שניים סוכר בבקשה

יהודה גולן
2014-05-13 01:00:00
2037-04-08 01:24:00

אולי זה הקיץ הממשמש ובא ואולי המחשבות על ה"דאונטאון" שיתחיל להיבנות (אותו מכנה חיים ביבס "רמבלאס", ע"ש השדרה המפורסמת של ברצלונה), אבל משהו קורה בעיר בתחום הבליינות וכנראה שזה לא במקרה: עובדה שבחודשים האחרונים נפתחו כאן, בבום אחד, ארבעה בתי קפה חדשים. האחרון שבהם הוא "קפית" שנחנך השבוע. זו סיבה מספיק טובה להעניק הצצה לסצינת בתי הקפה שפורחת כאן לאחרונה ושהביאה לכאן עוד לפני קפית גם שמות כמו "גרג" ו"לנדוור" הותיקים והידועים לצד "מיכל'יס'", שלא שייך לשום רשת ארצית, ושמגדיר את עצמו "כקפה בוטיק", כפי שציין מנהל המקום אורן מלכה.

הסניף החדש של קפה "קפית" נפתח השבוע לעיתונאים ולחנוכת הבית והמזוזה. הוא צריך עוד לעבור את ה"פינישים" ויהווה ללא ספק אטרקציה ולו רק משום הטרסה שצופה על האגם המרהיב של פארק ענבה. "בחרת כבר את השולחן הקבוע שלך כאן"? שאל אותי, ספק בצחוק ספק ברצינות, האדריכל צביקה תמרי, שתיכנן את הבניין.

אז לציבור הרחב קפית אמנם ייפתח באופן רשמי רק בעוד שבועיים, אבל השבוע היתה הפתיחה לעיתונאים ולמכובדים. כלומר לחברי המועצה, לחברים של הזכיין שלומי צדקיהו ובני משפחתו ולעוד עשרות מוזמנים, בעיקר "סלבס" מקומיים וגם יבוא מירושלים, עיר מוצאו של הזכיין.

הכי נוף שיש

הרבה לפני השעה חמש, ביום ראשון השבוע, כבר הורגשה תנועה כבדה באזור בית הקפה שנמצא ממש על שדרות עמק זבולון. הסרט האדום שנועד לגזירה (ע"י ביבס) נמתח ומישהו בדק שהוא ישר. הרב אליהו אלחרר בדק את המזוזה שעמד לנעוץ בכניסה, שאכן היא כשרה. בסוף התברר כי הוא ידביק אותה ב"סופר גלו" על דלת הכניסה מזכוכית.

מלצריות הסתובבו בין האורחים וחילקו יין ומתאבנים, כיאה לפתיחה חגיגית. המקורבים יוסי אלטרץ בעל רשת קפית והזכיינים במודיעין מושיקו ונעמה צידקיהו, התחבקו אלה עם אלה, איחלו הצלחה גדולה והמתינו לביבס שיגיע.

"קפית" היא הבטחה גדולה לתושבי מודיעין. את זה הח"מ כותב על סמך היכרותו האישית עם הרשת מירושלים כור מחצבתו: שני הסניפים הירושלמים של קפית מייצרים אוכל משובח וקפה ברמה, וזה לא מה בכך מול ההיצע האדיר של בתי קפה איכותיים בבירה, כך שאם הזכיין צדקיהו ישכיל לדבוק בתפריט של קפית, זאת תהיה נוסחה מנצחת.

בינתיים הכיבוד בפתיחה העניק יותר מרמיזה לגבי האיכות שתצא מהמטבח. אמנם היו אלה בעיקר מגשי טוגנים שבהם נעוצים קיסמי הגשה, משהו בצורת כדורי פלאפל, אבל נימוחים בפה ובטעם גן עדן: כדורי הבטטה, רצועות האבוקדו המטוגן בבלילה ופירורי לחם, עוגת הגזר, וקוביות האפרסק במלבי, פשוט לא עמדתי בפיתוי.

רק כדי להבין עד כמה מסובך להרים פרוייקט כזה של הקמת בית קפה, היה שווה לשמוע את האדריכל צביקה תמרי, תושב מודיעין שתיכנן את המבנה היפהפה עצמו והסביר לי ש"הקונספט של בית הקפה היה בהתחלה של מבנה עגול עם תצפית היקפית של 270 מעלות, בגלל הנוף המדהים שיש כאן. אבל היו מגבלות, בעיקר בטיחותיות. נאלצתי לשנות את צורת הגג כי הרוחות שעולות מואדי ענבה היו מרימות את הגג למעלה וגם המבנה העגול היה מסוכן מבחינת כיבוי אש. כי במקרה של שריפה, במבנה עגול סכנת פיצוץ גבוהה יותר מהמרכז לצדדים. אבל זה הסתדר בסוף וקיבלנו את כל האישורים מהכיבוי וממי שצריך".

