כל הורה מכיר מקרוב את הנושא של החלפת חיתולים אבל רק מעטים עושים זאת בצורה נכונה. מהבחינה הזו אין הבדל בין הורים טריים ומנוסים, כי ההחלפה עצמה דורשת רמה גבוהה של מיומנות ותשומת לב לפרטים הקטנים. הנה למשל כמה עצות שיעזרו לכם להבין מהי החלפת חיתולים יעילה:
1. זהו את הזמן הנכון להחלפת חיתול
אנשי מקצוע ממליצים על החלפת חיתול אחת ל-3 שעות, או כאשר הוא מתמלא – מה שמגיע קודם. המשמעות מבחינתכם היא שיש צורך להישאר עם אצבע על הדופק.
אל תקלו ראש בחיתול גם אם הרגע החלפתם אותו, כי יכול מאוד להיות שהתינוק החליט דווקא עכשיו לעשות את צרכיו. מנגד, לא מומלץ להשאיר תינוק עם חיתול עמוס שעלול לגרום גרדת, פריחה ונזקים לעור.
2. השתמשו בציוד מתאים
ודאו שיש לצדכם את כל הציוד המתאים עבור החלפת חיתולים. רשימת הציוד כוללת מגבונים, משטח החתלה וקרם החתלה. בחרו את הקרם שמתאים לעור התינוק והתייעצו עם רופא הילדים בכל מקרה של דילמה או התלבטות.
הכינו לעצמכם עמדת החתלה ייעודית בחדר של התינוק וקחו אתכם את הציוד גם כאשר אתם יוצאים מהבית. אל תיתפסו לא מוכנים וכך תמנעו את עוגמת הנפש שמלווה החלפת חיתולים לא יעילה.
3. זכרו שיש הבדלים בין בנים ובנות
ההבדלים בין בנים ובנות באים לידי ביטוי גם בעת החלפת חיתול. סביר להניח שכבר זיהיתם את ההבדלים האלה בפעם הראשונה שהלבשתם את התינוק, אבל יכול להיות שעוד לא הבנתם איך להתמודד איתם.
ההבדל העיקרי הוא בכיוון הניגוב. עם בנות תוכלו לבצע את הניגוב מכיוון הישבן לבטן, בעוד אצל בנים תצטרכו לבחור כיוון הפוך. בחרו את הכיוון שמתאים לכם ובדקו שאין שאריות של לכלוך.
4. שמרו על סטריליות
רחצו ידיים לאחר החלפת כל חיתול והשתמשו בנוזל חיטוי אישי. שימו לידכם את הבקבוק ותוכלו גם להשתמש בו אחרי או לפני המקלחת, במהלך החלפת בגדים או כשהתינוק פולט. שמירה על סטריליות חיונית לבריאות התינוק ולהתפתחות תקינה שלו.
5. הקפידו על סבלנות וחיוך
זה אמנם נשמע מוזר, אך קיים קשר בין החיוך על הפנים שלכם לבין שביעות הרצון של התינוק. הקפידו על סבלנות גם כאשר אתם מחליפים חיתול ואפילו אם מדובר באמצע הלילה. זכרו שהדרך של התינוק לתקשר איתכם היא באמצעות אנרגיות, הבעות פנים ומחוות גוף. חיוך ישנה לחלוטין את הדינאמיקה עם התינוק וגם יקצר את משך ההחלפה. נסו זאת למשך שבוע ולא תתאכזבו.