כבר ברחוב הסמוך לתיכון מו"ר נשמע קול הכרוז הזועק והקהל המעודד שמילא את אולם הספורט התיכוני. בפנים היציעים מלאים ומעוטרים בדגלים ושלטי עידוד ובאולם נצפה אפילו נער לבוש כקמע בבובת פרה. עם תפאורה שכזו ניתן היה לחשוב שמדובר במשחק כדורסל חשוב, אולם למעשה היה זה אירוע הרובוטיקה השנתי – פלאפל 2014 – שיזם ארגון MOST , ומתארח זו השנה השנייה במודיעין.
חמש עשרה קבוצות מבתי ספר שונים ברחבי הארץ השתתפו באירוע, כאשר את מודיעין ייצגו "אליסיום" של תיכון מו"ר ו"פרימו" מעירוני ב' (לצד נוכחות מוגברת של תושבי האיזור בקבוצת "ספייקס" של תיכון עתיד בלוד). זו השנה השלישית בה משתתפים חברי "פרימו" בתחרות, כאשר בשנים הקודמות הם זכו בפרסים ואף עלו לגמר הבינלאומי בארה"ב.
אווירת ההפנינג כבשה לחלוטין את האולם. מוזיקה רועמת ודוכני אוכל, קהל מעודד ובאופן שובר סטיגמות גם נוכחות מסיבית של נערות שהשתתפו בקבוצות המתחרות. מי אמר שטכנולוגיה זה לחנונים?
מסביב לזירת הקרבות, אליה נגיע בהמשך, עמלים חברי הקבוצות על הכנות אחרונות לרובוטים אותם בנו במשך חודשים. בין ערימות של כבלים, ציוד אלקטרוניקה והמון לפטופים, משפצרים בני הנוער בהתרגשות את הרובוט שלהם ומתכוננים לרגע בו ייקראו אל הזירה. על המגרש הוקמה זירת קרבות רובוטים מאולתרת, ובה כמה מכשולים שצריכים לעבור הרובוטים במהלך הקרב בכדי להשלים את המשימה בה הם נדרשים להעביר צינורות ממקום למקום ובגבהים משתנים עד לניצחון.
כרגיל, מאחורי האירוע עומד ארגון MOST (Mentors of Science and Technology), שהוא ארגון ללא כוונת רווח שמטרתו קידום מדע וטכנולוגיה בקרב בני נוער. פעילות הארגון מתרחשת בעיקר בשלושה פרויקטים (פלאפל, מנטור-נט ונולג') במסגרת תוכנית פלאפל מפתחים אנשי הארגון מדי שנה משחק חדש, במטרה ליצור משחק שיהווה את ההכנה הטובה ביותר לקבוצות ה-FRC שמפתחות בעצמן רובוטים, מתחרות בתחרויות בארץ ובחו"ל ואף עשויות לזכות במלגות לימודים באוניברסיטות יוקרתיות בארה"ב. האתגר שנבחר מדי שנה פשוט להבנה ומעניין לצפייה שלא ידרוש משאבים רבים. האתגר מעוצב ביחס ללוח הזמנים מתוך כוונה לאפשר למידה תוך כדי עשייה ללא לחץ עבודה.
זו השנה הרביעית בה נערכת התחרות, והפעם השנייה בה היא מתארחת ברעות. את דפנה קובי, צעירה המשמשת כאחת מארבעת חברי הנהלת הארגון, אני תופס כשהיא מותשת לאחר ימי ההקמה והעבודה לקראת האירוע.
"אנחנו מאמינים בקידום מדע וטכנולוגיה בקרב בני נוער מהסיבה שזה העתיד וזאת הדרך להעלות את רמת הרובוטיקה בארץ. זאת לא אליפות ישראל, יש עוד תחרויות מדי שנה, אבל הייחוד שלנו הוא שאנחנו נותנים לצוותים יותר זמן לעבוד וגם לעבוד לפי היכולות של כל צוות. האתגר בנוי במכוון למנעד רחב של יכולות, ככה שכל צוות יוכל להתמקד במה שהוא טוב ולוותר למשל על התחרות בחלקים בהם הוא פחות חזק. אנחנו נותנים לכל קבוצה הזדמנות להשתלב מהמקום שלה. כמות הצוותים המשתתפים הכפילה את עצמה בשנתיים האחרונות ויש כאן 15 צוותים מכל הארץ, מירוחם ועד משגב. הייתה אמורה להגיע גם קבוצה מג'ת, אבל כולם ניגשו לפסיכומטרי היום".
בפרס ביצועי הזירה (על ניצחון בטורניר) זכו "MisCar" – ממשגב, ו-"Ha-Dream Team" – מהוד השרון. וזכו כל אחת ב-250$ קרדיט. בפרס המצויינות, זכתה קבוצת "D-Bug" מתל אביב, וזכתה ב-500$ קרדיט.
בתמונה: זה לא פלאפל. זה רובוט (צילום MOST)