בסוף ביבס הגיע, גזר את הסרט, בירך, הרים "לחיים" ואיחל הצלחה לקפה החדש ולזכיינים החדשים. הרב אלחרר הדביק את המזוזות (שתיים), והאורחים בלסו ובלסו לצלילי המוסיקה על המרפסת שממנה נשקף הנוף היפהפה של פארק ענבה.

בדבריו אמר ביבס כי "הקמת בית הקפה בפארק ענבה הוא עוד חלק מפיתוחו של הפארק והפיכתו לאחד ממקומות הבילוי היפים בעיר. המיקום בעל הנגישות הגבוהה, השילוב בפארק, העובדה שנבחר מפעיל ברמה גבוהה בעל שם וניסיון רב יהפכו ללא ספק את המקום להצלחה גדולה". מנכ"ל החברה הכלכלית דורון ברק אמר: "מבנה בית הקפה הוא תוצאה של עבודת תכנון ועיצוב משולבים של החברה הכלכלית והזכיינים".

בית הקפה משתרע על שטח בנוי של 500 מטרים רבועים ומתחלק לשני מתחמים: הכשר הגדול שבקומת הטרסה הפתוחה שמכיל 220 מקומות ישיבה. במפלס התחתון המתחם הלא כשר שבו תפעל מסעדת "פרנג'ליקו" – מסעדה שתגיש בשרים כשרים אסיאתיים, אבל תהיה פתוחה בשבתות. תהיה כמובן הפרדה מוחלטת במטבחים שחס וחלילה לא יתערבבו בטעות כלים מהמטבח הכשר בזה הלא כשר. רק אבי אלבז, חבר המועצה, נשמע מאוכזב כשאמר: "הם יחליפו במקומות, אתה תראה. הם יראו מהר מאד שאת המפלס העליון הגדול יותר צריכים למקום שיהיה פתוח בשבת ואת המפלס הקטן יותר לשמור למקום הכשר".

מאז ועד היום

לעומת החגיגה הגדולה של קפית, לפני שלושה חודשים בערך, בשקט בשקט, נכנס לקניון עזריאלי קפה לנדוור שהחליף את קפה ג'ו בקומה השניה. קפה לנדוור הוא מותג ותיק בישראל וקיים למעשה כבר משנת 1919: משה לנדוור, יהודי גרמני שראה את הנולד, עזב את גרמניה והגיע לארץ ישראל. כאן עשה קריירה מפוארת בתחום מכירת פולי קפה משובחים, אותם טחן במפעל שבחולון שפועל עד היום. בשנת 2004 נכנס קפה לנדוור גם לתחום המסעדנות וכך קמה רשת בתי הקפה.

את הסניף המקומי מנהל רון בן ברק, צעיר סימפטי בן 26 ממודיעין שיש לו רקורד מרשים בכמה בתי אוכל. האחרון שבהם היה מסעדת זולה ברחוב נחל זוהר בעיר.

רון, מדוע נכנסתם לשוק בשקט כזה?

"המותג 'לנדוור' הוא מותג איכותי ומוכר ואנחנו לא צריכים את הפירסום המסיבי. כולם מכירים ויודעים מה זה קפה לנדוור וכמובן שאיכות הקפה שלנו זה היהלום האמיתי כאן".

מה הייחוד של קפה לנדוור מעבר לאיכות הקפה?

"השירות והיחס ללקוח. אצלנו אין לקוחות, יש אורחים, כי אנחנו באמת לא רואים במי שיושב אצלנו לקוח אלא אורח וזה בא לידי ביטוי. אין לי בעיה להוציא מדי יום על חשבון הבית כמה סיבובים של מילקשייקים או טעימות מכל הסוגים. אני לא עושה חשבון לזה והדבר משפיע על האורחים שלנו. הם מעריכים את זה. אני לא מתווכח עם מי שרוצה למשל לחמם מחדש את הקפה. אנחנו מכינים לו קפה חדש ולא מחממים אפילו שנשארה בכוס כמות קטנה מאד של קפה. הוא יקבל כוס חדשה ומלאה ושיהיה לבריאות".

מה מיוחד בקפה שלכם?

"התערובת מורכבת משני הזנים – ערביקה ורובוסטה. התערובת הזאת היא איכותית מאד. בכלל תבין ששיח קפה אחד שמגדלים ושמגיע לגובה של כמה מטרים, מניב לבסוף חמישים גרם קפה בסך הכל, בממוצע כמובן, ולכן זה מוצר שנחשב ליוקרתי כל כך".

