ה-1 בספטמבר המתקרב ובא צפוי להיות יום חגיגי במיוחד לא רק לילדי מערכת החינוך, אלא גם לכמה עשרות תושבי העיר נוספים. באותו יום ייפתח בעיר לראשונה מרכז יום טיפולי-תעסוקתי לבני 21 ומעלה בעלי מוגבלויות שכליות או פיזיות, לאחר שנים ארוכות בהן נאלצו לצאת מחוץ לעיר כדי לקבל מענה הולם. את המרכז החדש ינהל ארגון אקים, הפועל למען אנשים עם מוגבלות שכלית ובני משפחותיהם.
מורן שטוסר, מנהלת תחום תעסוקה ופנאי באזור מרכז באקים, סיפרה השבוע למודיעין NEWS: "כיום אין במודיעין אף מסגרת שנותנת מענה מסוג זה, וכתוצאה מכך יש אנשים שיושבים בבית במשך שנים. בגלל שהמקום ייתן מענה לרצף של מוגבלויות, אנחנו עושים אפיון של המוגבלויות ובתוך המבנה יהיו שלוש מסגרות, שכל אחת מהן תתאים לקבוצה אחרת, עם תכניות מותאמות. לדוגמה, לאנשים עם תפקוד קוגניטיבי רגיל נכניס הרבה הרצאות ותכניות מותאמות".
המרכז החדש הוקם בלב שכונת המגורים מוריה, בסמוך למרכז המסחרי ברחוב לאה אמנו. באקים מספרים כי מרכז היום יהווה גם מרכז פנאי, מרכז חברתי וגם מרכז תעסוקתי, שיכלול עבודות גינון, עבודות יד ועוד. בנוסף, המקום ייתן גם מענה שיקומי, שיכלול פיזיותרפיה, קלינאי תקשורת ועוד. "הרעיון הוא לתת הרבה מענים במקום אחד", מסבירה שטוסר, "במובן של המענה החברתי, יהיה לאנשים מקום לבוא אליו בבוקר, להיפגש עם אנשים אחרים, לייצר תקשורת ולקבל מענה רגשי. בתחום התעסוקתי מטרת המרכז היא לייצר פלטפורמות תעסוקתיות שיכולות לשפר ולפתח מיומנויות חדשות. בצד השיקומי נציע את כל המענים הפרא-רפואיים. בנוסף, יהיה מענה גם לאנשים עם צרכים סיעודיים, שיוכלו להשתלב במקום מבחינת האבזור הנדרש וצוות מתאים".
למה חשוב כל כך שיהיה מקום כזה בעיר?
"הזכות הבסיסית של כל אדם היא להיות חלק מהחברה, לפתח את עצמו, לתת מימוש ליכולות שלו, ולהיות בחברת אנשים בתוך הקהילה ולא רחוק מעין הציבור. המרכז החדש נמצא בתוך השכונה, ליד מרכז מסחרי, בפרונט. אנחנו לא מסתירים את האנשים. זה חלק מהערכים של אקים, שמדברים על שייכות למקום ולהיות חלק. עד היום אותם אנשים נאלצו לנסוע רחוק מחוץ לעיר, ואלה אנשים שההיבט הפיזי של נסיעות ממושכות מאוד מקשה עליהם. יש גם אנשים שעד היום פשוט ישבו בבית ללא מעש, כי דווקא לאוכלוסייה של נכויות פיזיות עם קוגניציה תקינה אין מענים. למשל, אנשים שעברו תאונה או מחלה ניוונית ועד היום אין להם שום מענה. הם משוועים לאיזשהו מענה חברתי/ תעסוקתי, מקום לצאת אליו בבוקר ולשמור על מידה של נורמליות".
האם המקום יספק גם עבודה למי שמגיע?
"תהיה גם עבודה. יצרתי קשר עם עסק מהעיר שנספק לו שירותי אריזה. בנוסף, עסקים מקומיים שמעוניינים לעשות שיתופי פעולה מוזמנים ליצור איתי קשר. באופן כללי, בגלל שהמרכז ממוקם בתוך העיר, אנחנו רוצים להיות כמה שיותר חשופים ושזורים בתוך העיר בכל ההיבטים".
