כ-600 תושבים חילונים ודתיים, בני נוער ומבוגרים, הגיעו במוצאי שבת האחרונה, ליל ט' באב, לפאנל הייחודי "הלילה לא לומדים תורה" שהתקיים זו השנה השישית ברחבת המרכז הרב תחומי בעיר. מקור השם "הלילה לא לומדים תורה" הוא על פי המנהג הידוע שביום חורבן בית המקדש יש להתאבל על חורבנה ולא ללמוד תורה הגורמת ללומדים בה לשמחה ואושר. הערב שאורגן ע"י אגף תרבות ואירועים – תרבות יהודית בעירייה, "כנס ישראל – שדרות לחברה" ותכנית אורים של עמותת סחלבים, נפתח בקריאת מגילת איכה על ידי תושב העיר, אהרון (אהרל'ה) שטרק, חבר מקהלת החזנים "שירת מודיעין". מיד לאחר קריאת מגילת איכה נערך פאנל שבו השתתפו הרבנית מלכה פטיורקובסקי, הרב אבי רט והרב אלי רייף, כאשר את הפאנל הנחה עוה"ד ד"ר שי שטרן. הנושא שעמד על הפרק היה האם תופעת השבטיות בישראל – אשר מצאה ביטוי חריף בשנה האחרונה – הינה תופעה רצויה.
את הדיון פתחה הרבנית פיוטרקובסקי, שערכה הבחנה בין הכוחות החיוביים הפועלים בעם היהודי ובמדינת ישראל, ובין הכוחות המבקשים לפגוע במרקם החיים המשותף והצביעה על המתח שמתקיים בין כוחות מנוגדים אלה. פיוטרקובסקי גם הדגישה בדבריה על המתח שקיים בין המדינה, הקהילה, השבט והאדם היחיד, וקראה ליצירת איזון ראוי בין המרכיבים של החברה הישראלית.
הרב רייף טען כי המשימה המשמעותית המונחת לפתחה של החברה הישראלית היא גיבוש מדיניות לצורך ההתמודדות עם השבטים האילמים, בהם חברים החלשים והמוחלשים בחברה הישראלית. דוגמה לשבטים אלה הביא הרב רייף את מחוסרי הדת, אנשי הפריפריה והמוחלשים בחברה מבחינה כלכלית. לטענת רייף, החשש הוא מהאדישות, שכן אדישות היא צעד משמעותי ליציאה מהחברה. צדק חברתי ואחריות הם מושגים שצריכים לבוא לידי ביטוי ביחס של החברה הישראלית לקבוצות מוחלשות אלה – זאת כחלק מהיכולת של החברה לתפקד כראוי.
הרב רט הוסיף כי החברה הישראלית משנה את פניה במהלך 20 השנים האחרונות, כאשר ההגמוניה של הקבוצה שהקימה את המדינה הולכת ונשחקת, וכל אחד משבטי העם השונים תובע את מקומו. תהליך זה, לדברי רט, מלווה לא פעם במתחים פנימיים, אבל מדובר בצעד הכרחי לצורך שינוי חברתי רצוי. רט טען כי שני אירועים מרכזיים ערערו בעשרים השנים האחרונות על הביטחון החברתי בישראל: רצח רוה"מ יצחק רבין ז"ל ויישומה של תכנית ההתנתקות. החיים במדינת ישראל בצלם שני אירועים אלה מצריכים עבודה לצורך חיבור מחדש של השורות והשבטים השונים.
סגן ראש העיר ומחזיק תיק תרבות יהודית, מיכאל חרל"פ: "ט' באב הוא יום שמסמל את אחדות עם ישראל על כל פלגיו. בהעדר מקומות בילוי ובהיעדר לימוד תורה בלילה באו מאות אנשים להשתתף בערב ולעסוק בסוגיות של אחדות ואהבת חינם, כאשר נושא הערב היה יחד שבטי ישראל. כבר 5 שנים האירוע מתקיים ומספר האנשים שבאים הולך וגדל מידי שנה. אני מאחל לתושבי העיר להרבות אהבת חינם."
(צילום גידי אבינערי, דוברות העיריה)