ראשי "ארגון המשפחות הגאות במודיעין" יצאו השבוע למתקפה חריפה נגד העיריה ומינהל החינוך. הסיבה למשבר היא תקרית הומופובית שעבר נער מקומי ברחוב. הנער פירסם את הדבר בפייסבוק ופתח "תיבת פנדורה" של האשמות.
הנער, הפעיל בקהילת הלהט"ב בעיר, סיפר כיצד בשבוע שעבר נטפלו אליו שני נערים על רקע הומופובי והטרידו אותם בקללות ואיומים. "זו לא הפעם הראשונה, לא השנייה, ולא הפעם המאה. כבר המון פעמים חוויתי תקיפות, איומים, הערות וקללות ברחוב רק בגלל שאני לא 'סטרייט'..", כתב. לדבריו, התקרית החלה באזור המרכז המסחרי מודיעין סנטר ונמשכה גם לאחר מכן ברחוב הסמוך: "…הלכנו דרך רחוב מנתור ואז הם הגיעו שוב. בשלב הזה הילד השני הצטרף והם התחילו להתקרב אלינו ולומר לנו דברים כמו 'בואו מכות עכשיו'. המשכנו ללכת והתעלמנו כמעט לגמרי ואז קרה מה שעבר את הגבול. אותו נער שהציק מההתחלה פשוט ירק עלינו ופגע בשתי החברות שלי. באיזה עולם אנחנו חיים? אם אתה הומו אתה צריך לפחד ללכת ברחוב במודיעין? אם את שמנה את צריכה להרעיב את עצמך? אם את בת את צריכה להתאפר וללבוש שמלה? והחלק הכי מבאס בכל העניין הזה זה הציבור. המקרה קרה במודיעין סנטר והיו הרבה אנשים מסביב וכולם התעלמו ממה שקרה. רק בסוף לפני שעזבנו מוכר הפלאפל אמר לאותו ילד להפסיק…"
התקרית נראית מינורית מאחר ולא גלשה לאלימות פיזית, אולם הנער מספר כי זו המציאות עימה הוא וחבריו מתמודדים לעיתים, גם במודיעין הנחשבת לעיר מקבלת: "אני חוויתי יותר ממספר מקרים שאיימו עלי. זה קרה בקניון, ברחוב או בבית הספר. זרקו עלי דברים, צועקים לי ברחוב "קוקסינל". בזמן האחרון זה קורה פחות, אבל עדיין קורה".
מספר שעות לאחר מכן פרסמו אנשי "ארגון המשפחות הגאות" בעיר פוסט חריף ולא שגרתי בו הם תוקפים את בכירי העירייה: "מי שעוד לא ראה את הפוסט של *** שעלה אתמול בבוקר בקבוצת מודיעין שלנו – זה הזמן: לקרוא, להזדעזע וגם להגיב. אנחנו, בארגון משפחות גאות במודיעין, מתריעים על התופעה כבר למעלה משנתיים. יש רק פתרון אחד: חינוך, חינוך, חינוך. כל ילדי וילדות העיר עיריית מודיעין מכבים רעות צריכים לעבור פעילות הסברה על (ושל) הקהילה הגאה, באמצעות הגורם שמשרד החינוך סומך עליו את ידיו: חוש"ן – Hoshen. כבר למעלה משנתיים שאנחנו במגעים אינטנסיביים עם גורמים שונים בעיריית מודיעין:
1. ראש האגף לחינוך על יסודי, דלילה אשכנזי, לא הייתה מוכנה לנקוף אצבע.
2. ראש מנהל חינוך בתיה שוכן הביעה נכונות והרבה אמפתיה, אבל בשעת אמת – נסוגה מכל ההבנות.
3. סגן ראש העירייה מויש לוי נעלם אחרי פגישה אחת.
אנחנו יוצאים מכאן בקריאה נרגשת לראש העירייה, מר חיים ביבס ולמנוע את מקרי הבריונות הבאים בעיר".
קובי דביר, יו"ר "ארגון המשפחות הגאות" במודיעין, למה עליתם להתקפה?
"צריך לעשות הבחנה בין הגורמים השונים בעירייה – יש כאלו שמאוד עוזרים ומקדמים את הנושא ויש גורם אחד מרכזי – מינהל החינוך כמעט על כל חלקיו ושלוחותיו, שמביע המון סימפטיה ואמפתיה אבל לא עושה דבר. לכל פעילות חינוכית שרוצים לעשות יש ביטוי בעלות כספית, זאת מפני שעושים אותה אנשי מקצוע. 'איג"י' ו'חושן' הם הגופים היציגים של הקהילה הלהט"בית בישראל והפעילות שלהם עולה כסף. הרבה תיכונים בעיר מכירים בחשיבות הפעילות הזאת וכבר מממנים אותה מכיסם. הבעיה היא שעניין הזהות המינית מתחיל כיום כבר בגילאים מוקדמים יותר כמו בחטיבת הביניים, ושם דרושה הסברה לצוותים החינוכיים כדי שיידעו מה אומרים ומה עושים. אנחנו מדברים על הכשרה של מערכת החינוך ומינהל החינוך בעירייה לא שם שקל אחד לצורך זה".
