דנה נחום (35) ואריק נחום (36) ממודיעין, לא ידעו איך להסביר לאנשים מהו עיסוקם, אז הבן שלהם אורי בן השבע הציע שיסבירו באמצעות מה שהם עושים הכי טוב: סרט אנימציה. כך נולד הסרט המשפחתי "הנחומים" בו מונפשים כל בני המשפחה, בהם ילדיהם אורי בן שבע, יהלי בן ארבע ועלמה בת שנתיים וחצי. את הסרט הכינו כפעילות משפחתית, לפי תסריט שהכתיב הבן אורי. אריק: "בחרנו בסרט כדי להסביר לאנשים מה אנחנו עושים. לפני זה ההורים של שנינו לא ממש ידעו מה אנחנו עושים. ברגע שהם הבינו את זה, הבנו שהסרט הזה ממש הצלחה".
זוג נולד
אריק ודנה הכירו במסדרונות בצלאל – אקדמיה לאומנות ועיצוב בירושלים, במחלקה לאנימציה. אולם המשיכה שלהם לתחום התחילה עוד כילדים. אריק שהכין סרטי אנימציה כילד בירושלים היה שולח את הפילם לפיתוח בגרמניה, ונאלץ לחכות מספר שבועות עד שהיה מקבל את הסרט חזרה. דנה בילתה בחוגי ציור וקרמיקה במצפה רמון שם גדלה. דנה: "הפכנו לזוג בבצלאל, שם גילינו שאנחנו עובדים מאוד יפה ביחד. כל העבודות בבצלאל הן בזוגות וראינו שאנחנו ממש טובים. זה היה הפרומו להיום, מינוס הילדים והכלבה. בשנה השלישית ללימודים בבצלאל למדתי אצל מאיה חנוך קורס בעיצוב רקעים לאנימציה, שזה בריאת העולם המצויר לדמויות בסרטים. שם ירד לי האסימון שזה מה שאני רוצה לעשות, לברוא עולמות ולא להזיז אותם".
כשסיימו את הלימודים בבצלאל, דנה כבר היתה עם ילד בבית ועבדה כעצמאית. איירה לעיתונים כמו "עכבר העיר" ולספרים כמו "ירושלים שלי" (אלבום טיולים לילדים שכתבה תמר ירדני). אריק באותה תקופה עבד בסטודיו לאנימציה: "דרכו של אנימטור היא מפרויקט לפרויקט", הוא מסביר "אבל אני מאוד אהבתי את זה. בשלב מסוים החלטתי לפתוח סטודיו משלי, כי נמאס לי להיות בורג קטן במערכת גדולה יחסית". דנה: "דיברנו על זה שיצטרף אלי, אבל ההוצאות השוטפות והמשכנתא הפחידו אותנו. ואז מקום העבודה שלו אריק נסגר". "היתה ממש הקלה כי עשו בשבילי את ההחלטה. ברגע שהם בעטו בי, זו היתה הבעיטה הכי טובה שקיבלתי. ודנה ואני נפגשנו שוב, בבית" מוסיף אריק.
מאחדים כתובת בעבודה
כשאריק הצטרף לדנה לעבודה בסטודיו המשותף, היתה דנה בחופשת הלידה השנייה. למרות שעבדו יחד תחת קורת גג אחת, עדיין הקפידו לשמור על עבודה נפרדת כשכל אחד מהם רשום כעוסק פטור. אריק מוסיף "אומנם עבדנו באותו החדר, אבל עבדנו על פרויקטים נפרדים. לאחרונה נכנס לתוקפו החוק החדש שמאפשר לזוגות נשואים שעובדים באותו עסק לחשב מס הכנסה בנפרד, וזה מבחינתנו נתן לנו עוד בעיטה קטנה כדי שנהפוך ממש לסטודיו ונעבוד על פרויקטים משותפים". דנה מוסיפה ואמרת "מכאן השם "הנחומים". הילד שלנו מסביר את זה מאוד יפה, הוא אומר "אמא מציירת ואבא מזיז"".
איך משתלבים בתעשיית האנימציה בארץ?
