בשנים האחרונות פועלת בישראל עמותת "גנים טובים" שאובחנו כנשאיות הגן BRCA, וסיכוייהן לחלות בסרטן גדולים פי עשרות מונים מאשר מי שאינו נושא את הגן.
הנתונים בישראל מדברים על סיכויים של 60-80% למחלת הסרטן לנשים נשאיות, ובעמותה מנסים לתת מענה רב-תחומי לנשאיות ולנשאים הנמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן שד, שחלה, לבלב, ערמונית ועוד.
מי שכבר הסתייעה בשירותי העמותה היא אילונה מרציאנו ממודיעין, בת 45, אם לשלושה, הנושאת אף היא את המוטציה בגן. לפני חמש חלתה אחותה של מרציאנו בסרטן השד, ולאחר שעברה בדיקות גנטיות והתברר כי היא נשאית, נבדקה גם אילונה וקיבלה את הבשורה הלא הפשוטה אף היא.
"אחרי שהגיע האבחון החלטתי שאני עושה כריתה של השחלות והחצוצרות", סיפרה מרציאנו השבוע, "הסבתות שלי משני הצדדים חלו בסרטן, ואחת מהן נפטרה בגיל חמישים. עברתי כריתת שחלות בגיל 41, והיום אני מדברת על זה בפתיחות. אני מעודדת אנשים לעשות את הבדיקה של נשאות הגן. אגב, נשים בקבוצת סיכון זכאיות לבדיקה חינם. כשעשיתי את כריתת השחלות לא חשבתי ללכת גם על כריתת שד, אבל כשהבנתי שבגלל שאני נשאית של המוטציה אני כנראה אצטרך כימותרפיה, אמרתי 'אני לא לוקחת סיכונים'. ראיתי מה אחותי עוברת ולפני שנתיים בגיל 43 עברתי כריתה ושחזור של השדיים. זה לא ניתוח קל, אבל אני לא מצטערת על זה".
עוד מספרת מרציאנו כי השלכות כריתת השחלות והחצוצרות היו לא פשוטות, כולל כניסה מיידית לגיל המעבר על תופעות הלוואי שלו. "אחרי שבוע התחילו לי גלי חום מזעזעים, מאפס למאה כל עשר דקות. אף אחד לא הכין אותי לזה. הרופא שניתח אותי בכלל לא התייחס לתופעה, וכששאלתי הוא לא ממש רצה להתייחס. רק אחרי שהבנתי שאני חייבת לטפל בנושא, פניתי לרופא מומחה גיל המעבר וקיבלתי טיפול הורמונאלי שאיזן אותי מעט. מאוד חשוב להעלות מודעות לתופעה הזו של גיל המעבר בעקבות ניתוחים מונעים".