מה כן שמעתם מהעירייה כשפניתם אליהם בנושא?
"אנחנו כבר יותר משנתיים וחצי בדיאלוג איתם. היינו בדיאלוג ארוך עם דלילה אשכנזי (מנהלת המחלקה לחינוך על יסודי. ע.ק) ושמענו ממנה אמירות מאוד קשות, שלא מכירות בכלל במשמעויות. שמענו ממנה אמירות כמו 'להיות הומו היום זה כמו להיות שמן. גם שמנים סובלים' או 'צריך לעסוק לא באם הומו או לא אלא בקבלת האחר'. זאת גישה מנוכרת. זה עלוב, פשוט עלוב".
מה אמר ראש העירייה כשפניתם אליו?
"אחרי שמוצה הדיאלוג עם אשכנזי פנינו לראש העירייה, שמאוד תומך בקהילה, וביקשנו את עזרתו. הוא נתן הנחייה להכניס לעיר את פעילות 'חושן' והפנה אותנו לבתיה (שוכן, ראש מינהל החינוך. ע.ק) שתפתור לנו את הבעיה. בתיה ישבה איתנו עם המון אמפתיה, הוציאה מסמך מאוד מעודד מבחינתנו, אבל לאחר יותר משנה של דיאלוג איתה דבר עדיין לא קרה. יותר מזה, בפגישה האחרונה איתה היא שאלה אותי איזה אינטרס יש לי ב'חושן' שככה אני מקדם אותם ולמה הם ולא ארגונים אחרים. זאת אמירה פטרנליסטית וחצופה. משרד החינוך הגדיר ש'חושן' עושה את הפעילות הזאת בבתי הספר, אז מי שהיא שתגיד למה אין תחרות בין הארגונים בה ייבחר מי שיותר זול?".
אני מבין שיש לכם טענות גם כלפי מחזיק תיק החינוך במועצת העירייה.
"אחרי הדיונים עם בתיה שוכן חזרנו לביבס, שהפנה אותנו הפעם אל מויש לוי, שהתמנה לתפקיד מחזיק תיק החינוך. נפגשנו איתו, הוא אמר שילמד את העניין, ולא יצא מזה כלום. אפילו לא פגישה אחת נוספת. יש הבדל בין ההצהרות של הפוליטיקאים לבין המעשים בפועל. מי שצריך לדחוף את העניין הזה הם מויש ובתיה. כשעיריית תל אביב או הרצליה רוצות, אז בכל שנה הפעילות מתקיימת בכל בית ספר. במודיעין חלק מאנשי העירייה לא רוצים ולכן זה לא קורה. מאוד פשוט".
עד היום לא הייתה פעילות של "חושן" בעיר?
"הייתה סדנא אחת לגננות ש'חושן' העבירה, שהתקיימה בעיר בעיקר הודות לנכונות המפקחת מטעם משרד החינוך על גני הילדים. הפעילות הזאת לא הייתה במימון מינהל החינוך בעירייה אלא במימון האגף לשירותים חברתיים בראשות יעקוב אלמוג, שממנו ומהאגף שלו אנחנו מקבלים את כל העזרה. לאגף הזה אין את הכסף הגדול הדרוש למסע הסברה בכל בית ספר בעיר וזה גם לא תפקידם. אני לא מקרה סעד שהאגף לשירותים חברתיים צריך לטפל בי. שתבוא בתיה שוכן, תפתח את הארנק ותוציא את 2,500 שקל שעולה הסדנה. 'חושן' הרי פועלים במודל של 'שקל תמורת שקל', כך שהעלויות לעירייה הן לא גרנדיוזיות".
מדוע פעילות "חושן" בבתי הספר כל כך חשובה?
"זה עניין שמתחיל כבר אצל המורות והיועצות החינוכיות, ושלא יספרו לי שלפני ארבע שנים ערכו פעילות כזאת ליועצות. הרי מאז כבר חצי מהן התחלפו. זאת פעילות שכל ילד צריך לעבור ואפילו בתיה שוכן בעצמה כתבה שכל ילד בכיתה ט' צריך להשתתף בה.על המנהלים כאן אין לי מילים טובות להגיד, אבל במקרה של אנשי ההוראה עצמם מדובר פשוט בחוסר ידע. כשבני נוער נוער מספרים לי על יועצת שאמרה להם: "לא נורא, זה יעבור לכם". זאת יועצת שלכל הפחות צריכה לקבל הכשרה בנושא, ואני מתבטא כאן בצורה הכי עדינה שאפשר".
