קציצות עדשים אפויות
מי שמחליט לעבור לתזונה בריאה יותר רוצה להמשיך ליהנות מאוכל טעים בגרסה מן הצומח. אז אם תמיד רציתם לדעת איך להכין קציצות עדשים טבעוניות טעימות, שלא מתייבשות או מתפרקות, הנה המנה המנצחת עבורכם: זו מנה שכולם אוהבים. הקציצות רכות וטעימות ואפשר לאכול אותן בלחמניה עם ירקות, או בצלחת עם תפוחי אדמה אפויים פריכים וסלט.
המצרכים: (כ-10 קציצות)
1 כוס עדשים ירוקות מבושלות ומצוננות
1 כוס אורז מבושל ומצונן
4-5 פטריות (אפשר לגוון: שמפיניון, פורטובלו, יער)
1 בצל בינוני רצוי סגול
4 כפות רוטב סויה
1 כף שטוחה תערובת תבלינים לקציצות (ראס אל חנות/בהרט)
1/2 כוס קמח עדשים כתומות (או פירורי לחם )
מעט שמן זית לטיגון ושימון.
אופן ההכנה: קוצצים ומטגנים את הפטריות והבצל 2-3 דקות עד שמשחימים ומניחים להתקרר.
מניחים במעבד מזון את כל חומרי המתכון מלבד שמן וקמח עדשים. אפשר לצלות, לטגן או לאפות בהתאם לרצונכם:
לטגן או לצלות : יוצרים קציצות וצולים במחבת חמה או על פלנצ'ה עם טיפה שמן כמה דקות מכל צד.
לאפות: יוצרים קציצות ומניחים בתבנית על נייר אפייה משומן, משמנים בנדיבות באמצעות מברשת מכל הצדדים ואופים בחום של 180 מעלות כ-20 דקות. בודקים שהקציצות יציבות והופכים ל-5 דקות אפייה נוספות.
שימו לב: יש להשתמש בעדשים, אורז ופטריות קרים אחרת הם יהפכו לעיסה נוזלית מדי בעת הריסוק. מעבדים את העיסה ממש טיפה בכמה פולסים בודדים. אין במתכון מלח מכיוון שהשתמשנו ברוטב סויה. אם טעמתם והעיסה לא מלוחה מספיק לטעמכם, אפשר להוסיף טיפה מלח.
הטיפ של עדי
מומלץ לטעום את העיסה לפני שמכדררים לקציצות ולוודא שהן טעימות. קחו בחשבון שלאחר האפייה הן יהיו מלוחות פחות. לכן, אם המליחות גבולית הוסיפו עוד טיפה מלח.
המלצה שלי: גם אם תכננתם לאפות, כדאי לטגן קציצה אחת ולבדוק שהיא לא מתפרקת ושהיא טעימה ואז אפשר לאפות את כל הכמות. איך יודעים שהקציצה מוכנה? כשהיא מספיק יציבה ומוכנה להיפרד לשלום מהתבנית מבלי להתפרק.
פלאפל אפוי משודרג
החלטתי לנסות להכין פלאפל בגרסה משודרגת: אפוי, בריא וקצת יותר מעניין מהפלאפל שקונים ברחוב. להפתעתי, כבר בניסיון הראשון יצא פלאפל מעולה וסופר טעים ובריא (למרות שהוא אפוי).
המצרכים:
3 כוסות גרגרי חומוס יבש אחרי השרייה של 24 שעות
1 בצל – מקולף וחתוך לרבעים
1 תפוח אדמה – מקולף וחתוך לרבעים
2 גבעולי סלרי כולל העלים חתוכים למקלות קצרים
חצי צרור כוסברה/ פטרוזיליה – ללא גבעולים
1.5 כפית מלח
2 כפות טחינה גולמית
אופן ההכנה: חותכים את הירקות והעלים לרבעים, מסננים היטב את החומוס, מניחים את כל המצרכים במעבד מזון ומרסקים בפולסים עד לקבלת תערובת פירורית דביקה שאפשר לכדרר לקציצה. שימו לב לא לטחון יותר מידי אחרת נקבל תערובת רכה ונוזלית מדי.
יוצרים קציצות עגולות, מניחים בתבנית על נייר אפיה משומן, משמנים בעזרת מברשת או שפריצר שמן ואופים עד שמשחימים – כ-20 דקות בתנור מחומם מראש ל-180 מעלות. מגישים מיד.
הערות חשובות:
שימו לב לטחון ממש כמה שניות ובפולסים, כדי לא להגיע למרקם נוזלי ורך מדי. אם הגעתם לתערובת רכה ונוזלית שלא מתגבשת הוסיפו בהדרגה קמח עדשים או פרורי לחם, כל פעם 2 כפות ולערבב עם כף עד שהעיסה מסמיכה וניתן לכדרר לקציצות.
אם הגעתם לתערובת פירורית רטובה מידי שלא מתגבשת לכדור, סימן שהיו הרבה נוזלים בירקות. אפשר להניח את התערובת במסננת ולתת לה להגיר נוזלים, או להוסיף קמח עדשים/פירורי לחם כמו בסעיף הקודם.
את הפלאפל אנחנו אופים. האפייה מייבשת אותו, ולכן יש לשמן היטב את נייר האפייה ואת הפלאפלים עצמם. אם לא אוכלים מיד יש להעביר את הפלאפלים בעודם חמים לקופסה סגורה, כדי לשמר את הלחות שבהם ולמנוע התייבשות.
הטיפ של עדי
מומלץ לטעום את העיסה לפני שמכדררים לקציצות ולוודא שהן טעימות. קחו בחשבון שלאחר האפייה הן יהיו מלוחות פחות. לכן, אם המליחות גבולית הוסיפו עוד טיפה מלח.