ומבחינת האוכל?

"אין אצלנו מזון שנשאר יום. כל בוקר אנחנו מקבלים ירקות טריים ואת כל המוצרים של אותו היום, בלנדוור יחתכו לך את הסלט רק אחרי שהזמנת, כך שהוא הכי טרי שיש, לכן הסלט אצלנו חתוך גס כדי שזמן ההגשה יהיה קצר ביותר. את הרוטב שמכיל לימון אנחנו מכינים במקום מלימון שנסחט הרגע ולא ממיכל תרכיז לימון. אנחנו מקפידים מאד על כך שהמזון ייעשה באותו רגע".

אתה פוחד מקפה "קופיקס"?

"ממש לא. קפה קופיקס לא מפחיד אותי כי הוא לא מתחרה בנו, אצלנו האיכות היא הסמל, קופיקס נועד לאנשים שממהרים לעבודה. נכנסים לרגע, לוקחים קפה לדרך בכוס קרטון ורצים לרכבת. לקפה לנדוור נכנסים כדי לשבת, להנות מהאווירה, לטעום משהו, להירגע. זה אחרת לגמרי. קפה קופיקס לא יצליח במודיעין".

כמה עולה אצלכם השילוב הקלאסי של קפה ומאפה?

"עשרים ושניים שקלים וזה שווה כל אגורה".

הכשרות משתלמת

מול קפה לנדוור, בקצה השני של הקומה העליונה בקניון עזריאלי, התמקם כבר לפני תשעה חודשים קפה גרג. גם הוא סניף של רשת מוכרת ואיכותית שאמנם חדשה יותר מהמותג לנדוור שהוקם שנה לאחר מלחמת העולם הראשונה.

הזכיין של קפה גרג הוא דוד חן מבאר יעקב, שנמצא במקום "מהבוקר עד הלילה" כדבריו. יחד איתו עובדים בקפה גם שלושת בניו – שמי, מישל ורועי, שמתגאים מאד שקפה גרג בקניון הוא הקפה היחיד בעיר שמחזיק בכשרות "מהדרין" של הרבנות במודיעין.

למה מהדרין? הרי אין במודיעין חרדים…

"נכון, אבל יש את מודיעין עילית וחשמונאים. לפני שנכנסנו לכאן עשיתי סקר שווקים וראיתי שיש ביקוש גדול לכשרות מהדרין גם בעיר כמו מודיעין".

וזה משתלם?

"בגדול. היום ארבעים אחוז מהלקוחות שלנו הם חרדים ממודיעין עילית והסביבה. הרי במודיעין עילית אין בתי קפה. תביט סביב ותראה כמה חרדיות יושבות כאן".

ובאמת, ממבט חטוף אני מבחין בשלושה ארבעה שולחנות שמאוכלסים בנשים חובשות פאות. ומדובר בשעת צהריים באמצע השבוע. חן: "במקום לשבת בבית כשהילדים בבתי הספר, הן באות לכאן על כוס קפה ונהנות. גם בערב יש כאן הרבה מאד חרדיות. כשהבעל לומד בישיבה הן כאן בקניון".

מהו מוצר הדגל שלכם?

"ללא ספק ארוחות הבוקר. איכותית מאד וכוללת שבעה סוגי מטבלים, לחמים איכותיים, שתיה חמה וקרה או כל שילוב שתרצה, ללא תוספת תשלום. זאת בניגוד לבתי קפה אחרים שאם תרצה להחליף את המיץ בקולה יבקשו ממך עוד חמישה שקלים. והעיקר – הגודל של המנות".

כמה עולה ארוחת בוקר זוגית?

"109 שקלים לזוג".

אתה לא ממודיעין. מה דעתך על הקליינטים המקומיים כאן?

"במודיעין יש לקוחות דעתניים מאד, לטוב ולרע. האנשים כאן יודעים בדיוק מה הם רוצים, אבל יש כאן לא מעט מקרים שלקוחות מנסים להרוויח קצת על חשבון העסק ולא לשלם".

תן דוגמה…

"היה לי מקרה לאחרונה שבסוף הארוחה, כשהצלחת כבר נקיה לגמרי, אמר לי לקוח 'לא היה טעים. אני לא משלם'.

ומה עשית?

"אני לא מתווכח עם לקוחות. פשוט קראתי לאבטחה של הקניון. היתה כאן אישה השבוע שרצתה לטעום מהעוגות כדי לבחור עוגה, ניגשה לוטרינה של העוגות וטעמה כמעט מכל עוגה שהיתה שם, בלי בושה".

