בבוקר יום שישי האחרון הפך מגרש החנייה של פארק ענבה הפסטורלי לזירת התגוששות בין עשרות משתתפים. הם חנקו זה את זה, שרטו, בעטו והיכו באגרופים. מרחוק זה אולי נראה כמו תגרה המונית, אבל מי שהתקרב אל המשתתפים יכל לראות כי מדובר למעשה בהדרכה מיוחדת בנושא התגוננות ברכב שערך איש הקרב מגע המקומי יהודה ון דר ולדן, יחד עם אורח מיוחד שהגיע מהולנד, שם הוא משמש כקצין במשטרה המקומית ופוגש מדי יום אוכלוסייה עבריינית ואלימה. אותו אורח הוא גם מי שהיה מורהו של ההולנדי ממודיעין במשך שנים ארוכות.
בין המשתתפים באירוע ההדרכה בולט בקומתו ומראהו ההולנדי המובהק, יהודה ון דר ולנדן. בן 40 ממודיעין. הוא נולד וגדל בהולנד, שם (וגם כעת בישראל) לימד בבית ספר תיכון אנגלית וקרב מגע. בין לבין הוא גם הספיק לשרת בצבא ההולנדי, שם הדריך יחידות מיוחדות בשיטת הקרב מגע.
בגיל 24 הגיע ון דר ולדן לראשונה לישראל והתנדב לשירות בפיקוד העורף למשך שנה. הוא עוסק באמנויות לחימה למעלה מעשרים שנה, כאשר החל מאגרוף תאילנדי ובישראל פגש לראשונה את שיטת "קרב מגע". "מהרגע שהכרתי את השיטה ידעתי שזה זה", הוא אומר. "הבנתי שזאת שיטת ההתגוננות הכי אפקטיבית. שנים עשיתי תאי בוקס, אבל אם מישהו היה תוקף אותי עם סכין לא הייתי יודע איך להתגונן. עכשיו אני יודע".
כאשר שב להולנד המשיך ללמוד את השיטה והתאמן שלוש פעמים בשבוע. לאחר מכן הוא יסד יחד עם אחיו שני בתי ספר ללימוד קרב מגע, עד שעזב הכל מאחוריו ועלה לישראל לפני שלוש שנים יחד עם אשתו כרמית (אותה הכיר בכלל במיאמי).
למה החלטתם לעלות לישראל אחרי הרבה שנים שחייתם בהולנד?
"הסיבה המרכזית שעלינו לישראל היא שרצינו שהבן שלנו יגדל כיהודי. גרנו בעיר פוטן, ארבעים קילומטר מאמסטרדם ובסך הכל היה לנו טוב. כשהבן שלנו הגיע לגיל ארבע קיבלנו מכתב רישום לבית הספר. האופציות היה בית ספר פרטי נוצרי או ציבורי. בית ספר יהודי יש רק באמסטרדם. כבר לא הרגשנו בטוחים שם. אשתי עבדה בחנות באוטרכט שמזוהה עם ישראל ומוכרת מוצרי ים המלח וקונים מוסלמים היו עויינים אליהם. היא כבר לא הרגישה בנוח לקרוא ספר בעברית בפומבי או ללכת עם מגן דוד. כבר אמרו לנו שלא כדאי לנו לשים מזוזה בכניסה לבית או שהרבנים הוציאו המלצה שלא חייבים לבנות סוכה בסוכות, שלא לנפנף ביהדות שלנו".
כל זה קורה בהולנד?
"ההולנדים מקסימים ואוהבי ישראל, אבל הבעיה היא עם המוסלמים הרבים שיש שם והם לגמרי עויינים את ישראל. יש ילדים של חברים ישראליים שלנו שם שהיו מקבלים מכות בבית הספר. כשפנו להנהלה הם שמעו מהם: 'אתם יהודים, אתם כבר אמורים להיות רגילים לזה'. להיות ילד זה קשה גם ככה, אז לא רצינו להוסיף לו גם התמודדות עם אנטישמיות".
כיום מנהל ון דר ולדן שני בתי ספר לקרב מגע – במודיעין ובראש העין. במקביל הוא מלמד אנגלית וקרב מגע בבית ספר בפתח תקווה. הוא בעל תואר ראשון בהוראה ובבית הספר בו הוא מלמד משמש ון דר ולדן גם כמנטור לתלמידים עם קשיי למידה וקשיים חברתיים. ון דר ולדן ובתי הספר שלו "קרב מגע Bsafe" הם חברים באיגוד הבינלאומי לקרב מגע. יהודה, בעל דרגת הדאן 2, מלמד במודיעין ילדים, בני נוער, מבוגרים ואף עורך קורסים ייחודיים המיועדים ללמד נשים כיצד להתגונן מתוקפים. לאחרונה החל ון דר ולדן לעבוד גם עמותת סחלבים במודיעין וללמד פעמיים בשבוע את ילדי העיר.
אז מה הרעיון מאחורי השיטה?
"בקרב מגע אין חוקים. מה שאסור באמנויות לחימה אחרות מותר וצריך לעשות כאן. הרעיון הוא לחזור הביתה בשלום. ובשביל זה הכל מותר. העקרונות הם: א. אל תחפש בלגאן. אם אתה יכול להימנע מעימות – תימנע. ב. אם אין ברירה אז תקוף. ג. אם תקפת, עשה הכל כדי לחזור בשלום. וזה כולל בעיטות, נשיכות, שריטות וכל מה שדרוש. אני מלמד גם איך להיות עירני לסביבה במקום להיות שקוע בפלאפון".