כאמור, כבר ב-1 בספטמבר יפתח המרכז החדש את שעריו, בשלב ראשון ל-18 מטופלים. אחת מהם היא שחר שמר, בת 23, הסובלת ממוגבלות שכלית. שרון שמר, אימה של שחר, הסבירה השבוע עד כמה משמעותית פתיחת המרכז החדש: "שחר היא סיעודית לחלוטין, היא כמו תינוק מבחינה תפקודית. עד גיל 21 היא הייתה במסגרת שנקראת 'קרן אור' בירושלים, מאחר ולא הייתה מסגרת מתאימה באותה תקופה במודיעין. הנסיעות מחוץ לעיר היו תמיד קשות, אז כבר לפני שש שנים יזמתי פגישה עם חיים ביבס ומנכ"ל העירייה, יחד עם עוד שני הורים ורכזת של אקים, וביקשתי בצורה מכובדת שנפסיק לשנע את הילדים מחוץ לעיר ושהגיע הזמן להקים במודיעין מרכז יום למבוגרים. הם שיתפו פעולה, אבל זה לקח שש שנים בגלל בירוקרטיות למיניהן. והנה, עכשיו זה קורה. זה מאוד מרגש. בשנתיים האחרונות,, מאחר ולא היה במודיעין מענה, שחר נסעה למרכז יום ביבנה. אני מקווה שעכשיו ההתמודדות הזאת תיחסך ממנה".
מתרגשים לקראת הפתיחה?
"מבחינתנו זה חלום שהתגשם. העיר גדלה ומתפתחת וצריך לתת מענים. צריך שיהיה מענה לכל האנשים עם הצרכים הייחודיים, מהמחוננים ועד לבעלי מוגבלויות. היום מערך ההסעות זה דבר מאוד מורכב לילדים במצבים מאוד קשים, עם פרכוסים ועם מצבים מסכני חיים ומערך הסעות שלא תמיד אתה יודע מי הנהג. הנסיעות היו יכולות לקחת גם יותר משעה הלוך ויותר משעה חזור, עם פיזור מאוד ארוך בתוך העיר. בנוסף, זה מאוד מכבד ולא מובן מאליו שהחניכים יהיו במרכז של שכונה תוססת ומלאת חיים. סוף-סוף הם יוכלו לשלב פעילויות ולא יצטרכו לצאת מהעיר ולעמוד בפקקים, אלא יהיו משולבים בתוך העיר. אני מאוד מקווה שיהיה מערך מתנדבים מאוד גדול שיסייע ויתרום. השמיים הם הגבול מבחינתי".
הכל מתחיל בהזדמנות
מי שקידם בשנים האחרונות את המהלך לפתיחת המרכז החדש הוא עמיעד טאוב, המשנה לראש העירייה ומחזיק תיק השירותים החברתיים. השבוע סיפר טאוב: "כשנכנסתי לתפקיד האחראי על השירותים החברתיים וביקשתי לראות את כל תכניות הדיור והתעסוקה, גיליתי שאין כמעט מענים בארץ בכלל ובמודיעין בפרט לתפקודים נמוכים ובינוניים. כל הילדים האלה נוסעים למוסדות מחוץ לעיר, ביבנה ולוד וכדומה. ביקשתי לברר מה מתוכנן וגיליתי שיש מקום בסמוך למוריה סנטר שנבנה במקור לטובת גני ילדים. במשך עשור העירייה פעלה קצת באופן אוטומטי. בכל שנה הגישו בקשה לבינוי והתאמות של המקום, לא קיבלו ועזבו את זה. אני התעקשתי להגיש שוב. כשלא קיבלנו תשובה דיברתי עם סמנכ"ל ביטוח לאומי, שאמר שאין סיכוי שנקבל אף פעם. דרשתי לקרוא לכל העמותות שפועלות בעיר, ולהציע להן להשתתף במימון תמורת הקצאת המבנים והמשך פעילות ושיתופי פעולה עם העירייה".
עוד הוסיף טאוב השבוע כי "שוויון אמיתי מתחיל במתן הזדמנות שווה. הקמת המרכז הינה צעד חשוב במימוש זכותו של כל תושב להשתתפות שוויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים. פיתוח מענים של תעסוקה ודיור עבור בוגרים עם צרכים מיוחדים נמצא בראש סדרי העדיפויות של העירייה, ומשתלב עם המדיניות שהתווינו, לפיה אנו מפתחים שירותים של "one stop shop" לכל תושבי העיר, שירותים שוויוניים המאפשרים מיצוי עצמי בקהילה ובעיר עצמה. אני מודה לכל השותפים להקמת המרכז החדש, שייתן מענה מיטבי לעשרות מלקוחותינו, תושבי העיר".