לרוץ אל השקט

רותי בוסידן
מאז פרוץ המלחמה מדווחים מובילי קבוצת "רצים עם רמי" על התעניינות הולכת גוברת מצד תושבי מודיעין הסובלים מחרדה ופוסט טראומה, ומספרים כי הקבוצה הופכת למעשה לקהילה: "אנחנו רואים סוג של חזרה לחיים"
צילום: פרטי

מאז פרוץ המלחמה מתמודדים יותר ויותר אזרחים עם מתח וחרדה לאור הסיטואציות הבלתי נתפסות שעברו על המדינה, ובמודיעין יש מי שמוצאים מענה מתאים בקבוצת הריצה "רצים עם רמי", אותה הקים לפני מספר שנים רמי יולזרי במטרה לסייע לתושבי העיר שחוו חוויות טראומטיות במהלך שירותם הצבאי.

מדי שבוע נפגשים המשתתפים לאימון הליכה וריצה, על פי היכולת האישית ובהתאם לתוכנית אימונים אישית וקבוצתית. בנוסף לפעולות העשרה ופעילויות שונות לאורך השנה, הקבוצה מלווה בידי שני אנשי צוות – מאמן ריצה ומלווה רגשי.

לפני מספר שנים סיפר למודיעין News יולזרי, הלום קרב בעצמו, שהחל לרוץ לאחר שהגיע למשקל של 135 ק"ג, כי "בשלב מתקדם של האימונים התחילו לעלות לי תוך כדי הריצה סימפטומים של הפוסט טראומה. פלאשבקים וכולי. מצאתי את עצמי שואל 'מה עכשיו?'. מצד אחד זה אתך כל החיים וברור לך שזה תמיד ילווה אותך, אבל מצד שני הייתה לי תחושה שבאתי לכאן להתכונן למרתון ולא להתמודד עם הטראומה. יכולתי להפסיק, אבל זו לא הייתה אפשרות מבחינתי. לא יכולתי לסגת. האפשרות השנייה הייתה להמשיך ולהתמודד עם כל מה שעולה. האמת שזה הוביל אחר כך לאירוע יותר גדול, כשמצאתי את הייעוד שלי בחיים וקם המפעל הזה".

על התועלת שבהשתתפות בקבוצה סיפר אז יולזרי כי "אנחנו רואים סוג של חזרה לחיים. אנשים שלא היו בטיפול פתאום הולכים ועושים דברים שמשפרים את איכות החיים שלהם: הולכים לטיפול, עוזבים את הבית של ההורים ומתחילים ללמוד, מפתחים מערכות יחסים. יש לנו כמה חבר'ה ממלחמת יום כיפור שאף פעם לא סיפרו למשפחות שלהם ממה בעצם הם סובלים. האנשים האלה נכנסו לקבוצה ופתאום, בסיוע אנשי הטיפול, נפתחים ומדברים על זה".

לקחת שליטה

נעם פז-יוניק היא המלווה רגשית של הקבוצה במודיעין, אותה מאמן אבי סויסה. פז-יוניק, עובדת סוציאלית קלינית, עוסקת בטיפול באמצעות ריצה ובעיבוד לידה. על תפקידה בקבוצת הריצה היא מספרת כי "תפקידי הוא ללוות את המשתתפים מבחינה רגשית, להוות עבורם מקור תמיכה, לאפשר להם להשתלב בקבוצה בדרך שנוחה להם, ולסייע בהתמודדויות שונות שעשויות לעלות, הן במהלך האימונים והן ביניהם".

עוד היא מספרת על הקבוצה, הפועלת במסגרת נט"ל, כי "הפעילות אינה טיפולית, אך היא מהווה מרחב תומך, מעצים ויציב. המפגש השבועי, שמתקיים בזמן קבוע ולרוב באותו המקום, מספק ודאות ושגרה, שני גורמים משמעותיים בהתמודדות עם חרדה ותחושת חוסר שליטה. מעבר לכך, הריצה עצמה ידועה כתורמת להפחתת מתחים, לשיפור מצב הרוח ולחיזוק החוסן הנפשי. בתוך הקבוצה נוצרת קהילה שמאפשרת לכל משתתף לחוות שייכות, תמיכה וקשרים משמעותיים, בלי לחץ של הישגיות או תחרות".

האם בעקבות המלחמה יש יותר ביקוש לזה?

"בהחלט. תקופות של מלחמה ומשבר מביאות עמן עלייה במתח, בחרדה ובסימפטומים פוסט-טראומטיים, ואנשים מחפשים דרכים להתמודד. קבוצה כמו 'רצים עם רמי' מספקת דרך לעבד את התחושות ולמצוא כוחות מחודשים באמצעות פעילות גופנית, חיבור לאחרים ושגרה מובנית. אנו בהחלט רואים עלייה בפניות ומתעניינים חדשים, ושואפים להרחיב את הקבוצה כדי לאפשר לעוד אנשים להיעזר במסגרת הזו".

מה תפקידך בקבוצה ואיך זה עובד בפועל?

"כמלווה הרגשית של הקבוצה תפקידי הוא ליצור מרחב בטוח למשתתפים ולאפשר להם להשתלב בצורה שתתאים להם ולקבוצה. התהליך מתחיל עוד לפני ההצטרפות. אני יוצרת קשר עם מתעניינים, משוחחת איתם, מסבירה על הקבוצה ובודקת יחד איתם אם זה הצעד הנכון עבורם בשלב זה. ההשתתפות אינה מחייבת אבחנה רשמית או סימפטומים קשים. כל מי שמרגיש שהקבוצה יכולה לתרום לו בהתמודדות עם קשיים על רקע טרור ומלחמה, מוזמן לבדוק התאמה ולהצטרף. כשמשתתף חדש מגיע אני מלווה אותו באימון הראשון ודואגת שירגיש בנוח. באימונים עצמם אני רצה או הולכת לצד המשתתפים, בהתאם לצורך, ונותנת להם מרחב לשיחה, שיתוף או פשוט להיות חלק מהחוויה. מעבר לאימונים, אני זמינה במקרים שבהם יש צורך בתמיכה נוספת, בין אם בשיחה אישית (לא כתחליף לטיפול), התמודדות עם קשיים שעולים או חיבור לגורמים מקצועיים נוספים במקרה הצורך".

"הצוות של הקבוצה כולל אותי ואת אבי סויסה, המאמן של הקבוצה. אבי אחראי על הצד המקצועי של הריצה, ואני מלווה את המשתתפים מההיבט הרגשי, כך שהמשתתפים מקבלים מענה מקיף גם פיזי וגם נפשי".

איך נראית ההשפעה על המשתתפים?

"התרומה של הקבוצה היא רב-ממדית. קודם כל, הפעילות הגופנית עצמה, במיוחד ריצה, ידועה כמקדמת שחרור של אנדורפינים, מפחיתה מתח וחרדה ומשפרת את מצב הרוח. מעבר לכך, השגרה של המפגשים מעניקה ודאות בתקופות של חוסר יציבות, ומספקת מסגרת רציפה שמחזקת את תחושת הביטחון האישי. המשתתפים מעידים שהריצה וההליכה בקבוצה עוזרות להם לפרוק מתחים, להתחזק ולהרגיש שהם לא לבד. בתוך הקבוצה נוצרות חברויות משמעותיות, והיכולת לחלוק את הדרך עם אנשים שעברו חוויות דומות מחזקת ומעצימה. עבור רבים, זו לא רק קבוצת ריצה, זו קהילה שתומכת בהם ומעניקה להם כוח להמשיך הלאה. 'רצים עם רמי' היא הרבה יותר מקבוצת ריצה. זו קהילה חמה ומשפחתית, עם אנשים מדהימים ותחושה מקבלת. במציאות שבה לא תמיד אפשר להתמיד המשתתפים יודעים שתמיד יש להם לאן לחזור. גם אם הם נעדרים לתקופה, הם נשארים חלק מהקבוצה וממשיכים להיות מחוברים. המסגרת הקבועה, יחד עם התמיכה ההדדית, יוצרת מקום שמאפשר חיזוק אישי ורגשי, לצד החוסן הפיזי שהתנועה מספקת".

להצטרפות – כאן.

כתבות נוספות

כמיטב המסורת

אימפריית הרובוטיקה של מודיעין עושה זאת שוב, כאשר שלוש נבחרות מקומיות העפילו לתחרות הבינלאומית בארה"ב

איתם במסע

הוריו של יותם חיים, החטוף שנהרג בשוגג מאש צה"ל בעזה, מבקשים כעת להביא לעולם נכד מזרעו. מי שמלווה אותם היא עו"ד נילי שץ ממודיעין: "הם מאוד נחושים"

כמיטב המסורת

אימפריית הרובוטיקה של מודיעין עושה זאת שוב, כאשר שלוש נבחרות מקומיות העפילו לתחרות הבינלאומית בארה"ב

המשך קריאה »

איתם במסע

הוריו של יותם חיים, החטוף שנהרג בשוגג מאש צה"ל בעזה, מבקשים כעת להביא לעולם נכד מזרעו. מי שמלווה אותם היא עו"ד נילי שץ ממודיעין: "הם מאוד נחושים"

המשך קריאה »