מודיעין מציגה: הקרב על הכשרות

רותי בוסידן
חרמות, שיימינג ופגיעה עסקית: הקרב על הכשרות והפעילות בסופי השבוע של בתי העסק במודיעין מסרב להירגע. במסעדת BBB ספגו לאחרונה פגיעה בדירוג גוגל משום שאינם כשרים, את האו'סליבן היה מי שקרא להחרים כי הפך לכשר, והמחרימים מסבירים על תפיסת העולם שמאחורי הקריאות לחרם
צילום ארכיון: יח"צ

השדרה המרכזית במע"ר הפכה בשנתיים האחרונות למרכז המסחרי העירוני התוסס של מודיעין, אבל גם הציבה על מפת השיח הציבורי את סוגיית העסקים הפתוחים בשבת.

בשנה האחרונה הפכה כל הודעה של בעל עסק, במע"ר ובכלל בעיר, על פעילותו או הפסקת פעילותו בשבתות לזירת קרב של ממש, כאשר יש בעיר גם מי שהודיעו כי יחרימו עסקים הנוהגים שלא על פי אמונתם.

הקורבן האחרון במערכה הם אנשי מסעדת BBB, שגילו כי גולשים תושבי העיר דירגו אותם באופן נמוך במיוחד בדירוג גוגל, כלי עסקי משמעותי למדי בשנים האחרונות, זאת בשל העובדה כי המסעדה אינה כשרה. מור אגמון, בעלת המסעדה, כתבה: "…התגובה שלפניכם היא אחת כזו, אחת מתוך רבות. לכתוב על עסק 'לא כשר, לשמור מרחק'. אנשים, לאן הלכתם? לא נעים לי להגיד, אבל לפגוע לבן אדם בפרנסה? ובאמת, בלי סיבה. למה? מה עשינו לא בסדר? ואגלה לכם סוד קטן: אני בעצמי אוכלת כשר, אבל משיקולים שלי החלטתי שהעסק שלי יעבוד בשבת. זה אומר עליי או על העסק שלי שהוא פחות טוב? זאת סיבה לעשות שיימינג לעסק ולפגוע בפרנסה של אנשים?".

מי שגם חווה את התופעה, מהצד השני הפעם, הוא אסף שעיבי, בעלי הפאב האירי הוותיק או'סליבן, שהודיע לאחרונה כי יפסיק לפעול בלילות שישי. בעקבות ההודעה ספג גם שעיבי ביקורת רבה, הפעם מצד תושבים שתומכים בפתיחת עסקים בשבתות. בשבוע שעבר אמר שעיבי למודיעין NEWS: "מי שלא רוצה לאכול במסעדה בגלל שהיא כשרה זה הזוי בעיניי.  אני לא דתי, אבל לא צריך להשתגע. לוקחים את כל האג'נדות הפוליטיות ומשליכים על עסקים בעיר, וזה מיותר".

שוחחנו השבוע גם עם אחד מאותם תושבים מחרימים, משה בן שטרית, כלכלן בהשכלתו שהתרעם על החלטתו של שעיבי והודיע כי יחרים את המקום. "כל מסעדה שהחליטה להיסגר בשבת כדי לקרוץ לאוכלוסיה הדתית-חרדית שומרת כשרות הפסידה אותי בתור לקוח. בנוסף, אשתדל שלא לאכול יותר במסעדות כשרות, ואם יש אופציה לא כשרה אבחר בה. למה? כי נמאס לי מהצורה הכי בסיסית של כפיה דתית וחרמות שכבר התרגלנו אליה – כשרות. ולא סתם כשרות, אלא כזו של מונופול הרבנות. חובשי הכיפה מנסים לגרום לכמה שיותר עסקים לסגור את שעריהם בשבת, ולצערי מצליחים לעשות זאת בקצב הולך וגובר גם בעירי, מודיעין. עסק שפתוח בשבת לא יכול לקבל תעודת כשרות גם אם מלאכי השרת בעצמם יכינו את האוכל

לא הגזמנו קצת?

