שום קונפי
הקונפי הוא תוספת נפלאה לכל תבשיל או סתם לכריך, או למריחה על לחם טוב. השום מתבשל לאיטו בתוך שמן הזית, מתרכך וסופג טעמים, והוא נשמר במקרר לרגע שבו יתחבר עם רוטב נפלא או לחם קלוי וירקות או כל דבר שתרצו.
מצרכים:
2-3 ראשי שום שלמים
שמן זית
ענף טימין, מרווה או זעתר (אופציה)
אופן ההכנה: חותכים את הקצה של ראשי השום כך שהשיניים יהיו גלויות. מניחים את ראשי השום בתבנית חסינת אש קטנה ומכסים בשמן זית. אפשר להוסיף עשבי תיבול אם רוצים. שימו לב שכל השום צריך להיות מכוסה בשמן אחרת יישרף.
אופים בתנור בחום נמוך (150 מעלות) כשעה וחצי עד שהשום מתרכך. מוציאים מהתנור ומצננים מעט. לוחצים בעדינות על החלק התחתון של ראש השום כדי שכל השיניים יצאו החוצה מהקליפה. מעבירים לצנצנת את השיניים והשום ומאפסנים במקרר. אפשרות נוספת היא לפרק את ראשי השום ולקלף את כל השיניים לפני האפייה.
קציצות עדשים עסיסיות
מי שמחליט לעבור לטבעונות רוצה להמשיך ליהנות מאוכל טעים בגרסה מן הצומח. אז אם תמיד רציתם לדעת איך להכין קציצות עדשים טבעוניות טעימות, שלא מתייבשות או מתפרקות, הנה המנה המנצחת עבורכם: זו מנה שכולם אוהבים, הקציצות רכות וטעימות ואפשר לאכול אותן בלחמניה עם ירקות או בצלחת עם תפוחי אדמה אפויים פריכים וסלט.
המצרכים: (כ-10 קציצות)
1 כוס עדשים ירוקות מבושלות ומצוננות
1 כוס אורז מבושל ומצונן
4-5 פטריות (אפשר לגוון: שמפיניון, פורטובלו, יער)
1 בצל בינוני רצוי סגול
4 כפות רוטב סויה
1 כף שטוחה תערובת תבלינים לקציצות (ראס אל חנות/בהרט)
1/2 כוס קמח עדשים כתומות (או פירורי לחם )
מעט שמן זית לטיגון ושימון.
אופן ההכנה: קוצצים ומטגנים את הפטריות והבצל 2-3 דקות עד שמשחימים ומניחים להתקרר.
מניחים במעבד מזון את כל חומרי המתכון מלבד שמן וקמח עדשים. מרסקים בכמה פולסים בודדים, רק עד לקבלת עיסה דביקה, לא חלקה מידי. אנחנו רוצים להרגיש את הרכיבים שלה כשנוגסים בקציצה. מוסיפים את הקמח או פירורי הלחם ומערבבים בעדינות בעזרת כף. אפשר לצלות, לטגן או לאפות בהתאם לרצונכם.
לטגן או לצלות: יוצרים קציצות וצולים במחבת חמה או על פלנצה עם טיפה שמן כמה דקות מכל צד.
לאפות: יוצרים קציצות ומניחים בתבנית על נייר אפיה משומן, משמנים בנדיבות באמצעות מברשת מכל הצדדים ואופים בחום של 180 מעלות כ-20 דקות. בודקים שהקציצות יציבות והופכים ל-5 דקות אפיה נוספות.
שימו לב: יש להשתמש בעדשים, אורז ופטריות קרים, אחרת הם יהפכו לעיסה נוזלית מידי בעת הריסוק. מעבדים את העיסה ממש טיפה בכמה פולסים בודדים. אין במתכון מלח מכיוון שהשתמשנו ברוטב סויה. אם טעמתם והעיסה לא מלוחה מספיק לטעמכם, אפשר להוסיף טיפה מלח.
הטיפ של עדי
מומלץ לטעום את העיסה לפני שמכדררים לקציצות ולוודא שהן טעימות. קחו בחשבון שלאחר האפייה הן יהיו מלוחות פחות. לכן, אם המליחות גבולית הוסיפו עוד טיפה מלח.
המלצה שלי: גם אם תכננתם לאפות, כדאי לטגן קציצה אחת ולבדוק שהיא לא מתפרקת ושהיא טעימה, ואז אפשר לאפות את כל הכמות.
איך יודעים שהקציצה מוכנה? כשהיא מספיק יציבה ומוכנה להיפרד לשלום מהתבנית מבלי להתפרק.