ההתפתחות המשמעותית של טכנולוגית ההדפסה התלת מימדית החלה לפני כעשור, בעיקר למטרת ייצור אבות טיפוס של מוצרים. כיום משתמשים בה יותר ויותר גם ליצירת מוצרים סופיים ובעיקר – היא הגיעה גם לשימושים פרטיים. בעמותת סחלבים החליטו ש"אם זהו העתיד אז כדאי להכיר אותו כבר עכשיו". נרכשה מדפסת ובמרכז נפתח השנה חוג חדש וייעודי לתלמידי כיתות ה'-ז', בהנחיית תמיר שמש.
"הם מגיעים לפה כי זה מעניין אותם וזה הבדל משמעותי מבתי ספר אחרים בהם אני מלמד", אומר שמש. "הם פה כי הם רוצים להיות. בבתי ספר יש נטייה לקחת את השיעורים כמובן מאליו. למרות שהם צעירים, אני מתקדם איתם במהירות גבוהה".
ענת רוזנבלט, מנהלת מחלקת פנאי ושיווק בסחלבים: "זה תחום מאד טרנדי בימינו ואנחנו מתאימים עצמנו להלך הרוח בשוק. עד לפני מספר שנים חוגי מחשבים היו הלהיט והיו המון קבוצות במסגרות אלה. בשנתיים האחרונות הביקוש הלך וירד. הילדים לומדים הרבה על מחשבים ומתעסקים איתם המון בבית או בבית הספר, לכן השנה הכנסנו את החוג הזה ומיד נפתחו שלוש קבוצות ואנחנו עומדים לפתוח את הרביעית. אם בעבר חוגי מחשבים ובניית אתרים היו הדבר החם, עכשיו זה עיצוב והדפסה בתלת מימד".
איך זה עובד?
המדפסת בה משתמשים התלמידים בחוג פועלת בשיטת FDM , בשיטה זו חוט פלסטיק מועבר דרך ראש הזרקה מחומם שמוציא חוט דקיק ו"מצייר" איתו שכבה אחר שכבה. שמש: "התלמידים בונים מודל תלת ממדי על המחשב ומעבירים אותו לתוכנה שפורסת אותו. אנחנו קובעים את עובי הפרוסה והמדפסת מדפיסה את המוצר פרוסה פרוסה. העשויה מפלסטיק PLA. אנחנו עובדים עם תוכנת Tinkecad לבנייה ועיצוב תלת מימד שמותאמת לילדים ובקרוב נעבור לתוכנה בשםdesign 123D. תוכנה מאד אינטואיטיבית. בכל חודש אנחנו עובדים על פרויקט חדש. החודש הילדים עובדים על פרויקט 'אני מיניון' – דמות אנימציה מהסרט 'גנוב על המיניונים' וכל ילד מפסל מיניון משלו, בדמותו. הם מאנישים אותו עם הדברים שהם מתחברים אליהם".
איך השיעור מתנהל בדרך כלל?
"כשאני מתחיל איתם פרויקט חדש אני מתחיל בהסבר על הפרויקט ומטרותיו. אם יש חלקים שדורשים שרטוט, נתחיל בחלק ההנדסי ונבנה מה שצריך לבנות. נבנה יחד חלק שזהה לכולם ואז עוברים לשלב הבא שהוא החלק האמנותי, בו כל אחד מוסיף את האלמנטים העיצובים והאישיים שלו ומבטא את הייחודיות שלו".
הילדים לומדים שרטוט?
"זו הכשרה מקצועית לכל דבר במסווה של בידור לשעות הפנאי. הם עוברים הכשרה לשרטוט, בנייה ועיצוב בתלת מימד. למשל הכנו מחזיק לטלפון נייד, החלק התחתון שלו תוכנן ושורטט באופן הנדסי. קבענו מידות וזוויות והשלב הבא היה החלק האמנותי שמשתלב בפרויקט ומשלים אותו. בכל פרויקט אני מעלה להם את הרמה ברמת העיצוב וההנדסה ואני גם מרגיש אותם. זה משתנה בהתאם לילדי הקבוצה. המדפסות הופכות ליותר ויותר זמינות לשימוש ביתי. אפשר להשיג מדפסות באלפיים שקל לשימוש ביתי. לכן אני מלמד אותם על תוכנה חינמית, במטרה שיוכלו להמשיך ליצור בבית. המטרה היא להכשיר אותם ושייקחו את זה הלאה".
