בעצמם. עבודה בגיל צעיר זו אחת החוויות המשמעותיות ביותר שאפשר לעבור, ומומלץ בחום לכל אחד ואחת להתנסות בה לפחות פעם בחיים. כעובדים בפעם הראשונה אתם הופכים לעצמאיים כלכלית, עם זכויות וחובות, עם הכנסה פרטית משלכם שאתם, ורק אתם, שולטים בה. עם זאת, במקביל לא חסרים מעסיקים שיכולים לנצל את חוסר הניסיון שלכם לרעה ולמנוע מכם את הזכויות שמגיעות לכם כעובדים בצדק. כל בעל עסק שבוחר להעסיק עובדים צעירים מחויב על פי חוק לספק להם מספר תנאים בסיסיים בדמות שכר הוגן, הפסקות, וכן הלאה. לכן כדי שלא יעבדו עליכם בסוף החודש הנה תמצות קצר של כל מה שמגיע לכם כעובדים לכל דבר ועניין:
שכר
תכלס, הנושא שהכי מעניין אתכם. כמה מגיע לכם? עד כמה המשכורת שאתם מקבלים הוגנת? קודם כל כדאי שנבהיר עובדה מדכאת – כנראה שתקבלו שכר מינימום (לנוער). אם לרגע חשבתם שתצליחו להתעלות מעליו תחשבו שוב. בודדים הם המעסיקים שישלמו לכם יותר, וגם אם כן זה בדרך כלל יהיה בעבודות תובעניות במיוחד שלא בהכרח משתלם לבצע. אז מהו שכר המינימום שלכם? אם אתם מתחת לגיל 16 תקבלו 18.81 שקל לשעה, או 3,255.00 שקל לחודש. בני 16 עד 17 עולים ל-20.15 שקל לשעה ו-3,487.50 שקל לחודש, ו-17 עד 18 זכאים ל-22.30 שקל לשעה ו-3,859.50 לחודש.
שעות עבודה
על פי חוק מותר להעסיק אתכם למשך שמונה שעות ביום, ולא יותר מארבעים שעות בשבוע. במקומות עבודה בהם עובדים רק חמישה ימים בשבוע מותר להגדיר יום עבודה כתשע שעות כל עוד לא עוברים את ארבעים השעות השבועיות. עבודה בשבת אסורה בתכלית, ובני לאומים אחרים זכאים גם הם לבחור יום מנוחה שבועי. מתחת לגיל 16 אסור להעביד אתכם בין השעות שמונה בלילה לשמונה בבוקר (אז אם תכננתם על משמרות לילה רדו מזה) ומעל גיל 16 אין להעביד אתכם בין עשר בלילה לשש בבוקר, מלבד מקרים מיוחדים שהם ניתן לקבל היתר העסקה עד השעה 11. על המעסיק מוטלת החובה לתעד את שעות העבודה שלכם מידי יום לשם חישוב המשכורת ותיעוד חוקי. אם הרישום נעשה ידנית ולא דיגיטלית בהעברת כרטיס עובד כדאי גם לכם לנהל יומן שעות עבודה משלכם כדי שיהיה לכם תיעוד מדויק בשלוף למקרה הצורך.
הפסקות ונסיעות
לאחר שש שעות עבודה המעסיק מחויב לספק לכם הפסקה של 45 דקות, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. כמו כן הוא גם רשאי להוריד את זמן ההפסקה מהשכר הכולל שלכם ולכן כדי להימנע מוויכוחים וריבים מיותרים כדאי לסכם אתו מראש את תנאי ההפסקות, עדיף במסמך חתום. בנוסף במידה ואתם מגיעים למקום העבודה בתחבורה ציבורית מוטלת עליו החובה לספק לכם דמי נסיעות (עד 24.60 שקל ליום) ולוודא שיש לכם איך להגיע הביתה בשלום בסוף כל יום.
תקופות ניסיון והשתלמויות
במידה ונאמר לכם שעליכם לעבור תקופת התלמדות במהלכה תעבדו בחינם, או לחילופין שאתם נשלחים לימי הכנה וכו' עליהם לא תקבלו שכר, אל תיתנו לזה לעבור בשתיקה. המעסיק מחויב לשלם לכם על כל מלאכה שאתם מבצעים במסגרת העבודה, בין אם מדובר בתקופת חניכה או בהעשרות והשתלמויות למיניהן במקום העבודה או מחוצה לו. אתם עדיין זכאים לשכר על כל שעת עבודה באותו יום, וכן גם לשאר הזכויות המגיעות לכם ביום עבודה רגיל.
מיסים וקנסות
בניגוד לרוב העובדים בשוק המשלמים מס ביטוח לאומי בתור עובדים מתחת לגיל 18 חובת המס מוטלת על המעסיק, ועל המעסיק בלבד. בנוסף אין להוריד מהמשכורת שלכם לטובת מס הכנסה (חוץ ממקרים בודדים שכנראה שלא תגיעו אליהם אם אין לכם בונוסים מטורפים בעבודה) או להטיל עליכם קנסות מכל סוג שהוא. לא משנה אם שברתם כוס, צלחת, נקרעו לכם המדים, וכן הלאה, אסור לעולם לנכות לכם את הסכום מהמשכורת. מסיבה זו כדאי תמיד להציץ בתלוש המשכורת כדי לוודא שלא נעשה לכם עוול בכוונה או בטעות, ולזכור שבמידה וכן תמיד תוכלו לפנות להסתדרות הנוער העובד והלומד (1121*) שתיתן לכם כל גיבוי שתצטרכו אם שללו מכם זכויות במקום העבודה.
(למצולמים אין קשר לכתבה, צילום ארכיון)