פלאפל פול אפוי – טעמייה
סבתא שלי, שהייתה בשלנית מדהימה וממנה למדתי לאהוב את המטבח, הייתה גם מספרת סיפורים בחסד שכל הזמן סיפרה לנו על הילדות והנעורים שלה, סיפורים שנשמעו לנו כאילו מעולם אחר, עם גינונים ומנהגים שלא הכרנו. בין השאר סיפרה תמיד על מוכר הפלאפל שהיה מסתובב בשכונה עם עגלה, והפלאפל שלו היה גדול וירוק וטעים במיוחד. היא תמיד סיפרה זאת עם חיוך על השפתיים, כאילו היא טועמת שוב את הפלאפל ההוא. הפלאפל שסבתה שלי זכרה מהילדות נקרא טעמייה, ועשוי מפול ולא מחומוס. אז לכבוד סבתא החלטתי לנסות סוף סוף להכין פלאפל פול בגרסה בריאה – אפוי ולא מטוגן. להפתעתי, כבר בפעם הראשונה יצא פלאפל מעולה וסופר טעים ובריא.
המצרכים:
3 כוסות פול ירוק יבש אחרי השרייה של 24 שעות
1 בצל – מקולף וחתוך לרבעים
1 תפוח אדמה – מקולף וחתוך לרבעים
2 גבעולי סלרי כולל העלים חתוכים למקלות קצרים
חצי צרור כוסברה/ פטרוזיליה – ללא גבעולים
1.5 כפית מלח
2 כפות טחינה גולמית
אופן ההכנה: חותכים את הירקות והעלים לרבעים, מסננים היטב את הפול, מניחים את כל המצרכים במעבד מזון ומרסקים בפולסים עד לקבלת תערובת פירורית דביקה שאפשר לכדרר לקציצה. שימו לב לא לטחון יותר מידי, אחרת נקבל תערובת רכה ונוזלית מידי. יוצרים קציצות עגולות, מניחים בתבנית על נייר אפיה משומן, מועכים אותן טיפה, משמנים בעזרת מברשת ואופים עד שמשחימים 20 דקות בתנור מחומם מראש ל-180 מעלות.
הערות חשובות:
שימו לב לטחון ממש כמה שניות ובפולסים, כדי לא להגיע למרקם נוזלי ורך מידי.
אם הגעתם לתערובת רכה ונוזלית שלא מתגבשת, הוסיפו בהדרגה קמח עדשים או פירורי לחם. כל פעם 2 כפות ולערבב עם כף עד שהעיסה מסמיכה וניתן לכדרר לקציצות.
אם הגעתם לתערובת פירורית רטובה מידי שלא מתגבשת לכדור, סימן שהיו הרבה נוזלים בירקות ובפול. אפשר להניח את התערובת במסננת ולתת לה להגיר נוזלים, או להוסיף קמח עדשים /פירורי לחם כמו בסעיף הקודם.
את הפלאפל אנחנו אופים. האפייה מייבשת אותו, ולכן יש לשמן היטב את נייר האפייה ואת הפלאפלים עצמם.
אם לא אוכלים מיד יש להעביר את הפלאפלים בעודם חמים לקופסה סגורה, כדי לשמר את הלחות שבהם ולמנוע התייבשות
הטיפ של עדי: מומלץ לטעום את העיסה לפני שמכדררים לקציצות ולוודא שהן טעימות. קחו בחשבון שלאחר האפייה הן יהיו מלוחות פחות. לכן, אם המליחות גבולית הוסיפו עוד טיפה מלח.
אזני המן טבעוניות מעולות
אחרי הרבה ניסיונות מצאתי את המתכון המושלם לבצק טבעוני לאוזני המן, ועכשיו גם אתם תוכלו להכין בבית אוזני המן טבעוניות מעולות. אין כמו אזני המן פריכות וטריות מקמח כוסמין שמכינים לבד, וכל הבית מתמלא בריחות אפיה. הוספתי לכם כמה אופציות למליות, שתוכלו לגוון ולשחק בהתאם לטעם ולהעדפה האישית.
לבצק:
3 כוסות מידה קמח כוסמין לבן או כל קמח אחר שתבחרו
½ כפית מלח
חצי כוס אבקת סוכר
180 גר' נטורינה (חמאה טבעונית) חתוכה לקוביות או 3/4 כוס שמן קוקוס במצב מוצק
⅓ כוס חלב צמחי
מכינים את הבצק: מערבבים קמח, מלח, אבקת סוכר ונטורינה או שמן עד שנוצרים פירורים עבים. מוסיפים חלב וממשיכים לערבב בעדינות רק עד שנוצר בצק אחיד. אוספים לריבוע, מניילנים בניילון נצמד ושולחים למנוחה במקרר למשך 10 דקות. בינתיים מחממים תנור ל-170-180 מעלות. מוציאים את הבצק ומרדדים על משטח מקומח או נייר אפיה למלבן בעובי 0.5 ס"מ.
בעזרת כוס או חותכן יוצרים עיגולים על גבי הבצק. מניחים מעט מלית במרכז כל עיגול, סוגרים ומהדקים היטב מ-3 צדדים עד שמתקבלת אוזן המן. אין צורך לסגור עד הסוף, אפשר להשאיר פתח במרכז. שימו לב לסגור ולהדק כמעט עד הסוף, מכיוון שבאפיה האוזניים נפתחות. מניחים את האוזניים על נייר אפיה בתבנית ואופים 15-20 דקות עד הזהבה ומצננים. ניתן לשמור בקופסא סגורה במקרר מספר ימים.
מליות:
תמרים ואגוזים: 1/2 חבילה תמרים בוואקום (ללא סוכר!) + 1/4 כוס אגוזים קצוצים + מעט קינמון.
תמרים וקוקוס: 1/2 חבילה תמרים בוואקום (ללא סוכר!) + 1/4 כוס קוקוס טחון.
ממרח חלבה ביתית: 1/2 כוס תמרים מרוסקים + 1/2 כוס טחינה גולמית.
חמאת בוטנים: 1 כוס חמאת בוטנים + 1/2 כוס בוטנים או אגוזים קצוצים דק +2 כפות סילאן.
קונפיטורה: קונפיטורה איכותית + אגוזים קצוצים דק.
שוקולד תמר-תפוז: 1/2 חבילה תמרים בוואקום + 100 גר' שוקולד מריר מומס + גרידה של קליפת תפוז אחד (את השוקולד ממיסים בקערה מעל סיר עם מים רותחים או במיקרו בפולסים של 30 שניות כל פעם. לא יותר מזה אחרת השוקולד נשרף).
מערבבים את חומרי המלית שבחרנו עד שמקבלים תערובת רכה. טועמים ומתקנים טעמים.
הערות וטיפים חשובים:
במידה ואתם משתמשים בקמח מלא יש להפחית חצי כוס קמח מהכמות.
במידה והבצק יבש מידי ולא מתאחד, אפשר להוסיף כף חלב.
במידה והבצק רך ודביק בשלב הלישה אפשר להוסיף כף קמח.
במידה והבצק רך וקשה לרדד ולעבוד איתו, מכניסים אותו לעוד 10 דקות למקרר. אם זה לא עובד, מפזרים מעט קמח על משטח העבודה ועל הבצק.
שימו לב להדק את השוליים היטב, אחרת הם ייפרדו ויפתחו באפייה.