כחמישים שנה מאז המהפכה שהביאה המצאת החיתולים החד פעמיים, וקרוב לשלושים שנה לתחילת שימושם הנפוץ בישראל, מתפתחת בשנים האחרונות מגמה חדשה בהרגלי ההחתלה של ההורים – חיתולי בד רב פעמיים. הורים המאמצים את השימוש בחיתולים אלה על פני החיתולים החד פעמיים בוחרים בכך בגלל שלושה מניעים עיקריים: כלכליים, בריאותיים וסביבתיים-אקולוגיים. במודיעין, הסיכוי שחלק גדול מההורים ישתכנעו להחליף את הרגלי ההחתלה שלהם נוטה לכיוון האקולוגי.
אחת ממובילות השינוי בהרגלי ההחתלה היא שי שטרליך מכפר דניאל שי, בת 27, היא אם לילדה בת שנה, שבזכות חוויה אישית חיובית בחיתולים הרב-פעמיים הפכה למשווקת הבשורה באופן מקצועי, למרות שלא הגיע מתחום השיווק והמכירות אלא בכלל מחינוך. בחודשיים האחרונים היא עובדת ב"צ'רלי בננה ישראל", חברה המייבאת ומשווקת בארץ את חיתולי המותג האמריקאי.
גם היא וגם אחינועם גאנוניאן ממודיעין מספרות על חוויית השימוש. שטרליך סיפקה גם את הפרטים הטכניים.
איך זה עובד?
מבנה החיתול מבד באופן בסיסי דומה לחיתול החד-פעמי. היצרנים טוענים כי יכולת ההתאמה לגוף התינוק מדויקת יותר, הוא קומפקטי יותר ויושב כמו כפפה ליד.
החיתול הסטנדרטי הרב-פעמי עשוי בחלקו הפנימי מבד מיקרו פליז, בד נעים ורך למגע, קל לניקוי, שהצואה לא נדבקת אליו. אם הצואה נוזלית אין צורך לשפשף משום שהיא יורדת בקלות עם מים חמים. אפשר לשטוף את החיתול בבידה ישירות לאסלה או למי שאין בידה, במקלחת לאחר שהצואה הגושית שנשלפה בקלות נשטפה כבר באסלה. למי שלא רוצה לשטוף יש דפי במבוק מתכלים: ה"תוצרת" נתפסת עליהם והם מושלכים לאסלה או לפח. הבד מכסה את החיתול הוא בד גמיש ואוורירי (לא אטום) ומגיע במגוון דגמים וצבעים.
יחד עם החיתולים מגיע למי שמעוניין סל כביסה אטום לריחות ולנוזלים.
למעטים שסובלים מרגישות לבד סינטטי, הפליז, יש גם חיתולי בד מכותנה אורגנית.
שי, המיקרו פליז סופג?
"לא. בכיס החיתול, מתחת לפליז, יש רפידת מייקרופייבר שסופגת המון ובניגוד לחיתול החד פעמי אין בחיתול חומרים כימיים שהופכים את השתן לג'ל. במידת הצורך, בלילה אפשר להכניס לחיתול כיס רפידה נוספת כדי לא להחליף כל שלוש-ארבע שעות. הסיבה לרפידה הנשלפת כדי שזה יתייבש מהר יותר לאחר השימוש, יש חיתולי בד שהכול תפור יחד. רוב חיתולי הבד של צ'רלי בננה הן כיס".
באיזה מידות זה מגיע?
"זה וואן סייז, מיועד מגיל אפס ועד לגמילה. יש גומי באזור הרגליים של התינוק ומספר תיק-תקים באזור המותניים המאפשרים שינוי מידה, הגומי נועד גם למנוע נזילות. כדי להקטין ולהגדיל את המידה, הגומי מגיע עם תפסן, כמו בחזייה, יש מידות XS עד XL ובאמצע הרבה אפשרויות עצירה".
שיטת הכיס
"אנשים מדמיינים המון עבודה והתעסקות, אבל ילדים גם ככה מכניסים הרבה עבודה לחיים שלנו", אומרת שטרליך. "אני מוסיפה שתי כביסות בשבוע ללו"ז כשאני מתפנה לזה ולא מרגישה שמעבר לזה יש לי התעסקות גדולה עם החיתולים. אני גם לא נתקעת בלי חיתולים כמו שלחלק מההורים קורה, שמחכים למבצע הבא".
איך מייבשים?
"אפשר במייבש, אבל זה מקצר ת אורך חיי המוצר. אפשר בתלייה, תוך יום עד יומיים הם מתייבשים".
המוצר מושלם?
"כמו בכל דבר יש יתרונות וחסרונות. אני רואה את מה שחלק יגדירו כחיסרון במוצר כיתרון.
