בגיל 15, אלכסנדר מוקדון הביס את המורדים והקים את אלכסנדריה, וולפגנג אמדאוס מוצארט מונה לכנר הראשי בתזמורת החצר של זלצבורג בגיל 13, ויקטור הוגו התחיל לכתוב שירים פוליטיים והוא בן 11, ועדיין לא דיברנו על ג'סטין ביבר. גם עולם הספורט, כמיקרוקוסמוס, משופע בדוגמאות של כאלה שסומנו כבר בגיל מוקדם – פלה זומן לנבחרת ברזיל בהיותו בן 16, נדיה קומאנצ'י, זאטוטה בת 14, גרפה ציון מושלם באולימפיאדת מונטריאול, ורק לאחרונה שמענו על שחקן טניס בן 12, ישי עוליאל, שזכה באליפות העולם והתכבד בשיחת טלפון מביבי. כמו שזה נראה, אולי כדאי שדניאל סבג יישאר זמין. היסטריה? היסטוריה! בעקבות ההישג, דניאל הפך לחבר הצעיר ביותר בנבחרת הג'ודו הלאומית לקדטים. סתם כדי לסבר את האוזן אולי כדאי לציין שהצעירים ביותר בנבחרת המדוברת, גדולים ממנו לפחות בשנתיים. באופן גורף לא נהוג לזמן ג'ודוקות לנבחרת הקדטים לפני שמלאו להם 14, אבל ברור כשמש שדניאל סבג הוא מקרה אולטרא מיוחד.
דניאל סבג. צעיר אבל אלוף
עובד מאוד-מאוד קשה
במבט ראשון אפשר להתבלבל ולחשוב שאולי מדובר בשחקן כדורסל, ילד בכיתה ח' שגבוה בראש ממרבית חבריו לכיתה, מה עוד שמדובר ביליד דצמבר, שצעיר מהיתר בערך בשנה. זה טוב לשיעורי ספורט, כשהכדור נתקע על העץ דניאל כנראה לא זקוק לסולם גנבים. אבל תשכחו מלעשות אותו דווייט הווארד, אם כבר, הוא מכוון לאריק זאבי. עכשיו הסופר מודל פלוס גל יקותיאל מלמדים אותו באופן אישי את כל הטריקים שצריך לדעת. לא מן הנמנע שבעוד כמה אולימפיאדות אותם ילדים שחולקים איתו עבודות קיץ, יצביעו על המסך ויצעקו “אני מכיר אותו! הוא היה איתי בכיתה!”.
ד"ר איגור רומניצקי, מנהל 'סאקורה', נזכר בצעדיו הראשונים של דניאל במועדון: "דניאל עבר שינוי משמעותי מאז שהתחיל להתאמן כילד קטן. עם השנים הוא התחזק מאוד, הוריד במשקל והפך לאתלטי, הוא לא היה ילד תחרותי במיוחד, אלא שקט ומאוד מאוד חברותי. עם השנים דניאל בנה את עצמו, הוא עובד מאוד-מאוד קשה, בשקט, ובונה את עצמו בכוחותיו שלו, בעיקר בעזרת התמדה וכוח רצון".
דניאל סבג התחיל להתאמן בג'ודו בגיל 4, אומנויות לחימה משכו אותו, אבל הניסיון בקראטה דווקא פחות צלח. השידוך עם הג'ודו כבר עבר הרבה יותר חלק, דייט ראשון הפך לשני והופ, הם יוצאים כבר שמונה שנים. אהבה ממבט ראשון. אמא איריס לא מפחדת להצהיר שמועדון 'סאקורה' הפך עבור דניאל לבית שני. אימונים, שלוש פעמים בשבוע, עכשיו עם הנבחרת, זה יוצא כבר ארבע, קייטנות, מחנות קיץ, מסיבות והיד נטויה. כדי לעצור אותו צריך לצעוק "מאטה!" (עצור ביפנית. מילה המשמשת לעצירת הקרב בג'ודו). וגם זה, לעצירה זמנית בלבד, כדי לסדר את החגורה.
