עיריית מודיעין הודיעה השבוע על הוזלת מחירי הקייטנות המופעלות בידי עמותת סחלבים והפעלת קייטנה במתכונת של "בית הספר של החופש הגדול" במחיר מסובסד לילדי כיתות ג'-ד'.
מחיר קייטנת "בית הספר של החופש הגדול", אשר תפעל על פי המודל שמפעיל כיום משרד החינוך לילדי כיתות א'-ב', יעמוד על 1,002 שקל, כאשר העירייה תסבסד את העלויות הנוספות. הקייטנה תימשך שלושה שבועות (חמישה ימים בשבוע) בין שמונה בבוקר לאחת בצהרים. בנוסף הודיעו בעירייה כי מחיר קייטנות הקיץ של סחלבים יוזלו בכ-18% – ממחיר של 1,580 שקל ל-1,311, וגם על הוזלה במחירי הצהרונים בגני הילדים ב-109 שקל. עלותם תהיה 675 שקל, לעומת המחיר הראשוני שהיה 784 שקל. זוהי הוזלה של כ-14%.
הפילנתרופיות המפתיעה מצד העירייה לא הגיעה רק מיוזמתה ומתוך רצון להקל על תושבי העיר. קדמה לה מחאה ספונטנית שהחלה בקבוצת פייסבוק שהוקמה תחת השם "מחאת קייטנות המתנ"סים", אותה יזמה עו"ד עינת אלמלם. מעל ל-3,000 מתושבי העיר כבר הספיקו להצטרף לקבוצה, ויוזמות המחאה הגיעו אף לתקשורת הארצית. בין היתר בתוכנית הבוקר של אורלי וילנאי וגיא מרוז.
עו"ד אלמלם, איך התחיל רעיון המחאה?
"זה התחיל מיוזמה פרטית שלי, אחרי שהבנתי שאני צריכה לשלם השנה סכום גבוה במיוחד עבור קייטנות לחודש יולי לשני הבנים שלי. החלטתי שצריך לעשות משהו ולא פשוט לשלם את המחיר שהם מבקשים ופתחתי את הקבוצה בפייסבוק. האמת, לא חשבתי שזה יתפוס ככה. התאוצה הייתה מטורפת. תוך שבוע הצטרפו לקבוצה יותר מ-1,500 תושבים ואחרי שבועיים יש כבר יותר משלושת אלפים מצטרפים".
בערים אחרות עדיין זול יותר
אלפי המצטרפים לקבוצה, שנראה שרק חיכו שמישהו יקום ויוביל מחאה בנושא, החלו להציף את העמוד במחירי קייטנות דומות או זהות בערים אחרות. מתברר כי התחושה שיוקר המחייה בעיר גבוה במיוחד, היא אכן נכונה גם בתחום הקייטנות. כך לדוגמא קייטנה לילדי כיתות א-ד במודיעין, הנמשכת שלושה שבועות, אמורה הייתה לעלות 1,580 שקל ליום קצר עד השעה 13:00. מחיר קייטנה זהה בבאר יעקב התגלה כ-1,100 שקל וברחובות קייטנה של שלושה שבועות, הנמשכת עד השעה 17:00, עולה לתושבים המקומיים רק 1,500 שקל. והיו עוד דוגמאות רבות הממחישות את הפער במחירים בין מודיעין לערים אחרות. הגדילו לעשות באשקלון, כאשר העירייה הודיעה כי תפעיל את הקייטנות בבתי הספר גם לתלמידי כיתות ג'-ה' עד ל-21/7, בעלות של 300 שקל.
במודיעין כאמור, ישלמו הורים לתלמידי ג'-ד' 1,002 שקל. הקייטנות בגני אשקלון יוארכו עד לתאריך 15/8 מהשעה 7:45-16:00. העלות? 1,200 שקל עד לאמצע אוגוסט. ומי שירצה להסתפק בקייטנה עד לסוף יולי ישלם רק 800 שקל.
המחאה הפרטית של עו"ד אלמלם, שתפסה תאוצה במהירות מפתיעה, הסבה את תשומת ליבם של רבים, גם מחוץ לעיר. אלמלם: "פנו אלי ארגונים שונים, כולל יו"ר הנהגת ההורים הארצית שביקש ממני טיפים לאיך מקימים קול מחאה כזה. מתברר שהמהלך שלנו יצר 'באז' מאוד גדול גם מחוץ לעיר".