חיתול הכיס דורש הכנסת והוצאת הפד. בהתחלה זה יכול לקחת כמה רגעים, אבל אחרי זמן מה עושים זאת בשנייה או שניות בודדות. המבנה שלו צר יותר – נראה יפה, יושב בהתאמה מלאה על גוף הילד, אבל יש בו פחות מקום ספיגה. בסופו של דבר אני מחליפה פחות או יותר אותו מספר פעמים כמו אחרים. ואחרון חביב, אין תחושת יובש במאה אחוז. יתכן ואם הצטבר פיפי רב תישאר תחושת לחות וגם הנוזל לא נספג באופן כמעט מיידי כמו בחד-פעמי, אז הילד מרגיש את הרטיבות שנעלמת לאחר זמן מה או נשארת קלות. אבל כך הוא מודע יותר לצרכיו ומאפשר גמילה מוקדמת יותר. מחקרים מראים כי גיל הגמילה עלה עם השנים וההנחה היא זה בגלל שלתינוק אין מודעות וחיבור בין סיבה לתוצאה".
כוננות ספיגה
אחינועם גאנוניאן בת ה-25 מחתלת את הבת שלה בת החודשיים וחצי בחיתולים רב פעמיים מגיל שלושה שבועות. "כשהייתי בהריון חברה סיפרה לי עליהם, למדתי קצת את הנושא וקראתי מה שכבר ידעתי מעבודתי כבייביסיטר על הכימיקלים שבחיתולים וההשפעות שלהם כמו ספיחת כל הלחות מהתינוק. התלהבתי מהפרינטים הרבים, הבנתי שזה הרבה יותר בריא לילדה שלי ושזה גם חסכוני יותר. אני חוסכת אלפי שקלים והורדתי מרשימת הקניות את הטיטולים. לא הייתה פה שאלה. אני לא צריכה בכל החתלה להשתמש בטלק או משחה. אני עושה כביסה של החיתולים יחד עם הבגדים ולא עושה כביסות נוספות כך שאין הוצאה שגדלה על מים וחשמל. החיתולים יוצאים נקיים, רכים ונעימים ועם ריח טוב".
והם יוצאים ממש נקיים? את משתמשת באבקת כביסה חזקה במיוחד?
"להיפך, אני משתמשת בנוזל כביסה אקולוגי שהוא טוב יותר לסביבה וחלש יותר מהאחרים. לפני שאני מכניסה לכביסה אני שוטפת עם מים ותולה בשמש ישירה, השמש משמשת כמו חומר חיטוי והכתמים נעלמים עוד לפני ההכנסה לכביסה. ומכבסת ב-40 מעלות. הם יוצאים נקיים לחלוטין. מטבעי אני מאד מקפידה על ניקיון".
ואיך הספיגה?
"הוא סופג פחות או יותר באותה רמה. יש פעמים נדירות דליפה, אם הייתה דליפה רוב הסיכויים כי לא סגרתי טוב או לא החלפתי מידה, אבל אם זה משהו קבוע אפשר להוסיף רפידה פנימית".
מה החברות אומרות?
"שתי חברות שלי שמעו וראו אצלי ואמרו שגם יחתלו בהם. כשמגיע ילד כל החיים משתנים וצריך להתרגל לשינויים האלה, זה עוד משהו להתרגל אליו. אני מתכוונת להמשיך ולהפיץ את בשורת חיתולי הבד. בתור אמא אני מרגישה שאני עושה את הדבר הנכון עבור הבת שלי וגם כאדם עבור העולם שאני רוצה שנהנה בו עוד שנים רבות. אני גם נמצאת בקבוצה בפייסבוק – 'חיתולי בד בכיף', שמספקת תמיכה ונותנת את כל התשובות לכל השאלות בנושא מהורים שניסו זאת".
חסרונות?
"מבחינתי אין. אני נהנית מהם ולא מפריע לי לכבס אותם פעמיים בשבוע, ואחרי שימוש לשטוף ולתלות".
שובו של המיקרופייבר
שוחחנו עם שתי נשים שמחתלות בחיתולים חד פעמיים לבדוק האם הן מכירות את המוצר האלטרנטיבי, איזה שאלות עולות בראשן כששמעו על החיתולים מבד והאם לאחר שקיבלו תשובות על שאלותיהן היו מוכנות להתנסות. (חלק מהשאלות נענו קודם לכן כמו לגבי נוחות לשימוש להורים ולתינוק). ואז חשרנו לשי.
אמרו לנו "איחס זה מגעיל, דורש התעסקות"…
"מי לא מכירה את המינוח המקצועי של אמהות – 'קקי גב'? הגוף מתלכלך, הבגדים, צריך לשפשף את הבגדים , לנקות ולכבס. אין לי את זה. וגם בחיתולי בד לא צריך לגעת בקקי, שוטפים אותו. ולרדת כל יום לזרוק את הפח עם החיתולים זו לא התעסקות? ואם זה לא פח מיוחד זה גם מסריח. יש לי שליטה על מה עבר על הילדה בגן, למשל אם החיתול כבד וספוג אני יודעת כמה החליפו לה, ואני יכולה לדעת אם שתתה ואכלה טוב".
למה לחזור אחורה בזמן? למה שאכבס חיתול במקום לזרוק לפח?
