מוסיקה, ללב היא חודרת

חנה שטרן
2035-09-22 01:28:00
2035-09-22 01:28:00

מכון 'תיתורה' ממודיעין הכשיר עד כה יותר מ-2,500 תלמידים במקצועות המוסיקה השונים * את הסיפוק העצום מקבל אלי רייכלין (התושב השישי בעיר, כבוד), מנהל ומייסד המכון, גם מהמורים, גם מהפרסים – ובעיקר מהתלמידים, אותם גם הוא וגם ההורים מגדירים מבלי למצמץ או להתבלבל כ"כוכבים"

"הישג וכבוד גדול למודיעין ולישראל", כך מתאר אלי רייכלין מבעלי המכון לפיתוח אמנויות 'תיתורה' את זכיית תלמידיו בתחרות הבינלאומית מס' 7 ע''ש קרל אדלר במוסיקה, שהתקיימה לאחרונה בשטוטגרט שבגרמניה. את מודיעין (וישראל )ייצגו בין השאר מיכל דדי, בת ה-10 ממודיעין, שלומדת נגינה בפסנתר זו שנה רביעית, ואסף גרון בן ה-11 מהישוב לפיד, הלומד נגינה על הקלידים השחורים-לבנים כבר שלוש שנים. שניהם תלמידים של אלה שסטק, מורה ותיקה במכון, המכינה מדי שנה תלמידים גם למקצוע בלתי שגרתי כמו 'בגרות במוסיקה'. משתתפת נוספת בתחרות הייתה מריה פינקלשטיין, בת 28 ממודיעין, המשמשת גם כמורה לפסנתר ולתיאוריה ב'תיתורה'.
שלושת המועמדים זכו במקומות הראשונים, כל אחד בקבוצת הגיל המתאימה, ובנוסף קיבלו פרסים מיוחדים מטעם הקהילה היהודית בשטוטגרט.
התושב השישי במודיעין

"ב'תיתורה' אנחנו לא עוסקים רק במוסיקה, יש רעיון של אינטגרציה, של קירוב ושילוב תרבויות בעיר עם אוכלוסיה מגוונת ורבת פוטנציאל", אומר רייכלין (61), שעלה לישראל בשנת 1993 מהעיר מינסק שבביילורוסיה והגיע למודיעין בשנת 1996, שנת הקמתה. "הייתי התושב השישי במודיעין. חיפשתי עיר כמקום מרכזי כדי לעבוד כאן, ומצאתי עיר חדשה לגמרי. הסתובבתי באתר הבנייה וקניתי דירה 'על הנייר' בשכונת הפרחים. הבאתי לכאן גם את משפחתי וכאן גם הקמתי את מכון 'תיתורה' לפיתוח אמנויות לפני 18 שנה, בו בזמן עם התחלת האיכלוס של העיר מודיעין. זכיתי במכרז של מועצת מודיעין להקמת מוסד לימודי מוסיקלי בשנת 1996".  

2,500 תלמידים עד היום

בשנתיים האחרונות התמקם מכון 'תיתורה' בקניון 'עזריאלי'-מודיעין, וזה היה הישג משמעותי ופריצת דרך מהרבה בחינות עבור רייכלין, שנושם וחי מוסיקה. הוא מנגן על פסנתר וגם סיים לימודי ניצוח באקדמיה ולדבריו זכה בפרסים רבים בארץ מולדתו. הוא מספר כי עד כה למדו במכון כ-2,500 תלמידים וכיום מלמדים בבית הספר כעשרים מורים, ובנוסף מונה הצוות עובדים טכניים. "אנחנו מלמדים מוסיקה על כל הכלים, מתופים ועד כינור, דרבוקה, צ'לו, פסנתר, אורגנית, חצוצרה, וכמובן גיטרה".

מהו הכלי הכי פופולארי?

"במקום הראשון הפסנתר, אחר כך אורגנית, כינור, וגיטרה בלי סוף – יש לנו שלושה מורים לגיטרה וחשוב לציין שאם יש מורה טוב – אנשים באים ללמוד". 

מאיזה גיל ניתן להתחיל ללמוד מוסיקה?

"מגיל ארבע אפשר להתחיל ללמוד אורגנית וכינור, והיה לנו גם ניסיון עם ילד שלמד תופים בגיל זה. אנחנו מתחילים ללמד גם בקבוצות החל מגיל שנתיים, דרך שמיעה, שדומה לריתמוסיקה שמועברת בגני הילדים, אבל עם מטרה אחרת. יש לנו גם אנשים בוגרים שלומדים אצלנו, כמו פרופסור בן 74 שנרשם ללימודי כינור. המכון מיועד לכל הגילאים ולאחרונה נרשמו שתי תלמידות חדשות שעברו כבר את גיל חמישים, אבל החליטו עכשיו שהן רוצות ללמוד על אקורדיון. בגדול אנחנו מקבלים תלמידים מכל הגילאים".

מה מייחד את 'תיתורה' כבית ספר למוסיקה?

"אנחנו נותנים שיעורי תיאוריה במוסיקה ברמה גבוהה, וגם מלמדים על תולדות המוסיקה, על מקהלות וכל זה כהכנה לתלמידים. אנחנו גם מכינים לבגרות במוסיקה את מי שרוצה ומי שמתאים, ועובדים אישית עם כל תלמיד". 

כמה אמורים להקדיש לתחביב אם רוצים להתמקצע בנושא?

"כמה שיותר. יש לנו כמה מסלולים, עם מספר דקות שונה לכל שיעור. יש שלומדים פעמיים בשבוע ויש כאלה שיותר והמתמידים והרציניים אפילו בכל יום".

האם תלמידי המכון מרבים לייצג את מודיעין וישראל בתחרויות בחו"ל?

"כן, כמעט בכל שנה אנחנו נוסעים לחו"ל, במסגרת פסטיבלים ותחרויות שונות. השנה בפעם הראשונה הצלחנו להציב תלמידים שלנו במקום הראשון".

מורים מאסטרים, תלמידים מהסרטים

רייכלין קיבל סיוע ראשוני מקרן 'שפירא' של משרד הקליטה כאשר הקים את 'תיתורה'. הסיוע עמד על כמה אלפי שקלים לחודש, ולשמחתו, כיום העסק מוכיח את עצמו וריווחי הרבה יותר.  מימיו הראשונים נטל המכון חלק מרכזי בחיי התרבות של מודיעין והסביבה, בהשתתפות באירועים רבים, בקונצרטים, בחגיגות עירוניות ובקבלת משלחות. לאחרונה אף הופיעו התלמידים מול ילדים אוטיסטים במודיעין במסגרת קייטנה שהתקיימה במכבים. לדברי רייכלין, תלמידים ומורים של קונסרבטוריון 'תיתורה' מתמידים להשתתף בקונצרטים ובפסטיבלים במודיעין ומחוצה לה – בתלאביב, בירושלים ובמקומות נוספים: "הם מייצגים את עירנו בארץ ואף בחו"ל וכבר הופענו במקומות כמו ארצות הברית, גרמניה, אוקראינה, איטליה, ספרד, תאילנד ועוד".
גם השנה התקיימו בחודש יוני ארבעה קונצרטים חגיגיים של 'תיתורה' במרכז תרבויות 'הרמוניה' בירושלים, ורייכלין מספר כי התלמידים חיכו לאירוע זה כל השנה.
לאחר חלוקת התעודות בסוף הקונצרטים ציין רייכלין את השגיה של התלמידה ליאל סין הלומדת פסנתר שנה ראשונה בכיתתה של המורה מרינה גרשמן, שקיבלה מלגה  בסכום של אלף שקל על הצטיינות מלאה בכל המקצועות: נגינה בכלי, מקהלה, תולדות המוסיקה, סולפז' ותאוריה, השתתפות ונגינה בהרכב מוסיקאלי.
רייכלין מציין כי הוא מעריך מאד את עבודת המורים במכון, בהם אלה שסטק (פסנתר ותאוריה), מריה פינקלשטיין (פסנתר, תאוריה ומקהלה), יבגני יוסמן (כלי נשיפה), מיקי גרוס (גיטרה קלאסית), רוי וייסלגס (גיטרה), אולג פסוב (צ'לו), ולודמילה מוגילניצקי (פיתוח קול).

——————————-
התחרות והמייסדת
מי שייסדה ומנהלת את  התחרות היא מרגריטה וולקובהמנדזלבסקיה,שביוזמתה פועלת בשטוטגרט תזמורת קאמרית ובה נגנים יהודים ותיקים מגרמניה. בתחרות מוסיקלית זו שמה מרגריטה למטרה לאחד ולהחיות את התרבות המוסיקלית היהודית בשטוטגרט. בשנתיים האחרונות התחרות קיבלה סטטוס בינלאומי והרבה ממשתפיה הצעירים קיבלו פרסים כספיים וממשיכים כעת ללמוד ולהתקדם במוסדות חינוך מוסיקליים מתקדמים ברחבי העולם. משנה לשנה הולך וגדל מספר המועמדים להשתתף בתחרות, כמו גם הרמה המקצועית של הנגנים. בשנה שעברה וגם השנה הגיעו משתתפים מרוסיה, מאוסטריה, מסין, מגרמניה, מברזיל, משוויץ, וכאמור השנה לראשונה גם מישראל – ממודיעין, לצורך העניין.

צילום פרטי

כתבות נוספות

תל אביב הגיעה למודיעין

לאחרונה נפתחה במע"ר מרפאת SKIN לטיפולי פנים ואנטי-אייג'ינג, של מומחה האסתטיקה מהעיר הגדולה ד"ר אמיר זרח: "מביאים סטנדרטים בינלאומיים"

ביבס: "חוק גיוס אחד, לכולם"

ראש עיריית מודיעין השתתף בוועידת התאגידים באילת והתייחס לשאלת גיוס החרדים, ואמר כי "ראשי המחאה רוצים שנסגור את המדינה על כל דבר קטן"

סיבוב פרסה

יממה בלבד לאחר שהודיע על מינוי ראש שב"כ חדש חזר בו נתניהו מההחלטה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

המשך קריאה »