בשלב הזה הצטרפה למחאה גם הנהגת ההורים העירונית ומספר פגישות נערכו מול גורמים שונים בעירייה, עד לרגע ההודעה על הוזלת המחירים המשמעותית. מה שטרם הוסדר הוא נושא מחירי הקייטנות בגני הילדים ויוזמות המחאה עדיין, נכון ליום שלישי, מבקשות מחברי הקבוצה שלא להירשם בינתיים לקייטנות בגנים העירוניים. מבחינתן, המאבק לא תם. גם לא לאחר הודעת העירייה על הוזלת מחיר הצהרונים.
משלמים על ט' באב?
אלמלם מבהירה כי מאבקה לא תם: "ההנחה שנתנה העירייה של 109 שקל על מחירי הצהרונים בגנים היא עלבון לרש, מפני שהמאבק הוא לא על מאה שקל. המאבק הוא על הנחה משמעותית כי אנשים לא יכולים לעמוד בעלויות. אם המחיר של קייטנה בגן עד השעה 16:00 יהיה 1,700 שקל במקום 1,800 זה לא ישנה לאף אחד. והסכום הזה הוא בעבור רק שלושה שבועות. אגב, גם ההודעה של העירייה שהפעילות תהיה עד ה-27/7 היא סוג של הטעיה, מכיוון שה-23-4/7 זה יוצא שישי-שבת, ב-25 הם לוקחים יום חופש בגלל ט' באב (למרות שבערים אחרות כמו הרצליה, ר"ג, גבעתיים, אשדוד ועוד עובדים ביום הזה) וב-27 חוזרים ליום פעילות אחרון".
בהמשך השבוע (לאחר סגירת העיתון) אמורה אלמלם להיפגש עם חיים ביבס. כשירות לראש העיריה אנו מגישים לו מראש חומר רקע לפגישה. אלמלם: "אני מתכוונת להציג לו חתך מאוד נרחב של דוגמאות מערים אחרות בחתך סוציו-אקונומי זהה למודיעין, ולהראות לו שהמחירים בעיר מאוד יקרים. כששאלתי בסחלבים למה המחירים כל כך יקרים, ענו לי ש'מודיעין נמצאת באשכול הסוציו-אקונומי ה-8, אז למה אני מתלוננת'. עניתי להם שמצד שני, יש כאן גם עיר עם כמעט מאה אחוזי גבייה, אז למה הכסף לא זורם גם לכיוון הזה?".
תגובות
מהעיריה נמסר בתגובה: "עלות קייטנת הגנים הינה זהה ברמת מחירי קייטנת 'בית הספר של החופש הגדול' והינה אחת הזולות שיש בערים הדומות לה. יש לזכור כי קייטנת הגנים פועלת 18 ימים לעומת 15 ימים של פעילות 'בית הספר של החופש הגדול' וכאשר משווים תשלום לפי שעה (10.7 בגנים לעומת 11.3 בבתי הספר), רואים כי עלות קייטנת הגנים נמוכה מזו של 'בית הספר של החופש הגדול'".
יו"ר הנהגת ההורים העירונית, אמציה דויטש, מסר בתגובה: "הנהגת ההורים רואה חשיבות רבה במתן פיתרון עירוני לילדים במהלך הקיץ. הוצאות הקיץ למשפחה הן נטל לא קל להורים וחשוב לנו להקל איפה שאפשר. מטרתנו הייתה להוזיל את עלויות הקייטנות מבלי לפגוע באיכות ולתת להורים בחירה שאינה מחייבת הרשמה בשוק הפרטי ואלה העקרונות איתם יצאנו לדרך.
בסופה של העבודה המשותפת עם העירייה, אנחנו מציעים להורים שני פתרונות זולים משמעותית ואיכותיים: הקייטנות הנושאיות המוכרות ובית הספר של החופש הגדול לתלמידי כיתות ג'-ד' בדומה למתכונת המוכרת בכיתות א'-ב'. היום יש גם להורי בית הספר פתרון זול הדומה למחירי קייטנות הגנים".
בתמונה: קייטנת החופש הגדול. המחאה עזרה, המחיר ירד (צילום ארכיון)