זה מה שאתם רוצים? רק להכניס את "חושן" לבתי הספר?
"לא רק בתי הספר, מפני שיש כאן בעצם שתי אוכלוסיות: יש את הנוער הגאה בתיכונים ובחטיבות הביניים ויש את ילדי הקהילה הגאה, שזאת אוכלוסייה ייחודית לעיר, שמגיעים לגן וצריכים להכשיר את הגננות לזה כבר שם. מודיעין מתגאה בכך שהפכה להיות 'העיר למשפחות גאות'. אנשים מהקהילה מהגרים לעיר מפני שהם יודעים שיחסית זאת עיר מאוד מקבלת, אבל זה לא מספיק".
יכול להיות שאולי מעט נסחפתם? הרי בסך הכל המצב במודיעין, גם לפי דברי אנשי הקהילה, הוא די טוב.
"המצב כאן באמת טוב יותר מאשר במקומות אחרים, אבל זה אמור לספק אותנו? אחת הסיבות שאין במודיעין מצעד גאווה, שהתחיל במקור כמחאה על מצב הקהילה, היא כי הקהילה כאן לא הרגישה שיש צורך משמעותי למחות. יש במודיעין באמת קבלה מדהימה, אבל יש אבל. לנוער בעיר מאוד קשה ואין להם מי שיזעק את זעקתם. מישהו צריך לעזור להם. אם יש רק מעט גילויי אלימות, זה אמור לספק ולהרגיע? לא. אנחנו לא רוצים להגיע למצב שילד מהקהילה יתאבד, כמו שכבר קרה כאן לפני מספר שנים, ואז יישפכו כל הכספים הדרושים. אין סיבה שזה יקרה".
תגובת העיריה: הכל בסדר איתנו
"מינהל החינוך של העירייה ובתי הספר בעיר, בשיתוף עם משרד החינוך, מקיימים פעילויות רבות בנושאים חברתיים, כולל פעילויות בנושאי הכרת השונה וקבלת האחר שבהן יש גם התייחסות לנוער גאה, למגדר ולשאלות הזהות המינית בקרב בני הנוער. פעילויות אלה מועברות באופן מקצועי, כמו גם ההסברה שנעשית בנושא שימוש בלתי מושכל ברשתות החברתיות בהקשר זה.
"זו השנה השנייה בה לוקחת העיר חלק בפיילוט של התכנית הארצית 'חושן', שמטרתה להעצים את התמודדות התלמידים עם מצבי קושי שונים. במסגרת התכנית מקבלות מדי שנה יועצות כל בתי הספר בעיר, היסודיים והעל יסודיים, הדרכה בנושא פיתוח כישורי חיים, לרבות בהתייחסות לנוער גאה ולסוגיות של זהות מינית וזהות מגדרית בקרב תלמידים.
"נוסף על כך בעיר יש מסגרות חינוכיות א-פורמליות (כמו 'איגי') ומוסדות עירוניים ( כמו 'קפה מודי') שפועלים להעצמת נוער גאה, ובעת הצורך נוצר קשר ישיר בין אנשי החינוך הפורמלי מבתי הספר השונים לבין המדריכים במסגרות אלה, על מנת להיעזר בהם במקרים ייחודיים. בעיר פועלות שתי קבוצות של תנועת 'איגי': אחת המיועדת לבני נוער ושנייה המיועדת לצעירים. שתי הקבוצות פועלות במתחמים שהוקצו על ידי העירייה. כמו כן, בעיר פועלת 'תכנית ניר', ששמה לה למטרה לעודד שיח של קבלה, שוויון וסובלנות בבתי הספר. יתר על כן, בעיר פועל מקום מפגש עבור צעירים גאים (או מתלבטים) שנקרא 'קפה מודי', שמנוהל ומתוחזק על ידי העירייה ועמותת סחלבים, ובנוסף פועלת בעיר קבוצת תמיכה להורים לבני נוער גאים – תהל"ה, בה ניתנת אוזן קשבת לחברי הקבוצה ולאחרים.
כפי שניתן להבין, העירייה פועלת עם מגוון גופים ומוסדות מקצועיים, כדי שיינתן מענה ראוי לנושא, והם לאו דווקא הגוף עליו המליץ התושב. כמו כן, יש לציין כי הציטוטים שהובאו על ידי התושב הוצאו מהקשרם, והעירייה מוחה על הניסיון לעוותם כך שתוצג תמונה שלילית החוטאת לאמת".
(צילום ארכיון: בתמונה מופיעים חברי ארגון הנוער הגאה של מודיעין, בהתכנסות שאינה קשורה לכתבה זו)