קשה ללמוד קרב מגע?
"מאוד קל ללמוד קרב מגע. בניגוד לשיטות אחרות כמו קראטה לדוגמא, שם אתה נדרש ללמוד שמונה שנים עד שתגיע לרמה שתוכל להתגונן. גם ההתקדמות בקרב מגע היא מאוד מהירה. אני מלמד התגוננות מחניקות, אגרופים, תקיפה בסכין או אקדח ועוד הרבה דברים. אני מלמד יותר הגנה עצמית מתקיפה. הרעיון הוא שאם תוקפים אותי, אז אני קודם כל מנטרל את הסכנה המיידית ואז מתקיף חזרה. אני יודע שהצלחתי אם התוקף לא רוצה או מסוגל להמשיך לתקוף אותי".
למה חשוב כל כך שנדע קרב מגע?
"כי אנחנו חיים בישראל..אנחנו שומעים כל הזמן על פלסטיני שניסה לדקור אנשים או וויכוח בכביש שהידרדר לאלימות מאוד מהר. אנחנו חיים פה וזאת המציאות שלנו, כך שחשוב שנדע להתגונן ממקרים כאלה ובכלל מאלימות ברחוב. כולם צריכים לדעת הגנה עצמית וקרב מגע זאת השיטה הכי נכונה".
בבתי הספר שלו מלמד יהודה גם ילדים כבר מגיל שש. מסתבר שגם הקטנים צריכים לדעת להגן על עצמם. "ילד שכל הזמן מקבל מכות בבית הספר, הוא מגיע אלינו לשיעור עם עיניים ברצפה, ראש מושפל. כבר אחרי שיעור אחד הוא יוצא עם הראש למעלה, עם הרבה יותר ביטחון עצמי והחזה קדימה. הילדים הקטנים לומדים בקבוצה מיוחדת, כשהמטרה היא יותר ללמד אותם איך למנוע שירביצו להם. אצל הנוער זה כבר יותר קשוח, אבל את הילדים אני מלמד את הדברים האגרסיביים אלא יותר דחיפות והיחלצות ממצבים".
אמנם בהדרכה שערך בשישי האחרון נכחו רק קומץ נשים, אבל בהולנד וגם בישראל מלמד ון דר ולדן כבר שנים איך יכולות נשים להגן על עצמן מניסיונות אונס וכדומה. "לפני חודשיים עשינו קורס לנשים במודיעין בנושא התגוננות מניסיון אונס. זה קורס של עשרה מפגשים ובהולנד עשיתי המון קורסים כאלה. במציאות של היום אישה צריכה לדעת להגן על עצמה".
יש בקרב מגע תחרויות כמו באמנויות לחימה אחרות?
"לא. אין תחרויות כאלה. אתה לא יכול לבוא מול היריב, לקוד קידה אחד לשני ואחר כך לבעוט לו במפשעה".
מה זה קרב מגע
עד כמה יעילה שיטת אמנות הלחימה שפותחה בישראל? נספר רק שהיא היחידה שאינה מיוצגת בתחרויות ספורטיביות, מחשש לפגיעה במתחרה
קרב מגע היא אמנות לחימה ישראלית מתחום השיטות מבוססות מציאות ששמה דגש בלימוד ופיתוח הגנה עצמית תוך זמן קצר ושימוש בטכניקות מהירות ויעילות המחפשות לתת מענה למצבים שיכולים להתרחש בחיי היום יום.
קרב מגע פותח בצבא כאמנות לחימה צבאית המשמשת ללחימה ולהגנה עצמית בקרב פנים אל פנים. השיטה אומצה לראשונה על ידי צבא הגנה לישראל וכיום היא מפורסמת בכל העולם ואף אומצה על ידי כוחות לחימה במדינות אחרות.
אבי השיטה היה אימי שדאור ליכטנפלד, אלוף האבקות ואגרוף שהתגורר בצ'כוסלובקיה בשנות השלושים ופיתח את השיטה במטרה לסייע לקהילות היהודיות להתגונן מפני התנכלויות הפשיסטים המקומיים. מאוחר יותר שירת בצבא הבריטי, שם למד טכניקות נוספות, וכאשר הגיע לישראל של ימי המנדט הבריטי, החל ללמד את שיטת הלחימה ללא נשק שזכתה לשם קפא"פ – קרב פנים אל פנים. השיטה מבוססת על כמה עקרונות בסיסיים: "לא להיפגע", "פעל לפי יכולתך, אך פעל נכון", "השתמש בידע לפי הצורך", "הדרך הפשוטה שהיא הדרך הקצרה ביותר והמהירה ביותר".
קרב מגע הוא קרב חופשי המשלב בעיטות, אגרופים, חניקות, שריטות ולמעשה כל פעולה העשויה לסייע בהתגוננות מפני תוקף, כאשר המטרה היא לנטרל את הסכנה כמה שיותר מהר. פעולות אסורות באמנויות הלחימה המסורתיות, כגון בעיטה במפשעה, מותרות בשיטה זאת ולכן אין תחרויות מקצועיות של קרב מגע בשל החשש לפגיעה במתחרים.
קיימים זרמים נוספים שהתפתחו מקרב מגע ובהם קומנדו-קרב מגע, דניס הישרדות, קרב מגן ישראלי, קרב מגע מלא ועילית קרב מגע אשר גם הן מיועדות ללוחמת רחוב ופותחו במדינת ישראל.