לא מזל – גורל
ההתחלה, אגב לא הייתה כל כך פשוטה. דניאל התחיל להתחרות באליפויות ישראל בכיתה ד', בגיל שבו התחיל לעבור שינוי דרמטי: "הייתי די כבד לגילי, ואחד המדריכים ב'סאקורה' לקח אותי תחת חסותו. בכלל, ב'סאקורה' מקדישים תשומת לב לתזונה בריאה ונכונה ולאימון בריא. אז הלכתי לשיעורים של המועדון בחדר הכושר העירוני, שם התאמנו ברמה שמתאימה לנו כילדים. התחלתי להוריד במשקל, ולהיות הרבה יותר אתלטי ומהיר. ראיתי שטוב לי והמשכתי". את התוצאה קיבלנו באליפות ישראל הראשונה, ומאז הוא זכה בשלוש נוספות. באליפויות המועדון הוא כבר הפסיק להשתתף: "זה לא הוגן. אין שם אף אחד בקרב הילדים בגודל שלי", הוא מחייך, "כך שאני מתחרה באליפות ישראל".
דניאל הוא אלוף ישראל בג'ודו ארבע שנים ברציפות בשכבת הגיל שלו, אבל השכבה כבר קטנה עליו, אין הרבה ילדים בגיל הזה – 12 – שיכולים להתמודד מולו. על כן התאחדות הג'ודו בישראל הגמישה עבורו את הכללים בשנה הנוכחית, ולמרות שהוא לא אמור להתמודד במקצה הקדטים באליפות עד גיל 14, התירו לו לנסות את מזלו. מסתבר שלא מזל, אלא גורל. בקרב הראשון דניאל הפסיד ליריב העולה לכיתה י', שגם זכה בהמשך במדליית הזהב בקטגוריה, אבל שני הקרבות הבאים הסתיימו בניצחונות מזהירים, בדרך למדליית ארד מרשימה. המעבר לקדטים מסיר מעליו מגבלות רבות שהוטלו מפאת גילו הצעיר והוא יכול סוף כל סוף להתנסות ברמות קושי גבוהות יותר, שלרוב לא זמינות לבני גילו. האם הוא יעמוד באתגר? מבט על הרזומה שלו מלמד שמרבית האתגרים שעמדו מולו, הפסידו באיפון.
נחמד ומחונך
איגור רומניצקי גם מאמין שהשמיים הם הגבול עבור הג'ודוקא שלו: "דניאל מאוד חברותי, מאוד נעים לחברים. הוא לא תוקפני – מה שאומר באמת שאתה לא חייב להיות מכונת לחימה כדי להיות אלוף בג'ודו. על המזרן הוא יודע להיות תוקפני אבל מחוץ למזרן הוא מאוד צנוע, נחמד, מחונך. יש לו משמעת עצמית מאוד גבוהה – במיוחד לגילו”.
דניאל, לא קשה לך להתאמן עם בני נוער בגילאים 14-15, שגדולים ממך לפחות בשנתיים?
"ממש לא. כשהוזמנתי לנבחרת קצת דאגתי, כי אני באמת צעיר מהם, אבל מייד הבנתי שאין לי מה לדאוג. אני מרגיש שם שווה בין שווים. בכל מקרה אני רגיל להתאמן עם גדולים ממני. גם במועדון 'סאקורה', מאחר ואני גדול יותר מאחרים בני גילי, התאמנתי עם מבוגרים יותר, כמו עידו רוטמן שהיה אלוף ישראל בג'ודו ומדריך ב'סאקורה', ועוד בוגרים אחרים. אני רגיל להתאמן עם גדולים ממני ומרגיש מאוד נוח".
האם מעבר לזכיות, לתעודות ולתארים, הג'ודו תרם לך כבן אדם?
"מאוד. יש לי בטחון עצמי בזכות הג'ודו. אני מרגיש חזק ובטוח בעצמי. ב'סאקורה' אנחנו לומדים הרבה על משמעת ואימון עצמי, ואני חושב שגם זה מאוד עוזר בחיים".
מה השאיפות שלך לעתיד?
"אני חושב על חו"ל, אליפות אירופה, אלה השאיפות שלי".