מאות אלפי (ויש שיאמרו מיליוני) יהודים בעולם ציינו בסוף השבוע האחרון את "פרויקט השבת הבינלאומי" – המיזם שנולד לפני שנתיים בקהילה היהודית של דרום אפריקה, תפס תאוצה והשנה גם "עשה עליה" לישראל. במודיעין ניצחה על המלאכה שרי אלבוכר, שהרימה וניהלה טקס "הפרשת חלה" רב משתתפים.
הפרויקט החל לראשונה לפני שנתיים בדרום אפריקה על ידי רבה הראשי שלה הקהילה היהודית – וורן גולדשטיין. השנה הוא התרחב ל-33 מדינות ו-350 ערים ברחבי העולם והתקיים בכולן בעת ובעונה אחת. באנגלית הפרויקט נקרא The shabbos project – keeping it together .
שרי אלבוכר היא רכזת הקליטה בעיריית מודיעין, חברה בקהילת דוברי האנגלית של מודיעין ויו"ר ארגון "נשות מודיעין עזרה". היא החליטה לסייע בקירוב הלבבות באמצעות ערב "הפרשת חלה", שאותה ערכה הרבנית רותי רוזנבלאום, ביום חמישי האחרון באולם "סחלבים". התוצאה – כשמונים מנשות העיר גדשו את המקום והפתיעואת אלבוכר: "לא תיארתי לעצמי שהערב יגיע לסדר גודל כזה. כל מי שהגיעה שילמה עשרה שקלים שנתרמו לצדקה וכל אחת הגיעה עם הרכיבים להכנת החלה הפרטית שלה בטקס הבינ"ל".
נר לזכר צדיקים
הערב נפתח ברישום הנשים. כל אחת קיבלה חולצה ועליה מודפס שם הפרויקט בשילוב ברכות מהרב הראשי של דרום אפריקה. חולצות וברכות זהות שכתובות בכל השפות חולקו לכל משתתפות הפרויקט ברחבי העולם. לאחר מכן הוקרן סרטון הוידאו שנראה ברחבי העולם, המסביר מהו בעצם טקס "הפרשת החלה", שמירת השבת המשותפת והמצוות הנלוות אליה ומה חשיבות הדבר.
הערב המשיך בריקודים במעגל ומשם למנה העיקרית – טקס הפרשת החלה. הרבנית, על פי הנחייתה של אלבוכר, הסבירה למשתתפות על המצוות הראשוניות של הנשים על פי התורה: מקווה, הדלקת נרות שבת והפרשת חלה ומה מסמל כל רכיב בהכנת החלה. תוך כדי הנשים הכניסו את המרכיבים לפי הסבר הרבנית ובתום הליך זה ובעת לישת הבצק ואיחוד כל המרכיבים כל אחת ביקשה את הברכה הרלוונטית לה לאותו ערב: לפרנסה טובה, לחתונת הבן, לבריאות עבור עצמה או מישהו קרוב לה ולסיום כולן יחד קראו אמן.
הקמח למשל מסמל כי החיים נותנים לנו הזדמנות להתעלות מעל עצמנו, השמרים מסמלים שמחה והתלהבות, המלח מסמל סגולה לבריאות וכך גם החומרים האחרים טומנים בחובם ברכות אחרות כמו פרנסה, זוגיות, דרך תורה ועוד. הנשים גם הדליקו נרות לכבוד צדיקים ולקחו איתן את הנרות והעיסת הבצק המבורכת הביתה שם אפו אותן וסיימו את מלאכת הכנת החלה.
שרי, למה החלטת ליזום את האירוע?
"המטרה שלי, בדיוק כמו מהות הפרויקט, היא לחבר בין הנשים לזהות היהודית שלהן, ולהכיר להן את המסורת שעוברת ביהדות מדור לדור ולהתאחד סביב הזהות הזו. הטכנולוגיה והכאוס שקורים בעולם המודרני גרמו לנו לשכוח את המקורות שלנו. המטרה הייתה וכך גם הנחתי את הרבה שהנחתה את הערב לגרום לכל אחת ואחת, חילונית או דתית, להבין מאין היא באה ולאן היא הולכת ומה היא הייתה רוצה להשאיר לילדים שלה כשהיא הולכת מהעולם. וסביב הזהות הזו להתאחד ולהכיר בחוזק הנשי, כפי שארבע האמהות ונשים אחרות בתנ"ך מייצגות חוזק נשי. זה לא באמת נוגע לדת, אלא החוזק שלנו הנשים יחד. האמונה היא גם שככל שיש יותר נשים הסגולה גדולה יותר. בתוך הקהילה של דוברי האנגלית היו משפחות שהזמינו חברים ושכנים דתיים וחילוניים לעשות איתם את השבת. המטרה לא הייתה לכפות עליהם לעשות שבת עכשיו או בעתיד או לנסות לשכנע את הנשים מעתה לקיים הפרשת חלה, אלא פשוט להיות ביחד. מי ששומר שבת לא טוב יותר ממי שלא, מטרת הפרויקט היא האחדות. וזה שזה נעשה ברחבי העולם רק הפך את זה לעוצמתי יותר. יש לי משפחה בדרום אפריקה, חברות באוסטרליה ואנגליה ולחלק מהנשים שהגיעו לטקס יש חברים ומשפחה במקומות אחרים בארץ והידיעה שהם עשו זאת בו זמנית ואחר כך החליפו חוויות, חלק בפייסבוק עם תמונות, הפך את זה למרגש יותר".
שלושה דורות ביחד
כאמור הפרויקט במודיעין כלל את טקס הפרשת החלה הקהילתי, שמירת שבת משותפת וטקס הבדלה בבית הכנסת "מאיר מודיעין" שניהלה העמותה "לב מודיעין".
איך היה הערב?
"מדהים, הגיעו נשים רבות, חילוניות ודתיות, ילדות, נערות ומבוגרות, הייתה אפילו משפחה בת שלושה דורות והגיעו סבתא, אם ובת. קהילה מעורבת. ניגשו אלי בסוף הערב מספר נשים חולות שסיפרו על החוויה בהתרגשות, מנהלת גן נעמ"ת אמרה כי האירוע השאיר אותה ללא מילים ונשים אחרות סיפרו עד כמה המעמד ריגש אותן. היו כאלה שהכינו חלה בפעם הראשונה גם דתיות או חילוניות שנהנו מאד מהאירוע".
דניאלה טננולד שהייתה עם אמה ושתי בנותיה, 10 ו-7, סיפרה שהיא מדי שבוע מכינה חלות, אבל ברוב ההזדמנויות הבנות שלה בבית הספר בזמן זה מה גם שעבור אמה זו הייתה הפעם הראשונה שהיא הכינה חלה בכלל ויחד עם משפחתה בפרט: "זה היה מאד משמעותי עבור אמא שלי לחוות את זה. היה לנו מדהים וזה עשה לי חם בלב שהיוזמה התחילה בדרום אפריקה, שם הבית בו גדלתי. זו הייתה פעם ראשונה שהשתתפנו בטקס שהגיעו אליו גם אנגלוסקסים וגם ישראליים, בדרך כלל זה רק אנחנו. הכרתי נשים חדשות, ופגשתי אנשים מקבוצת הפייסבוק שלנו פנים מול פנים, זה הייתה הזדמנות אמיתית להיות ביחד".
צילום פרטי