ותיקי מכבים בוודאי זוכרים עדיין את הימים בהם ילדי היישוב סיימו את הלימודים ויצאו היישר אל "מכביס", שם אכלו את ארוחת הצהריים במה שדומה היה לחדר אוכל קיבוצי.
העסק הראשון באזור ("עוד לפני שהיה פה בכלל אזור") הוקם כבר בשנת 1989 בידי ישראל אשכנזי, בוגר בית הספר הקולינרי "תדמור". הוא נזכר: "הרעיון הראשוני של המקום היה באמת מעין חדר אוכל כזה, בו הילדים יוכלו בשירות עצמי לקחת להם ארוחת צהריים, לשבת ולאחר מכן לפנות את המגש. העסק היה אמור תחילה לשרת את המרכז החינוכי של מכבי צעיר ואכסניית הנוער, שהיה בעצם העילה להקמת היישוב מכבים. בהתחלה באמת הייתה הכרות אישית עם כל ילד וילד, כשהיו כאן רק 270 משפחות, ברמה שידענו כל ילד מה הוא אוהב לאכול ואיך לפנק אותו. זה היה ברמה כזאת שהורים שלא הספיקו לחזור בצהריים היו מתקשרים אלינו ומבקשים שנצא החוצה ונקרא לילד שלהם לבוא לאכול ארוחת צהריים חמה".
החיבור של משפחת אשכנזי לתנועת מכבי צעיר החל כבר בשנות ה-60. אשכנזי: "אבא שלי היה ידוע בתנועה כמי שהפעיל את כל מחנות הקיץ שלהם כבר בשנת 1968. אני כילד הייתי מתרוצץ איתו בין המחנות השונים. כשהקימו את המקום כאן במכבים, הציעו לנו לנהל את המטבח".
אז מה השתנה מאז הימים בהם מכבים הרגישה כמו קיבוץ?
"ככל שהיישוב גדל, המסעדה קיבלה אופי קצת שונה. גם בתחילת הדרך עבדנו הרבה עם המון קבוצות שהגיעו מחו"ל, עסק ששבק עם פרוץ האינתיפאדה. לאחר מכן התחלנו לעסוק בתחום ההסעדה למוסדות ציבור שהחלו לקום באזור. התחלנו גם למכור אוכל ביתי לקחת הביתה והיינו מהראשונים באזור שנכנסו לתחום הזה".
איך התקבלו השינויים אצל קהל היעד?
"האמת שהיה קשה להכניס את זה לשוק. באותם ימים במודעות של עקרת הבית הממוצעת לא היה נהוג לקנות אוכל. אוכל זה היה משהו שמכינים לבד, אבל רוב המשפחות כאן היו של זוגות הורים קרייריסטים, כך שזה התקבל בסופו של דבר ונתן מענה מצויין. היו גם תקופות שהיינו עושים משלוחים ומתרוצצים בין הבתים ומשאירים לילדים את ארוחת הצהריים בארון החשמל".
כיום מתמקדים ב"מכביס" בהכנת אוכל ביתי לקנייה הביתה, עם מחשבה איך להישאר מעודכנים. אשכנזי: "האוכל שלנו הוא ביתי ולחלוטין לא מתועש. לא תמצא אצלנו חומרים משמרים וחומרי הגלם שלנו טריים וכשרים ונמצאים תחת פיקוד הדוק של משרד הבריאות. בשנים האחרונות הצטרף אלינו השף אלי מזרחי, שהיה ממייסדי מסעדת 'כתית' המפורסמת, והתחלנו להכניס גם אוכל גורמה. לקחנו את האוכל הביתי ונתנו לו פאנץ' יותר עכשווי ומיוחד. זה מיועד פחות לילדים ויותר לאנשים שקונים אוכל לסוף השבוע. בכל שישי יש אצלנו מגוון של 180 סוגי מאכלים, כשעשרים-שלושים מתוכם משתנים מדי שבוע. הכנסנו גם לתפריט את המטבח הצמחוני/טבעוני/בריאותי ואנחנו מוכרים הרבה אוכל לאירועים. הדגש שלנו היום הוא על האוכל הכי איכותי באזור. אנשים זוכרים אותנו מפעם, כחדר אוכל לילדים, אבל זה כבר לא אותו חדר אוכל אלא מקום שהתפתח ומוכר מוצר מאוד איכותי".
בתמונה התפריט החדש במכביס ( צילום נמרוד כהן)