שי: "חיתולי הבד המודרניים אינם מזכירים ולו במעט את חיתולי הבד בהם חותלו קרוב לוודאי ההורים של היום, בדים פשוטים מכותנה ונזילים שנקשרו ידיי אדם עם סיכות בטחון. חיתולי הבד מעוצבים בצורה יפהפיה כפריט לבוש לכל דבר, נוחים מאוד לתפעול ודומים בצורתם לחיתול החד פעמי, ובעיקר בריאים ונעימים למגע עם עור התינוק. חיתולי הבד לא דורשים הרבה עבודה כמו שהורים רבים חושבים".
ממה זה עשוי? לא יהיה לו חם?
"בד סינטטי – מיקרופייבר. החום הנוצר בטיטולים החד פעמיים גבוה במעלה או שתיים מזה שבבדים של הרב פעמיים".
אז למי שפתוחה לנושא, סך הכל הדברים מריחים ונשמעים בצורה מסברת את האוזן, למה בכלל כדאי לשנות?
"בשביל בריאות הילדים. במרבית המוצרים שאנו צורכים אנחנו יודעים איזה חומרים הם מכילים ובאיזו כמות. בחיתולים החד פעמיים ההיפך הוא הנכון. כשפניתי למשרד הבריאות הפנו אותי למכון התקנים ונשארתי בלי מענה הולם. ככה זה עובד. החיתול לבן כל כך כי הוא עובר הלבנה עם כלור, יש בו נפט ויש בו חומרים כמו דיוקסין שסופחים את הנוזלים והופכים אותו לג'ל. זה סופח את הפיפי אבל גם את הנוזלים הטבעיים של התינוק, המספקים לו לחות. דיאוקסינים עלולים לגרום לתגובות אלרגיות של העור, להשפיע לרעה על תפקוד הכבד, מערכת הרבייה, המערכת החיסונית, מערכת העצבים. סודיום פוליאקרילט (SAP) הוא מרכיב סופג לחות שנמצא במרביתם נחשד כאחד הגורמים העיקריים לגירויי העור הרבים ומחלות דרכי הנשימה של התינוקות".
יש מחקרים על הדברים האלה?
"לא נעשים מחקרים על מידת הפגיעה של חומרים מסוכנים אלה כי קשה למצוא מי שיממן וגם קשה למקד את ההשפעות שיכולות להיווצר שנים רבות לאחר מכן, אבל תוצאות מיידיות אפשר לראות. אצלנו אין צורך במשחות, אין תפרחת חיתולים או בכלל פריחות, ואין יובש. באופן אישי עברתי עם הבת שלי לרב פעמיים כי חשבתי על עצמי, כמה אני סובלת מלהסתובב עם פלסטיק במשך כמה ימי המחזור, זה לא נוח ויש תחושה מגעילה ואילו חיתול מפלסטיק שמכסה שליש מהגוף של הילדה שלי נמצא עליה כל היום במשך זמן ממושך. כל כך חשוב לנו האמהות שלילד יהיה נעים ורך ועוטפים אותם ללא סוף בשמיכות רכות, וכריות, אבל כשזה משהו שמולבש ונוגע בעור לא מקפידים? חשבתי על זה גם מבחינה אקולוגית. אני לא פריקית ולא 'אמא טבעית' שילדה לידה טבעית וטבעונית וממחזרת הכול. ממש לא, אני אפילו לא צמחונית. כן גרם לי לחוסר נוחות זריקת פח מלא חיתולים כל יום".
דיברת על מניע אקולוגי…
"האשפה שאנו זורקים לפח שמגיעה לרוב למזבלות ואתרי הטמנת פסולת מצטברת בכמויות אדירות. המזבלות תופסות שטח אדמה רחב, מזהמות את האדמה, את המים והאוויר, מפיצות ריח רע, ומושכות יתושים, עכברים ומזיקים אחרים. הטיפול באשפה כרוך גם בבזבוז אנרגיה. כמיליון ציפורי מים, מאה אלף יונקים ימיים ואינספור דגים מתים בשנה מפסולת מפלסטיק. לאשפה אורגנית לוקח כחודש להתכלות, לחיתול חד פעמי לוקח 500-1000 שנים. תינוק מייצר בשנתיים טון אחד של פסולת".
ואיפה הייתרון הכלכלי?
"קניית החיתולים הרב פעמיים היא הוצאה חד פעמית. בשימוש נכון החיתולים יכולים להחזיק שנים ולשמש גם את הילדים הבאים. לפי חישוב גס – רכישת חיתולים חד-פעמיים לתינוק ממוצע במשפחה ממוצעת תעלה – עד לגיל הגמילה – כ-6,000 שקל. זאת מבלי להוסיף את ההוצאה על המשחות הקבועות. אם קניתם 24 חיתולים רב פעמיים, מדובר בהוצאה חד פעמית של-1,596 שקל".
מה קורה בנושא בחו"ל?
"בארצות הברית כבר מבינים שחובה לתת את האופציה הזו לצרכנים ויש ברשתות הגדולות מחלקות שלמות שמוכרים את החיתולים הרב פעמיים. יש גם סקרים המציגים ירידה בשימוש החיתולים החד פעמיים ועלייה ברב פעמיים".
צילום פרטי