התקן תוך רחמי: סוגים עיקריים, וההבדלים ביניהם

תוכן פרסומי
לפני שתקבלי החלטה באיזה סוג לבחור, חשוב שנדון ביתרונות והסיכונים, וכי תיקחי בחשבון את משך השפעתו, העלות, הנוחות ותופעות הלוואי
צילום: freepik

התקן תוך רחמי (IUD) הוא אמצעי מניעה המוחדר לרחם במטרה למנוע הריון. 2 הסוגים העיקריים הם ההתקן ההורמונלי והתקן שאינו הורמונלי, שניהם ניתנים להסרה בקלות ואמורים לשמש אותך עד 10 שנים לערך. אז מה ההבדל? ולמי כל אחד מתאים? כל המידע החשוב לפניך…

התקן הורמונלי

מדובר במכשיר קטן מפלסטיק שצורתו T, המשחרר בצורה איטית את הורמון הפרוגסטרון (המיוצר על ידי השחלות),  ישירות לחלל הרחם. מירנה  ( Mirena) הוא אחד מאמצעי המניעה הפופולאריים שמכיל הורמונים, הדומה בצורתו להתקן הנחושת אך כאמור מפריש כמויות קטנות של הורמון הפרוגסטרון אשר גורם לעיבוי רירית צוואר הרחם , דבר שמעכב את הזרע מהגעה לביצית המופרת. למעשה, הקטנת צמיחת רירית הרחם מפחיתה את הדימומים בזמן המחזור וגם  יכולה להפחית את הכאב. לצד יתרונות אלו,  ישנם גם חסרונות הכוללים פוטנציאל להתפתחות זיהום; דימום לא סדיר; תזוזה של ההתקן; בחילות ושינויים במצב הרוח.

התקן ללא הורמונים

סוג זה של התקן תוך רחמי עשוי פלסטיק ונחושת, ולעומת קודמו הוא משחרר באופן עקבי כמות קטנה של רכיבי נחושת לרחם, המשפיעים על תנועתיות הזרע והפריית הביצית, ללא פגיעה בביוץ ובמנגנון הטבעי של המחזור. אמצעי מניעה זה מיועד לנשים אותן ההורמונים עלולים לסכן, וכך גם עבור מי שמעדיפה להימנע מתופעות לוואי כדוגמת כאבי ראש, יתר לחץ דם, רגישות בשדיים וכדומה. דוגמה להתקן מסוג זה היא הבלרין (Ballerine) שצורתו כדור, והוא עשוי מחוט ניטינול גמיש עם זיכרון צורני, מצופה פולימר. על גבי החוט מושחלות כדוריות נחושת, ובקצהו חוט בעל שני זנבות היוצא מפתח הנרתיק. אחד היתרונות המרכזיים  של אמצעי מניעה זה הוא היותו עגול וללא קצוות חדים, דבר המאפשר כניסה חלקה ונוחה לרחם; תרומתו הנוספת היא הפחתה משמעותית של כאבי המחזור, והיותו גמיש, ולכן אינו מגרה את דפנות הרחם; החיסרון המרכזי הו, שלא כל אחת יכולה לעשות בו שימוש, עם דגש על הסובלות מדלקת באגן, נשים שחלו בסרטן צוואר הרחם, אם ישנו דימום וגינלי בלתי מוסבר, ובמידה וישנה לנחושת, ניקל, טיטניום ופוליפרופילן.

בחירת ההתקן המתאים לך

התקן תוך רחמי העשוי נחושת וגם ההורמונלי, יכולים למנוע הריון על ידי השפעה על תנועת הזרע, ומניעת המפגש בינו לבין הביצית, ושניהם יעילים פחות או יותר באותה מידה, וגם ניתן להסירם בכל עת במידה ואת מעוניינת להיכנס להריון, או שאינך מרוצה מהסוג שבחרת. ההבדל העיקרי הוא שסוג אחד משחרר הורמונים והשני לא. בנוסף, ההתקן ההורמונלי גם גורם לעיבוי רירית צוואר הרחם ובכך מונע ביוץ.

לפני שתקבלי החלטה באיזה סוג לבחור, חשוב שנדון ביתרונות והסיכונים, וכי תיקחי בחשבון את משך השפעתו, העלות, הנוחות ותופעות הלוואי הצפויות. גם לאחר קבלת ההחלטה, ניתן לשנות את סוג ההתקן ואף לבחון אמצעי מניעה אחרים.

את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן, רופא נשים בכיר בקופ"ח כללית.

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »