מה הקשר בין העולם האקדמי לאולמות הכדורסל? על השאלה הזאת יכולה לענות רק ד"ר נטע אבוגוב, תושבת כפר האורנים, שאחרי 18 שנים באקדמיה עברה לעולם הספורטיבי, ומנהלת כיום את מועדון הכדורסל הנשי שהקימה – הפועל לב ירושלים.
"מבחינתי זאת באמת שליחות. לא משנה לי אם זה כדורסל או טניס, מבחינתי זה מנוף חינוכי ממעלה ראשונה, מלא בערכים ובהעצמה אישית וקבוצתית, שזה מה שאנחנו רוצים לבנות שלנו", הסבירה השבוע למודיעין NEWS.
הגרסה החרדית של היידיש
אבוגוב, בת 44 (אימא ל-4), הייתה בנעוריה גולשת רוח ושיחקה כדורסל בקבוצה חובבנית. עם שחרורה מצה"ל נרשמה ללימודי תואר ראשון באנגלית בסמינר הקיבוצים, ומשם המשיכה לשני תארים נוספים באוניברסיטת תל אביב. תחום עיסוקה העיקרי היה היידיש, שפתם הכמעט נכחדת של יהודי מזרח אירופה, ועבודת הדוקטורט שלה עסקה בגרסה החרדית של השפה.
לאחר מכן יצאה ד"ר אבוגוב לפוסט דוקטורט של האיחוד האירופי באנטוורפן, ואחרי שנה חזרה לעוד פוסט דוקטורט בארץ, אז הגם החליטה שהגיע הזמן לשינוי. "הדרך שלי באקדמיה הייתה מאוד מוצלחת, אין לי תלונות" היא מספרת. "הייתי עמיתה במצטייני עזריאלי לדוקטורט, הייתי מלגאית של האיחוד האירופי ועליתי על מסלול לתקן בבר אילן. באיזשהו שלב הרגשתי שאני רוצה לעשות משהו שהוא יותר חברתי ויותר מקדם, ולכן פרשתי מהאקדמיה. כשהבת שלי התחילה לשחק כדורסל הבנתי כמה אתגרים יש לשחקניות בעולם הזה. היא שיחקה בקבוצת הבנים של כפר האורנים, כי לא הייתה קבוצת בנות, ובמשחקים נגד קבוצות דתיות היא לא יכלה להשתתף. כך יצא שמתוך 18 משחקים היא לא השתתפה בתשעה. זה עוד היה לפני שנכנסתי לעולם הכדורסל, אז היא כתבה מכתב לשרת הספורט דאז, מירי רגב, וכתבנו את יושב ראש איגוד הכדורסל. היה לזה הד תקשורתי מאוד גדול באותה נקודה. זה היה רגע המפנה שבו החלטתי שאני צריכה לעשות מעשה".
את צעדיה הראשונים בעולם הכדורסל עשתה אבוגוב באקדמיה לכדורסל בגלבוע, שם שיחק אחד מילדיה, אליו הצטרפה בתור נותנת חסות ויושבת ראש קבוצת הנשים ששיחקה בליגה הלאומית. שנתיים מוצלחות חולפות, אולם דווקא לאחר שהקבוצה קיבלה את הזכות להעפיל לליגת העל, התברר כי המועצה והמועדון לא ייתנו את הגב הכלכלי הנדרש על מנת לשחק בליגה הבכירה. בנקודה זאת עוזבת אבוגוב את הגליל ועוברת למועדון בני יהודה התל אביבי, ולפני כשנתיים בדיוק היא חוברת לרבקה רוס ויחד מקימות השתיים את הפועל לב ירושלים.
כיום היא משמשת כחברת הנהלת איגוד הכדורסל, חברת ועדה מקצועית לנשים באיגוד, ממונה על קידום מוגנות ומניעת הטרדות מיניות בכדורסל, חברה בוועדה הציבורית לקידום ספורט נשים בישראל של משרד התרבות והספורט, וגם חברה בעוד ועדי ניהול של עמותות הקשורות למגזר השלישי.
היום משחקות במועדון 600 שחקניות בכל הגילאים ומכל המגזרים. "יש לנו חרדיות, ערביות, דתיות-לאומיות, חילוניות ועולות חדשות. יש לנו אקדמיה לכדורסל שנפתחה השנה. אנחנו פועלים בחוות הנוער הציוני, שמהווה תשתית מדהימה למועדון שלנו, שם נמצא אולם הבית שלנו. יש לנו שחקניות ירושלמיות שלומדות בחטיבה ובתיכון בעיר, ויש לנו שחקניות מחוץ לירושלים, שהן חניכות בפנימייה והגיעו כדי לשחק כדורסל. בנוסף, יש שיעורי כדורסל במסגרת בית הספר. במועדון אנחנו נותנים מעטפת מאוד מקצועית ורצינית לשחקניות, מאימון מנטלי ותזונה ועד לפיזיותרפיה וכל מה שאפשר לחשוב עליו, הכל כדי שנערה תוכל להתפתח כשחקנית כדורסל ולממש את הפוטנציאל שלה".
מה באמת צריך כדי להרים את הענף?
"זה מתחיל מזה שבואו נייצר בכלל תשתית ספורטיבית שבה לבנות יש הזדמנות שווה לעסוק בספורט כמו לבנים. בשנה שעברה נסעתי עם משלחת של איגוד הכדורסל לספרד וביקרנו במועדונים מקומיים, שם הם מקפידים לפתוח מספר קבוצות שווה של בנים ובנות. על כל קבוצת בנים יש קבוצת בנות. זה רחוק מלהיות המצב אצלנו בארץ. קחי את כל המועדונים הגדולים ותבדקי כמה קבוצות בנות יש. מעט מאוד. בנוסף, אנחנו נכנסים לנושא של מתקנים. יש מחסור מאוד חמור במתקנים בארץ בכלל, וכשיש שעות אולם למי הן הולכות? האם זה מחולק בצורה שווה? ומי אוכף את העניין?".
לדברי אבוגוב, אחת הדוגמאות המובהקות לאותה אפליה מובנת כלפי ספורט נשי היא דווקא ממודיעין, בה התפרקה קבוצת הכדורגל הנשית של עירוני מודיעין דווקא לאחר שהעפילה לליגת העל, בין היתר בשל החלטת העירייה שלא לתמוך בה באופן מסיבי. "זה מאוד חרה לי והחזיר אותי למה שהיה בגלבוע, שהמועצה לא אישרה את התקציב, כי ברגע שעולים לרמה גבוהה העירייה צריכה לשים כסף. ברגע שאין גיבוי של העירייה או הרשות המקומית אז העניין הזה נופל, וזה קורה לא מעט. התפקיד שלי בהפועל לב ירושלים הוא לוודא שדברים כאלה לא יקרו, ושהבנות יקבלו את התקציבים הראויים ואת המתקנים הראויים, ושהכל יעבוד בצורה שוויונית. וזה מה שקורה לשמחתי. יש עדיין אתגרים גדולים, אבל ההישגים מדברים בעד עצמם. השחקניות הנערות שלנו יוצאות לקורס מדריכות כדורסל וחוזרות לאמן במועדון. הן מהוות מודל לחיקוי לשחקניות הצעירות יותר. יש לנו קבוצה בליגה הלאומית ששואפת לעלות בסוף השנה לליגת העל".
ובליגת העל יש השקעה מספקת?
"העלייה לליגת העל תייצר את האופק הטוב ביותר לשחקניות במחלקה הצעירה שלנו. וזה הרעיון, מועדון שמגיל צעיר עד מבוגר משקיע בשחקניות מקומיות ולא רק בשחקניות זרות. ככה צריך להראות כדורסל נשים בכל הארץ, שבכל קבוצה תהיה מחלקת נערות מפוארת. היום אין כמעט שחקניות ישראליות בליגות הגבוהות, וזה קורה בגלל שאין השקעה בגילאים הצעירים".