אריק: "תחום האנימציה הוא יחסית חזק יותר בעולם. במדינות כמו ארה"ב, בריטניה וגרמניה תקציב לסרט אנימציה הוא יותר גדול מהתקציב בארץ, וזאת הסיבה שהרבה אנימטורים בארץ מכוונים לחו"ל. אבל עדיין גם במדינות חזקות, ישנה מגמה של Outsourcing למזרח. אפילו דברים שנחשבים לסוגה עילית של אנימציה, שזה היה המעוז של ארה"ב, התחילו לשלוח למזרח. מצד שני, וכאן תקוותנו, יחסית שוק התקשורת הולך ודועך בשנים האחרונות, ותחום היזמות שהוא חזק בישראל בכלל ובמודיעין בפרט, מביא צורך של חברות, קטנות, בינוניות וגם גדולות, בפרסום מוצרים באמצעות סרט. הפרסומת מגיעה בדלת האחורית, מבלי שהקהל הצופה בה ידע שהוא צופה בפרסומת".
מי הלקוחות שלכם?
אריק: "אנחנו עובדים עם הרבה מאוד חברות סטארט-אפ. יש להן הרבה עוז וחוצפה להעיז ולהאמין שניתן להכניס בשלושים שניות את כל הרעיונות שלהם, עם בדיחות משוגעות, ולהפיל ללקוח את הלסת בסוף". דנה: "אנחנו מלווים את החברות משלב ההבנה של המוצר ועד הסרט הגמור, כשבאמצע יש כתיבת תסריט, עיצוב, בימוי, אנימציה, הקלטת פסקול עם קריינים ושחקנים וכמובן ליווי פסיכולוגי ללקוח".
כדי לשמור על איכות מקצועית ולהיות אטרקטיביים הם מציעים ללקוחותיהם גם חבילות מוזלות של סרטי אנימציה. אריק מסביר "בגלל שאנחנו לא עובדים מול גופים גדולים, כשפונה אלינו חברת סטארט-אפ שהצליחה לגרד כסף ורוצה לקבל סרט מאוד איכותי אבל בתקציב לוחץ, הבנו שאנחנו צריכים להיות יותר אטרקטיביים. חיפשנו איך אפשר להוזיל עלויות ללקוחות פרטיים" ודנה מוסיפה "ועדיין להישאר מפוקסים ובמסגרת התקציב. ומכיוון שאנחנו זוג ואנחנו משפחה, אז אנחנו משלימים אחד את השני בעבודה".
מה שילדים אוהבים
בנוסף לסרטי אנימציה הנחומים גם יוצרים סרטי אנימציה לילדים שמשודרים בערוצי הטלוויזיה. לערוץ הופ הם יצרו את סדרת "סיפורים שלולי אוהב", וגם את שירי "אלוהים שלי" ו"שני תפוחים" שמשודרים בהופ ילדות ישראלית. ויש להם גם זמן ללמד. דנה מלמדת קורס בעיצוב רקעים במכללת "מינשר" לאומנויות, ואריק מלמד אנימציה במכללת "חשיפה".
לאחרונה התרחבו עסקי האנימציה שלהם גם למסיבות בת המצווה והם פיתחו מוצר חדש (עדיין בפיתוח) שיתאים למשפחות פחות מבוססות. אריק: "בדרך כלל כשמגיעים לבקש סרטי בר מצווה מדובר בסרט מאוד יקר, כי העבודה היא אותה עבודה כמו לחברה, ורק משפחות מאוד מבוססות יכלו להרשות לעצמן. ראינו שיש ביקוש לזה, וניסינו לחשוב איך אפשר להוזיל את המחיר, שיהיה שווה לכל נפש. אז המוצר עדיין בפיתוח, אבל אפשר לראות כבר סנוניות ראשונות שלו.
עשה ואל תדבר
אחד הדברים החשובים ל"נחומים" הוא לשמור על גבול מאוד ברור בין העבודה למשפחה, והם מקפידים לסיים את העבודה בשעה ארבע כדי לבלות עם הילדים בבית. בתפיסה החברתית שלהם תמצאו את הרעיון שאם למישהו מפריע משהו, הוא צריך לקום ולעשות משהו, ולכן דנה מתנדבת בארגון "הורים עובדים לשינוי". בארגון היא האחראית על כל הסרטונים והפוסטים המאוירים. כמובן שגם אריק גוייס לפרויקט והם עושים הכל באהבה גדולה.
מה עושים ב"הורים עובדים לשינוי"?