בולונז'רי ליד רמי לוי

במרכז עינב, במתחם רמי לוי, נפתחה לפני מספר שבועות "מיכל'יס" – קפה וקונדיטוריה שממתגת את עצמה כ"בוטיק". מנהל המקום הוא אורן מלכה, במקור ממכבים, שמסביר:  "מיכל'יס' לא שייכת לשום רשת. זהו עסק עצמאי לגמרי ולמעשה אנחנו בוטיק אוכל ובולונז'רי אמיתי".

מיכל'יס בנוי על שתי רגליים: הקונדיטוריה שבה עובדים שני קונדיטורים מקצועיים: אלי סאלם ואשתו מיכל שמשמה נגזר השם מיכל'ס. אלי הוא איש חב"ד מיכל אשתו קונדיטורית מופלאה שמוציאה תחת ידיה שוקולדים ועוגות באמת ברמה מעל כולם. הרגל השניה הוא בית הקפה עצמו, שגם ביום חול רגיל בעשר בבוקר היה עמוס לעייפה.

מיכל'יס נולדה מרעיון שהתגלגל בין חמישה חברים בבית כנסת "אחדות" בשכונת בוכמן בעיר. אלי סאלם, שדיגדג לו ביד לפתוח מאפיה, החל לדסקס את העניין עם כמה מתפללים נוספים, שהרי ידוע שבבית הכנסת מתנהלים במקביל לתפילות גם עניינים עיסקיים וחברתיים אחרים. "אט אט נכנסנו לעניין וגיבשנו תוכנית", סיפר ראובן שיקו, אחד השותפים. לאחר חבלי לידה התארגנו חמישה שותפים: אלי סאלם, שיקו, שלומי איציק ודודי מחלוף, החמישי לא רוצה להיחשף, וכך נולדה מיכל'ס: "אנחנו מחזיקים מטבח מדוייק מאד, בולונז'רי אמיתי. הכל טרי אצלנו יום יום ובניגוד לבתי קפה אחרים, בעיקר של רשתות, אנחנו מטבח מייצר ולא מייבא", אומר אורן מלכה.

מה הכוונה?

"הכוונה היא שאנחנו עושים הכל במטבח שלנו מאפס והכל טרי. ירקות ומוצרי גלם מגיעים אלינו בוקר בוקר. שום מוצר מוכן לא מגיע אלינו. את הבצק אנחנו מכינים מהחומרים הכי איכותיים שיש וכמובן גם יקרים יותר. הלחמים שלנו כולם מבוססים על לחם מחמצת שהוא לחם איכותי וטעים מאד ויש לנו חמישה סוגי לחמים שמוגשים כאן ושאפשר לקנות מעבר הדלפק. בקונדיטוריה אנחנו מכינים פיצות וכמובן עוגות, עוגיות וכל המוצרים המתוקים".

אתה חושש מקפה קופיקס?

"ממש לא. אין תחרות מהכיוון של קופיקס, למרות שכל דבר חדש נוגס בשוק, אבל לא במקרה של קופיקס שבנוי לאנשים ממהרים. אצלנו באים לשבת ולהינות מהקפה ומהאוכל בניחותא".

כמה עולה כאן קפה ומאפה?

"תשעה עשר שקלים". 

(צילום דוברות העיריה)

כתבות נוספות

שמה אותנו על המפה

מגפת הקורונה והמלחמה הביאו את מדריכת הטיולים נטע ברינט להתמקד בקהל הישראלי, וכיום מגיעים אליה מכל הארץ לסיורים ופעילויות שהיא מקיימת במודיעין והסביבה

מתאחדים ומתנגדים

לאחר שנים רבות נפל הפור ושני איחודים יירשמו בשנה הבאה בין בתי ספר יסודיים בעיר. במקביל, בעירייה שקלו להעביר את ניצנים לנתיב זבולון שמתפנה, אבל לא כולם מתלהבים

שמה אותנו על המפה

מגפת הקורונה והמלחמה הביאו את מדריכת הטיולים נטע ברינט להתמקד בקהל הישראלי, וכיום מגיעים אליה מכל הארץ לסיורים ופעילויות שהיא מקיימת במודיעין והסביבה

המשך קריאה »

מתאחדים ומתנגדים

לאחר שנים רבות נפל הפור ושני איחודים יירשמו בשנה הבאה בין בתי ספר יסודיים בעיר. במקביל, בעירייה שקלו להעביר את ניצנים לנתיב זבולון שמתפנה, אבל לא כולם מתלהבים

המשך קריאה »