אורי טל הוא האסיסטנט של תמיר. הוא תלמיד כיתה ו' ב"יוזמה", שלמד אצל תמיר בקיץ ובחר להתנדב מתוך אהבה להדפסה תלת ממדית. כשתמיר שאל אותו אם לדעתו יהיה ביקוש לחוג, טל הבטיח לו כי המון ילדים יתלהבו וירצו להשתתף "ובאמת זה מה שקרה", מספר אורי. "מלא התלהבו ממנו. בעוד שנתיים זה הולך להיות בכל בית בישראל וכל אחד רוצה לדעת איך מתפעלים אותו".
נועם, תלמיד בחוג, הפעילות עומדת בציפיות שלך?
"לא ידעתי מה הולך להיות, עכשיו אני מבין איך התוכנות האלה עובדות, איך המדפסת עובדת ומה היא עושה. אני מעצב את המוצרים שאנחנו מדפיסים לפי הרצונות שלי וזה הרבה יותר שווה מללכת לקנות דמות או מוצר דומה בחנות".
"הילדים עפים על זה"
תמיר שמש, תושב העיר, הוא בוגר עיצוב תעשייתי בבצלאל בהתמחות תלת מימד ממוחשב. הוא עבד שנים רבות בתעשיית המשחקים והקולנוע בבניית והכנת דמויות לתעשיית הקולנוע בתלת מימד. לאחר שנות עיסוק רבות בתלת מימד ותוכן הוא עבר לניהול מוצר. בשמונה שנים האחרונות הוא היה מנהל מוצר בתחום ההיי-טק של מוצרים חכמים, בענן, אפליקציות ועוד. "בשנה האחרונה החלטתי לעשות שינוי ולהקים בית ספר לעיצוב והדפסה בתלת מימד והחוג בסחלבים זו ההתחלה", הוא מספר. "אמרתי לעצמי שקודם נעשה את המהפכה ליד הבית. יש לי גם ילדים בגילאים של החבר'ה פה ואני מלמד גם אותם. בניתי מערכי שיעור וחברתי לסחלבים. המטרה היא לפתוח גם קייטנות, להיכנס לחטיבות ביניים, והכשרת מורים יכולה גם לבוא על הפרק".
איך הילדים מקבלים את עולם התלת מימד?
"הילדים עפים על זה. השיטוט במרחב התלת מימדי מוכר להם וטבעי להם ממשחקים באינטרנט ומקומות אחרים, אבל הייחוד בתחום התלת מימד שיש להם מדיה שמאפשרת להם להתבטא וליצור. לעיתים זה קל להם יותר מהתבטאות בדו מימד בדוגמת טקסט או תמונות מהאינטרנט. בתלת מימד הם יכולים לקחת רעיונות שלהם ולפסל אותם וזה זולג למקומות אחרים. היה לי תלמיד בקבוצה שהיה לו פרויקט תכנון מוצר בבית ספר ובזכות כלים שלמד בחוג הוא בנה את פרויקט בית הספר. הוא הגיע אלי להדפיס והגיש זאת כחלק מהפרויקט וזו המטרה – לתת להם כלי לחיים. זה גם מכין אותם לחטיבות ביניים, היום החטיבות מאמצות חוגים ושיעורים נושקים כמו למשל 'סטארט-אפ' ו'היזם הצעיר'. שם המיקוד יותר בתכנון וייצור מוצר, פחות כיף ועיצוב. בעוד שנה שנתיים הם יגיעו בשלים ועם ידע מוקדם ויוכלו להוביל במגמה".
בתמונה: מחכים בקוצר רוח להדפסה (צילום איילת לוין)