דנה: "כולנו הורים לילדים עם הרבה רצון טוב וחשיבה על הכלל. אנחנו מריצים קמפיין על הבעיה שהורים לא יכולים להיות עם הילדים שלהם בחופשים. הילדים כמעט ארבעה חודשים בבית, כשלהורים יש בערך 12 ימי חופשה בשנה. וזה לא הגיוני. ישנם ימי חופשה מיותרים כמו ימי איסרו חג וימי חופשה שנקבעו מלפני שנים רבות מתוך צרכים אחרים. מאז הצרכים השתנו, והתוכנית שלנו אומרת שצריך לפזר את ימי החופשה של הילדים על פני ימי שישי, כדי שימי החופשה שההורים מקבלים, יפוזרו במשך כל השנה. אחד הדברים שאנחנו נלחמים בו, זה קיצור החופש הגדול. זאת תוכנית שיצאה לפועל לפני כחודשיים, לפיה ילדים מכיתות א' ועד ה' יישארו בבית הספר עם אותו הצוות החינוכי ובמחיר מסובסד, שמוזיל את עלות הקייטנה". אריק מוסיף ואומר "שמאז שהצליחו להכניס את התוכנית, הארגון הפך מגוף מחאתי לגוף מייעץ".
הארגון שפועל למען צמצום הפערים בין חופשת ההורים וחופשת הילדים הצליח להעלות את הנושא על סדר היום הציבורי לאחר שהורים רבים כעסו בחופשת ל"ג בעומר האחרונה. דנה: "התוכנית שלנו לקיצור שבוע הלימודים לחמישה ימים, מונחת בימים אלו על שולחנו של שר החינוך שי פירון". היא מספרת כי "מתוך שבעת ההורים בארגון, שלושה מאיתנו הם ממודיעין, כך שזה מעיד משהו על העיר הזאת, שיש בה הרבה אנשים שאכפת להם".
מהיום למחר
בימים האחרונים הם העבירו את הסטודיוו שלהם למתחם היזמים החדש ה- Mesh שהוקם בעיר לאחרונה.
למה בעצם עברתם?
דנה: "היינו מבושלים למעבר. חיפשנו משרדים עבור הסטודיו, אבל המחירים היו מאוד גבוהים וזה עוד בלי לקחת בחשבון את ההוצאות השוטפות. לפני מספר ימים שמענו על המקום מחברה שביקשה ממני לבוא לפתיחה של ה- Mesh במודיעין. פגשנו כאן את משה פורת אחד מיזמי המקום. למחרת בבוקר התייצבנו כאן והתחלנו לעשות אנימציה במקום שקט ונעים, יחד עם עוד עסקים מתחום ההייטק שנמצאים כאן".
אתם שומרים על קשר עם קולגות בתחום?
"אנימטורים זה עם של אנשים נחמדים. כבר בבצלאל קלטנו את זה. כשאתה עושה סרט, אתה לא יכול לעשות אותו לבד. אנחנו עדיין בקשר עם אנשים מבצלאל. הקולגות שלנו ממליצים עלינו ואנחנו ממליצים עליהם. זה עם מאוד מפרגן".
איך מסתדרים לעבוד ביחד כזוג?
דנה: "אחרי כמה חודשים של ויכוחים, למדנו אחד את השני, ועכשיו אנחנו עובדים בצורה משלימה. אנחנו גם עושים הפרדה בין הבית והעבודה, ולא לוקחים עבודה הביתה. אנחנו דואגים לשמור על הביחד, אבל גם לשמור על הלחוד. אני דואגת להעסיק את עצמי, מעבר לעבודה ולבית. אני משחקת בקבוצת הפנתרות של ליגת הכדור רשת, שזאת ליגה של אמהות במודיעין. וגם לאריק יש עיסוקים משלו. יש אולי ערב אחד או שניים שאנחנו ביחד".
"לפרגן ולאוורר את היחסים, כדי לשמור על הזוגיות" מוסיף אריק. כך למשל חמישה חודשים אחרי שהבת הקטנה נולדה הוא תמך בדנה שתיסע לחופשה בת חמישה ימים בהולנד יחד עם חברה".
ה"נחומים" רואים את מודיעין כעיר עם חיי קהילה ענפים, דבר שנחשפו אליו באמצעות מסגרות החינוך של שלושת ילדיהם. דנה אומרת "אני מקווה שהסטודיו יגדל ונוכל להעסיק אנימטורים שגרים במודיעין. ואריק מוסיף "חשוב לנו שהם יהיו חלק ממודיעין".
(צילום: אינגריד מולר)