"אני מבין אנשים שמחליטים לאכול כשר, זה עניינם ואני לא נכנס להחלטה של כל אדם ואדם. זאת מדינה חופשית. אבל ברגע שמדובר ביותר ויותר עסקים שסוגרים את השערים שלהם בשבת, אני מגיע למסקנה שהעניין הזה של כשר-לא כשר מהווה שיקול כלכלי בעד הסגירה של עסקים בשבת. הגעתי למסקנה שכתובה בפוסט, שגופים ומסעדות מחפשים את הקהל הכשר כי הקהל הכשר לא נכנס למסעדה שאינה כשרה.  שכל אחד יעשה את ההחלטה שלו, אבל אני מחפש יותר מגוון של עסקים פתוחים בשבת, ולכן נכון לי לעשות את ההחלטה הזאת. כמו שצד אחד מחרים עסקים שפתוחים בשבת, כך אני חושב שחילונים צריכים לעשות את השיקול הזה מהצד השני. זאת לא החרמה, זאת החלטה אישית שלי ללכת לכיוון הזה, ואני מאמין שיותר ויותר אנשים יעשו את ההחלטה הזאת".

איזה תגובות קיבלת על הפוסט הזה?

"הפוסט זכה להרבה מאוד תהודה ולהרבה מאוד תגובות. הרבה מאוד אנשים הגיבו. חלק בזלזול, חלק בבוטות, אבל יש הרבה מאוד אנשים שתומכים ואומרים 'וואלה, העלת פה נקודה'. כי בסוף, יש פה עניין כלכלי. אם אתה מתמרץ סגירת עסקים בשבת, אז לשם זה יילך. אם יהיה כדאי לעסקים להיות פתוחים בשבת הם יהיו פתוחים. אם מדובר בציבור חילוני שמעוניין במסעדות פתוחות בשבת, ויש עסק שעושה החלטה מודעת להעדיף קהל דתי, אני לא מתכוון להמשיך ללכת אליו. בסופו של דבר, אני מרגיש שאנחנו נמצאים במאבק על אופי החיים שלנו כאן. אנחנו צריכים להביע עמדה ולבחור צד. אם אנחנו נשתוק ולא נעשה שום דבר, הצד שמנגד יראה בזה הסכמה שבשתיקה. צריך להציב קו אדום, והקו הזה כמו שאני מציע יש לו הרבה סיבות פרקטיות והוא לא דורש הרבה יותר מדי. אם יש שתי מסעדות, אחת פתוחה בשבת ואחת לא פתוחה בשבת, שיילך אל זאת שפתוחה בשבת גם בימי חול. ראיתי עסקים שפתוחים בסוף השבוע מפוצצים בשבת ובימי חול ריקים. יש כאן כפייה שקטה.  הרבה אנשים לא אוהבים לשמוע את זה, אבל וואלה, אני לא נכנס להם לצלחת והם כן נכנסים לצלחת שלי".

בעלי עסק נוסף בעיר שפתוח בשבת ואינו כשר, הוא פיצה איקס במרכז המסחרי קאנטרי סנטר. עומר סימון, בעלי המקום, הוסיף השבוע: "כל הנושא הזה של חרמות נשמע לי מאוד קיצוני ולא הגיוני, אבל בפן העסקי אני כן יכול להתחבר לנקודה שדוברה באחד מהפוסטים – נושא בחירת העסק על ידי הלקוחות. אז כן, אני חושב שצריך להגיד את זה בלי להתבייש, חד משמעית, כשלקוח בוחר מאיפה להזמין אחד השיקולים צריך להיות האם העסק נותן מענה גם בימי המנוחה של כלל האוכלוסייה. כי אין לנו זכות קיום ויכולת להתפרנס אם תהיה לנו עבודה רק בימים שהעסקים הכשרים לא פתוחים. אז גם כשאני מחפש מה לאכול, במידה ויש מולי שתי אופציות טובות אני אעדיף עסק שעובד בשבת, כי אחרת לא ישרדו העסקים שפתוחים בשבתות וחגים והכל ייסגר".

כתבות נוספות

תל אביב הגיעה למודיעין

לאחרונה נפתחה במע"ר מרפאת SKIN לטיפולי פנים ואנטי-אייג'ינג, של מומחה האסתטיקה מהעיר הגדולה ד"ר אמיר זרח: "מביאים סטנדרטים בינלאומיים"

ביבס: "חוק גיוס אחד, לכולם"

ראש עיריית מודיעין השתתף בוועידת התאגידים באילת והתייחס לשאלת גיוס החרדים, ואמר כי "ראשי המחאה רוצים שנסגור את המדינה על כל דבר קטן"

סיבוב פרסה

יממה בלבד לאחר שהודיע על מינוי ראש שב"כ חדש חזר בו נתניהו מההחלטה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

המשך קריאה »